Hanoi-matkaopas

Hanoi-matkaopas

Thanh Nien -katu kulkee kapealla kannaksella Hanoin keskustan pohjoispuolella. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Pohjois-Vietnamissa sijaitseva Hanoi on Vietnamin pääkaupunki – ja eräs koko Kaakkois-Aasian kiehtovimmista suurkaupungeista. Vaikka Ho Chi Minh City (eli Saigon) onkin vilkkaampi metropoli, yli kolmen miljoonan asukkaan Hanoissa riittää aivan tarpeeksi vilinää.

Hanoin parhaita puolia ovat siirtomaa-aikojen tunnelmaa sykkivä vanhakaupunki Old Quarter sekä miellyttävä ilmasto. Kesällä elohopea voi kohota 30 asteeseen, talvella taas jäädä alle 20 asteeseen. Trooppisesta helteestä kärsitään Hanoissa vain harvoin.

Hanoissa kannattaa ehdottomasti pysähtyä ainakin pariksi päiväksi, jos on matkalla pohjoisen Vietnamin suosittuihin matkakohteisiin kuten Sapaan tai Halong Bayhin.

Hanoin vanha keskusta eli 36 katua

Hanoin vanhassakaupungissa aivan kaikki liikkuvat skoottereilla. Kuva: Ville Palonen

Hanoin sydän on vanhakaupunki, Old Quarter, joka on yksi Aasian parhaiten säilyneistä historiallisista keskustoista. Vanhankaupungin arkkitehtuuri on värikäs ja kiehtova yhdistelmä aasialaisuutta ja siirtomaa-ajan perintöä, vanhan ajan sekatavarakauppoja ja uusia tyylikkäitä putiikkeja ja kahviloita.

Hanoin vanhakaupunki tunnetaan myös nimellä 36 katua. Sen 36 katua oli alun perin nimetty niiden käsityötaitojen ja kauppatavaroiden mukaan, joita kullakin kadulla harjoitettiin ja myytiin. Kadunnimiin kuuluvat edelleen esimerkiksi Mattokatu ja Puuvillakatu.

Kapeat kadut pullistelevat pieniä kauppoja ja puoteja. Niissä myydään käsitöitä, antiikkia, kuivattuja hedelmiä sekä näätäkahvia, jossa kahvinpavut ovat kulkeneet näädän ruoansulatuselimistön läpi. Vanhankaupungin talot ovat hyvin kapeita mutta pitkiä; kadun puolella ovat kauppatilat, niiden takana asuintilat.

Joka puolella on mopedeita, skoottereita ja moottoripyöriä, jotka on kuormattu toinen toistaan korkeammilla säkkien, kassien, korien ja laatikoiden torneilla. Hanoissa oppii, että tavallisen skootterin kyytiin mahtuu helposti vaikka kokonainen perhe!

Vietnam_Hanoi_13
Katuparturi työn touhussa Hanoin vanhassakaupungissa. Kuva: Ville Palonen

Kapeilla kaduilla neliömetriäkään ei hukata: jalkakäytävillä kävellessä saa pujotella matalien muovipöytien välistä, kun kahvilat myyvät pho-nuudelikeittoa ja bia hoi -tuoreolutta. Jopa parturit leikkaavat asiakkaidensa hiuksia jalkakäytävällä.

Vanhankaupungin päänähtävyydet kiertää yhdessä päivässä, mutta alueella kannattaa ehdottomasti viettää pari kolme päivää. Fiksuinta on tietysti varata hotelli Old Quarterin alueelta – katso hotellit kartalla.

Hoan Kiem – järvi

Hoan Kiem -järven rannalla aamu alkaa aerobicilla. Kuva: Ville Palonen

Hanoin vanhan keskustan eteläpuolella sijaitsee muutaman hehtaarin kokoinen Hoan Kiem -järvi. Keskeisestä sijainnistaan järveä ympäröivä puisto on rauhan tyyssija – ainakin Hanoin asukkaille.

