Aarhus-matkaopas

ARoS-taidemuseon katolla on kuvauksellinen sateenkaariteos. Kuva: Ricochet64 / Shutterstock

Aarhus (Århus), Tanskan toiseksi suurin kaupunki, on yksi Pohjoismaiden vanhimmista: viikingit perustivat Århusin merenrannalle jo vuonna 770. Pitkästä historiasta muistuttaa tunnelmallinen vanhakaupunki.

Kaupungin nimi on sen sijaan uutta perua: Aarhus oli nimeltään Århus aina vuoteen 2010 asti, kun kaupunginhallitus päätti muuttaa nimen – noustakseen aakkosissa peräpäästä kärkeen.

Nykyisin Aarhus on 300 000 asukkaan eläväinen opiskelijakaupunki, jossa toimii monia luovan alan yrityksiä. Vetonaula on mukavan tunnelman ohella ihana perinnekylä Den Gamle Byn, johon on tuotu taloja ei puolilta Tanskaa ja eri aikakausilta.

Aarhusissa kannattaa käydä esimerkiksi osana Legolandin-vierailua. Matkaa voi jatkaa Jyllannin rannoille lekotteman tai surffaamaan.

Midtbyen – Århusin keskusta

Aurinkoisella säällä joen rannassa kulkeva Åboulevard täyttyy ihmisistä. Kuva: Balipadma / Shutterstock

Aarhusin ”sydän” on ydinkeskusta, jonka läpi virtaa kapea Aarhus-joki. Joen varrella Åboulevardilla on ravintoloita terasseineen.

Ydinkeskustan halki kulkee 850 metriä pitkä ostoskatu Strøget, jonka varrella sijaitsevasta Salling-tavaratalosta löytää kaiken mahdollisen saman katon alta. Sallingissa on myynnissä myös suositun tanskalaisen vaatemerkin Minimumin tuotteita. Tavaratalon ruokaosasto on sekin käymisen arvoinen – täältä löytyvät tanskalaiset herkut tuliaisiksi.

Ydinkeskustan nähtävyytenä on taidemuseo ARoS, jonka vetonaulana on museon kattoa koristava tanskalais-islantilaisen taitelija Olafur Eliassonin taideteos Your Rainbow Panorama. Värikkäältä teokselta avautuvat näkymät keskustaan.

Museon viereinen lasikuutio on Aarhusin Musiikkitalo, jossa esiintyy Tanskan kansallisooppera.

Kiva hotelli ydinkeskustassa on Strögetin päässä sijaitseva First Hotel Atlantic. Täältä on vain muutama askel shoppailemaan – tai herkuttelemaan Aarhus Street Food ruokamarkkinoille.

Aarhusin tuomiokirkko ja Latinalaiskorttelit

Heti Aarhus-joen vastarannalla ovat Latinalaiset korttelit, Latinerkvarteret, jotka ovat saaneet nimensä alueella sijaitsevasta yliopistosta. Alue on Aarhusin vanhinta ja tunnelmallisinta. Mukulakivikatujen varrella on värikkäitä taloja 1600–1800-luvuilta.

Latinalaiskorttelien sydämessä on Århusin tuomiokirkko, jolla on ikää 400 vuotta. Tuomiokirkon tornista voi tähyillä Aarhusin maisemia lintuperspektiivistä.

Tuomiokirkon edessä oleva aukio Bispetorvet on mukava paikka istuskella kaupunkielämää ihastellen. Aukion laidalla on kaupungin viikinkihistoriasta kertova Vikingemuseet.

Latinalaiskortteleista löytyy paljon designvaateliikkeitä, pieniä putiikkeja ja tunnelmallisia kahviloita sekä ravintoloita. Viehättävä ostoskatu on 1500-luvulta peräisin oleva Graven.

Lisää kauppoja ja kahviloita löytyy pitkän Vestergade-kadun varrelta, jolta pääsee myös pujahtamaan idylliselle Møllestien-kadulle, jossa on pieniä ja värikkäitä, 1800-luvun lopulla rakennettuja taloja.

Aivan vanhankaupungin kupeeseen entiselle satama-alueelle avattiin vuonna 2015 Aarhusin uusin nähtävyys DOKK1. Pohjoismaiden suurimmasta kirjastosta ja kulttuurikeskuskuksesta on tullut kaupunkilaisten julkinen olohuone.

