Yhdysvallat – Amerikan parhaat matkakohteet

Yhdysvallat – Amerikan parhaat matkakohteet

route-66
Route 66 vie menneiden aikojen ”americanaan”. Kuva: Randy Heinitz, Flickr CC

Jokaisella matkailijalla on oma amerikkalainen unelmansa. Yksi haluaa kokea Woody Allenin ja älykköjen New Yorkin, toinen mennä San Franciscoon kukkasia hiuksissaan.

Joku haluaa ajaa Amerikan halki pitkin Road 66:tta ja toinen etsiä villin lännen maisemia, cowboyta ja intiaanikulttuuria.

Kun yhtä vetävät puoleensa Las Vegasin neonvalot ja toista Floridan huvipuistot, on kolmannella haaveissa Yellowstone ja Amerikan muut upeat kansallispuistot.

Amerikka vastaa kaikkiin haaveisiin. Muista kuitenkin, että etäisyydet ovat valtavat ja nähtävää loputtomasti. Kannattaakin toteuttaa yksi haave kerrallaan – Yhdysvalloissa riittää koluttavaa monelle matkalle.

Itärannikon suosituimpia kohteita ovat kulttuurin ja bisneksen keskus New York sekä rento Florida, jossa aurinko paistaa vuoden ympäri.

Länsirannikon Kalifornia on monen suosikkiseutua yhdysvalloissa, loistava sekoitus upeita kaupunkeja, hyvää ruokaa ja viiniä sekä komeita luonnonihmeitä.

Yhdysvaltain sisämaa, Keskilänsi, tunnetaan puolestaan cowboy-kulttuuristaan.

Alla esitellään Yhdysvaltain kiehtovimpia matkakohteita idästä länteen.

Teksti Antti Helin

New York – maailman metropoli

Brookly Bridge on yksi maailman kuuluisimmista silloista. Kuva: Andres Nieto Porras, Flickr CC
Brookly Bridge on yksi maailman kuuluisimmista silloista. Kuva: Andres Nieto Porras, Flickr CC

New York on ultimaattinen kaupunkilomakohde. Täältä löytyvät maailman kauneimmat pilvenpiirtäjät, upeimmat museot, huikeimmat teatteriesitykset ja maukkaimmat ravintolat.

New York on maailman mahtavimman imperiumin taloudellinen keskus ja kulttuuripääkaupunki.

Täällä on kaikki – ja vielä enemmän. Jopa graalin maljan sanotaan löytyvän New Yorkista.

Sellaista ihmistä olekaan, joka ei lumoutuisi New Yorkista. Kaupunki tuntuu tutulta jo ensimmäisellä matkalla, ja silti siellä riittää loputtomasti löydettävää.

Katso tarjoukset New Yorkin hotelleihin.

Washington D.C., vallan ytimessä

abraham-lincoln-washington
Abraham Lincoln Memorial on Washingtonin vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Tim Evanson, Flickr CC

Washingtonissa kannattaa käydä jo siksi, että perille pääsee New Yorkista helposti ja edullisesti bussilla muutamassa tunnissa. Ja kaupungin tärkeimmät nähtävyydet näkee helposti, sillä ne ovat kaikki vierekkäin The Mall -esplanadin varrella tai lyhyen kävelymatkan päässä.

Washingtonin kohokohtia on Valkoisen talon näkemisen lisäksi vaikuvattava Abraham Lincoln Memorial sekä National Air and Space Museum, jossa pääsee näkemään niin Wrightin veljesten lentokoneen kuin Apollo 11:n laskeutumismoduulinkin, jolla astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin palasivat Kuusta Maahan.

Lue lisää Washingtonista tai katso tarjoukset Washingtonin hotelleihin.

Chicago – taidetta, bluesia ja hodareita

Cloud Gate -patsas on Chicagon selfie-kuningas.
Cloud Gate -patsas on Chicagon selfie-kuningas.

Chicago on yksi Amerikan legendaarisimmista kaupungeista. Gangsterien sijaan Chicagossa ihaillaan tosin taidetta ja arkkitehtuuria ja kuunnellaan bluesia.

Art Institute of Chicagossa esillä olevat Grant Woodin American Gothic ja Edward hopperin Nighthawks kuuluvat amerikkalaisen taiteen merkkipaaluihin. Arkkitehtuurin ystävä taas kiertää Trump Tower Chicagon kaukaa ja keskittyy ihailemaan Frank Lloyd Wrightin rakennuksia, joita löytyy Chicagosta kymmeniä etenkin Oak Parkin alueelta.

Amerikkalaisten suunnattomasti arvostama Frank Lloyd Wrightoli yksi 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeistä, ainakin omasta mielestään.

Illat Chicagossa kuluvat kaupungin kuuluisilla bluesklubeilla.

Ei sovi myöskään unohtaa hotdogeja, joihin suhtaudutaan Chicagossa suuremmalla intohimolla kuin kaiketi missään toisessa amerikkalaisessa kaupungissa. Kaupungin legendaarisimpia hodaripaikkoja on nostalginen, vuonna 1948 avattu drive-in-ravintola Superdawg.

Katso tarjoukset Chicagon hotelleihin.

Trooppinen Florida

Tuhkimon linna Floridan Disney Worldissa.
Tuhkimon linna Floridan Disney Worldissa.

Trooppinen Florida on Yhdysvaltain monipuolisimpia matkakohteita. Jos Florida tunnetaankin parhaiten huvipuistoistaan ja hiekkarannoistaan, pääsee Floridassa myös tutustumaan avaruusmatkailuun Kennedy Space Centerissä ja alligaattoreihin Evergladesin kansallispuistossa.

Todellinen kerran elämässä -elämys on snorklaaminen manaattien eli merilehmien kanssa. Floridan Crystal River on maailman parhaita – ja ainoita – paikkoja, jossa se on mahdollista.

Lue lisää Floridasta.

Jazzin ja vampyyrien Louisiana

vampyyri-lestat
Jäisitkö yöksi vampyyri Lestatin kartanoon? Kuva: Michael McCarthy, Flickr CC

Lousiana on kuumaa ja kosteaa Mississipin suistomaata, joka tunnetaan kreolikulttuurista ja -ruuasta, jazzista ja voodoosta.

Muun muassa trumpetisti ja laulaja Louis Armstrong on kotoisin New Orleansista, joka tunnetaan myös nimellä The Big Easy. Lousianan suurimman kaupungin suosituin nähtävyys on French Quarter eli vanhat niin sanotut ranskalaiskorttelit, joissa sijaitsee myös Amerikan kuuluisin baarikatu Bourbon Street.

Bourbon Streetillä tulee todeksi ranskalaisvaikutteisen New Orleansin tunnuslause: ”laissez les bons temps roulez” eli Let the Good Times roll.

Jazzin lisäksi New Orleans on opittu tuntemaan vampyyrien kotina. New Orleansin vanhoilla plantaaseilla asustelevat Anne Ricen homoeroottiset verenimijät.

Lousianassa asuvat myös True Blood -televisiosarjan vampyyrit, tosin fiktiivisessä Bon Tempsissä.

Ei ole sattumaan, että vampyyrit tuntuvat viihtyvän juuri Lousinassa. Utuisten suomaiden ympäröimässä kaupungissa voodooperinteet yhdistyvät katoliseen mystisismiin ja vanhaan, siirtomaahenkiseen arkkitehtuuriin.

Täällä vampyyrien on helppo tuntea itsensä kotoisaksi.

Tennessee: Elviksen ja kantrimusiikin koti

Tennesseen osavaltio on pyhiinvaelluskohde rock’n’rollin ja kantrimusiikin ystäville. Memphisissä sijaitsee Elviksen mahtava kotitalo Graceland. Elvis osti talon 22-vuotiaana ja asui siellä lopun elämäänsä. Hänet on haudattu mihinkäs muuallekaan kuin uima-altaan viereen.

Graceland ikkuna Elviksen elämään myös aikamatka 1970-luvulle, jonka tyyliin kartano on sisustettu. Graceland-kierroksen yksi kohokohdista on Elviksen kulta- ja platinalevyillä vuorattu Hall of Gold.

