Hoi An – Vietnamin kaunein kaupunki

Hoi An – Vietnamin kaunein kaupunki

Vietnam-hoi-an-0952
”Japanilainen silta” on Hoi Anin kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Ranskalaisilla on sanonta: ”C’est une bordelle.”

Se tulee ensimmäisenä mieleen Hoi Anin vanhassa kaupungissa, jossa tuntuu olevan aina meneillään valokuvien ottamisbordelli. Hirmuinen määrä ihmisiä ottaa kuvia toisistaan poseeraamassa Hoi Anin kauniiden vanhojen kauppiastalojen edessä.

Tuntuu kuin Vietnamin jokainen länsimainen ja kiinalainen matkailija olisi yhtä aikaa Hoi Anissa. Ja varmaan aika moni onkin. Hoi An on Vietnamin kaunein kaupunki – ja suosituimpia matkakohteita.

Onneksi hälinä rauhoittuu hieman illan lähestyessä. Tai sitten hälinään vain tottuu. Suosiosta huolimatta Hoi An onnistuu lopulta lumoamaan kyynisenkin matkailijan.

Hoi An on osastoa turismus maximus mutta aika hauska sellainen – ja jos väengungos alkaa ahdistaa, ahdistuksen voi aina huuhtoa alas oluella, joka virtaa Hoi Anissa halpana ja vuolaana.

 

Hoi Anin iltatunnelmia.
Hoi Anin iltatunnelmia.

Hoi Anin keskustaa jakavan joen ”toisella puolen” saa joenvarren ravintoloista lasin olutta 4000 dongilla. Lasillisiahan pitäisi juoda puoli tusinaa, jotta saisi euron täyteen!

Kun miehet katoavat oluelle, viihtyvät naiset ostoksilla. Hoi An on kaiketi Vietnamin paras paikka shoppailla. Joka toinen kauppa tarjoaa houkuttelevia vaatteita, kenkiä, koruja ja laukkuja lähes vastustamattomaan hintaan. Myös räätäleitä on paljon: mittatilauksena saa niin puvun, leningin kuin nahkatakinkin.

Kauppojen lisäksi kauniissa, vanhoissa taloissa on viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita.

Hoi Anin vanhankaupungin näkee puolessa päivässä mutta moni jää pitemmäksi aikaa. Hoi An on hyvä paikka hengähtää Vietnamin-reissulla, ja kaupunki sijaitseekin sopivasti maantieteellisesti maan puolivälissä. Hoi Ania voi ajatella vaikka puolimatkan krouvina.

Loppujen lopuksi katujen eläväisyys on paluuta menneeseen. Aikoinaan Hoi An oli Vietnamin tärkeimpiä ja vilkkaimpia kauppasatamia.

Kun kauppareitit vaihtoivat paikkaa, unohtui Hoi An pitkäksi aikaa omaan rauhaansa. Sen takia sen vanha keskustakin on säästynyt.

Hoi Anin nähtävyydet

Vietnam-hoi-an-1109
Hoi Anin jakaa kahtia tunnelmallinen joki.

Hoi Anissa saa helposti kulumaan monta päivää. Shoppailun ja kahviloissa istumisen lisäksi voi käydä sisällä temppeleissä ja vanhoissa perinnetaloissa. Moni ravintola järjestää kokkikursseja.

Hoi Ania ympäröi kaunis maaseutu, johon voi tutustua pyöräretkellä tai skootterilla.

 

Danangissa kannattaa käydä tutustumassa Champa-kulttuuriin.
Danangissa kannattaa käydä tutustumassa Champa-kulttuuriin.

Sukeltaminen ja snorklaaminenkin onnistuvat Hoi Anin edustalla sijaitsevalla pienellä kauniilla paratiisisaarella Cham Islandilla.

40 kilometrin päässä on Danang-kaupunki, jonka vierellä on tunnelmallinen ja ehdottomasti päiväretken arvoinen Marmorivuori.

Päiväretkiä järjestetään My Soniin, Vietnamin tärkeimpään rauniokaupunkiin. Mikään pakollinen vierailukohde 300–luvulta 1300-luvulle kukoistaneen cham-kulttuurin pääkaupunki My Son ei ole: rauniokaupunki kärsi pahasti Vietnamin sodassa.

Hoi Anin rannat

China Beach sateisena päivänä.
China Beach sateisena päivänä.

Hoi Anin vierestä alkavat hiekkarannat jatkuvat 40 kilometrin matkan Danangiin asti. Alue tunnetaan myös nimellä China Beach – vuosikymmenten takaisin televisiosarjan mukaan. Rannoille karauttaa Hoi Anista kätevästi päiväressulle polkupyörällä tai skootterilla, mutta rannoilla on myös hotelleja ja majataloja, jos haluaa asua China Beachin varrella.

Hoi Anin lähimmän Cua Dai -rannan eroosio on syönyt, mutta seuraava An Bang Beach on jo aivan kelvollinen rantakohde.

Hoi An – hotellit

Hoi Anista löytää majoitusta joka kukkarolle. Edulliset majatalot ovat keskittyneet vanhankaupungin kupeeseen, viiden minuutin kävelymatkan päähän Hai Ba Trung Streetille ja lähikulmille.

Jos matkakassassa on pelivaraa, Hoi Anissa on useita viihtyisiä boutique-hotelleja.

Matka ja lennot Hoi Aniin

Hoi Aniin pääsee busseilla. Lähin lentokenttä ja rautatieasema löytyvät Danangista 40 kilometrin päästä. Danangiin on paljon edullisia lentoja eri puolelta Vietnamia. Katso parhaat lentohinnat Danangiin.

Danangin lentokentältä ei ole suoraa bussia Hoi Aniin. Jos aikoo käyttää julkisia, on lentokentältä suunnattava Hoi Aniin Danangin bussiaseman kautta. Vaihtoehtona on ottaa lentokentältä taksi suoraan Hoi Aniin.