Vinkit Pietarin viisumivapaalle risteilylle

Vinkit Pietarin viisumivapaalle risteilylle

Pietarin viisumivapaa risteily on mainio tapa tutustua Pietariin. Tästä artikkelista löydät parhaat vinkit St Peter Linen risteilylle. Artikkeli pohjaa omiin kokemuksiini Pietarin-risteilyltä.

Teksti Antti Helin

 

pietari palatsiaukio
Pietarin huikeista maisemista ehtii nauttia päivässäkin. Kuva: Antti Helin

Parasta Pietarin-risteilyssä oli tietenkin viisumivapaus – se ei säästä ainoastaan vaivaa, vaan myös rahaa. Pelkästään Venäjän viisumista kun saisi pulittaa 60 euroa, jos Pietariin matkaisi bussilla tai junalla. Matkan voi varata vaikka edellispäivänä.

Toinen iloinen yllätys oli St Peter Linen risteilyn vaivattomuus: Passintarkastus Pietarin päässä sujui nopeasti jopa vilkkaana kesäviikonloppuna. Satamassa ei tuhraantunut lainkaan aikaa, vaan pääsimme nopeasti bussille, joka lähti sekin saman tien ilman turhia odotteluja kohti keskustaa.

Passintarkastus Pietarissa sujui nopeasti jopa kesäviikonloppuna

Bussikuljetus satamasta Iisakin kirkolle kesti reilun vartin. Laivan saapumisesta satamaan kesti vain reilu puoli tuntia, kun olimme jo valmiina aloittamaan Pietarin nähtävyyksien ihastelun.

Nykyisellään risteilyjä on ympäri vuoden.

Kuinka pitkään Pietarin-risteily kestää?

Kuljetus laivalta vie suoraan Iisakin kirkon eteen.
Kuljetus laivalta vie suoraan Iisakin kirkon eteen.

Risteily kestää kaksi yötä: St Peter Linen laiva Princess Maria lähtee Helsingistä illalla ja saapuu Pietariin aamulla. Paluu on Pietarista illalla, ja laiva saapuu takaisin Helsinkiin seuraavana aamuna.

Päivässäkin Pietarista ehtii saada hyvän yleiskuvan

Pietarissa oloaikaa jää noin kahdeksan tuntia miinus satamassa kuluva aika. Laivayhtiön viimeinen bussikuljetus Iisakin kirkolta takaisin satamaan lähtee tunnin ja vartti ennen laivan lähtöä.

Päivässäkin Pietarista ehtii saada hyvän yleiskuvan, jos käyttää aikansa viisaasti, mutta risteily on mahdollista tehdä myös niin, että jää Pietariin hotelliin kahdeksi yöksi.

Huom! Laivan aikataulun takia yhden yön yöpymismahdollisuutta ei ole.

Kokemuksia: millainen on St Peter Linen laiva?

St Peter Linen laiva ylitti odotukset (jotka eivät tosin olleet kovin korkeat). Princess Maria on 1980-luvun ruotsinlaiva, joka oli siistissä kunnossa.

Ravintoloita oli useampi vaihtoehto buffet-illallisesta (vajaa 30 euroa sisältäen niin paljon olutta ja viinejä kuin sietää juoda) sushi-baarin kautta neljännen kannen edulliseen kanttiiniin, josta sai venäläistä perusruokaa kuten seljankakeittoa tai kiovan kanaa viidellä eurolla.

Matkustajien keski-ikä on lähempänä eläkeikää kuin teinivuosia

Iltaohjelmana oli pienestä esiintymislavasta huolimatta kunnianhimoisesti toteutettu tanssishow. Mitään kovin vauhdikasta illanviettoa ei kannata kuitenkaan odottaa, vaikka diskokin laivasta löytyy, sillä risteilymatkustajien keski-ikä tapaa olla lähempänä eläkeikää kuin teinivuosia.

Pietarin viisumivapaiden risteilyjen osallistujista iso osa on aasialaisia ja eurooppalaisia – niin saksalaisia kuin eteläeurooppalaisiakin – ryhmiä.

Henkilökunta vaikutti olevan Venäjältä ja Virosta. Osa virolaisista puhui suomea. Joskus taannoin olen kuullut henkilökunnan palvelualttiudesta valituksia, mutta se on mennyttä aikaa – henkilökunta on nykyisin oikein ammattitaitoista.

Millaisia ovat St Peter Linen B- ja A-hytit?

Kanavareisteilyillä saa Pietarista nopeasti ja tunnelmallisesti hyvän yleiskuvan.
Kanavareisteilyillä saa Pietarista nopeasti ja tunnelmallisesti hyvän yleiskuvan.

Olimme valinneet ikkunallisen A-luokan hytin. Kahden kerrossängyn hytti (sopiva neljälle hengelle) oli laivamajoitukseksi tilava ja kaikin puolen sopiva vaativaankin makuun. Kalliimpiakin hyttejä on toki tarjolla.

Edullisimmissa B-luokan hyteissä ei ole ikkunoita, mutta muuten nekin vaikuttivat mukiinmeneviltä niihin ohimennen käytävällä vilkaistuamme (hyteissä on esimerkiksi vessa ja suihku).

Kannattaako risteilyllä jäädä Pietariin yöksi?

Kyllä. Pietariin kannattaa jäädä yöksi. Kun risteilyyn yhdistää kaksi yötä Pietarissa ehtii kaupunkiin tutustua jo pintaa syvemmältä.

Eikä yöpyminen Pietarissa edes nosta matkan hintaa kamalasti: risteilyitä myyvien matkatoimistojen kautta saa varsin edullisesti huoneen hyvistä hotelleista.

Ensisijaisesti matkatoimistot tarjoavat hotellivaihtoehdoiksi keskustan Vasilinsaarella sijaitsevia Sokos-ketjun hotelleja Vasiliesky ja Palace Bridge. Hyvä puoli on se, että laivan bussikuljetukset pysähtyvät niiden edessä: liikkuminen hotellien ja risteilylaivan välillä on siis vaivatonta. Hotellit ovat kävelymatkan päässä Eremitaasista.

Mutta matkatoimistoilta voi pyytää myös huoneen jostain toisesta hotellista jos kyseiset hotellit ovat täynnä tai jos muuten vain haluaa asua muualla. Me asuimme Dostoevsky-hotellissa, johon olimme hyvin tyytyväisiä. Sijainti oli mainio aivan metroaseman vieressä: mistä tahansa päin kaupunkia pääsi metrolla suoraan hotellille (esimerkiksi Sokos-hotelleilta on pitempi matka metrolle).

Vinkki: näin varaat Pietarin-risteilyn edullisesti

Pietarin-risteilyn voi saada edullisemmin matkatoimiston kautta kuin suoraan laivayhtiöltä varaamalla.

Laivayhtiö St Peter Line veloittaa risteilylipun hinnan päälle bussikuljetuksista ja satamamaksuista per henkilö, kun monilla matkatoimistoilla kyseiset kustannukset sisältyvät risteilyn hintaan.

Me varasimme oman matkamme Lähialuematkojen (Venäjän-matkojen todellinen veteraani) kautta ja olimme todella tyytyväisiä palveluun. Varasimme risteilyn kahdella Pietarin yöllä lähtöä edeltävänä päivänä ja vaikka Pietarin hotelleissa oli täyttä, onnistui virkailija löytämään meille varsin edullisen huoneen – joka hotellilla vielä upgradattiin sviitiksi.

Vinkki! Jos ei ole jäämässä Pietariin yöksi, voi laivayhtiön sivuilta löytää todella halpoja viime hetken tarjouksia etenkin edullisimmista B-luokan hyteistä (140 euroa neljän hengen hytti eli 35 e/hlö plus bussi- ja satamamaksut). Pietarin-risteilyille myy lippuja Ikaalisten matkatoimisto.

Vinkki! Matkusta porukalla. Laivamatkan hinta määräytyy hytin mukaan: eli neljän hengen porukka maksaa neljän hengen huoneesta henkilöä kohden vähemmän kuin pariskunta kahden hengen huoneesta. Pietarin-risteilyt ovatkin etenkin perheille mainio tapa tutustua Pietariin!

Lisää kokemuksia Pietarin-risteilystä

Onko sinulla kokemuksia Pietarin-risteilystä? Kerro alla olevassa kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja mielipiteesi!

Lue lisää: PIETARI-OPAS

EI KOMMENTTEJA