Tuomiokirkon aukion reunalla jököttävä budjettihotelli Cabinn Hotel on sijaintinsa puolesta kaupungin keskeisimpiä.

Frederiksbjerg – ravintoloiden ja ostosten kaupunginosa

Paavalin kirkko Aarhusissa. Kuva: Lepneva Irina / Shutterstock

Aarhusin kolmas kiinnostava kaupunginosa on Frederiksbjerg, suosittu asuinalue, joka sijaitsee heti ydinkeskustan eteläpuolella, rautatieaseman takana.

Frederiksbjergin vilkkaimpia ostos- ja ravintolakatuja ovat M.P. Bruunsgaden, Jægergårdsgaden ja Frederiksgaden.

Erityisen hyviä päiviä hengailla Frederiksbjergissä ovat keskiviikko ja lauantai: tällöin pidetään ihanaa toria Ingerslev Boulevardilla. Tarjolla on niin kukkia, juustoja kuin tuoretta, Pohjanmerestä pyydettyä kalaa.

Frederiksbjergin sykkeessä sijaitsee hotelli Wakeup Århus.

Den Gamle Byn – Århusin paras nähtävyys

Den Gamle By on ulkoilmamuseo. Kuva: Raymond Thill / Shutterstock

Århusin paras nähtävvyys on Den Gamle By, jonne on vajaan vartin kävelymatka ydinkeskustasta ja Latinalaiskortteleista. Perinnekylään on siirretty vanhoja taloja ympäri Tanskaa. Vanhimmat talot ovat 1550-luvulta.

Täällä voi ihastella vanhoja tanskalaiskoteja, puoteja ja käsityöläisten pajoja.

Vieressä on Århusin kasvitieteellinen puutarha.

Wow-arkkitehtuuria meren äärellä

Iceberg-talo muistuttaa jäävuorta. Kuva: Ricochet64 / Shutterstock

Modernia wow-arkkitehtuuria Aarhusissa edustaa vedenrannassa kohoava Iceberg-talo, joka on nimensä mukaan saanut inspiraationsa jäävuoresta.

Aarhusin ravintolat

Aarhusissa kannattaa käydä syömässä ainakin Aarhus Street Food -kauppahallissa, jossa on kymmeniä ravintoloita ja katukeittiötunnelmaa. Mainio paikka nauttia lounasta tai iltapalaa.

Illalliselle kannattaa suunnistaa Frederiksbjergin suositulle ravintolakadulle Jægergårdsgadelle Forlæns & Baglæns -ravintolaan (Jægergårdsgade 23), jonka sisustus on tunnelmallisen sekava ja ruokalista täynnä mielenkiintoisia herkkuja kuten paahdettua manchego-juustoa.

Aarhusin kahvilat

Latinalaisissa kortteleissa sijaitsee kaksi kahvipaahtimoa, joiden työntekijät ovat mukana mittelemässä maan parhaan baristan tittelistä vuosittain Tanskan mestaruuskilpailuissa.

Great Coffee (Klostergade 32) on omistautunut täysin hyvin tehdylle kahville. Kahvilan valikoimista löytyy erilaisia kahveja, joita voi nauttia viihtyisällä sisäpihalla.

La Cabrassa (Graven 20) voi maistella pienen suolaisen lisäksi uusia kahvimakuja tilaamalla neljää eri kahvia sisältävän maistelutarjottimen.

Aarhus – hotellit ja majoitus

Kaupungin tyylikkäimpiä hotelleja on rautatieaseman lähellä sijaitseva Hotel Oasia Aarhus City. Täältä on lyhyt matka niin ydinkeskustaan kuin Frederiksbjergiinkin.

Katso tarjoukset Aarhusin (Århus) hotelleihin.

Matka Aarhusiin

DOKK1 on moderni kirjasto ja kulttuurikeskus. Kuva: Ricochet64 / Shutterstock

Aarhusiin (Århus) pääsee Suomesta lentäen. Lähimmät kentät ovat Aarhusin lentokenttä ja tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Billundin lentokenttä.

Kööpenhaminasta pääsee Aarhusiin niin junalla kuin bussillakin. Aarhusin rautatieasema sijaitsee suositun ostoskatu Jægergårdsgaden päässä.

Århus – kokemuksia

Tämän Aarhus-oppaan on kirjoittanut kaupungissa asuva Marjoannika Nyman. Lue lisää Marjoannikan Aarhus-vinkkejä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi