Färsaaret-matkaopas

Mulafossur-vesiputous ja Gasadalurin pikkukylä. Vagar, Färsaaret. Kuva: Dmitry Pistrov / Shutterstock.com

Atlantin syleilyssä sijaitsevat Färsaaret houkuttelevat matkailijoita jylhillä vuorillaan, koskemattomalla luonnollaan sekä loputtomilla luonto- ja ulkoilma-aktiviteeteillaan.

Färsaarten karun kauniissa, lähes puuttomissa maisemissa on mahtavaa patikoida tai lähteä ratsastusvaellukselle. Kalastajia houkuttelevat rikkaat kalavedet. Färsaarten upeista maisemista nauttii vaivattomasti myös vuokra-autolla ajelemalla.

Färsaaret on myös todennäköisesti maailman edullisin paikka nousta helikopterin kyytiin (alkaen 35 euroa)!

Färsaaret oli pitkään lähes tuntematon matkakohde, mutta saarten maine on alkanut kasvaa. Färsaaria on alettu jopa hehkuttaa seuraavaksi Islanniksi. Mutta toisin kuin Islannissa, jossa matkailijoita on jo monin verroin enemmän kuin paikallisia asukkaita, Färsaarelaiset eli färingit elävät edelleen omaa, rauhallista elämäänsä.

Färsaarten saaret ovat pieniä ja kompakteja, ja moneen paikkaan pääsee kätevästi autolla. Niiinpä jo muutaman päivän matkalla Färsaarista saa hyvän – ja upean – kuvan.

Färsaarten historiaa – viikinkejä, merirosvoja ja toinen maailmansota

Torshavn, Färsaaret. Kuva: Fexel / Shutterstock.com

Färsaaret on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue, joka käsittää yhteensä 18 saarta. 50 000 asukkaan Färsaarilla on oma parlamenttinsa, mutta valtionpäämiehenä toimii Tanskan monarkki.

Pääsaari on Streymoy, jolla sijaitsee myös 15 000 asukkaan pikkuruinen pääkaupunki Tórshavn eli Thorin satama. Tórshavn on toiminut saaren pääkaupunkina siitä asti, kun viikingit saapuivat Färsaarille eli ”Lammassaarille” 800-luvulla.

Jo ennen viikinkien tuloa Skotlannin ja Islannin välissä sijaitsevilla Färsaarilla oli asutusta. 1500-luvun lopulla Färsaaret oli puolestaan yksi pohjoisen Atlantin merirosvouksen keskuksista. Tällöin Färsaaria käytännössä hallitsi kansallissankari Magnus Heinason, kaapparikapteeni, joka palveli vuoroin Hollannin ja Tanskan kuninkaita ja ryösteli heidän luvallaan vihollismaiden laivoja.

Valtansa huipulla Heinasonilla oli monopoli Färsaarten kauppaan. Lopulta Heinasonin onni kääntyi, ja hänet mestattiin 43-vuotiaana Kööpenhaminassa merirosvouksesta ja epärehellisestä kaupankäynnistä syytettynä.

Heinasonista on jäänyt muistoksi linnoitus Skansin, jonka hän rakennutti vuonna 1580 Tórshavnin satamaan suojaksi kilpailevilta merirosvoilta. Linnoitus otettiin uudelleen käyttöön toisessa maailmansodassa, kun Iso-Britannia miehitti Färsaaret suojellakseen saariryhmää saksalaisilta. Linnoituksessa on edelleen brittien asentamat tykit alkuperäisillä paikoillaan.

Brittien tavoite onnistui, sillä saksalaiset eivät koskaan jalkautuneet Färsaarille. Moni färsaarelainen kalastaja tosin koki kohtalonsa saksalaisten pommittaessa ilmasta heidän kalastusaluksiaan.

Viikinkien ajasta Färsaarille on sen sijaan jäänyt vain vähän näkyviä merkkejä, lukuun ottamatta färingin kieltä, joka on läheistä sukua islannille. Komeimpia viikinkien ajan muistoja ovat riimukivet, joista toinen on esillä Färsaarten kansallismuseossa pääkaupungissa ja toinen Sandavágurin kirkossa lähellä Färsaarten lentokenttää.

Hauska yksityiskohta on se, että Kvívíkin kylässä tehdyissä vanhan viikinkitalon arkeologisissa kaivauksissa löydettiin naistenkenkä, samanlainen, jollaisia käytettiin myös entisaikain Pariisissa. Eli färingit olivat muotitietoisia jo viikinkiajalla!

