Ugandan gorillat

Ugandassa asuu yli puolet maailman uhanalaisista vuorigorilloista. Uganda onkin täydellinen matkakohde gorilloiden näkemiseen. Lysti on kallista, mutta kuitenkin huomattavasti edullisempaa kuin Sumuisten vuorten gorillat -elokuvan maineeseen nostamassa Ruandassa. Gorillojen lisäksi on Ugandassa on paljon muutakin nähtävää kuten simpansseja ja safariajeluita hienoissa kansallispuistoissa. Uganda on myös turvallinen ja helppo matkakohde.

Ja millainen elämys gorillat ovat! Gorillavierailut kuuluvat maailman upeimpiin eläinkokemuksiin. Todennäköisesti gorillat ovat se kaikkein hienoin. Harvaa isoa villiä eläintä pääsee seuraamaan yhtä läheltä ja vielä ilman kulkuneuvon suojaa. Yleensä suuret eläimet ovat siihen joko liian vaarallisia tai arkoja.

Suuret alfauros-gorillat ovat todella isoja. Ne ovat valtavia. Gorilloiden kokoon voi tosissaan käsittää vasta paikan päällä, kun suuri alfauros mutustaa lehtiä aivan vieressä. Täyttä lihasta. Haukotus paljastaa mahtavat kulmahampaat. Gorillat ovat tottuneet asemaansa viidakon kuninkaina eivätkä turhia stressaa. Ihmisiin ne suhtautuvat kiinnostuksella.

Gorillanpoikaset ovat ihanan leikkisiä. Ne temppuilevat liaaneissa ja tekevät helposti tuttavuutta ihmisten kanssa. Gorilloihin ei saa koskea, mutta ne käyvät usein itse koskettamassa.

Gorilloiden näkemisessä onkin aitoa kohtaamisen tunnetta. Sukulaisiahan tässä ollaan, vaikka vähän kaukaisia.

Bwindin kansallispuisto

Gorillat elävät Bwindi Impenetrable National Parkissa, jonne on Kampalasta kymmenen tunnin ajomatka. Kansallispuistossa on myös mahdollista vierailla Ruandasta käsin, jonka pääkaupungista Kigalista on huomattavasti lyhyempi ajomatka.

Kansallispuisto vastaa hyvin virallista nimeään: vuoristoinen sademetsä on todellakin impenetrable, läpipääsemätön. Gorilloiden luokse kävellään vaikeakulkuisessa maastossa läpi tiheän kasvillisuuden, johon rangerit raivaavat kulkuväylää viidakkoveitsillä.

Patikka ei kuitenkaan ole liian vaativa, vaan soveltuu lähes kaikille. Kävelyosuus ei ole kovin pitkä, sillä rangerit tuntevat hyvin ryhmien sijainnit. Vanhimmat ja huonokuntoisimmat vieraat ohjataan helpoimman maaston takana olevien gorillaperheiden luokse. Välillä matkalle voi silti osua vaikeita nousuja, mutta rangerit auttavat. Mukaansa voi myös aitoon kolonialistihenkeen palkata kantajan – eikä nyt puhuta repun kantamisesta.

Kansallispuiston rangerit ovat ammattitaitoisia ja pitävät huolen turvallisuudesta. Jos iso gorillauros päättää lähteä liikkeelle ja kulkea liian vierestä, rangerit työntävät kyllä turistin ajoissa turvaan. Koska avointa tilaa on vähän, voi turva tarkoittaa puskaa, jossa tarraudutaan liaaniin.

Gorillojen elämää seurataan tasan tunnin ajan, hyvin vierestä. Aika alkaa siitä, kun on saavuttu gorillaperheen luokse. Jokainen minuutti siitä eteenpäin on aika lailla kullankallis: hintaa kun kertyy 10 dollaria minuutilta.

Gorillaluvat maksavat normaalisti 600 Yhdysvaltain dollaria, mutta low seasonin aikaan hinta hieman putoaa.

Gorillavierailut ovat huolella järjestettyjä ja tehty mahdollisimman turvallisiksi niin ihmisille kuin gorilloillekin. Flunssaisia vieraita ei mukaan päästetä, sillä ihmisten taudit voivat tarttua myös gorilloihin, ja toki myös toisinpäin.

Gorillojen lisäksi viidakossa näkee ja kuulee etenkin lintuja – niitä asuu kansallispuistossa 360 lajia. Nisäkkäitäkin on 120 lajia, mutta muita kuin gorilloja näkee harvemmin tiheän kasvillisuuden takia.

Matka Kamapalasta Bwindi Impenetrable National Parkiin on pitkä, mutta maisemat ovat kauniit. Samalla suunnalla on myös muuta nähtävää, esimerkiksi Queen Elizabeth National Park, jossa näkee niin virtahepoja kuin puissa asuvia leijoniakin. Bunyonyin järvi on puolestaan reppumatkaajien suosima chillailukohde.

Ugandan gorillaluvat

Gorilloiden katseluun myönnetään rajoitettu määrä lupia, ja ne kannattaakin varata hyvissä ajoin. Helpoiten se onnistuu matkatoimistojen kautta. Paikan päällä Kampalassa voi toki hakea luvat kansallispuiston Uganda Wildlife Authorityltä – jos on paikalla viikkoja tai jopa kuukausia etukäteen. Lupia ei ainakaan toistaiseksi voi varata netissä.

Voit varata kätevästi netistä Ugandan gorilla- ja simpanssiretket.

Ruandan ja Kongon gorillat

Vuorigorilloja pääsee näkemään myös Ruandassa ja Kongossa. Ruandassa gorillojen katselu on yli tuplasti Ugandaa kalliimpaa ja Kongossa puolet halvempaa.

Ruanda on Afrikan mittapuulla erittäin siisti ja järjestäytynyt maa, eli jos rahasta ei ole pulaa, on Ruanda hyvä vaihtoehto Ugandalle.

Kongo on puolestaan se seikkailullisin vaihtoehto. Mahdotonta matkustaminen Kongoonkaan ei ole: gorilloiden kansallispuistoon Virungaan pääsee itse asiassa varsin vaivattomasti maata pitkin Ruandan puolelta. Kongossa gorillat sijaitsevat sisällissota-alueella, mutta turisteihin ei ole kohdistunut väkivaltaa.

Lue lisää Ugandan matkailusta.

Ugandan gorillat – kokemuksia

Ugandan gorilloista kirjoitti maassa asunut Visa Tuominen. Jaa kommenttikentässä omat kokemuksesi Ugandan gorilloista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!