Järven rannoilla riittää vilinää jo aamukuudelta: on lenkkeilyä, painonnostoa, jumppaa, venyttelyä, aerobicia. Liikkeellä on satoja paikallisia tekemässä liikunnallista aamunavausta. Varhainen aamu onkin paras aika kiertää pikkuista järveä.

Toimintaa riittää myös viereiselle aukiolle: Ly Thai To -patsaan vieressä tanssitaan latinomusan tahdissa ja tehdään hengitysharjoituksia, pelataan futista ja jumpataan kaiutinkaapeista jytisevän teknon tahdissa. Täällä pääsee ihmettelemään jopa naurujoogan harrastajia!

Hoan Kiem -järveen liittyy tietenkin legenda. Tarinan mukaan 1400-luvulla Vietnamin hallitsija Le Loi sai jumalilta taikamiekan, jolla karkotti maahan tunkeutuneet kiinalaiset. Myöhemmin, kun Le Loi oli soutelemassa järvellä, kilpikonnajumala Kim Qui ilmestyi vaatimaan miekkaa takaisin. Järven nimi, Hoan Kiem, tarkoittaakin ”palautetun miekan järveä”.

Hoan Kiem -järvessä asui oikeitakin kilpikonnia. Viimeisen järvessä asuneen kilpikonnan – jota paikalliset kutsuivat Isoisäksi – uskottiin olleen ainakin sata vuotta vanha. Se kuoli vuoden 2016 tammikuussa. Nyt kilpikonnista muistuttaa enää järven keskellä kohoava Kilpikonnatorni.

Järven pohjoispäädyssä on pieni saari, jolta löytyy kaunis kungfutselaisuutta ja taolaisuutta yhdistelevä Ngoc Son Temple eli Jadevuoren temppeli.

Hanoin nähtävyydet

Vietnamissa skoottereiden kyytiin mahtuu paljon suurempi lasti kuin missään muussa maassa. Kuva: Ville Palonen

Dong Xuan Market. Vanhassakaupungissa sijaitseva tori ja sen ympärille levittäytynyt markkina-alue. Mahtava paikka täynnä vilinää ja kaikkea mahdollista ruokaa, tavaraa ja katukeittiöitä.

Dong Xuan Market on hyvä paikka shoppailla tuliaiskahvia, joka on torilla edullisempaa kuin katujen lukemattomissa kahvikaupoissa. Bonuksena tällä torilla näkee Hanoin kukkuroimmilleen lastatut mopedit!

Ho Chi Minhin mausoleumi. Yön pimeinä tunteina Setä-Ho varmasti kääntyilee tuohtuneena haudassaan. Jykevä, harmaa mausoleumi oli kaikkea muuta kuin mitä hän itse halusi. Ho Chi Minh toivoi, ettei hänen haudallaan hukattaisi hyvää viljelysmaata. Nyt Ho Chi Minhin mausoleumi on Hanoin suosituimpia nähtävyyksiä.

Ho Chi Minhin mausoleumi Hanoissa. Kuva: Photomaxx / Shutterstock

Long Bien Bridge. Kun Gustave Eiffelin suunnittelema silta valmistui vuonna 1902, se oli yksi Aasian pisimmistä. Silta näyttää nurin kaatuneelta Eiffelin tornilta.

Siltaa pitkii huristaa katkeamaton jono mopoja ja polkupyöriä, mutta sen voi ylittää kävellenkin. Kuuluisa silta löytyy Hoan Kiem -kaupunginosan itälaidalta.

Long Bien -silta Hanoissa. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Kirjallisuuden temppeli. Kaunis ja rauhallinen Van Mieu -temppeli on omistettu kungfutselle ja oppineisuudelle. Vuodesta 1076, kuusi vuotta perustamisensa jälkeen, temppeli alkoi toimia myös Vietnamin ensimmäisenä yliopistona, jossa koulutettiin virkamiehiä kuningaskunnan käyttöön.

Kirjallisuuden temppelin sisäänkäynti Hanoissa. Kuva: Traveller. P / Shutterstock

Vesinukketeatteri on satoja vuosia vanha hanoilainen perinne. Värikkääksi maalatut, vedessä polskivat puunuket esittävät kalastajia, maanviljelijöitä, herrasmiehiä, kuaniita neitoja ja kotieläimiä, ja herättävät eloon maaseudun elämän. Perinteinen orkesteri säestää tarinoita. Nukkeja liikuttaa koneisto.

Aikoinaan nukketeatterien koneistot olivat tarkoin varjeltuja salaisuuksia, joiden toiminta opetettiin vain perheen pojille – tytöt kun olisivat naimisiin mentyään saattaneet paljastaa salaisuuden sulhaselleen.

Eräs suosituimmista vesinukketeattereista on Hoan Kiem -järven koilliskulmassa sijaitseva Thang Long Water Puppet Theatre.

Thang Long Water Puppet Theatre on yksi Hanoin kuuluisimmista vesinukketeattereista. Kuva: Ville Palonen

Train Street. Yksi Hanoin epävirallisista nähtävyyksistä on vanhankaupungin katu, jonka keskellä kulkevat rautatiekiskot. Usko tai älä: kahdesti päivässä asukkaiden on siirryttävä junan tieltä sisään koteihinsa.

”Train Street” on noussut yhdeksi hanoin epävirallisista nähtävyyksistä. Kuva: Usoltceva Anastasiia / Shutterstock

Retket Hanoista

Turistien risteilyaluksia Halong bayn maisemissa. Kuva: Iv Nikolny / Shutterstock

Vietnamin satumaisimmat maisemat ovat vain neljän tunnin ajomatkan päässä Hanoista. Ha Longin satamasta järjestetään sekä yhden että kahden yön risteilyjä tuhansien karstisaarten koristamalle Halong Bay -lahdelle.

Risteilyillä pääsee mm. melomaan karstivuorten välissä ja näpertelemään hekullisia kevätrullia kokkauskurssilla.

Lue vinkit Halong Bay -risteilylle.

Hanoin ravintolat

Bia Hoi Corner -ristyksen pikkubaareissa tutustuu Hanoin tuoreolutkulttuuriin. Kuva: Ville Palonen

Hanoi tunnetaan siitä, että arkinen elämä on kaupungin kaduilla kaikkien silmien edessä. Kadut ovat myös parhaita paikkoja syödä – pienet ravintolat levittävät matalat muovijakkaransa jalkakäytävälle. Kuuluisin katuruokakatu on Tong Duy Tan.

Bia hoi -olut. Kun jano yllättää, pysähdy kulmakuppilaan ja tilaa tuoreolut bia hoi. Mieto, kolmeprosenttinen olut säilyy vain yhden päivän, ja se kiikutetaan aamulla kuppiloihin suoraan panimosta. Lasillinen ei maksa kuin parikymmentä senttiä.

Hanoin vanhankaupungin tihein bia hoi -keskittymä löytyy seitsemän kadun muodostamasta risteyksestä (mm. Ta Hien ja Luong Ngoc), joka tunnetaan myös nimellä Bia Hoi Corner. Olutlaseja kallistellaan jalkakäytäville levitetyillä muovijakkaroilla.

Bun cha -lihapullat. Oman mummonkin lihapullat jäävät toiseksi pohjoisvietnamilaisille bun cha -pyöryköille. Hiilillä paistetut, päältä karamelisoidut jauhelihapallerot tarjoillaan pekoninsiivujen, kylmien nuudelien, yrttien ja kalakastikkeen kera. Maistuvat parhaalta yksinkertaisissa katukojuissa nautittuina.

Bobby Chinn’s. Vietnamin tunnetuimman julkkiskokin ravintola on kaupungin tyylikkäimpiä – ja kuuluisimpia. Mutta. Kerran elämässä on saanut täältä vatsataudin ja tunnemme muitakin, joihin on iskenyt Bobby Chinnin ”kirous”. Pistäydy siis omalla vastuulla.

Rooftop Bar. Tässä ytimekkäästi nimetyssä baarissa olut maksaa neljä kertaa enemmän kuin katukuppilassa, mutta vanhankaupungin yli levittäytyvä maisema on kymmenen kertaa hienompi. Paras maisemapaikka vanhankaupungin etelälaidalla. Saavu hetkeä ennen auringonlaskua. Ly Thuong Kiet ja Ngo Tuoc Mac -katujen kulmassa.

Hanoin vanha keskusta nähtynä Rooftop Barin kattoterassilta. Kuva: Ville Palonen

Käärmeviinabaari. Herra Ly on myynyt käärmeviinaa jo 22 vuoden ajan Quan Ly -baarissaan. Tarjolla on myös kahdeksalla eri tavalla valmistettua koiraa (mm. viinikastikkeessa haudutettuna ja keitettyjä koirantassuja).

Epäilyttävän näköiset viinapullot on maustettu käärmeillä, merihevosilla ja liskoilla, makuja löytyy noin 70 erilaista. Osoite: 82 Le Van Hu.

Hanoi – ostokset

Vanhan kaupungin kortteleissa on lukemattomia mainioita putiikkeja, jotka myyvät vaatteita, laukkuja ja koriste-esineitä. Monet putiikeista ovat keskittyneet kujille Saint Josephin katedraalin ympärille ja varsinkin Nha Tho -kujalle.

Yksi parhaista tuliaisista on aito vietnamilainen kahvi. Dong Xuan Marketilla se on edullisempaa kuin turisteille suunnatuissa kahvikaupoissa.

Liikkuminen Hanoissa

Mopotaksin kyydissä Hanoissa. Kuva: Ville Palonen

Hanoissa taksit ovat edullisia, mutta vieläkin halvempi – ja taatusti ikimuistoinen – tapa siirtyä paikasta toiseen on istua moottoripyörätaksin kyytiin. Prätkätaksit päivystävät lähes jokaisessa kadunkulmassa.

Hinta sovitaan etukäteen. Tinkiminen kannattaa, sillä usein pyyntihinta on kolminkertainen. Parin kilometrin matka vanhankaupungin alueella maksaa euron.

Lennot Hanoihin

Hanoihin pääsee Suomesta esimerkiksi Turkish Airlinesin kyydissä (välilasku Istanbulissa). Menopaluulennon saa edullisimmillaan 500-600 eurolla.

Vertaile eri lentoyhtiöiden hintoja ja lentotarjouksia Skyscannerin sivuilla.

Hanoin hotellit

Cau Giay Park on Hanoin vanhan keskustan länsireunalla. Kuva: Vietnam Stock Images / Shutterstock

Edullisia majataloja ja hotelleja on Hanoissa aivan valtava määrä. Reppureissaajille on tarjolla pari tusinaa hostellia, joista saa petipaikan edullisimmillaan alle kymmenellä eurolla.

Keskeisellä sijainnilla (eli Old Quarterin alueella) todella laadukkaaksi majapaikaksi on osoittautunut Charming Hotel 2. Dong Xuan -torille ja Hoan Kiem -järvelle on alle 10 minuutin kävelymatka. Tämä hotelli kannattaa varata ajoissa – Charming 2 on todella suosittu, ja lisäksi etukäteen varaamalla saa tuntuvan alennuksen! Kahden hengen huoneet alkaen 40 euroa.

Hanoi Charming Hotel (siis numero ykkönen) on sisarhotelliaan edullisempi, mutta aivan yhtä hyvällä sijainnilla. Huoneen saa 20 eurolla.

Jos haluaa asua tyylillä, on Sofitel Legend Metropole Hanoi yksi Aasian legendaarisimmista hotelleista. Kolonialismin aikaa henkivässä hotellikaunokaisessa ovat asuneet niin Charlie Chaplin kuin Graham Greenekin.

Katso tarjoukset Hanoin hotelleihin.

Vietnam-matkaopaskirja

Vietnamista ja Hanoista voi lukea lisää matkaopaskirjasta Vietnam – suomalainen matkaopas (alk. 17,30 euroa).