Färsaarten nähtävyydet

Färsaarilla kannattaa pitää pääasiallisena tukikohtana Tórshavnia, josta käsin on helppo kiertää vuokra-autolla – ja osin myös busseilla – Färsaarten nähtävyyksiä. Auto kannattaa vuokrata jo Vágar-saarella sijaitsevalta Färsaarten kansainväliseltä lentokentältä. Saaret yhdistää toiseensa huikea autotunneli.

Lentokentältä on Tórshavniin kolmen vartin ajomatka, tosin jo Vágar-saarella on hienoja nähtävyyksiä, joten kannattaa harkita ainakin ensimmäisen yön viettämistä Vágarissa.

Vágarin lentokentän vieressä sijaitsee Hotel Vagar, joka ei tarjoa suuria elämyksiä, mutta ajaa asiansa majapaikkana.

Alla kerrotaan tarkemmin Färsaarten nähtävyyksistä saarikohtaisesti. Nähtävyyksien sijainnit näet Färsaarten kartalla.

Vágar-saaren nähtävyydet

Sorvagsvatn-järvi (Leitisvatn) on rantakallion yläpuolella. Färsaaret. Kuva: Ronnybas Frimages / Shutterstock.com

Aivan Vágarin lentokentän vieressä on Sørvágsvatn, pitkulainen järvi, joka jylhiltä rantakallioilta katsottuna näyttää optisen harhan takia leijailevan yläilmoissa.

Järven vieressä on komea Trælanípan-jyrkänne, joka nousee merestä pystysuorana 140 metrin korkeuteen. Jyrkänteellä on ikävä historia, sillä viikinkien tiedetään heittäneen orjansa syvyyksiin kyseiseltä kielekkeeltä. Jyrkänteen laelle voi patikoida. Sille järjestetään myös seikkailuretkiä, joilla kiipeilijät laskeutuvat jyrkännettä alas suoraan mereen, jossa on vene vastassa.

Mulafossur-vesiputous ja Gasadalurin pikkukylä. Vagar, Färsaaret. Kuva: Photolike / Shutterstock.com

Hieman syrjemmällä on Gásadalur, idyllinen pikkukylä, jonne rakennettiin tunnelin kautta kulkeva tie vasta 2000-luvun alussa. Kylän edustalla on yksi kuvatuimmista Färsaarten nähtävyyksistä, Múlafossur, vesiputous, joka syöksyy rantajyrkänteeltä mereen huikeissa maisemissa.

Katso tarjoukset Vagar-saaren majoitukseen.

Tórshavn ja Streymoyn nähtävyydet

Kirkjuboargardur (Roykstovan) on historiallinen maatilamuseo Färsaarilla. Kuva: Nick Fox / Shutterstock.com

Nähtävyyksiä riittää myös pääasaari Streymoylla. Tórshavn on viehättävä kaupunki, jonka keskustassa on säilynyt Euroopan sympaattisin vanhakaupunki: muutama kuja mustaksi tervattuja, ruohokattoisia taloja. Nähtävyytenä on Skansin linnoituksen ohella Färsaarten kansallismuseo sekä peräti kolme taidemuseota, jotka nykytaiteen lisäksi edustavat merimieskulttuuria sekä taidetta muualta Pohjoismaista. Keskeisellä paikalla satamassa sijaitsee Hotel Torshavn. Romanttisempi majapaikka on ihana Havgrim Seaside Hotel 1948.

Pääkaupungista vartin ajomatkan päässä on vajaan sadan asukkaan Kirkjubøur, jossa sijaitsevat Färsaarten merkittävimmät nähtävyydet keskiajalta: idyllinen Pyhän Olavin kirkko sekä Magnuksen katedraalin vaikuttavat rauniot. Huikein nähtävyys on kuitenkin ruohokattoinen Kirkjubøargarður, maailman vanhin yhä asuttu puutalo. Maatila on peräisin 1000-luvulta, ja sieltä ponnisti myös Norjan kuninkaaksi vuonna 1184 noussut Sverre Sigurdinpoika.

Saksun on historiallinen kylä Streymoyn saarella Färsaarilla. Kuva: Nick Fox / Shutterstock.com

Toinen upea kylä Streymoylla on pääkaupungista kolmen vartin ajomatkan päässä sijaitseva Saksun, jonka äärellä on upeita vesiputouksia ja hiekkarantoja. Saksunissa sijaitsee myös ulkoilmamuseo Dúvugarðar, tunnelmallinen vanha maatila, jonka kiviseinäiset ja ruohokattoiset rakennukset ovat kuin suoraan satukirjasta.

Saksunissa voi myös yöpyä tunnelmallisesti, sillä monessa majapaikassa on kauniita ruohokattoisia mökkejä. Katso tarjoukset Saksunin majoitukseen.

Aivan Streymoyn pohjoisreunalla on Tjørnuvík, jolla on mystinen maine. Kuvauksellisen pikkukylän edessä olevalla lahdella kaukaisuudessa jököttävät mahtavat kivenmurikat nimeltään Noita ja Jätti. Legendan mukaan noita ja jätti yrittivät varastaa Färsaaret Islannille, mutta epäonnistuivat, sillä aurinko ehti nousta ja muuttaa satuhahmot kiviksi.

Mykinesin saaren lunnit ja Vestmannan lintukalliot

Lunni on söpö merilintu. Mykines, Färsaaret. Kuva: Evenfh / Shutterstock.com

Vágarin saaren edustalla sijaitseva pieni Mykinesin saari on kuuluisa lunnilinnuistaan. Mykinesiin voi tutustua joko veneretkellä tai helikopterilla. Retket ovat erittäin suosittuja erityisesti kesäaikana, joten lippu kannattaa varata ajoissa.

Toinen kuuluisa lintukohde – ja upea nähtävyys – ovat Vestmannan lintukalliot. Pystysuorilla rantakallioilla pesii käsittämätön määrä merilintuja. Huikeat veneretket lähtevät Vestmannasta Streymoyn saarelta.

Kalsoyn hyljenainen

Kalsoyn saarella Mikladalurin kylässä on rannalla patsas, joka esittää hylkeennahkapukuun kääriytynyttä naista.

Hyljenaisen patsas on vasta muutaman vuoden vanha, mutta legenda neidosta on elänyt jo satoja vuosia. Tarinan mukaan hylkeiden kerrotaan nousevan rannalle täydenkuun valossa ja riisuvan nahkansa, jolloin he muuttuvat ihmisiksi. Hyljeihmiset tanssivat täydenkuun valossa ja pukeutuvat jälleen nahkoihinsa, kun aamu valkenee ja on aika palata mereen.

Eräänä kohtalokkaana iltana Mikladalurilainen maanviljelijä sattui huomaamaan hyljeihmisten tanssin ja varasti hyljeneidon nahan. Neito ei pystynyt enää palaamaan mereen muiden hylkeiden kanssa, vaan jäi vangiksi maanviljelijän vaimoksi. Pariskunta eli vuosia yhdessä ja sai jopa lapsia. Eräänä iltana maanviljelijän lähdettyä kalastamaan unohti hän kirstun avaimen, jossa hän säilytti vaimonsa hylkeennahkaa. Hyljenainen näki tilaisuutensa tulleen, varasti nahkansa ja hyppäsi takaisin mereen.

Perinteistä hylkeiden metsästysiltaa edeltävänä yönä hyljenainen tuli ihmispuolisonsa uneen ja pyysi häneltä, että tämä ei tappaisi hänen hyljemiestään ja -lapsiaan. Katkera maanviljelijä toimi vastoin hyljeneidon tahtoa ja kosto oli hurja: kesken hyljetappoillan peijaisten hirviö saapui kertomaan maanviljelijälle, että merellä oli hukkunut niin monta miestä kuin Kalsoy-saaren ympärille mahtuu.

Kalsoyn saarelle kulkee päivittäinen autolossi Klaksvíkin satamasta, jonne pääsee teitä pitkin Streymoyn saarelta. Hyljenaisen luokse järjestetään myös opastettuja päiväretkiä pääkaupunki Tórshavnista.

Mikladalurista matkaa voi jatkaa vielä aivan saaren pohjoiskärkeen Kalsoyn majakalle.

Vaeltaminen Färsaarilla

Färsaaret on huikea patikointikohde. Kuva: Flystock / Shutterstock.com

Suosituin aktiviteetti Färsaarilla on eräily sekä luonnossa liikkuminen. Myös hevosvaelluksia järjestetään.

