Budapest – opas kauneuden kaupunkiin

Budapest
Budapestin Linnavuoren Kalastajanlinnakkeelta avautuu upea näkymä Tonavalle ja Unkarin parlamenttitalolle. Kuva: Dale Pike / Unsplash

Mikä on Budapestin suosion salaisuus? Mikä on tehnyt juuri Budapestista yhden suomalaisten suosituimmista matkakohteista?

Väittäisin, että kyse on nähtävyyksistä, mutta käänteisessä merkityksessä. Siinä, ettei tässä ihanassa kaupungissa ole liikaa pakollisia rasteja suoritettavaksi.

Budapestissa on ihana viettää aikaa vain kuljeskelemalla ja kaupunkinäkymiä ihaillen. Budapest on kaunis kaupunki. Keskustan yhtenäinen, kertaustyylejä edustava ulkoasu on pääosin 1800-luvun lopulta.

Nähtävyyksien koluamisen sijaan Budapestin-matkalla jää aikaa nauttia laiskanpulskeasti tunnelmasta: kauniista kaupunkinäkymistä, kahviloista ja upeista kylpylöistä.

Juuri kylpylät tekevät Budapestista ainutlaatuisen kerran elämässä -matkakohteen. Maailmassa ei ole toista pääkaupunkia, jossa elämä kiertyisi yhtä tiiviisti kylpylöiden ympärille.

Kun on kerran menettänyt Budapestille sydämensä, kaupunkiin palaa mielellään yhä uudestaan.

Buda ja Pest – Tonava jakaa Budapestin kahtia

Budapest on Tonavan kaupunki. Sillat yhdistävät Budapestin kaksi puolta, Budan ja Pestin. Kuvassa etualalla Ketjusilta. Taustalla kohoaa Unkarin parlamenttitalon komea kupoli.

Budapest on Tonavan kaupunki. Euroopan mahtijoki ei ole missään muussa kaupungissa yhtä näkyvästi läsnä: Tonava jakaa Budapestin kirjaimellisesti kahtia.

Joen vastarannoilla sijaitsevat Budan ja Pestin puoli olivat itse asiassa omat kaupunkinsa vuoteen 1873, ja ne eroavat edelleen toisistaan tunnelmaltaan. Pest on eläväinen, Buda rauhallisempi ja tunnelmaltaan vanhahtavan arvokas.

Budan puolella on ylevä linnavuori ja aristokraattinen kylpylähotelli Gellert. Pestin puolella on kaupungin keskusta: vilkas kauppahalli, vauhdikas juutalaiskaupunginosa ja suurin osa Budapestin nähtävyyksistä.

Buda on kukkuloita, Pest lättänä kuin pannukakku.

Budapestin sillat auttava suunnistamaan

Vapaudensilta Budapest
Vapaudensilta johtaa kylpylähotelli Gellertin luokse. Kuva: Elijah / Unsplash

Sen, minkä joki erottaa, sillat yhdistävät. Tonavan lisäksi Budapest on mahtavien siltojen kaupunki. Tonavan sillat ovat paitsi hienoja näköalapaikkoja, myös hyviä maamerkkejä suunnistamiseen.

Keskustan silloista eteläisin on vihreäksi maalattu, jugendtyyliä henkivä Vapaudensilta (Szabadság híd). Metallisen sillan Pestin päässä on Budapestin komea kauppahalli ja Budan puolella kuuluisa Gellert-kylpylä.

Silloista seuraava on valkoinen, 1960-luvulla rakennettu Elisabetin silta (Erzsébet híd), joka on saanut nimensä unkarilaisten suuresti rakastamalta keisarinna Elisabetilta eli Sissiltä. Sillan Budan puoleisessa päässä on keisarinnan patsas. Pestin puolelta sillan vierestä alkaa kuuluisa ostoskatu Váci utca.

Silloista vanhin ja kuvatuin on Ketjusilta (Széchenyi híd), jota vartioivien leijonapatsaiden päälle Akseli Gallen-Kallela kerran kiipesi. Sillan päässä kohoaa Budan Linnavuori, ja Pestin puolelle näkymät avautuvat komealle Unkarin parlamenttitalolle.

