Viron parhaat matkakohteet

Haapsalun rauniolinna – vai sittenkin Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinna? Kuva: Alex Polo / Shutterstock

Eesti, Eesti, Eesti, kaipaan sinne… no, hyvin paljon. Viro on mahtava matkakohde Suomen kupeessa: samaan aikaan tarpeeksi tuttu ja riittävän erilainen.

Vaikka Viro on itsenäistymisen jälkeen modernisoitunut vauhdilla ja maa on monella mittarilla Euroopan edistyksellisimpiä tietoyhteiskuntia, löytyy Viron maaseudulta edelleen ihastuttavan vanhanaikaista tunnelmaa kuin matkustaisi vanhojen Suomi-filmien maailmaan.

Neuvostoaikana Viro oli imperiumin takamaata ja Viron kaupungit säästyivät samalta modernisoimisvimmalta, joka tuhosi paljon tunnelmaa Suomen pikkukaupungeista.

Matkailu on Virossa tärkeä elinkeino, mikä näkyy loistavana ravintola- ja hotellitarjontana ja lukemattomina kylpylöinä.

Viron matkailun valtteihin kuuluvat myös Suomea selvästi edullisempi hintataso ja maan kompakti koko: jo viikon lomalla Virossa ehtii nähdä ja kokea paljon.

Minne Virossa sitten kannattaa matkustaa?

Viron nähtävyydet ja kartanot kartalla

Sagadin kartano Viro
Tallinnasta itään sijaitseva Sagadin kartano on komea ja silti kohtuuhintainen majapaikka. Kuva: Visit Estonia

Viron matkakohteiden sijainnit näet kätevästi Viron-kartastamme. Siitä saat hyvän yleiskuvan, mitä on missäkin päin Viroa. Kartalta löytyvät näppärästi myös Viron viihtyisimmät kartanohotellit.

Alla esitellään ensin Tallinna ja sen lähikohteet, minkä jälkeen suunnataan länteen Haapsaluun ja Viron saarille.

Lännen jälkeen vuorossa ovat Etelä-Viron ihanat kohteet Pärnu, Viljandi ja Tartto – sekä jälkimmäisen lähellä sijaitseva kiehtova Peipsijärvi.

Lopuksi esitellään Itä-Viron parhaat kohteet, joihin kuuluu useampikin kartanohotelli, Rakveren nouseva kylpyläkaupunki, Sillamäen salainen atomikaupunki sekä linnoituskaupunki Narva ja sen viereiset Narva-Joensuun rannat.

Tallinna – kaupunki joka luo alati nahkansa

Vaan onhan se kaunis – nimittäin Tallinnan vanha kaupunki.

Matkakohteena Tallinna on varmasti tuttu melkein jokaiselle suomalaiselle, mutta Tallinna luo nahkansa niin usein, ettei kaupunkiin ehdi oikein koskaan kyllästyä. Uusia kaupunginosia nousee trendikkäiksi ja aina riittää kokeiltavaksi hyviä uusia ravintoloita, baareja ja gallerioita.

Eikä siitä pääse mihinkään: Tallinnan vanhakaupunki on maailman upeimpia keskiaikaisia kaupunkeja. Paras nähtävyys on keskiaikainen kaupunginmuuri, joka ympäröi edelleen Tallinnan vanhaakaupunkia. Tallinna on itse asiassa maailman ainoa pääkaupunki, jossa vanha kaupunginmuuri on säilynyt.

Tallinnaan matkustettiin aikoinaan Suomesta päiväseltään, mutta nykyisin moni matkailija päättää jäädä yöksi tai pariksi hemmottelemaan itseään Tallinnan tunnelmalla ja hyvillä palveluilla.

Tallinnassa on majoitusta jokaiselle kukkarolle, ja hyvän yöpaikan voi saada alle 50 eurolla. Budjettimatkaaja löytää edullisen huoneiston Tallinnan keskustasta jopa alle 30 eurolla!

Edullista mutta tunnelmallista majoitusta vanhassakaupungissa tarjoaa erinomaisella sijainnilla oleva Godart Rooms. Telliskiven alueelta löytyy erinomaisia majapaikkoja, kuten tyylikäs Bob W. Telliskivi. Tallinnasta löytyy myös uusia ja trendikkäitä majapaikkoja, kuten konteista rakennettu Hektor Container Hotel ja Iglupark, jossa voi käydä aamulöylyissä puusaunassa ja pulahtaa sen jälkeen mereen.

Katso tarjoukset Tallinnan hotelleihin tai lue lisää Tallinnasta.

Viron nähtävyydet lähellä Tallinnaa

Virosta löytää nähtävyyksiä jo heti Tallinnan vierestä.

Sakun kartano – täällä pannaan Viron kuuluisin olut

Tallinnan lähimpiä retkikohteita on Saku. Kyllä: Saku on ihan oikea paikka. Oluenpaneminen sai täällä alkunsa vuonna 1820, kun Sakun kartanonherra Karl Friedrich Rehbinder perusti mailleen panimon.

Parissa sadassa vuodessa Sakun oluttehtaasta on kasvanut Viron suurin. Panimolla toimii pubiravintola ja kierroksilla pääsee tutustumaan oluenvalmistukseen.

Vieressä on Sakun kartano, jossa voi yöpyä varsin edullisesti. 1800-luvun alkupuolella rakennetun empire-tyylisen kartanon on suunnitellut tyylisuunnan mestari, Pietarissa komean uran luonut Carlo Rossi.

Kartanossa yöpyessä voi miettiä vaikka sitä, kuinka onnellinen äijä herra Rehbinder mahtoi ollakaan. Hänellä oli sekä kartano että oma oluttehdas.

Tallinnaan on matkaa alle 20 kilometriä.

Keilan vesiputous ja ihana kartanohotelli

Toinen upea kartanohotelli Tallinnan lähellä on Schloss Fall, joka sijaitsee komean Keilan vesiputouksen vieressä. Rakennustyyliltään uusgotiikkaa edustava kartano on hurmannut meidät täysin. Se hehkuu ihanalla tavalla ritariromantiikkaa.

Rummu – ui uponneeseen vankilaan

Rummun hylätty vankila on osittain veden alla. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Viron erikoisimpia nähtävyyksiä on Rummun uponnut vankila, joka sijaitsee 45 kilometrin päässä Tallinnasta.

Rummussa toimi neuvostoaikana louhos, jossa työskentelivät vankilan asukit. Viron itsenäistyttyä louhos ja vankila lakkautettiin. Louhos täyttyi vedestä, joka lopulta upotti vankilan.

Nyt jäljellä on mainio hiekkaranta, jolta voi käydä uimassa – ja sukeltamassa – vankilan raunioilla. Tämän erikoisempaa uimarantaa saa maailmalta hakea! Ota mukaan snorkkelikamat.

Rummun lähellä on parikin kiinnostavaa majapaikkaa. Padise Manor on 1700-luvulla rakennettu kartano, jossa toimii äärimmäisen elegantti hotelli. Aivan kartanon vieressä on komea, keskiajalta periytyvä raunioluostari (Padisen luostari).

Kallaste Talu taas tarjoaa edullista maatilamajoitusta.

Länsi-Viro – Haapsalu ja Viron saaret

Tallinnasta lounaaseen on Läänemaa, jonka keskus on Haapsalun pittoreski rantakaupunki. Haapsalun vierestä, Rohukülan satamasta, lähtevät lautat Hiidenmaan saarelle.

Viron saarista kaikkein tunnetuin on Saarenmaa, jolle matkustetaan Muhu-saaren kautta.

Haapsalu – Ronja Ryövärintyttären maisemissa

Haapsalun linnan tornista aukeavat kauniit maisemat. Kuva: Yegorovnick / Shutterstock

Haapsalun pikkukaupunki on todellinen idylli – ja se onkin ikuistettu Astrid Lindgrenin tarinoiden kuvitukseen.

Lindgrenin luottokuvittajana toiminut Ilon Wikland vietti lapsuuden kesänsä Haapsalussa, ja sittemmin Ruotsiin muuttanut Wikland tajusi vanhemmiten Haapsalu-muistojensa vaikuttaneen ratkaisevasti taiteeseensa. Esimerkiksi Haapsalun linna on lainannut muotonsa Ronja Ryövärintyttären Matiaksenlinnalle.

Linnan vieressä sijaitsevat Haapsalun mukavimpiin kuuluvat majapaikat, tunnelmalliset majatalot Beguta Guest House ja Hermannuse Maja.

Haapsalu tunnetaan myös kylpylöistään, joista ensimmäinen perustettiin jo 1800-luvun puolella tarjoamaan hoitoja mineraalipitoisella mudalla. Haapsalun kylpyläperinteitä mutaa myöten pitää nykyisin yllä viihtyisä Fra Mare Thalasso Spa. Toinen suositeltava kylpylähotelli on Hestia Hotel Haapsalu SPA.

Lue lisää Haapsalusta tai katso tarjoukset Haapsalun hotelleihin.

Hiidenmaa – täältä löytyvät Viron komeimmat majakat

Suuremöisan kartano Hiidenmaalla. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Haapsalun läheltä pääsee lautalla Hiiumaalle eli suomalaisittain Hiidenmaalle. Kohteena Hiidenmaa on paljon vähemmän tunnettu kuin Viron kuuluisin saari Saarenmaa. Syynä voi olla se, ettei Hiidenmaan keskus, Kärdla, ole läheskään yhtä nätti kuin Saarenmaan Kuresaare. Toki laivamatkakin on Hiidenmaalle pitempi.

Vaan majakoiden ystävälle Hiidenmaa on Viron paras kohde. Täällä on peräti kolme hienoa majakkaa.

Hiidenmaan majakoista merkittävin on 1500-luvulla rakennettu Kõpun majakka, jonka sanotaan olevan maailman vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majakka. Komea se ainakin on. Linnamainen majakka seisoo saaren länsiosan nimellä sisämaassa korkean mäen laella, ja sen valo loistaa yli sadan metrin kokeudella merenpinnasta.

Aivan niemen kärjessä on toinenkin majakka, valurautainen ja punaiseksi maalattu Ristnan majakka vuodelta 1873, komea maamerkki sekin. Majakat ovat lähekkäin, koska Kõpun majakkaa ei enää pidetty yksin riittävänä alueen paksujen sumuverhojen takia.

Hiidenmaan kolmas komea majakka on saaren pohjoiskärjessä kohoava valkoinen Tahkunan majakka. Vieressä on korkea metallitorni, joka kunnoittaa MS/Estonian uppoamista (1994). Tornista riippuva suuri metallikello soi myrskyjen aikaan.

Nähtävyydestä käy myös Suuremöisan kartano, jossa on pieni museo.

Hiidenmaan viehättävimpiä majapaikoja on Suuresadaman alueella vanhaan tullitaloon kunnostettu Ungru Guesthouse.

Hiidenmaan keskus on kylämäisen viehättävä Kärdla, jossa on muutama hotelli kuten Padu Hotell sekä isommille porukoille sopivia huoneistoja.

Kylpylöiden ja tuulimyllyjen Saarenmaa

Puiset tuulimyllyt luovat tunnelmaa Saarenmaalla. Kuva: Anilah / Shutterstock

Viron suurin saari on Saarenmaa, joka seisoo Riianlahden suulla. Tuulimyllyjen, kiviaitojen ja ruokokattojen Saarenmaa hurmasi suomalaiset 2000-luvun alussa ja moni suomalainen hankki saarelta kesäasunnon. Saarenmaa edusti sellaista perinteistä maalaisidylliä, joka Suomesta oli jo kadonnut.

Sittemmin kovin Saarenmaa-kuume on jo hellittänyt, mikä ei lainkaan laske Saarenmaan viehätystä, pikemminkin päinvastoin. Nyt Saarenmaan voi taas ”löytää uudelleen”.

Saarenmaan keskus on Kuressaare, jota koristaa pittoreski Piispanlinna. Aivan Kuressaaren keskustassa on ihastuttava pikkuhotelli Ekesparre Boutique Hotel. Kuressaare tunnetaan myös kylpylöistään. Näistä paras ja hienostunein on Georg Ots Spa Hotel.

Maalaistunnelmiin Saarenmaalla pääsee Maatalo Aadussa, joka on rakennettu ja sisustettu perinteiseen tyyliin. Aadu sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta.

Lue lisää Saarenmaasta tai Kuressaaresta.

Muhu ja Viron paras kartanohotelli

Pädasten kartano on Viron parhaita kartanohotelleja. Myös ravintola Alexander hurmaa. Kuva: Visit Estonia

Saarenmaan ja mantereen välissä sijaitseva Muhun saari tunnetaan parhaiten Pädasten kartanohotellista ja sen fine dining -ravintolasta Alexander. Molemmat on valittu useasti lajissaan Viron parhaiksi, ja hintataso on sen mukainen. Varaudu maksamaan yli 300 euroa kahden hengen huoneesta ja sata euroa illallisesta.

Edullisempaa mutta yhtä lailla tunnelmallista majoitusta Muhulla tarjoaa majatalo Jaagu-Mihkli. On olkikattoiset hirsimökit, superystävällinen omistajapariskunta ja hauska pieni ginibaari.

Muhulla kannattaa myös pysähtyä katsomaan Muhun museota, joka koostuu komeista ruokokattoisista maalaistaloista.

Saaren ratsastustalli Tihuse Hobuturismi talu lienee sekin Viron parhaita. Tilalla laiduntaa yli 300 eestinhevosta, ja ohjelmassa on ratsastusvaelluksia.

Etelä-Viro – rantoja ja kiehtova kansallispuisto

Etelä-Viron vetonaulana on rakastettu rantaparatiisi Pärnu. Kulttuuri- ja kaupunkimatkailijaa vetää puoleensa Viron toiseksi suurin kaupunki, yliopistostaan tunnettu Tartto.

Kannattaa käydä tutustumassa myös tunnelmalliseen pikkukaupunkiin Viljandiin, joka sijaitsee Pärnun ja Tarton välissä.

Pärnu – Viron rantaparatiisi

Pärnun hiekkaranta. Kuva: Aleksei Zhludov / Shutterstock

Pärnu on mahtava rantakohde lyhyen matkan päässä Helsingistä. Pärnun rannat ovat pitkät ja komeat, ja keskusta viihtyisä. Kesäisin Pärnu on täynnä ihastuttavaa lomatunnelmaa.

Pärnuun kannattaisi matkustaa jo ihan vain asumaan valkoisessa funkkiskaunottaressa, Rannahotellissa. Vuonna 1937 valmistunut hotelli on remontoitu upeaan kuntoon. Rannahotellin ruokakin on hyvää.

Historiallista tunnelmaa tarjoaa myös päärakennuksensa osalta kylpylähotelli Hedon Spa & Hotel. Hotellin klassisen kaunis päärakennus on 1920-luvulta, hotellihuoneet sen sijaan sijaitsevat uudisrakennuksessa. Hedon Span Hiljainen Kylpylä on suunnattu vain aikuisille.

Pärnussa voi asua myös kauniissa Ammenden jugendkartanossa. Kartanon rakentamiseen liittyy hauska tarina: kun Pärnun rikkaimpiin miehiin kuulunut Hermann Leopold Ammende ei löytänyt tyttärelleen sopivaa hääjuhlapaikkaa, rakennutti hän häiden viettoon kokonaisen kartanon.

Lue lisää Pärnusta tai katso tarjoukset Pärnun hotelleihin.

Kihnu – kansallispukujen saari

Kihnu
Kihnulla kansallispukuja voi nähdä naisten ja tyttöjen yllä juhlapäivien ulkopuolellakin. Kuva: Meelika Lehola / Visit Estonia

Pärnusta pääsee lautalla viehättävälle pikkusaarelle Kihnuun. Syrjäinen Kihnu tunnetaan parhaiten siitä, että eristäytyneellä saarella ovat vanhat perinteet säilyneet hyvin, ja saaren naisia voi edelleen nähdä pukeutuneena kansallispukuihin ihan arkenakin.

Parhaita aikoja Kihnun perinteisiin tutustumiseen ovat juhannus ja Katariinan päivä (25.11.), jolloin myös miehet vetävät ylleen kansallispuvun ja saarella voi seurata tanssi- ja musiikkiesityksiä.

Kihnun majakka. Kuva: Elvis Antson / Shutterstock

Kihnun kulttuuri on otettu mukaan Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle. Varsinaisia maailmanperitökohteita Virossa on kuitenkin vain kaksi: Tallinnan vanhakaupunki ja monen muun maan kanssa jaettu Struven ketju.

Nähtävyyksinä ovat Kihnun majakka ja saaren museo, jossa esitellään Kihnun kulttuuria.

Kihnusta löytyy kourallinen maalaismaisia majapaikkoja.

Soomaan kansallispuisto

Pärnun ja Viljandin väliin jää Viron kenties kiehtovin kansallispuisto Soomaa, joka jää keväisin tulvavesien alle. Silloin Soomaassa voi käydä melomassa.

Viljandi – ihastuttava, tuntematon pikkukaupunki

Viljandi
Raatihuoneentorin laidalla on myös Viljandin hauskannäköinen vesitorni. Kuva: Märt Sildvee / Flickr CC

Viljandi on viehättävä pikkukaupunki kapean järven rannalla, noin puolimatkassa Pärnun ja Tartton välillä. Keskusta on säilynyt vanhassa asussa, ja hiljalleen Viljandiin on avattu muutama trendikäs ruokapaikkakin. Matkakohteena Viljandi on vielä sangen tuntematon, ja siksi entistäkin ihastuttavampi.

Heinäkuussa Viljandi herää eloon, kun kylässä vietetään kansamusiikkijuhlia.

Hotelliyöpyjää hemmotellaan Viljandissa – jos hänellä on rahaa. Yksi nyky-Viron suurimpia arvoituksia ja selittämättömimpiä mysteereitä on se, miten Viljandin kokoluokan kaupungissa voi olla kaksi niin korkeatasoista hotellia.

Grand Hotel Viljandi hurmaa arkkitehtuurillaan ja tunnelmallaan, mutta myös erinomaisella aamiaisellaan, sekä kuntosalillaan ja aamusaunallaan. Park Hotel viekoittelee vanhaa ja uutta oivallisesti yhdistelevällä kokonaisuudella, jossa pääpaino on pantu huoneiden varusteluun.

Lue lisää Viljandista tai katso tarjoukset Viljandin hotelleihin.

Tartto – rento opiskelijakaupunki

Tarton historiallista keskustaa. Taustalla Tarton raatihuone. Kuva: Maya Afzaal / Shutterstock

Tarttoon on helppo ihastua – vaan mitäpä muutakaan voisi odottaa runoilija Jaan Kaplinskin kotikaupungilta. Vajaan sadantuhannen asukkaan Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sivistyksen kehto. Tarton yliopisto on Viron vanhin ja maineikkain.

Tarton keskustan hauskimpia nähtävyyksiä on Raatihuoneentorin laidalla oleva talo, joka on Pisan torniakin vinompi. Talossa toimii Tarton taidemuseo.

Puista Enkelisiltaa pitkin voi kävellä Toomemäen puistoon, joka on saanut nimensä puistossa sijaitsevista Tarton tuomiokirkon raunioista. Goottilainen kirkko oli aikoinaan Balttian mahtavimpia, ja raunioinakin se on tunnelmallinen.

Tarton kauniita puutalokaupunginosia ovat Supilinn ja Karlova.

Tartossa hurmaa myös edullinen hintataso – niin ravintolat kuin hotellitkin ovat selvästi vaikkapa Tallinnaa edullisempia. V Spa on Tarton kylpylähotelli, jossa sekä huoneet että muut palvelut ovat hyvällä tasolla. Tampere Maja on pieni ja  sympaattinen majatalo ja kulttuurikeskus kaupungin parhaalla paikalla. Hektor Design Hostel puolestaan on Tarton ja Viron ensimmäinen ”boutique hostel”, mutta se ei sijaitse aivan ydinkeskustassa.

Lue lisää Tartosta tai katso tarjoukset Tarton hotelleihin.

Wagenküll ja Sangaste – Etelä-Viron komeat kartanot

Viron kartano Sangaste
Sangasten kartanon esikuvana väitetään olleen peräti Windsorin linnan Englannissa. Kuva: Aron Urb / / Visit Estonia

Tarttosta ja Viljandista etelään on kaksi hienoa kartanokohdetta. Sangasten kartanon esikuvana on ollut Windsorin linna Englannissa. Näin ainakin väitetään. Yhdennäköisyys ei tosin ole aivan ilmeinen: siinä missä Windsorin linna on harmaata kiveä, Sangaste on rakennettu punaisesta tiilestä. Kaunis se kyllä on. Kartano on avoinna vierailijoille kesäkaudella.

Taageperassa sijaitsee puolestaan komea Wagenküllin jugendkartano, jossa toimii tyylikäs pieni spa ja hotelli. Linnamaisen kartanon kruunaa mahtava, 40 metriä korkea torni, johon voi kiivetä maisemia ihailemaan. Varsinaiset huoneet ovat funkkistyylisessä sanatorium-rakennuksessa.

Niistä kerrotaan lisää sivulla Viron parhaat kylpylät.

Võru ja Etelä-Viron kylpylät

Vieläkin etelämpänä, melkeinpä Viron eteläreunalla, on pikkukaupunki Võru. Kaupungin kuuluisin asukas oli Friedrich Reinhold Kreutzwald, joka kokosi Viron kansalliseepoksen, Kalevipoegin.

Komealta kalskahtavasta sukunimestään huolimatta Kreutzwald tuli köyhästä perheestä: hänen isänsä oli maaorja. Kirjailijalle on omistettu kaupungissa kotimuseo.

Kaupungin keskusta on pikkuruinen. Puutalojen seassa on komea, vaaleanpunainen minipalatsi, jossa toimii Georgi Hotell.

Võrun ympäristössä on myös kaksi erinomaista kylpylää, Kubija Hotel and NatureSpa sekä Pühajärve Spa & Holiday Resort.

Peipsijärvi – koe Viron mahtijärvi ja vanhauskovaisten kylät

Peipsijärven maisemissa aika tuntuu pysähtyneen paikoilleen. Kuva: Katiekk / Shutterstock

Tarton lähettyvillä sijaitseva Peipsijärvi on puoliksi Viron ja puoliksi Venäjän puolella. Järvi on kooltaan mahtava – yhtä aavaa järvenselkää ei Suomessa pääse kokemaan (Inarinjärvi pääsee tosin lähelle).

Viron puolelta Peipsijärveä kiertävän rantatien varrelta löytyy ihastuttavia ja omaperäisiä vanhan ajan puukyliä, joita moderni aika (tai suomalaisturistit) eivät ole juuri koskettaneet. Monia kyliä asuttavat Viron vanhauskovaiset, uskonlahko, joka erkaantui pääkirkosta jo 1600-luvun lopulla.

Ihan tosikkoja vanhauskovaiset eivät suinkaan ole: monen vanhan puutalon pihamaa on koristeltu mitä erikoisemmin, vaikkapa pehmonalleilla.

Peipsijärvi on hyvin kalapitoinen ja sen rannoilla myydäänkin siellä täällä savustettua kalaa. Peipsijärven alueen sipulia pidetään erityisen herkullisena.

Alueen nähtävyyksiin kuuluu Alatskiven komea, uusgoottilainen kartano, joka toimii hotellina nimellä Alatskivi Castle. Kartanon vieressä on toinenkin mukava majapaikka, kotoisan kutsuva Nina Kordon Guesthouse.

Peipsijärvellä on tärkeä rooli venäläisessä historiankirjoituksessa. Peipsijärven jäätaistelussa kevättalvella 1242 Aleksanteri Nevski löi Venäjää uhanneet saksalaisen ritarikunnan joukot. Kaksi vuotta aiemmin samainen kaveri oli lyönyt ruotsalaissuomalaiset joukot Nevan taistelussa.

Venäjä pelastui länsimaiden vaikutukselta, ja reilut sata vuotta myöhemmin Aleksanteri Nevski julistettiin ortodoksiseksi pyhimykseksi.

Nykytiedon valossa Nevan ja Peipsijärven taistelut olivat itse asiassa pieniä rajakahakoita, joiden suuruutta ja merkittävyyttä myöhemmin liioiteltiin, jotta Aleksanteri Nevskistä saatiin kansaa yhdistävä sankari.

Niin tai näin, järven rannalle voi kuvitella mielessään ritarien taistelun, joka ratkaisee Venäjän kohtalon.

Tunnelmiin pääsee katsomalla legendaarisen neuvosto-ohjaaja Sergei Eisensteinin toisen maailmansodan kynnyksellä valmistuneen elokuvan Aleksanteri Nevski (1938), joka huipentuu puolen tunnin mittaiseen, totaalisen eeppiseen Peipsijärven taistelukohtaukseen. Kohtauksen mahtavuutta lisää Sergei Prokofievin elokuvaan säveltämä musiikki.

Eisensteinin lähes sata vuotta sitten valmistunut elokuva on toiminut esikuvana lukemattomille myöhemmille taisteluille valkokankaalla.

Itä-Viron nähtävyydet

Vilhulan kartano Viro
Vihulan kartano on Viron pidetyimpiä kartanohotelleja. Kuva: Visit Estonia

Nähtävää ja koettavaa riittää myös Itä-Virossa. Kun matkaa Tallinnasta itään, saapuu hieman nurinkurisesti Länsi-Virumaalle. Alue tunnetaan sekä kartanoistaan että Lahemaan kansallispuistosta.

Kaikkein itäisimmässä Virossa, aivan Venäjän rajalla odottavat Narvan kaupunki ja Narva-Joensuun pitkät hiekkarannat.

Jägalan vesiputous – hieno myös talvella

Komea vesiputous sijaitsee vain 30 kilometrin päässä Tallinnasta. Putousta kannattaa pysähtyä ihailemaan myös talvella, jolloin se jäätyy veistokselliseen muotoon.

Länsi-Virumaan kolme kartanoa

Viron kartanot
Sagadin kartano on todella elegantti. Kuva: Visit Estonia

Vajaan sadan kilometrin päässä Tallinnasta itään on melkein vierekkäin on kolme kuuluisaa kartanoa: museona toimiva Palmsen kartano sekä hotelleina toimivat ihanat Sagadi Manor ja Vihulan kartano. Sagadi on ulkoapäin elegantimpi, Vihulassa on puolestaan pieni kylpylä.

Molemmat kartanohotellit sijaitsevat aivan kansallispuiston reunalla.

Lahemaan kansallispuisto

Lahemaa rahvusparkin arvosta kertonee jotain jo se, että Lahemaa oli Viron ja koko Neuvostoliiton ensimmäinen kansallispuisto (perustettu 1971). Nimensä se on saanut Länsi-Virumaan merenlahdista. Maisemat ovat monipuoliset: on pitkiä niemimaita, perinteisiä rantakyliä, soita ja koskematonta erämaata.

Kansallispuistossa voi patikoida, tutustua näkötorneihin ja käydä Altjan kalastajakylässä, joka on säilyttänyt vahan ulkoasunsa. Kalastajakylän lähellä, pienen nimen nokassa, on upealla paikalla viehättävä hotelliravintola Vergi Sadam.

Rakvere – idyllinen kylpyläkohde

Länsi-Virumaan keskus on linnanrauniostaan – ja yhä enemmän myös kylpylästään – tunnettu Rakvere. Pikkukaupunkia vartioi mahtava pronssihärkä. Taiteilija Tauno Kangron luoma suuri patsas kuvaa nykyisten nautojen esi-isää alkuhärkää eli viroksi tarvasta.

Rakveren muita maamerkkejä ovat kukkulalla kaupungin ylle kohoava komea linnanraunio ja kaunis, suippokattoinen kirkko. Rakveren kauniissa maisemissa vietti nuoruutensa Viron kuuluisin säveltäjä Arvo Pärt.

Viehättävästä Rakveresta on kasvamassa suosittu kylpyläkohde hienon kylpylähotelli Aqva Span ansiosta.

Sillamäen atomikaupunki

Bulevardikatu Sillamäessä. Kuva: Igor Sokolov / Shutterstock

Narvan lähellä sijaitsee Sillamäki, neuvostoaikojen salattu atomikaupunki. Sillamäessä rikastettiin uraania sotateollisuuden käyttöön, eikä kaupunkiin päästetty ulkopuolisia. Työläisiksi kaupunkiin hankittiin venäläisiä siirtolaisia, sotavankeja ja leningradilaisia kodittomia nuoria.

Arkkitehtuuriltaan Sillamäki on tyylipuhdasta stalinistista uusklassismia edustava kokonaisuus.

Elämyksestä tulee liki täydellinen, kun jää fiilistelemään neuvostotunnelmaa yhdeksi yöksi vuokrattavaan huoneistoon nimeltä Back to USSR.

Narva – linnan kaupunki Venäjän rajalla

Narvan linna (Hermannin linnoitus). Kuva: Igor Sokolov / Shutterstock

Aivan Venäjän rajalla sijaitseva Narva on Viron venäläisyyden keskus – 90 prosenttia narvalaisista puhuu äidinkielenään venäjää. Rajan läheisyydestä muistuttaa myös Narvan komea, tanskalaisten 1300-luvulla perustama Hermannin linnoitus. Narvajoen vastarannalla, Venäjän puolella, on Iivana Suuren rakennuttama Ivangorodin linnoitus.

Tunnelmaltaankin Narvassa on rajakaupungin rujoutta ja arvaamattomuutta, tosin viime vuosina Narva on siistiytynyt huomattavasti. Narvassa voi asua edullisesti Hotelli Narvassa.

Narva-Joensuun rannat ja kylpylät

15 kilometrin päässä Narvasta on Narva-Joensuun kylpyläkaupunki, jonka pitsihuviloissa viihtyivät 1800-luvulla Repin ja monet muut venäläiset taiteilijat Terijoen tapaan. Narva-Joensuun hiekkarannalla on pituutta 13 kilometriä.

Hyväksi koettu majapaikka on kylpylähotelli Meresuu Spa & Hotel.

Valmismatkat Viroon

Suomesta valmismatkoja Tallinnaan, Haapsaluun, Tarttoon ja Pärnuun järjestää Matkapojat.

Laivat Viroon

Herkkusuun kannattaa matkustaa Viroon Eckerö Linen laivoilla, joiden buffeteissa on tavannut olla erinomainen kalapöytä ja pääruokana erikoisuuksia kuten villisikaa, riistapyöryköitä ja jopa sorsaa.

Matkustaminen Virossa – bussilla, autolla tai pyöräillen

Viron suosituimpiin matkakohteisiin on helppo matkustaa. Uusilla ja tyylikkäillä FLIRT-junilla pääsee Tallinnasta niin Pärnuun, Tarttoon kuin Narvaankin. Busseilla pääsee pienempiinkin paikkoihin.

Hyvä idea on lähteä Viroon pyörämatkalle: etäisyydet ovat sopivan lyhyet Viron matkakohteiden välillä ja maasto tasaista.

Omalla autolla Viroon

Suurin osa suomalaisista matkustaa Viroon päiväristeilylle, mutta jos Viroon haluaa tutusta syvällisemmin, kannattaa suunnata Tallinnan ulkopuolelle omalla autolla. Viro on etäisyyksiltään niin pieni maa, että sen ehtii kiertää alle viikossa. Kaiken lisäksi suurta osaa maan kiinnostavimmista nähtävyyksistä on hankalaa – tai suorastaan mahdotonta – tavoittaa julkisella liikenteellä, joten omalla autolla pääsee autenttisempiin maisemiin.

Lue lisää: Vinkit automatkalle Viroon.

Katso tarjoukset Viron hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi