Vietnam-matkaopas

Vietnam-matkaopas

Vietnam_Hoi_An_13
Puhvelit ovat edelleen töissä Vietnamin vainioilla.

Vietnamista on kovaa vauhtia muodostumassa yksi Kaakkois-Aasian suosituimmista lomakohteista – ja hyvästä syystä. Matkailijaa odottavat Vietnamissa pitkät hiekkarannat, kiehtovat kaupungit Hanoi ja Saigon, historialliset nähtävyydet, syrjäiset vuoristokylät sekä Kaakkois-Aasian kenties paras katuruoka.

Ja kaikki tämä suorastaan pilkkahintaan: Vietnam on todella edullinen maa matkustaa.

Vietnam on monipuolinen matkakohde

Vietnam on monipuolinen matkakohde sekä maantieteeltään että kulttuuriltaan. Vietnam on pitkä ja kapea: Eurooppaan sijoitettuna maa ulottuisi Jyväskylästä Budapestiin. Vietnamiin mahtuukin monenlaisia maisemia pohjoisen vuoristosta etelän tasaiseen Mekong-joen suistoon. Pinta-alaltaan Vietnam on vain vähän Suomea pienempi.

Maisemien lisäksi kulttuuri vaihtuu, kun Vietnamia matkustaa pohjoisesta etelään. Pohjoisen kiinalaisvaikutteisuus muuttuu Etelä-Vietnamin leppoisaan kaakkoisaasialaisuuteen.

Maan pitkulaisen muodon takia matkailu Vietnamissa tapaa olla suoraviivaista: Vietnamissa matkustetaan yleensä rannikkoa pitkin pohjoisesta etelään tai toisin päin, ja pysähdytään suosituimmissa kohteissa.

Mutta Vietnamissa voi myös lähteä omille poluille – ja se kannattaa. Vietnamin vilkkaimpien turistikohteiden ulkopuolella ihmiset muuttuvat todella ystävällisiksi, ja maasta voi saada aivan toisenlaisen kuvan kuin pelkästään suosituimpia matkailukohteita kiertämällä.

Vietnam on kuin tehty omia polkujaan kulkevalle reppuselkäiselle tutkimusmatkailijalle!

Vietnam sopiikin monenlaiselle matkailijalle. Rantoja riittää rantalomailun ystävälle, historiaa kulttuurin ystävälle ja elävää kaupunkikulttuuria Vietnamin nykypäivästä kiinnostuneelle.

Vietnamin parhaat nähtävyydet

Halong Bayn maisemat ovat kuuluisinta Vietnamia. Kuva: Prince Roy, flickr
Halong Bayn maisemat ovat kuuluisinta Vietnamia. Kuva: Prince Roy, flickr

Vietnam on jo kokonaisuutena paikka, jossa on käytävä ainakin kerran elämässä. Vietnam on uskomattoman kaunis maa maisemiltaan ja herkullinen ruualtaan.

Vietnamin pääkaupunki Hanoi ja bisneskeskus Ho Chi Minh City (Saigon) kuuluvat molemmat Aasian kiehtovimpiin kaupunkeihin. Tunnelmallinen Hoi An on puolestaan Aasian kauneimpia kaupunkeja.

Vietnamin luonnonnähtävyyksistä kuuluisin on Hanoin lähellä sijaitseva Halong Bay, kauniiden karstisaarten lahti.

Mutta Vietnamissa on paljon muutakin nähtävää. Lue lisää Vietnamin nähtävyyksistä.

Rantaloma Vietnamissa

Phu Quoc on Vietnamin kaunein rantalomakohde.
Phu Quoc on Vietnamin kaunein rantalomakohde.

Vietnamilla on 3400 kilometriä pitkä rannikko, joten kenellekään tulee tuskin yllätyksenä, että Vietnamissa riittää myös hiekkarantoja.

Saaria Vietnamilla on kuitenkin varsin vähän, mikä tarkoittaa sitä, etteivät Vietnamin hiekkarannat ole useinkaan aivan samanlaisia maailmanluokan paratiisirantoja kuin vaikkapa Thaimaassa. Pienten ja idyllisten rantojen sijaan Vietnamista löytää pitkiä ja komeita hiekkarantoja.

Poikkeuksen tekee oikeastaan vain Phu Quoc -saari, joka muistuttaa tunnelmiltaan ja maisemiltaan muun Kaakkois-Aasian paratiisisaaria. Vietnamin toinen ikimuistoinen rantakohde on Con Dao, Vietnamin syrjäisin saari.

Pelkän rantalomailun sijaan Vietnam on parhaimmillaan kiertomatkakohteena, jossa tutustutaan maan kulttuuriin – löhöily rannoilla tulee mukavana bonuksena. Rantakohteen voikin Vietnamissa valita aika pitkälti valita sen mukaan, mikä sattuu olemaan sopivasti matkan varrella.

Lue lisää Vietnamin parhaista rantakohteista.

Kaupunkiloma Vietnamissa

Vietnam_Hanoi_01
Hanoin sydämessä ovat tunnelmalliset vanhat korttelit.

Vietnam on Kaakkois-Aasian parhaita kohteita kaupunkilomalle. Vietnamin tärkeimmissä kaupungeissa Hanoissa ja Ho Chi Minh Cityssä eli Saigonissa on molemmissa on säilynyt paljon historiaa ja vanhoja rakennuksia.

Pienempiä kaupunkikohteita ovat Hoi An, yksi Kaakkois-Aasian kauneimmista kaupungeista, sekä Vietnamin viimeisten keisarien kotikaupunki Hue, jossa riittää historiallisia nähtävyyksiä.

Eräs Vietnamin houkuttelevimmista puolista on todella edullinen hintataso – ja se pätee myös majoitukseen. Kahden hengen huone keskihintaisessa (eli todella siistissä ja mukavassa) hotellissa maksaa vaivaiset 20-50 euroa. Sadalla eurolla saa jo ehtaa viiden tähden luksusta!

Katso tarjoukset Saigonin parhaisiin alle 50 euron hotelleihin.

Katso tarjoukset Hanoin parhaisiin alle 50 euron hotelleihin.

Katso tarjoukset Hoi Anin parhaisiin alle 50 euron hotelleihin.

Katso tarjoukset Huen parhaisiin alle 50 euron hotelleihin.

Vietnamin sota ja turismi

Vietnamilaiset taistelijat kätkeytyivät uskomattoman ahtaisiin Chu Chi -tunneleihin Etelä-Vietnamissa. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC
Vietnamilaiset taistelijat kätkeytyivät uskomattoman ahtaisiin Chu Chi -tunneleihin Etelä-Vietnamissa. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Myönnetään: Vietnam tuo lähes vääjäämättä mieleen myös Vietnamin sodan. Sota kun on iskostettu Hollywood-elokuvilla lähtemättömästi mieliimme.

Vietnamin sodasta onkin tullut iso osa Vietnamin-matkailua – melkein jokainen matkustaja törmää siihen ainakin jossain muodossa, vaikkapa sitten vierailuna Saigonin vaikuttavassa War Remanants Museumissa. Suosittuja ovat myös päiväretket Saigonista sissien käyttämiin ahtaisiin Cu Chi -tunneleihin.

Sota tulee vastaan myös rantakohteissa kuten Con Daolla ja Phu Quocilla; molemmat saaret toimivat Vietnamin sodan aikaan vankileireinä.

Vannoutuneemmat sotaharrastajat voivat myös tehdä retket pitkin Ho Chi Minh Trailia tai käväistä DMZ-alueella, eli Pohjois- ja Etelä-Vietnamin välisellä ”demilitarisoidulla alueella”, jolla käytiin raskaita taisteluita.

Vietnamin kulttuuri

Conical-hattu ja tiukasti istuvat perinteinen leninki ovat Vietnamissa edelleen ahkerassa käytössä.
Conical-hattu ja tiukasti istuva perinteinen leninki ovat Vietnamissa edelleen ahkerassa käytössä.

Maantieteellisesti Vietnam kuuluu Kaakkois-Aasiaan, mutta kulttuurisesti Vietnamilla on paljon yhteistä Kiinan kanssa. Vietnamilaiset eivät tosin aina haluaisi sitä myöntää, sillä maiden pitkä yhteinen historia on kovin eripurainen.

Muun Kaakkois-Aasian rentoon elämänrytmiin tottuneelle suurin yllätys voikin olla Vietnamin vilske: 92 miljoonan asukkaan täyteen ahdettu maa käy paikoin samalla turbovaihteella kuin Kiina.

Kiinan tapaan Vietnamissa kunnioitetaan Kungfutsea, palvotaan esi-isiä ja harjoitetaan mahajana-koulukunnan buddhalaisuutta (muualla Kaakkois-Aasiassa on vallalla buddhalaisuuden theravadalainen koulukunta).

Kulttuurisesti Vietnam on paljon monimuotoisempi kuin uskoisi. Pohjoisen ja etelän välillä on suuria eroja. Pohjoisessa vietnamilaiset muistuttavat käytökseltään paljon kiinalaisia, mutta etelässä vallitsee paljon kaakkoisaasialaisempi elämänasenne.

Oma lukunsa ovat Pohjois-Vietnamin vuoristossa asuvat vähemmistökansat kuten hmongit, joilla on aivan omat tapansa ja kulttuurinsa. Vietnamin suosituin vaelluskohde on Pohjois-Vietnamin vuoristossa sijaitseva Sapa, josta järjestettävillä vaelluksilla pääsee ihailemaan vuoristoon siivutettuja upeita riisiterasseja ja tutustumaan etnisten vähemmistöjen kulttuuriin.

Pohjois-Vietnamissa vaelletaan etnisten vuoristokansojen mailla.
Pohjois-Vietnamissa vaelletaan etnisten vuoristokansojen mailla.

Vietnamin kulttuurisiin kummallisuuksiin kuuluu Cao Dai -uskonto, joka vaikuttaa etenkin Etelä-Vietnamissa. Cao Dai yhdistelee kaikkia maailman valtauskontoja ja on tunnettu etenkin siitä, että pyhimykseksi tunnustetaan muun muassa kirjailija Victor Hugo.

Vietnam ei oikein tunnu Kaakkois-Aasialta, mutta ei se tunnu Kiinaltaan. Vietnam on maa kahden kulttuuripiirin rajalla – ja juuri se tekee Vietnamista ainutlaatuisen matkakohteen.

Vietnamin luonto

Vietnam on luonnoltaan monipuolinen: on vuoristoa ja luolia, sademetsiä ja Mekongin suisto, yksi maailman merkittävimmistä suistoalueista.

Varsinainen luontomatkailu on silti Vietnamissa edelleen varsin vähäistä. Helpoimpia paikkoja tutustua Vietnamin luontoon on Halong Bay -lahdella sijaitseva viidakkoinen Cat Ba -saari.

Halvat lennot Vietnamiin

Vietnamiin lentää Suomesta esimerkiksi Turkish Airlinesin kyydissä yleensä edullisemmin kuin Finnairilla. Menopaluulento Hanoihin tai Saigoniin maksaa yleensä 500-700 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Vietnamiin tai lue, kuinka löydät halvat lennot Vietnamiin.

Vierailu Vietnamiin on helppo yhdistää vaikkapa Thaimaan-matkaan, sillä Bangkokista on paljon lentoja Hanoihin ja Saigoniin.

Pakettimatka Vietnamiin

Vietnamiin pääsee Suomesta pakettimatkalle Saigoniin, Phu Quocin saarelle ja rantakohde Phan Thietiin.

Lue lisää pakettimatkoista Vietnamiin.

Vietnamin kiertomatkat

Katso tarjoukset Vietnamin-kiertomatkoille. Kokonaisen kiertomatkan voi saada alle 2000 eurolla – hintaan sisältyvät lennot, majoitus ja kuljetukset.

Vietnam-matkaopaskirja

Jos kaipaa Vietnamin-matkalleen mukaan perinteistä matkaopaskirjaa, kannattaa hankkia teos Suomalainen Matkaopas Vietnam.

Vietnam vinkit ja kokemukset

Mitä mieltä itse olet Vietnamista matkakohteena? Kerro omat Vietnam-vinkkisi ja kokemuksesi ja auta muita matkustajia suunnittelemaan täydellinen Vietnamin-matka.

Vietnam – vinkit ja kokemukset

2 KOMMENTIT

 1. Hei,
  Mitä kohdetta suosittelisit 5 aikuiselle Vietnamissa? Toivomuksena olisi ranta, urheilullisia aktiviteetteja eikä niin venäläisten kansoittama paikka.
  Yt,
  Terhi V

 2. Kiitos kysymästä Terhi!

  Jos kaipaat lähinnä rantalomaa, on Phu Quocin saari hieno ja monipuolinen kohde. Phu Quocille matkustetaan yleensä Ho Chi Minh Cityn (entinen Saigon) kautta, joten kannattaa varata matkasta ainakin pari päivää kaupunkilomailuun!

  http://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/phu-quoc/

  Hyvä vaihtoehto on yhdistelmä Hoi An – Danang. Hoi An on kaunis vanha kaupunki, jonka vierestä alkavat Danangin pitkät rannat. Hoi Anista on helppo käydä myös muutaman päivän retkellä historiallisessa Huen kaupungissa.

  http://kerranelamassa.fi/vietnam-opas/hoi-an/

  Erityisen urheilullisia kohteita kumpikaan ei ole, mutta esim Hoi Anissa voi tehdä polkupyöräretkiä maaseudulle.

  P.s. Kun varaat lennot ja/tai hotellin sivustollamme olevien sinisten linkkien kautta, tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Hyvää matkaa!