Turkin parhaat matkakohteet

Turkin parhaat matkakohteet

Tämä maisema löytyy Lyykian rannikolta. Kuva: Kochneva Tetyana / Shutterstock

Turkki on monipuolisempi matkakohde kuin moni uskoisikaan. Oikeastaan Turkin-lomalla voi kokea monta matkakohdetta samassa paketissa, kiehtovan sekoituksen Eurooppaa ja Aasiaa.

Ajattele vaikka tätä: Turkki sijaitsee kahdella mantereella, neljän meren rannalla (Marmaranmeri, Mustameri, Välimeri ja Egeanmeri). Rajanaapureita Turkilla on kahdeksan.

Turkin-matkalla voi kokea kauniita rantoja, komeita luonnonihmeitä ja kulttuuriaarteita, nähtävyyksiä, jotka kertovat alueen kiehtovasta historiasta. Ja sitten on tietenkin vielä Istanbul, yksi maailman upeimmista kaupungeista.

Turkki on ollut niin osa antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten maailmaa kuin ottomaanien valtakunnan keskus. Turkissa sijaitsi kaksi antiikin alkuperäisestä seitsemästä ihmeestä, ja täällä käytiin Troijan taistelu. Nooankin kerrotaan rantautuneen Turkin Ararat-vuorelle arkillaan.

Turkkilainen ruoka ei suotta ole valloittanut Suomea ja maailmaa – kebabin kotimaassa ruoka vain maistuu monin verroin herkullisemmalta kuin suomalaisessa kebab-pizzeriassa.

Suurin osa Turkin matkailijoista suuntaa Istanbuliin ja Turkin länsiosiin, jotka tarjoavat leppoisaa ranta- ja kulttuurilomailua. Seikkailullisempia tunnelmia ja huikeita luontokokemuksia löytää matkustamalla Turkin itäosiin.

Tähän Turkin matkaoppaaseen on valinnut suosikkinsa Turkkiin hurahtanut matkailutoimittaja Antti Helin.

Loma Istanbulissa – Euroopan ja Aasian rajalla

Istanbul nähtynä Galata-tornista. Kuva: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Istanbul on maailman kiehtovimpia kaupunkeja. Istanbulissa heräävät henkiin niin Bysantin loistonpäivät kuin ottomaanisulttaanien ylellinen elämä. Historian ja nykypäivän kohtaamista voi ihmetellä tunnelmallisissa hamam-kylpylöissä. Koettavaa riittää myös Istanbulin nykypäivässä: Istanbulin ravintola- ja yöelämä jättää monen eurooppalaisen pääkaupungin taakseen.

Istanbul sijaitsee kahdella mantereella: sen historiallinen osa on Eurooppaa ja uudempi puoli Aasiaa. Istanbul onkin maailman ainoa kaupunki, jossa voi kulkea mantereelta toiselle.

Suurin osa matkailijoista yöpyy Istanbulissa Euroopan puolella nähtävyyksiä pullistelevan, historiallisen Sultanahmetin kaupunginosan tunnelmallisissa hotelleissa. Paikallisempaa elämää etsivän kannattaa harkita myös asumista Aasian puolella mahtavan mukavan kaupunginosan Kadiköyn hotelleissa.

Lue lisää Istanbulista.

Matka Turkin taistelutantereille – Troija ja Gallipoli

Troijan hevonen Canakkalen kaupungissa. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Turkin pohjoisella Egeanmerellä on lähekkäin kahden kuuluisan taistelun näyttämöt: Troija ja Gallipoli.

Homeroksen Ilias-eepoksen kuvaamasta Troijan taistelusta on jäljellä kaupunginmuurin rauniot.

Gallipolin niemimaalla – joka toimii porttina Istanbuliin – käytiin puolestaan ensimmäisen maailmansodan verisimpiin kuuluvia taisteluita. Britit tekivät epäonnistuneen maihinnousun ottomaanien joukkoja vastaan. Maihinnousussa ja asemasodassa kuoli yli satatuhatta liittoutuneiden ja ottomaanien sotilasta.

Turkin antiikin nähtävyydet – Efesoksen rauniot

Efesos on Välimeren parhaiten säilynyt antiikin ajan kaupunki. Rooman valtakunnan aikaan se toimi Rooman Aasian provinssin pääkaupunkina.

Vaikka Efesos sijaitseekin nykyisin liki viiden kilometrin päässä rannikolta, oli se aikoinaan Rooman vaurain satamakaupunki.

Efesoksen mahtavuutta kuvaa se, että kaupungin vaikutusalueella sijaitsi myös Artemiin temppeli, yksi antiikin seitsemästä ihmeestä. Temppelin tuhosivat lopulta gootit maan tasalle, mutta Efesoksessa on jäljellä monta muuta komeaa rakennusta.

Efesoksen puolitoista kilometriä pitkälle marmorisella valtakadulla voi kokea antiikin ajan heräävän henkiin.

Efesokseen matkaa kätevimmin Izmiristä, Turkin kolmanneksi suurimmasta kaupungista. Koostaan huolimatta Izmir on varsin viehättävä kaupunki, jossa viihtyy helposti useamman päivän ihan kaupunkilomaillenkin. Majoituksen hinta–laatusuhde tapaa olla erinomainen Izmirin hotelleissa.

Turkin kaunein nähtävyys – Pamukkalen kuumat lähteet

Pamukkalen altaita. Kuva: Oleg Rebrov / Shutterstock

Kuumia lähteitä on ympäri maailmaa, vaan ei Pamukkalen vertaista. Pamukkalen maisemat ovat aivan toismaallinset.

Pamukkalen kuumat kivennäisvesilähteet kuplivat ylärinteessä ja kuuma, 43-asteinen vesi valuu alas luonnonaltaalta toiselle, mikä on jättänyt vuosituhansien kuluessa jälkeensä lumivalkoisen suolakerroksen, joka tuo mieleen jäätikön.

Paikalla otettiin kuumia kylpyjä jo antiikin aikana, eikä Pamukkalen vetovoima ole laantunut.

Matkustaminen Pamukkaleen vaatii kuitenkin hieman vaivaa, Pamukkalen syrjäisen sijainnin takia. Suosituista rantakohteista Bodrumista, Mamariksesta ja Antalyasta on noin neljän tunnin ajomatka, jonka voi taittaa vuokra-autolla tai hyvällä paikallisbussilla lähikaupunkiin Denizliin. Denizliin voi myös lentää Istanbulista.

Parhaiten Pamukkalesta nauttii jäämällä yöksi Pamukkale Villageen, jotta voi vierailla kuumilla lähteillä aamulla tai iltapäivällä ja näin välttää väentungoksen.

Bodrum – juhlia ja ristiretkeläisten linna

Borumin satama ja linnoitus. Kuva: Tomasz Czajkowski / Shutterstock

Bodrum on Turkin kesäkohteista tyylikkäin. Täällä viihtyvät Turkin rikkaat ja kauniit lomailemassa Bodrumin hotelleissa ja istumassa iltaa huippuluokan ravintoilassa. Nuoria vetää Bodrumiin vilkas yöelämä.

Bodrumin merelliset maisemat kruunaa sataman vieressä kohoava, ristiretkeläisten vuonna 1402 rakennuttama Pyhän Pietarin linnoitus.

Linna on kiehtova kohde: se on yksi hienoimmista ristiretkeläisten linnoista ja rakennettu kivistä, jotka kuuluivat alun perin Halikarnassoksen mausoleumiin, yhteen antiikin seitsemästä ihmeestä.

Bodrumista on helppo myös lähteä lautalla saarihyppelemään Kreikan Dodekanesian saarille, kuten Kosille, jotka sijaitsevat aivan vieressä.

Lomatunnelmia ja saarihyppelytunnelmia Bodrumista käsin voi tosin himmentää se, että nyt pakolaiskriisin aikana moni Syyrian pakolainen yrittää tehdä saman venematkan henkensä uhalla.

Rantaloma Turkissa: Antalya vai Alanya?

Konyaalti-ranta, Antalya. Kuva: Muratart / Shutterstock

Turkin Välimeren rannikon suosituimpia matkakohteita ovat Antalya ja Alanya, joiden nimet menevät helposti sekaisin. Sekoittamista kannattaa kuitenkin välttää, sillä kohteet ovat varsin erilaiset, vaikka molemmat rantalomailusta tunnetaankin.

Alanya on suomalaisten suosima edullinen ja turistirysänkin maineessa oleva pakettimatkakohde, tosin viehättävä sellainen. Antalya on puolestaan Turkin Välimeren rannikon suurin kaupunki, jossa on hurmaava vanha keskusta.

Kun Alanyaan matkustetaan pääosin rantalomalle rentoutumaan rannalla ja hotellin uima-altaalla, Antalya toimii ponnahduspaikkana roadtripille Turkin Rivieraksi kutsutulle rantakaistaleelle, joka tunnetaan myös Lyykialaisten tienä.

Katso hotellitarjoukset Antalyaan.

Lyykialaisten tie: rantoja ja raunioita

Lycian Way -vaellusreitti kulkee Lyykian rannikon upeissa maisemissa. Kuva: Tarasenko Nataliia / Shutterstock

Ikivanhan Lyykialaisten tien varrelle osuvat monet Turkin Välimeren rannikon kauneimmista maisemista. Täällä lyykialaisten rauniot kohtaavat hiekkarannat. Jälkimmäisiin kuuluu muun muassa Turkin pisin hiekkaranta Patara, jolla käy merikilpikonnia munimassa.

Lyykialaiset olivat antiikin ajan varhaisimpia kansoja

540 kilometriä pitkä reitti vie rannikkoa pitkin Fethiyestä Antalyaan. Koko reittiä ei tietenkään tarvitse kävellä, vaan siirtymätaipaleet kiinnostavimpien pisteiden välillä voi taittaa bussilla.

Tanssivien dervissien Konya

Dervissit tanssivat. Kuva: Resul Muslu / Shutterstock

Konya on Turkin suufien – islamilaisuuden mystisen suuntauksen – keskus ja pyörivien dervissien kotikaupunki.

Dervissit tavoittelevat vinhasti pyörimällä yhteyttä kaikkivaltiaaseen. Heidän koulukuntansa perusti mestari Jalaluddin Rumi Konyassa 1200-luvulla. Huimaavan tanssin lisäksi Konyassa voi ihastella myös Rumin mausoleumia.

Konya sijaitsee etelärannikon ja Kappadokian välissä eli sinne voi kätevästi pysähtyä automatkalla vaikkapa Antalyasta Kappadokiaan.

Matka Kappadokian mahtaviin maisemiin

Kappadokia
Turkin hämmästyttävimmät maisemat löytyvät Kappadokiasta. Kuva: Ville Palonen.

Aasian puoleisen Turkin eli Anatolian keskellä sijaitseva Kappadokia on kuuluisa mielikuvituksellisin näköisistä kivimuodostelmistaan. Tämän kummallisemmiksi eivät maisemat maapallolla käy.

Kivimuodostelmiin louhituissa luolissa asuttiin vuosisatojen ajan, kunnes alue julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1985.

Lue lisää patikoimisesta Kappadokian huikeissa maisemissa.

Turkin mystisin nähtävyys: Nemrut-vuoren jättiläispäät

Nemrut vuoret jättimäiset kivipäät. Kuva: Alexander Ishchenko / Shutterstock

Nemrut-vuori (Nemrut Dagi, Mount Nemrut) on Turkin mystisimpiä paikkoja. Syrjäisen, 2134 korkean vuoren huipulla lojuu kaksimetrisiä ihmis- ja eläinkasvoisia jättiläispäitä.

Päät kuuluvat patsaille, jotka vartioivat Pohjois-Syyrian aluetta vuosina 69–34 eaa. hallinneen, suuruudenhullun kuningas Antiokhos I:n hautaa.

Kuningas rakennutti vuoren huipulle irtokivistä suuren hautakummun, jota vartioivat yhdeksän metriä korkeat kreikkalaisten jumalten patsaat. Joukossa oli hänen oma kuvansa, uskoihan hän itsekin kuuluvansa jumalten seuraan.

Maanjäristykset ovat saaneet päät putoamaan patsaiden harteilta. Patsaat istuvat rivissä taustalla.

Göbekli Tepe, maailman ensimmäinen temppeli

Göbekli Tepen raunioissa vaikuttavinta on niiden ikä – se saa kylmät väreet nousemaan selkäpiihin. Kuva: Klaus-Peter Simon, Wikipedia Commons
Göbekli Tepen raunioissa vaikuttavinta on niiden ikä – se saa kylmät väreet nousemaan selkäpiihin. Kuva: Klaus-Peter Simon, Wikipedia Commons

Göbekli Tepe, maailman vanhin pidetty temppeli, sijaitsee Syyrian ja Irakin rajalla, noin sadan kilometrin päässä Nemrut-vuoresta. Metsästäjä-keräilijöiden 9000-luvulla eaa. rakentaman Göbekli Tepen pystykivet on koristeltu eläinten kuvilla ja pystytetty rinkiin.

Kaikki kuvatut eläimet ovat urospuolisia, mikä on saanut tutkijat tulkitsemaan temppelin liittyvän kuolemaan. Urospuoliset eläimet kun viittaavat kuolemaan, sillä uros on elämää synnyttävän naaraan vastakohta. On ajateltu, että ruumiit olisi tuotu temppeliin korppikotkien kaluttavaksi.

Erääseen pylvääseen on kuvattu korppikotka ja alaston, päätön mies, jonka penis on pystyssä.

Eli amatööreilläkin riittää tällä rauniolla kummasteltavaa ja tulkittavaa.

Göbekli Tepeen ja Mount Nemrutiin voi matkustaa esimerkiksi lentämällä Istanbulista viehättävään Mardinin kaupunkiin, jonka vanhoilla, labyrinttimaisilla kujilla kohtaavat syyrialaisten, kurdien ja riikinkukkoenkeliin uskovien jesidien eksoottiset kulttuurit.

Ararat-vuori ja leganda Nooan arkista

Ararat-vuori Turkin ja Armenian rajalla. Kuva: Matej Hudovernik / Shutterstock

Iranin ja Armenian rajalla kohoava lumihuippuinen Ararat-vuori (5137) tunnetaan parhaiten paikkana, jonne Nooan arkki rantautui Raamatun mukaan vedenpaisumuksen jälkeen.

Erityisen pyhä vuori on armenialaisille, maailman ensimmäiselle kristitylle kansakunnalle. Heille Ararat on jumalten asuinsija.

Valitettavasti armenialaiset voivat katsella pyhää vuortaan vain rajan takaa, sillä Turkin ja Armenian välit ovat olleet tulehtuneet armenialaisten kansanmurhasta lähtien (1915). Vuori näkyy Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin asti.

Koska vuori sijaitsee raja-alueella, tarvitsee sille matkustusluvan, joka järjestyy kätevimmin matkatoimistojen kautta. Ainakin Mandala Travel järjestää patikointimatkoja Araratille.

Todisteita Nooan arkista on etsitty Araratilta useasti – toistaiseksi Nooan arkin metsästys on sujunut tuloksetta.

Ani – armenialaisten kadonnut kaupunki

Pyhän Yrjön kirkko on Anin parhaiten säilyneitä monumentteja. Sen takana näkyy rotko, joka toimii Turkin ja Armenian rajana. Kuva: Alexandru Nika / Shutterstock

Ararat-vuoren lähellä sijaitsee toinenkin armenialaisten traagiseen historiaan liittyvä kohde, Anin rauniokaupunki. Armenilaisen kuningaskunnan pääkaupunki Ani oli aikoinaan maailman upeimpia ja edistyksellisimpiä kaupunkeja, nyt jäljellä ovat vain hyytävän tunnelmalliset rauniot.

Uskaltaako Turkkiin matkustaa?

Ja sitten kysymykseen, joka on monen huulilla: uskaltaako Turkkiin matkustaa? Viime aikoina lähi-idän epävakaa tilanne on näkynyt Turkissa useana terrori-iskuna. Suurin osa iskuista on tapahtunut pääkaupungissa Ankarassa, mutta myös Istanbulin turistikeskustaan Sultanahmetiin on isketty kertaalleen.

Tilanne on edelleen epävakaa, ja Turkissa on edelleen uhkana terrori-iskut. Sellaisen kohteeksi joutuminen Istanbulissa on kuitenkin hyvin epätodennäköistä ja vielä epätodennäköisempää Turkin rantakohteissa.

Terrorismin pelko on kuitenkin jo iskenyt Turkin matkailuun ja hotelleja ja matkapaketteja voi saada entistäkin edullisemmin (Turkki on aina ollut edullinen matkakohde). Ja turkkilaiset ottavat tänä vaikeana aikana saapuvat matkailijat entistäkin ystävällisemmin vastaan.

Me suosittelemme, ettei kannata pelätä, vaan matkustaa Turkkiin.

Matkat ja äkkilähdöt Turkkiin

Osin Turkin suosion syynä on maan edullisuus: seitsemän päivän loman Turkissa lennoilla ja hotellilla voi saada jopa reilulla 200 eurolla. Turkin rantakohteet, etenkin Alanya, ovat suomalaisten suosiossa olevia pakettimatkakohteita.

Katso parhaat matkatarjoukset ja edulliset äkkilähdöt Turkkiin Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Halvat lennot Turkkiin

Turkkiin saa usein erittäin edullisia tarjouslentoja ja äkkilähtöjä. Esimerkiksi Istanbul on suosittu kaupunkilomakohde, johon saattaa saada edestakaiset lennot ainoastaan noin sadalla eurolla.

Lue täältä, miten löydät halvimmat lennot Istanbuliin ja Turkin rantalomakohteisiin. Samalla voit verrata esimerkiksi Finnairin ja Turkish Airlinesin lippujen hintoja.

Turkin sisäiset lennot ovat yleensä hyvin edullisia, joten kartalla pitkältä näyttäviä etäisyyksiä ei kannata pelästyä – ne voi taittaa edullisesti ja nopeasti lentäen.

Autonvuokraus Turkissa

Paras tapa tutustua Turkkiin on vuokrata auto. Maassa on paljon nähtävää, ja mukavimmin matka nähtävyydeltä toiselle taittuu autolla.

Paikallinen liikennekulttuuri on juuri sellaista kuin Turkilta voi olettaakin, mutta paikalliseen ajotyyliin tottuu onneksi nopeasti.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Turkin lomat – vinkit ja kokemukset

Mitä itse pidät Turkista matkakohteena? Kerro omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Turkin-matkoiltasi ja auta lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Turkin-loma.

Turkin kartta: Turkin nähtävyydet kartalla