Liikkuminen Vietnamissa – junalla, bussilla vai lentäen?

Liikkuminen Vietnamissa – junalla, bussilla vai lentäen?

Seikkailija voi matkustaa Vietnamissa moottoripyörällä. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan, miten Vietnamissa kannattaa matkustaa ja liikkua paikasta toiseen: junalla, bussilla vai lentäen.

Jo Vietnamin pitkulaisen muodon takia matkailu Vietnamissa tapaa olla suoraviivaista: mennään rannikkoa pitkin pohjoisesta etelään tai toisin päin, ja pysähdytään suosituimmissa kohteissa.

Kannattaa huomioida, että Vietnam on pitempi maa kuin uskoisitkaan, joten osa matkasta kannattaa taittaa lentäen. Esimerkiksi Hanoin ja Saigonin väli on yli 1700 kilometriä ja kestää junalla 34 tuntia (ja bussilla vielä pitempään).

Ihannetapauksessa Vietnamiin kannattaisi tehdä ainakin kaksi matkaa: yksi pohjoiseen ja toinen etelään. Jompaan kumpaan matkaan kannattaa yhdistää vierailu myös Keski-Vietnamissa.

Vietnamin sisäiset lennot

Lentäminen Vietnamin sisällä on edullista, ja voi tulla pitkillä välimatkoilla jopa yöjunaa halvemmaksi. Vietnamin sisäisiä lentoja operoivat Vietnam Airlines ja halpalentoyhtiöt Vietjet ja Jetstar. Vasco lentää lähinnä Con Dao -saarelle.

Kannattaa huomioida, että halpalentoyhtiöiden lennot ovat usein myöhässä. Useimmin ajallaan ovat Vietnam Airlinesin lennot.

Lentoja on paljon suurimpien kaupunkien ja suosituimpien turistikohteiden välillä. Erityisen hyvin lentoja lähtee Ho Chi Minh Citystä eli Saigonista.

Vietnamin sisäisiä lentoja kannattaa etsiä Skyscannerin hakukoneella.

Vietnam junalla

Hanoista matkustetaan pohjoiseen Lao Caihin (Sapa) mukavalla yöjunalla. Kuva: Martinho Smart / Shutterstock

Juna on tunnelmallinen tapa matkustaa Vietnamissa. Rautatien varrella maisemat ovat yleensä kauniimmat kuin teiden varsilla. Junan kyydissä ei myöskään tarvitse jännittää bussikuskin reikäpäisiä ohituksia.

Erityisen suosittuja junamatkoja ovat esimerkiksi Hanoi-Hue, Hanoi-Lao Cai (Sapa) ja Saigon-Hoi An.

Junalippu on yksinkertaisinta ostaa suoraan omasta hotellista tai majatalosta. Tällöin majatalo veloittaa palvelumaksun. Hiukan edullisempaa on ostaa lippu rautatieasemalta itse.

Vietnam bussilla

Bussi on kätevä Vietnamissa etenkin lyhyillä muutaman tunnin matkoilla. Helpointa on varata suoraan majatalosta lippu turistibussiin, joka vie seuraavaan kohteeseen.

Seikkailunhaluinen voi matkustaa paikallisbusseissa, joissa tutustuu vietnamilaiseen elämänmenoon.

Taksit Vietnamissa

Mopotaksin kyydissä Hanoissa. Kuva: Ville Palonen

Taksikyydit ovat Vietnamissa edullisia, kunhan muistaa tinkiä eikä joudu huijatuksi. Saigonissa kannattaa käyttää vain luotettavien Vinasun tai MaiLinh -yhtiöiden takseja.

Myös skootterit toimivat Vietnamissa takseina. Mopotakseja norkoilee Hanoissa ja Saigonissa suunnilleen jokaisessa kadunkulmassa. Sovi hinta etukäteen. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että lyhyt matka maksaa korkeintaan pari euroa. Mopotaksilla suurkaupungin ruuhkassa puikkelöehtiminen on jännittävä elämys!

Moottoripyörän vuokraus Vietnamissa

Ziljoonat kukkuroilleen lastatut mopedit ja moottoripyörät saavat Vietnamin liikenteen näyttämään kaoottiselta. Tuntuu kuin vietnamilaisille olisi kehittynyt samanlainen ryhmässä liikkumisen vaisto kuin valtavissa muuttolintuparvissa lentäville linnuille.

Tai sitten onnettomuuksilta suojaa Vietnamin kirjoittamaton liikennesääntö, jonka mukaan pienin on aina oikeassa. Eli skootteri korvaa jalankulkijan vahingot, henkilöauto skootterin ja rekka henkilöauton.

Omatoiminen moottoripyöräretki vilinän sekaan – tai maaseudun rauhallisemmille pikkuteille – on takuuvarmaa kerran elämässä -osastoa.