Hyvä kohde patikointiretkelle on Eysturoy-saaren pohjoiskärjessä sijaitseva, vuorten ja meren ympäröimä Gjógv, josta voi käydä patikoimassa Färsaarten korkeimmalle vuorelle, Slaettaratindurille. Kirkkaalla säällä vuoren laelta, 880 metrin korkeudesta voi nähdä kaikki Färsaarten kaikki saaret.

Gjogviin ajaa Tórshavnista tunnissa, ja Slaettarantindurin lalle kapuaa tunnissa tai neljässä, riippuen siitä, mistä vaelluksen aloittaa.

Kalastaminen Färsaarilla

Färsaaria ympäröivät upeat kalavedet, ja Färsaaret onkin unelmakohde kalastuksen harrastajille. Tavanomaisimpia saaliskaloja ovat seitit ja turskat.

Färsaarilta löytyy useita kalastusaluksia, jotka ottavat matkailijoita kyytiinsä. Kalastusmatkalle voi lähteä sekä pienemmällä että isommalla porukalla, pariksi tunniksi taikka koko päiväksi.

Kalareissun voi varata etukäteen netistä.

Färsaarten vilkas kulttuurielämä

Luontoelämysten lisäksi Färsaarilla pääsee kesäisin nauttimaan kulttuurista. 50 000 asukkaan saarivaltiossa järjestetään kesän aikana peräti kuudet musiikkifestivaalit.

Kesäkuukausina järjestetään myös viikoittain luolakonsertteja. Luolakonsertit järjestetään merellä, jossa osallistujat viedään vuoren uumeniin kuuntelemaan viikoittain vaihtuvaa artistia.

Myös markkinat kuuluvat olennaisesti kesään, kuten Färsaarten eteläisimmässä saaressa Suduroy’sa kesäkuussa järjestettävät viikinkimarkkinat.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna färingit kokoontuvat pääkaupunki Torshavniin kansallispuvuissaan juhlimaan ólavsøkaa. Ólavsøkaa juhlitaan Norjan kuningas Olofin kunniaksi, joka toi kristinuskon Färsaarille. Nykypäivänä juhlan tarkoitus ei ole enää vain uskonnollinen, vaan färingit ovat ottaneet kyseisen päivän myös kansallispäiväkseen.

Olafsokun aikana halukkaat pääsevät katsomaan soutukilpailujen finaalia, jossa mittelöidään eri saarten kesken Färsaarten soutumestaruudesta. Pienempiä soutukilpailuja järjestetään myös pitkin kesää, sillä soutu on Färsaarten kansallislaji ja siihen suhtaudutaan asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Liikkuminen Färsaarilla

Färsaarilla liikutaan lautoilla. Kuva: Anna Kompanieitseva / Shutterstock.com

Färsaarten pääkaupunki Tórshavnissa liikkuminen on vaivatonta, sillä etäisyydet kaupungin majoituspalveluista ravintoloihin ja satamaan eivät ole pitkiä. Tórshavnin kaupunki tarjoaa myös ilmaisen bussiliikenteen kaupungin sisällä.

Matkustaminen saarelta toiselle on edullinen elämys. Perinteisen laivamatkustamisen lisäksi Färsaarilla kannattaa kokeilla helikopterilentoa, joka maksaa edullisimmillaan vain noin 35 euroa!

Helikopterilennon voi varata Atlantic Airwaysin nettisivuilta. Maksuvälineenä käy luottokortti.

Färsaaret autolla

Färsaarilla on upeita autoilureittejä. Nordredalin laakso, Färsaaret. Kuva: Eames Bot / Shutterstock.com

Auton vuokraaminen Färsaarilla on hyvä tapa liikkua pääsaarilla. Joihinkin saariin on pääsaarelta tunneli- tai siltayhteys.

Maanteillä autoilijoiden on syytä varoa vapaana laiduntavia vuohia ja lampaita, joita on Färsaarilla enemmän kuin ihmisiä. Myös pääkaupungissa Torshavnissa on lampaita, mutta kaupungissa villaiset kaverit pysyvät sentään visusti aitojen takana.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Ruoka Färsaarilla

Kippurasarviset lampaat ovat tuttu näky Färsaarilla. Kuva: Andrew Korson / Shutterstock.com

Färsaarilla asuu noin tuplasti enemmän lampaita kuin ihmisiä – ei tule siis yllätyksenä, että kuivattu lammas yrttimaustein on perinteinen färsaarelainen ruokalaji.