Gracelandin tunnelmiin pääsee asumalla Gracelandin portteja vastapäätä sijaitsevassa Heartbreak Hotelissa.

Memphisissä kannattaa poiketa myös Sun Records -studiossa, jossa Elvis äänitti ensimmäisen levynsä That’s All Right.

Elviksen kultainen Cadillac löytyy puolestaan Nashvillessä sijaitsevassa Country Music Hall of Fame & Museumista. Moderni museo on muuten omistettu kantrimusiikille. Elävästä kantrimusiikista pääsee nauttimaan Nashvillen lukuisissa keikkapaikoissa.

New Mexico: Route 66, Billy the Kid ja ufopääkaupunki

Roswell
Melkein aito avaruusolento Roswellin museossa. Kuva: Frank Pierson, Flickr CC

”Get your kicks on Route Sixty-Six”, Nat King Cole lauloi vuonna 1946 tiestä, joka kulkee Yhdysvaltojen halki Suurilta järviltä Tyynenmeren rannalle. Tämän klassisemmaksi ei roadtrip muutu.

Tie oli vuosikymmenien ajan valtaväylä Chicagosta Keskilännen kautta Kaliforniaan, kunnes sen korvasivat uudemmat, monikaistaiset moottoritiet eli interstate highwayt. Route 66:sta, entisestä valtaväylästä, on tullut aikamatka Amerikan takamaille, jonka unohdetuissa pikkukaupungeissa aika on pysähtynyt 1950-luvulle.

Luvassa on jättimäisiä hampurilaisaterioita, kitschejä museoita ja tiipiinmuotoisia motelleja. Luonnonnähtävyyksistä reitille osuu esimerkiksi Grand Canyon.

Jos ei aio ajaa koko matkaa, niin yksi klassisimmista osuuksista kulkee New Mexicon Albuquerquen luona, missä pääsee hyvin Route 66:n tunnelmiin.

New Mexicossa Route 66:n reitiltä hieman syrjässä sijaitsee Lincoln, jonka oikeustalon sellistä Billy the Kid pakeni hirttotuomiota.

Cowboyden lisäksi New Mexico tunnetaan myös avaruusolioista. Roswellin pikkukaupungista tuli maailman ufoturismin keskus vuonna 1947, kun ufo haaksirikkoutui Roswelliin – ainakin ufouskovaisten mielestä.

Etelä-Dakota – Mount Rushmore ja Deadwood

Mount Rushmoren patsaiden kasvoilla kiipeiltiin ikimuistoisesti Alfred Hitchcockin elokuvassa Vaarallinen romanssi.
Mount Rushmoren patsaiden kasvoilla kiipeiltiin ikimuistoisesti Alfred Hitchcockin elokuvassa Vaarallinen romanssi.

Etelä-Dakotan näyttävin nähtävyys on Mount Rushmoren kylkeen hakatut neljän Yhdysvaltain presidentin päät: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ja Abraham Lincoln. 18 metriä korkeat päät hakattiin vuoren seinään aivan puhtaasti turistinähtävyydeksi, jotta matkailijoita saataisiin houkuteltua luonnonkauniille Black Hillsin alueelle.

Kahden yksityishenkilön vuonna 1927 aloittama hanke oli aikamoinen: graniittia räjäyteltiin dynamiiteilla ja työmiehet louhivat kasvoja taltalla ja vasaralla kiikkuvien telineiden varassa. Työt keskeytyivät vähän väliä huonon sään ja rahapulan takia. Työ jäi kesken kuvanveistäjä Borglumin kuollessa 1941: hänen haaveenaan oli veistää pelkkien päiden sijaan presidenteistä koko kuvat.

Mount Rushmoren lähellä on jatkunut vuodesta 1939 toinenkin jättipatsashanke: sioux-intiaanipäällikkö Crazy Horsesta on veistetty kallioon ratsastajapatsasta, joka olisi valmistuessaan 172 metriä korkea ja 195 leveä. Tähän mennessä hankkeesta ovat valmistuneet vain kasvot.

Etelä-Dakotasta löytyy myös lännentunnelmia Wyomingin rajan läheltä: televisiosarjan tunnetuksi tekemä Deadwood oli oikeastikin yksi villin lännen pahamaineisimmista kaupungeista.

Wyoming: Yellowstonen kansallispuisto ja rodeopääkaupunki

Yellowstone-kansallispuiston kuuma lähde nimeltä Morning Glory Pool.
Yellowstone-kansallispuiston kuuma lähde nimeltä Morning Glory Pool.

Jos kaikki on Amerikassa suurta, niin ovat myös Yhdysvaltain kansallispuistot. Harvasta paikasta maailmasta löytyy yhtä upeita ja hyvin suojeltuja kansallispuistoja kuin Amerikasta.

Vuonna 1872 perustettu Yellowstone oli maailman ensimmäinen kansallispuisto ja edelleen yksi maailman upeimmista. Yellowstone tunnetaan paitsi geysireistä ja kuumista lähteistään myös hyvänä paikkana nähdä villieläimiä kuten hirviä, peuroja, biisoneita ja karhuja.

Yellowstonen kansallispuiston kupeessa sijaitsee Buffalo Billin perustama Cody, jonka perusteelliset museot esittelevät intiaanikulttuureja ja Buffalo Billin elämää.

Heinäkuun viimeisellä viikolla Wyomingin pääkaupungissa, Cheyennessä, vieteään Yhdysvaltain suurinta rodeotapahtumaa Cheyenne Frontier Daysia.

Kalliovuorten ja kauhun Colorado

Mesa Verden intiaanikylä lähes tuhannen vuoden takaa.
Mesa Verden intiaanikylä lähes tuhannen vuoden takaa.

Colorado on Kalliovuorten (Rocky Mountains) maa. Mahtava vuoristo jatkuu Kanadasta Yhdysvaltain kautta Meksikoon, mutta komeimmat maisemat löytyvät Coloradosta Rocky Mountains National Parkista.

Kuvankauniilla vuorilla voi vaeltaa kesäisin puumien mailla (eikä nyt puhuta Satu Silvosta!) ja lasketella talvella Yhdysvaltain parhaimpiin kuuluvissa hiihtokeskuksissa Aspen ja Vail.

Rocky Mountains National Parkin kupeesta löytyy yksi maailman ”kauheimmista” hotelleista: historiallinen, vuonna 1909 rakennettu Stanley Hotel. Hotelli inspiroi Stephen Kingiä, jonka lomamatka muuttui työmatkaksi, kun hän kirjoitti Stanley Hotelin huoneessa numero 217 suurimman osan menestysteoksestaan Hohto.

Coloradon toinen ikimuistoinen matkakohde on Mesa Verde, jossa voi ihailla anasazi-intiaanien 1100–1200-luvuilla kallionseinämiin rakentamia mehiläiskennomaisia kyliä.

Upeiden kansallispuistojen Utah

Arches National Parkissa on toinen toistaan upeampia luonnon muovaamia kivikaaria.
Arches National Parkissa on toinen toistaan upeampia luonnon muovaamia kivikaaria.

Utah on täynnä toinen toistaa upeampia kansallispuistoja. Arches National Parkissa on yli 2000 luonnon muovaamaa kaariporttimaista hiekkakivimuodostelmaa.

Navajo-intiaanien pyhällä maalla sijaitsevan Monument Valleyn punertavat luonnon hiekkakivitornit on puolestaan tuttu useista Henry Fordin klassikkowesterneistä.

 

Kuten nimikin lupaa ovat Monument Valleyn maisemat monumentaaliset.
Kuten nimikin lupaa ovat Monument Valleyn maisemat monumentaaliset.

Kolmas upea luontokohde on Zionin kansallispuisto, jossa kulkee 24 kilometriä pitkä ja 800 metriä syvä Zionin kanjoni. Nimensä kansallispuisto on saanut 1800-luvun mormoni-uudisraivaajilta, jotka olivat niin vaikuttuneita alueen kauneudesta, että kuvailivat sen olevan Jumalan muovaama temppeli luonnolle ja nimesivät Siioniksi eli israelilaisten maaksi.

Arizona: Grand Canyon ja Red Rock Country

Grand Canyoniin tutustuu esimerkiksi Las Vegasista käsin.
Grand Canyoniin tutustuu esimerkiksi Las Vegasista käsin.

Maailman luonnonihmeistä suurimpia on Grand Canyon – eikä pelkästään kooltaan. Luonnolta kesti eroosion ja Colorado-joen avustamana kaksi miljardia vuotta muovata tämä taideteoksensa.

Mahtavuutensa lisäksi Grand Canyon on kaunis: kanjonin värit vaihtelevat auringon asennon mukaan.

Huikein paikka ihailla kanjonia ylhäältäpäin on Grand Canyon Skywalk, hevosenkengän muotoinen lasisilta, jolla kävellään kuin ilmassa satoja metriä kanjonin pohjan yllä. Huimaavaa!

Suurin osa matkailijoista ihailee kanjonia ylhäältäpäin, mutta kanjoniin kannattaa tutustua myös pohjalta, osallistumalla koskenlaskuseikkailuun pitkin Colorado-jokea.

 

villi-lansi-tombstone
Tombstonessa näytellään usein uudelleen Villin lännen kuuluisin tulitaistelu. Kuva: Mark Abercrombie, Flickr CC

Arizonan toinen henkeäsalpaava luontokohde on Red Rock Country, jonka valokuvauksellisten hiekkakivitornien maisemissa on kuvattu lukemattomia lännenelokuvia. Alueen tutustuu parhaiten Sedonasta käsin.

Arizonassa voi tutustua myös todelliseen villin lännen historiaan vierailemalla Tombstonen pikkukaupungissa, jossa käytiin O.K. Corrallin tulitaistelu sheriffi Wyatt Earpin ja rikollisten välillä.

Nevada: Las Vegas, Burning Man ja Area 51

Las Vegasista löytyy tietenkin myös Eiffel-torni.
Las Vegasista löytyy tietenkin myös Eiffel-torni.

Nevada on kummallinen paikka, monellakin tapaa. Ensinnäkin Nevada on tehnyt kitsistä hyveen: kasinoiden, neonvalojen, huonon maun ja laillisen prostituution Las Vegas on Yhdysvaltain suosituimpia matkakohteita ja tavoitelluimpia asuinpaikkoja.

Toisekseen Nevada tunnetaan yhtenä maailman ufokeskuksista. Area 51 nimellä kutsutun Nellis Air Force Basen huhutaan pitävän kätköissään haaksirikkoutuneen lentävän lautasen ja sen kuljettamat avaruusoliot. Lentotukikohtaan vievää Highway 375 kutsutaan myös nimellä Extraterrestial Highway, kiitos tien varrella nähtyjen lukemattomien ufo-havaintojen.

 

Burning Man -festivaalit herättävät Nevadan autiomaan eloon. Luvassa jättimäisiä patsaita ja ihmisten ihanaa hulluutta.
Burning Man -festivaalit herättävät Nevadan autiomaan eloon. Luvassa jättimäisiä patsaita ja ihmisten ihanaa hulluutta.

Kolmannekseen aavikoistaan tunnetun Nevadan nimi tarkoittaa espanjan kielellä ”lumista”. Syy on osin lumihuippuisen Sierra Nevada -vuoriston, joka kulkee Nevadan ja Kalifornian rajalla. Sierra Nevadan Mount Whitney (4421 m.) on Yhdysvaltain toiseksi korkein vuori Alaskan Mount McKinleyn jälkeen.

Ja kaiken päälle Nevadan autiomaassa voi kokea elo-syyskuun vaihteessa todellisen kerran elämässä -kokemuksen: poikkitaiteelliset Burning Man -festivaalit, jokaisen hippihörhön märän unen, psykedeelinen yhdistelmän Mad Max -tunnelmia ja maailmaa syleilevää rakkautta.

Las Vegasin hyviin puoliin kuuluu se, että Las Vegasissa luksushoteleissakin pääsee usein asumaan kohtuuhintaan. Katso tarjoukset Las Vegasin hotelleihin.

San Francisco, Amerikan rennoin kaupunki

Golden Gate Bridge. Kuva: Andrew Moore, Flickr CC
Golden Gate Bridge. Kuva: Andrew Moore, Flickr CC

San Francisco on monen lempikaupunki Yhdysvalloissa. Tai koko maailmassa. Itse asiassa moni amerikkalainen ajattelee, ettei San Francisco edes ole Amerikkaa, niin omanlaisensa paikka se on.

San Francisco on aina kerännyt puoleensa oman tiensä kulkijoita. Tänne suuntasivat rohkeimmat ja yritteliäimmät uudisraivaajat omaa onneaan etsimään Kultakuumeen aikaan. San Franciscon ovat ottaneet omakseen niin beatnikit, hipit, homot kuin Piilaakson startup-yrittäjätkin.

Mukavien ja kauniiden kaupunginosien – joilla kaikilla on oma luonteensa – lisäksi San Franciscossa on monia maailmanluokan nähtävyyksiä.

Kaupungin symboli, Golden Gate Bridge, on maailman upeimpia siltoja, ja Al Caponen kohtaloksi koitunut Alcatraz tunnetuimpia vankiloita.

Lue lisää San Franciscosta tai katso tarjoukset San Franciscon hotelleihin.

Elokuvien Los Angeles

Los Angelesiin riittää muutama päivä – ellet sitten aio näyttelijäksi ja värväydy ravintolaan tarjoilijaksi suurta läpimurtoa odotellessasi.

Kaupunki on vähemmän kiehtova kuin sen valtava maine antaa ymmärtää: nähtävyyksinä ovat lähinnä Hollywood Boulevard ja sen varrella oleva, viihdetähtiä kunnioittava Walk of Fame, julkkisranta Venice Beach sekä huvipuistot Universal Studios ja Disneyland.

Star’s Home’s Tour -kiertoajelu on kätevä tapa tutustua filmitähtien ja julkkisten asuttamaan Beverly Hill’siin. Kierroksen aikana näkee ulkoapäin yli puolensataa julkkiksen kotia – tai ne taakseen kätkevää muuria.

Katso tarjoukset Los Angelesin hotelleihin.

Alaska – villi pohjoinen

Alaskaan tutustutaan usein risteillen. Mutta vaeltaminenkin on tietenkin mahdollista.
Alaskaan tutustutaan usein risteillen. Mutta vaeltaminenkin on tietenkin mahdollista.

Alaska on jokaisen luontomatkaajan unelmakohde: valtava alue täynnä villiä, pohjoista luontoa ja silti helpommin lähestyttävä kuin vaikkapa Venäjän Kamchatkan niemimaa.

Alaskan kuuluisin nähtävyys on Mount McKinley, Pohjois-Amerikan korkein vuori, jota ympäröi jättimäinen, harmaakarhujen ja susien asuttama kansallispuisto Denali National Park.

Valaiden bongaamiseen ikimuistoinen paikka on puolestaan jäätiköiden koristama Kenai Peninsula.

Havaijin tuliset saaret

Laava suihkuaa maailman aktiivisimmasta tulivuoresta.
Laava suihkuaa maailman aktiivisimmasta tulivuoresta.

Havaijilta, 4000 kilometrin päässä mantereelta, löytyvät amerikkalaisten omat trooppiset rantaparatiisit – mutta matkailijalle ainutlaatuisimpia elämyksiä tarjoavat Havaijin tulivuoret, joista Kilauea, maailman aktiivisin tulivuori on puskenut laavaa yhtämittaa vuodesta 1983.

Lue lisää Havaijista.

Halvat lennot Yhdysvaltoihin

Suomesta on yleensä edullisinta lentää New Yorkiin, johon voi saada hyvinkin halpoja lentoja.

Lue täältä, miten löydät halvimmat lennot Yhdysvaltoihin.

Matkat Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoihin on Suomesta tarjolla monenlaisia matkoja niin New Yorkin kaupunkilomasta Floridan-matkaan kuin laajaan Amerikan-kierrokseenkin. Katso tarjoukset Floridan-matkoille.

Auton vuokraaminen Yhdysvalloissa

Haluatko vuokrata auton Yhdysvalloissa? Vertaile eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Yhdysvaltain kartta