Halong Bayn risteilyt – vinkit ja kokemukset

Halong Bayn risteilyt – vinkit ja kokemukset

Halong Bayn karstisaarten välissä on kelluvia kyliä. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Pohjois-Vietnamissa sijaitseva Halong Bay on upea luonnonihme. Lähes 2000 kummallisen muotoista, jyrkkäreunaista karstisaarta nousee Halonginlahden smaragdinvihreästä merestä 50–200 metrin korkeuteen kuin jonkin jättiläisolennon harjakset.

Halong Bay tarkoittaakin sananmukaisesti ”Laskeutuvan lohikäärmeen lahtea”. Lahti on Vietnamin kansallismaisema, joka on innoittanut satojen vuosien ajan vietnamilaisia runoilijoita ja taiteilijoita.

Kuten runoilija Che Lan Vien on kirjoittanut:

”Lohikäärmeet kätkössä, vain kivet jäljellä

Kuutamoöinä, kivet meditoivat miesten lailla…”

Millainen on risteily Halong Baylla?

Näitä Halong Baylla riittää: kauniita saaria ja pieniä risteilyaluksia. Kuva: Efired / Shutterstock

Halong Bay on Vietnamin suosituin luonnonihme. Karstivuorten välissä risteilee joka päivä satoja laivoja, veneitä ja paatteja.

Turistien risteilyaluksia Halong bayn maisemissa. Kuva: Iv Nikolny / Shutterstock

Onko Halong Bay siis armoton turistirysä, joka on parasta kiertää kaukaa? Vai kannattaako sinne mennä suosiosta huolimatta?

Kannattaa, ehdottomasti. Samantapaisia, muinaisista pinnan päälle nousseista koralliriutoista muovautuneita karstisaaria näkee toki myös Thaimaan Krabissa ja Filippiinien Palawanilla, mutta Halonginlahdella kannattaa käydä jo senkin takia, että retket ovat edullisia ja helppo toteuttaa Hanoista käsin.

Eikä Halong Bay turistimassoistaan huolimatta tunnu pahalta turistirysältä: suurin osa ajasta ollaan oman laivan rauhassa. Laivalta käydään tutustumassa muutaman luoliin ja melomassa kajakeilla. Yleensä on myös mahdollista vierailla paikallisten kalastajien ”kelluvissa kylissä”.

Melominen kajakilla on erottamaton osa Halong Bayn risteilyä. Kuva: Dmytro Gilitukha / Shutterstock

Bileristeilyt eivät ole tyypillisiä Halong Baylla (vaikka toki jokaisessa aluksessa vietetään happy houria ennen illallista). Kun laivat ovat ankkuroituneet lahdelle yöksi, kuuluu kannelle lähinnä ympäröivän luonnon ääniä.

Halong Bayn risteily kestää kaksi tai kolme päivää. Yöt vietetään risteilyaluksen hytissä.

Hanoista on Halong Bayhin 3-4 tunnin ajomatka. Päiväretki Halonginlahdelle tarkoittaa siis todella pitkää päivää, josta suurin osa valuu hukkaan minibussin penkillä. Yhden päivän retkellä Halongin maisemat ehtii nähdä vain vilaukselta.

Käytännössä Halong Bayn risteily kestää siis kaksi tai kolme päivää – pidempiäkin risteilyjä on tarjolla. Yöt vietetään risteilyaluksen hytissä. Saatavilla on myös matkapaketteja, joissa ensimmäinen yö vietetään risteilyaluksella ja toinen yö hotellissa Cat Ba -saarella.

Titovin saarella on kaunis hiekkaranta. Halong Bay, Vietnam. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock

Vain osa Halong Baysta on Unescon maailmanperintökohdetta. Jos haluaa vierailla alueen kauneimmassa (ja kaukaisimmassa) osassa eli Bai Tu Long Bayssa, pitää ottaa kolme päivää (eli 2 yötä) kestävä risteily. Moni risteilyaluksista on liian suuri seilaamaan suojaisimpiin sokkeloihin, mutta kolmen päivän risteilyllä ehditään tehdä päiväretki pienemmän veneen kyydissä.

Risteilyn voi tietysti viettää kansituolissa maaten ja ohi lipuvia maisemia katsellen, mutta tarjolla on paljon aktiviteetteja: melomista karstivuorten luoliin, uimista suojaisilla hiekkarannoilla, vietnamilaisten kevätkääryleiden kokkaamista, ja varhaisen aamun tai chi -voimistelua kannella. Yhteiset aktiviteetit ovat hyvä tilaisuus tutustua muihin matkustajiin.

Tyylikkäiden dzonkki-purjelaivojen hytit henkivät vanhanaikaista puulaivaromantiikkaa, ja ruoka on takuuvarmasti herkullista – kuten kaikkialla Vietnamissa.

Mistä Halong Bay -risteily kannattaa ostaa?

Yö laskeutuu Halong Baylle. Kuva: Ville Palonen

Retket Halong Bayhin kannattaa ostaa paikan päältä Vietnamista. Niitä välittää melkein jokainen Hanoin hotelli ja matkatoimisto. Hanoista ostettuna retket tapaavat olla paljon edullisempia kuin etukäteen netistä varattuina. Edullisimmin reissu järjestyy, jos ottaa paikallisbussin rannikkokaupunki Halong Cityyn ja varaa risteilyn omin päin suoraan satamasta.

Risteilyjen hintaan vaikuttaa myös se, paljonko matkan välittäjä vetää välistä. Kannattaa siis kysyä hintoja useammasta eri matkatoimistosta. Samassa laivassa saattaa olla usean eri matkatoimiston järjestämiä asiakkaita, jotka ovat maksaneet samasta retkestä hyvinkin erilaisia hintoja.

Halong Bayn risteilyaluksissa on mukavat kansitilat. Kuva: Aoshi VN / Shutterstock

Halong Bayn risteilyalukset voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: budjettimatkaajien paatit, keskihintaiset alukset, ja luksuslaivat. Varsinkin kaikkein edullisimpien purkkien kohdalla kannattaa selvittää tarkkaan, mitä hintaan kuuluu: joskus lisämaksua vaaditaan mm. kajakin vuokraamisesta tai tietyille saarille rantautumisesta.

Halvimmat Halonglahden risteilyt maksavat ainoastaan 50 euroa (älä odota herkkuruokaa tämän hintaisella retkellä). Keskihintaisen kahden päivän risteilyn saa noin satasella, ja kolmen päivän retken 100-150 eurolla.

Luksusreissuilla palvelu on aivan toista luokkaa kuin peruspaketeissa. Yksi todella kehutuista tasokkaammista risteilyfirmoista on Aphrodite Cruises. Ruoka ja palvelu ovat erittäin hyviä jo peruspaketissa, mutta kalliimman terassihytin varaamalla saa todellista luksusta: mm. vaihtoehtoisen ruokalistan, kuohuviiniä ja välipaloja hyttiin, sekä oman henkilökohtaisen palvelijan, joka toimii niin tarjoilijana kuin oppaanakin!

Katso tarjoukset Halong Bayn risteilyille.

Cat Ba -saari

Cat Ba -saaren sisäosissa pääsee oikeaan viidakkoon. Kuva: Stephane Bidouze / Shutterstock

Parhaiten Halonglahden karstimaisemista nauttii, kun pysähtyy risteilyn päätteeksi ainakin pariksi päiväksi Cat Ba -saarelle. Saarella voi tehdä polkupyöräretkiä ja meloa karstivuorien välissä.

Viidakkoinen ja suuri Cat Ba sijaitsee Halong Bayn eteläosassa, ja sille pääsee Hanoista myös bussi-pikavene -kyydillä alle neljässä tunnissa.

Cat Ba Townissa on monta edullista pikkuhotellia. Katso tarjoukset Cat Ba -saaren hotelleihin.

Paras aika matkustaa Halong Bayhin?

Halong Bayn vilkas sesonki kestää lokakuusta huhtikuuhun. Sään puolesta parhaita kuukausia risteillä Halonginlahdella ovat syys-lokakuu ja maalis-huhtikuu, jolloin taivas on pilvetön ja lämpötila sopivan leppoisa.

Touko-syyskuu on matalaa sesonkia, jolloin budjettimatkaaja voi napata risteilyn lähes puoleen hintaan. Heinä-elokuussa risteilyjä saatetaan peruuttaa trooppisten myrskyjen vuoksi.

Vietnam – matkaopas

Hanoi – matkaopas