Parlamenttitalon takana kulkee vielä Margitin silta, mutta sen kohdalla aletaan jo olla syrjässä keskustasta.

Siltoja pitkin Tonavan ylittää muutamassa minuutissa – ja samalla tulee siirtyneeksi tunnelmasta toiseen.

Suunnistamiseen auttaa myös kätevä, kännykässä toimiva Budapestin kartta, johon on merkitty nähtävyydet ja parhaat ravintolavinkit.

Váci utca ja Budapestin keskusta

Vaco utca Budapestin kuuluisin katu
Näin autioa Vaci utcaa harvoin näkee. Kuva: Linda Gerbec / Unsplash

Budapestin keskustan tiivis ydin on Pestin puolella, aika lailla Ketjusillan ja Elisabetin sillan välissä siellä, missä kulkee Budapestin kuuluisin ostoskatu, Váci utca. Vaikka kapea katu onkin aikamoinen turistirysä, on se hyvä maamerkki ja luontainen paikka aloittaa Budapestiin tutustuminen.

Váci utcaa reunustavat kansainväliset ketjumerkit, mutta sisäpihoilta löytyy omalaatuisempia putiikkeja. Nähtävyytenä on kadun päässä aukiolla sijaitseva Café Gerbeaud, säveltäjä Franz Lisztin kantapaikka ja yksi maailman komeimmista historiallisista kahviloista.

Aukiolta kun koukkaa Vigadó utcaa pitkin Tonavan rantaan, saapuu suoraan Budapestin kuvatuimman patsaan, Pikkuprinsessan, luokse.

Tonavan ohella tätä ydinkeskustan pientä ydintä rajaa puolikaarena kaartuva Pieni bulevardi (Kiskörút), jonka toisella puolen ovat entisen Juutalaiskaupunginosan kiehtovat korttelit ja rauniobaarit.

Vieläkin laajemmalle alueelle kaartuu Suuri bulevardi (Nagykörút), jonka toisella puolen ollaankin sitten jo keskustan laidalla.

Andrássy utca johtaa Sankarien aukiolle

Budapest keskusta
Budapestin oopperatalo. Kuva: Elijah G / Unsplash

Keskustan toinen pääkatu on Andrássy utca, komeiden pytinkien reunustama paraatikatu, joka johtaa Pyhän Tapanin basilikan kupeesta, Erzebet ter -aukiolta, aina Sankarien aukiolle asti.

Alkumatkan nähtävyyksinä ovat Budapestin oopperatalo ja Mai Manó Ház eli Valokuvaajien talo, huikean hieno jugendrakennus, jossa on valokuvanäyttelyitä. Kaikkein kuuluisin unkarilainen valokuvaaja on tietenkin maailman legendaarisin sotavalokuvaaja Robert Capa.

Katu ohittaa myös pitkulaisen Franz Lisztin aukion, jolla on unkarilaisen säveltäjämaestron patsas. Kannattaa kiinnittää huomiota säveltäjämestarin käsiin – Liszt tunnettiin suurista kouristaan ja pitkistä sormistaan, jotka tekivät hänestä pianovirtuoosin.

Pian aukion jälkeen vastaan tulee Terrorin talo, entinen salaisen poliisin päämaja, jossa esitellään sosialismin ja fasismin ajan kauhuja.

Tässä vaiheessa voi jo jalkoja kolottaa, mutta Sankarin aukiolle on matkaa vielä puolitoista kilometriä. Loppumatka kannattaakin taittaa metrolla – perille vie linja M1, joka on maailman toiseksi vanhin heti Lontoon metron jälkeen.

Sankarien aukio sijaitsee Budapestin kaupunginpuiston edustalla. Puistossa riittää näkemistä ja tekemistä kokonaisen päivän puitteiksi. Budapestin eläintarhan ja klassikkoravintola Gundelin lisäksi vetonaulana on Széchenyin kylpylä, yksi Budapestin suosituimmista.

Juutalaiskaupunginosa ja Budapestin rauniobaarit

Tunnelmalliset rauniobaarit ovat Budapestin yöelämän keskuksia.

Budapestin yöelämän keskus on VII kaupunginosa. Ennen toista maailmansotaa se oli juutalaisten kaupunginosa. Nähtävyytenä on komeaan maurilaiseen tyyliin rakennettu Suuri synagoga.

Seitsemäs kaupunginosa oli vuosikymmenet huonossa kunnossa ja osin raunioina toisen maailmansodan jälkeen. Sittemmin autiotaloihin alettiin perustaa on tunnelmallisia rauniobaareja, ja alueesta tuli Budapestin yöelämän vetonaula.

Keskeinen baarikatu on Kazinczy utca, jolla sijaitsee liki legendaarinen Szimpla Kert, kaupungin ensimmäinen rauniobaari ja edelleen yksi fantastisimman näköisistä. Baari on täynnä kiinnostavia kulmauksia, jotka olivat aikoinaan budapestilaisia koteja, ja kaikkialla ympärillä on koristeina hämmästyttäviä tavaroita.

Toinen suosittu baarikatu on Király utca, jonka varrella on myös paljon putiikkeja.

Király utcalta alkaa Godzsu udvar, sisäpihojen pitkä ketju, joka ulottuu Dop utcalle asti. Täällä on monelaista ravintolaa, baaria ja kauppaa.

Mukava, kohtuuhintainen hotelli Juutalaiskaupunginossa on Continental Budapest, josta voi saada huoneen noin sadalla eurolla.

Józsefváros – Budapestin hipsterein kaupunginosa

Keskustan ehkä kiehtovinta aluetta on Józsefváros eli niin sanottu VII kaupunginosa, jota myös Palatsikortteliksi kutsutaan (Palotanegyed). Lempinimensä alue on saanut komeista, osin rapistuneista 1800-luvun herraskaistaloistaan. Eloisuutta alueelle tuovat useat korkeakoulut.

Siinä missä Juutalaiskorttelit ovat jo löytäneet monensortin matkaajat, myös brittiläiset örinäporukat, Józsefváros on vasta nousemassa maineeseen. Juuri nyt Józsefvárosia voikin pitää Budapestin hipstereimpänä kaupunginosana.

Alue alkaa heti Unkarin kansallismuseon takaa. Alkuun kannattaa kulkea pitkin Bródy Sándor utcaa, jonka varrella on museon kulmalla kerrassaan ihastuttava Brody House. Tunnelmallisin hotelli, minkä Budapestista tiedän.

Istahda Bródyn varrella Apricot-kahvilaan, haahuile Vas utcalla ja poikkea myös Lumen Caféseen.

Alueen nähtävyytenä on Ervin Szabón kirjasto, jonka neljännen kerroksen häikäisevän hienoja sisätiloja kannattaa käydä ihailemassa. Muutaman euron pääsymaksu.

Aivan kaupunginosan perällä on kauppahalli Rákóczi, joka toimii hyvänä, paljon paikallisempana vaihtoehtona kuuluisammalle Suurelle kauppahallille.

Suuri kauppahalli – Budapestin paras ostospaikka

Suuri kauppahalli
Budapestin Suuri kauppahalli on, kuten nimikin lupaa, valtava. Kuva: Chenyu Jiang / Unsplash

Budapestin paras ostospaikka on keskustassa Vapaudensillan vieressä sijaitseva Suuri kauppahalli (Nagy Csarnok). Vuonna 1896 valmistunut kauppahalli on niin kaunis, että se käy myös nähtävyydestä.

Vaikka Suuressa kauppahallissa käykin paljon turisteja, on se silti aito, budapestilainen kauppapaikka – myös monet ravintoloitsijat käyvät ostamassa täältä raaka-aineensa.

Alakerrasta löytyvät unkarilaiset ruokatarpeet kuten viinit, salamit, paprikatahnat ja valkosipuliseppeleet. Yläkerta on hyvä paikka ostaa unkarilaiset käsityöt ja muut tuliaiset – jotka nekin tapaavat olla kauppahallissa keskustan matkamuistomyymälöitä parempaa laatua. Yläkerrassa on myös mukavia pystybaareja, jotka tarjoilevat unkarilaisia perusherkkuja edullisesti.

Paras aika Suuressa kauppahallissa käymiseen on aamu- ja lounasaika, sillä halli sulkee jo aivan alkuillasta. Sunnuntaisin kauppahalli on kokonaan suljettu.

Ráday utca – viihtyisä ravintolakatu

Parin kulman takana kauppahallilta kulkee kapea ja eläväinen ravintolakatu Ráday utca. Kadun kuuluisin ravintola on Budapestin ensimmäisen Michelin-tähden aikoinaan ansainnut Costes, mutta ruokapaikkoja löytyy kaikkiin tyyleihin ja hintaluokkiin.

Ravintolakadun klassikkoja on Vörös Postakocsi, joka on toiminut jo iät ja ajat. Erinomainen paikka tilata gulassikeitto.

Lähettyvillä sijaitsee Unkarin taideteollisuusmuseo, jossa kannattaa käydä jo upean jugendarkkitehtuurin ansiosta. Museon kulmalla on hinta–laatusuhteeltaan erinomainen Three Corners Lifestyle Hotel, hyvä paikka Ráday utcan ravintoloissa herkutteluun.

Budan puolella – kylpylöitä ja kaunis Kalastajanlinna

Linnavuoren kuvatuimpia kohteita on koristeellinen näköalatasanne Kalastajanlinnoitus. Sen taustalla kohoaa mahtava Matiaksenkirkko.

Budapestin riennot ovat pääosin keskittyneet Pestin puolelle. Vähintään yksi päivä kannattaa kuitenkin varata myös Budan puolelle.

Budan vetonaulana on Linnavuori, kukkula, jonka aluetta voisi kutsua myös Budapestin vanhaksi kaupungiksi. Kukkulalle nousee kätevästi Ketjusillan päässä olevalla Siklo-köysiratahissillä. Linnavuoren näkymiä hallitsevat Budan linna, Matiaksenkirkko ja kaunis näköalatasanne Kalastajanlinnoitus.

Budan muita nähtävyyksiä ovat hienot vanhat kylpylät. Vapaudensillan luota löytyy upea jugendkylpylä Gellért. Elisabetin sillan päässä sijaitsevat Racz ja Rudas ovat puolestaan ikivanhoja turkkilaisia kylpylöitä. Niiden edustalla, sillan kupeessa, on kuningatar Elisabetin eli Sissin patsas.

Margitin sillan suunnalla on vielä Királyn kylpylä, ikivanha turkkilainen tämäkin.

Ravintoloiden ja iltaelämän osalta Budan puolikin on hiljalleen heräämässä ruususen unestaan. Siitä todisteena on kylpylähotelli Gellértin vierestä alkava Bartók Béla utca, jonka varrelle on noussut useita houkuttelevia ruoka- ja juomapaikkoja.

Barókin nousu trendikkääksi kaupunginosaksi alkoi viihtyisästä kahvila-baari Hadikista. Vieressä on toinen mainio kuppila, Szatyor Bár.

KEG sörművház on puolestaan kaupungin parhaita olutravintoloita. Hanoissa on yli 30 olutta ja monet niistä unkarilaisia.

Lue lisää: Budapestin kylpylät.

Budapestin kahvilat

Budapest kahvilat
Cafe New York sijaitsee mahtavassa palatsimaisessa rakennuksessa. Kuva: Mikita Yo / Unsplash

Euroopan belle epoquen aikaan, maailmansotien välissä, Budapestin kahvilat olivat kylpylöiden ohella kuumaa kamaa. Kahvilavillitys levisi Habsburgien valtakunnan sisarpääkaupungista, ja Wienin tapaan myös Budapestin kahviloista tuli kaupunkilaisten yhteisiä olohuoneita.

Budapestin kahviloissa viihtyivät myös säveltäjät ja kirjailijat, joille kahvilat tarjosivat ilmaisen musteen ja paperin sekä alennusta ruuasta. Budapestin kahviloissa saivatkin alkunsa monet unkarilaisen kirjallisuuden ja musiikin merkkiteoksista.

Kahviloissa luettiin uutisia ja puhuttiin tietenkin myös politiikkaa – minkä takia Budapestin kahvilat suljettiin yksi toisensa jälkeen sosialistien noustua valtaan. Nykyisin monet Budapestin hienoimmista vanhoista kahviloista ovat taas täynnä elämää.

Budapestin kahviloista kuuluisin on Café Gerbeaud, joka sijaitsee ostoskatu Vaci utcan päässä Vörösmarty térin aukiolla. Vuonna 1870 avattu kahvila on kuulunut niin kuningatar Sissin kuin säveltäjä Franz Lisztin suosikkeihin. Kautta historiansa leivonnaisistaan tunnettu Gerbeaud on juuri oikea paikka maistaa perinteistä unkarilaista Dobos-kakkua.

Budapestin toinen legendaarinen kahvila on jugendloistossa kylpevä Cafe New York, joka sijaitsee Suuren bulevardin varrella palatsimaisessa rakennuksessa. Nimensä kahvila on saanut siitä, että talo rakennettiin alun perin newyorkilaisen vakuutusyhtiön toimistoksi. Nykyisin rakennuksessa on luksushotelli New York Palace.

Pystyssä on yhä myös Budapestin ensimmäinen kahvila, Linnavuorella sijaitseva, loistavia leivoksia tarjoileva Ruszwurm Cukrászda. Ja kas, keisarinna Sissin tiedetään herkutelleen täälläkin.

Vinkit Budapestin majoitukseen

Budapest hotelli
Parisi Udvar -palatsiin on remontoitu huikea hotelli. Kuva: Kanan Khasmammadov / Unsplash

Budapestin loman hyviin puoliin kuuluu sekin, että Budapestin hintataso on hyvin maltillinen, myös hotellien osalta. Jo sadalla eurolla Budapestissa nukkuu tyylikkäästi.

Jos on kuitenkin varaa tosissaan pröystäillä, Budapestin hienoin hotelli on Ketjusillan Pestin päässä kohoava Four Seasons Gresham Palace, todellinen jugendkaunotar.

Upeita hotelleja on toki monta muutakin. Listan kärkisijoille on myös helppo nostaa Hyatt-ketjuun kuuluva Parisi Udvar Hotel, joka on hiljattain remontoitu säihkyvän hienoon ”Pariisin palatsiin”.

Inhimillisemmän hintaisista luksushotelleista erityisen mielenkiintoinen on Mystery Hotel Budapest, jonka nimi ei ole pelkkää sanahelinää. Täällä pääsee asumaan vapaamuurarien entisessä Unkarin päämajassa!

Historialtaan legendaarisimpia hotelleja on Astoria, jossa ovat majailleet niin natsit kuin kommunistipomotkin. Hotellin sijainti on täydellinen keskustan leikkauspisteessä, kaupungin trendikkäimpien alueiden, Juutalaiskorttelien ja Palatsikorttelien, kupeessa. Ja mikä parasta: huone Astoriasta irtoaa usein selvästi alle sadalla eurolla.

Samaan hintaluokkaan voi päästä asumaan myös toisessa hotelliklassikossa, jugendin tunelmia henkivässä kylpylähotellissa Gellert. Hotellin sijaintikaan ei ole lainkaan hullumpi, vaikka se onkin Budan puolella. Vierestä alkaa trendikkääksi muuttunut Bartokin alue, ja Vapaudensillan yli pääsee Suurelle kauppahallille.

Jos taas tykkää adults only -hotelleista, toiveeseen vastaa rempseän tyylikäs Casati Budapest, joka sijaitsee hyvällä paikalla oopperan kulmilla, lähellä rauniobaareja.

Edullisten majapaikkojen aatelia on mainio Pal’s Hostel, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Pyhän Tapanin basilikan vieressä.

Katso tarjoukset Budapestin hotelleihin.

Budapestin hintataso ja rahanvaihto

Unkarin valuuttana on forintti. 1 euro on reilut 300 forinttia (HUF / Ft).

Hintatasoltaan Budapapest on edullinen kaupunki. Kaksi henkilöä nauttii hyvän illallisen juomineen 40 eurolla. Olut maksaa baareissa pari euroa. Metro- ja raitiovaunuliput maksavat reilun euron.

Budapestin lentokentällä ei kannata rahaa vaihtaa: vaihtokurssi on surkea. Ilmeisesti sama tilanne on myös Budapestin lentokentän pankkiautomaateissa eli niistäkin saa Forintteja huonolla vaihtokurssilla.

Vaihda siis valuuttaa etukäteen jo jonkin verran kotimaassa ja loput Budapestin keskustassa – ja muista vertailla myös keskustan rahanvaihtopisteiden kursseja!

Julkinen liikenne Budapestissa

Budapestissa liikutaan raitiovaunuilla.

Budapestissa ehtii moneen paikkaan kävellenkin, mutta myös julkinen liikenne toimii erinomaisesti. Kätevimpiä kulkuneuvoja ovat metro ja raitiovaunut, joiden vuorovälit ovat todella lyhyet. Molempiin käyvät samat liput.

Kertaliput maksavat vain reilun euron. Matkakortteja on tarjolla 24 ja 72 tunnin sekä viikon ajaksi. Lippuja voi ostaa automaateista – ja useimmissa ratikoissa sekä busseissa myös kuljettajalta (hieman kalliimmalla). Bussi- ja raitiovaunuliput ovat voimassa vain yhden matkan ajan. Metrossa voi sentään vaihtaa linjaa.

Uber-taksit kiellettiin Budapestissa jokunen vuosi sitten. Bolt sen sijaan toimii.

Budapestin sää ja ilmasto

Budapestissa on mannerilmasto: kesät ovat kuumia, talvella voi pakkastaa. Budapestin sää on parhaimmillaan keväällä, jolloin Budapestin ilmasto muistuttaa Suomen kesää kauneimmillaan. Kevät alkaa jo maaliskuussa ja viimeistään vappuna on täysi terassikeli.

Kesällä Budapestissa, etenkin heinäkuussa ja elokuussa, on usein turhankin kuuma. Elokuussa kaupunki on täynnä turisteja, ja monet budapestilaiset matkaavat Balaton-järvelle kesäasunnoilleen.

Syksyllä mukavaa lämpöä riittää lokakuulle, tosin kannattaa varautua sadekuuroihin.

Budapestin talvi

Talvisin Budapest on erityisen kaunis joulunaikaan. Joulumarkkinoita on toreilla ja Tonavan rannassa.

Talvella lämpömittari voi mennä vähän pakkasen puolelle, mutta sää on yleensä aurinkoinen. Luistelemassa voi käydä Kaupunginpuiston jääradalla.

Budapestin lentokentältä keskustaan

Budapestin lentokenttä sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä keskustasta.

Lentokentältä keskustaan pääsee suoraan lentokenttäbussilla 100E, joka vie keskustassa aukiolle Deák Ferenc ter. Lippu maksaa 900 Forinttia eli noin kolme euroa. Lipun voi ostaa etukäteen lippuautomaatista myös pankkikortilla – kuskille käyvät sen sijaan vain Forintit.

Takseilla on kiinteä 8045 Forintin hinta lentokentältä keskustaan (reilut 25 euroa). Suosittuja ovat myös shuttle-bussikyydit, jotka tulevat yhdellä hengellä taksia edullisemmaksi. Erikoisempiakin vaihtoehtoja on tarjolla, kuten Trabant-kyyti lentokentältä keskustaan.

Budapestin lentokenttäkuljetukset voi varata etukäteen netistä.

Halvat lennot Budapestiin

Budapestiin on Suomesta runsaasti lentoja. Helsingistä Budapestiin lentää suoraan ainakin Finnair.

Budapestin matkat

Budapestiin ehtii tutustua mainiosti jo pitkän viikonlopun aikana. Budapest on loistava lyhyen kaupunkiloman kohde senkin takia, että sinne on Helsingistä hyvät ja edulliset lentoyhteydet. Suorat lennot Budapestiin kestävät vajaat kaksi ja puoli tuntia.

Lue lisää Budapestin nähtävyyksistä – tai varaa etukäteen netistä Budapestin kaupunkikierrokset pääsyliput.

Budapest – kokemuksia

Budapestin kokemuksia kertoi kaupungissa useasti käynyt matkailutoimittaja Antti Helin.

Lue lisää Unkarin parhaista matkakohteista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!