Pelkällä lampaalla ei suinkaan tarvitse elää, vaan Färsaarten ravintolatarjonnasta löytyy jotakin jokaiseen makuun – viiden tähden illallisesta katukioskin hodariin. Lounasravintolat sekä rennomman meiningin illallispaikat ovat erittäin kohtuuhintaisia tarjonnan laajuuteen ja laatuun nähden. Färsaarten ravintolat tasosta ja menusta riippumatta suosivat lähellä tuotettua ja sesongin mukaisia raaka-aineita.

Färsaarten hienoimman fine dining ravintolan kruunua kantaa ravintola Koks, joka on saanut jopa Michelin-tähden. Koks sijaitsee Husahaga-tien varrella ajettaessa pohjoiseen Torshavnin keskustasta jylhien vuorien laitamilla.

Lennot Färsaarille

Färsaarille voi matkustaa sekä lentäen että laivalla. Perinteisesti Färsaarille on lennetty Kööpenhaminan kautta, mutta nykyisin lentoja on myös ainakin Edinburghista. Kööpenhaminan lentokentältä lentää Atlantic Airways -lentoyhtiön kone Färsaarille kerran päivässä.

Laivalla Färsaarille

Smyril Line -laivayhtiö vie Tanskan Hirtshalsin satamasta kahdesti viikossa Färsaarille sekä kerran viikossa Islantiin. Matkat pystyy myös yhdistämään, mutta laivojen aikataulun vuoksi varaudu vähintään kolmen päivän oleskeluun Islannissa ennen jatkomatkaa Färsaarille.

Laivamatka Tanskasta Färsaarille kestää noin kaksi vuorokautta ja matkan aikana seilataan myös britteinsaarille kuuluvien Shetlannin saarien ohi.

Färsaarilta voi tehdä myös risteilyn Islantiin. Laivamatka Färsaarilta Islantiin kestää noin 19 tuntia. Risteilymatka Färsaaret-Islanti menopaluu lippu maksaa noin 2000 tanskankruunua.

Smyril Linen alukselle voi ottaa oman ajoneuvon mukaan.

Majoitus Färsaarilla

Torshavn, Färsaaret. Kuva: Travellight / Shutterstock.com

Färsaarilta löytyy useita hyvätasoisia hotelleja keskustan alueelta. Kaikista keskeisimmällä paikalla on Hotel Torshavn, joka sijaitsee aivan pääkaupungin sydämessä.

Mikään pääkaupungin hotelleista ei kuitenkaan sijaitse yli kävelymatkan päässä tärkeimmistä kohteista, sillä Torshavnin keskusta on pieni ja kompakti.

Jos haluaa nauttia romanttisesti merinäköalasta, oikea valinta on ihana Havgrim Seaside Hotel 1948.

Torshavnin keskustan laitamilta löytyy myös pari hostellia. Hostellimajoitus sopii matkailijalle, joka haluaa päästä mukaan kaupunkielämän sykkeeseen pienemmällä budjetilla.

Majoittuminen Torshavnissa on kohtuuhintaista ottaen huomioon Färsaarten hintatason, joka on hieman Suomen vastaavaa korkeampi. Vuodenaika ja sesonki vaikuttavat myös luonnollisesti majoituksen hintaan. Hotellin saa yleensä alle 150 eurolla.

Lähes jokaiselta asutulta saarelta löytyy bed and breakfast -tyyppinen majatalo tai hostelli. Isommalle matkaseurueelle sopii hyvin kokonaisen huoneiston vuokraaminen.

Vágarin lentokentän vieressä sijaitsee Hotel Vagar, joka ei tarjoa suuria elämyksiä, mutta ajaa asiansa majapaikkana.

Katso tarjoukset Färsaarten hotelleihin.

Telttailu Färsaarilla

Mukaan kannattaa pakata teltta, sillä Färsaarilla saa leiriytyä missä vain luonnossa ilmaiseksi – ei ole tosin suotavaa pystyttää telttaa kenenkään takapihalle taikka aidatulle yksityisalueelle. Toki Färsaarilta löytyy myös leirintäalueita.

Färsaaret – kokemuksia

Färsaaret-oppaan on kirjoittanut pohjoisiin saariin erikoistunut Henna-Mari Koski. Henna-Marin saaristolaiselämästä voi lukea lisää hänen blogistaan Saariston sankari.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi