Florida: rantoja, huvipuistoja ja luonnonihmeitä

Florida: rantoja, huvipuistoja ja luonnonihmeitä

Hiekkaranta Key Westissä.
Ah ihanuutta! Hiekkarannalla Key Westissä.

Floridaa kutsutaan hyvällä syyllä nimellä Sunshine State, auringonpaisteen osavaltio. Amerikkalaiset matkustavat trooppiseen Floridaan rentoutumaan stressistä ja unohtamaan huolensa. Perheet suuntaavat Orlandon huvipuistoihin, nuoret viettävät Floridan rannoilla railakasta spring break -bailulomaa ja vanhukset lokoisia eläkepäiviä pelaten golfia Miamin lukemattomilla golfkentillä.

Vaihtoehtoisempaa tunnelmaa löytää Key Westistä, joka on homojen, lesbojen ja monensorttisten ekstroverttien suosiossa.

Mutta Florida on paljon muutakin kuin leppoisaa rantalomaa: matkailija voi tutustua avaruuden ihmeisiin Kennedy Space Centerissä ja bongata alligaattoreita Evergladesin kansallispuistossa.

Kartalla Florida voi näyttää mukavan pieneltä osavaltiolta, mutta niemimaan koko voi hämätä: päästä päähän etelä-pohjoissuunnassa Florida ulottuisi suunnilleen Helsingistä Kemiin.

Florida lasten kanssa: Orlandon huvipuistot

Tuhkimon linna Disney Worldissa.
Tuhkimon linna Disney Worldissa.

Floridan kuuluisin vetonaula ovat Orlandon huvipuistot: Walt Disney World, Universal Studios, Islands of Adventure ja Legoland Florida.

Floridan uusimpia huvipuistoja on hämmästyttävän upea Wizarding World of Harry Potter, joka on nostanut huvipuistokokemuksen aivan uudelle tasolle.

Orlandossa sijaitsee myös delfiini- ja miekkavalasesityksistään maailmankuulu SeaWorld, joka ei tosin ole nauttinut pelkästään myönteisestä julkisuudesta.

Huvipuistojen joukosta löytyy Holy Land Experience, yksi maailman erikoisimmista huvipuistoista. Teemapuistossa ei ole huvipuistohärveleistä, vaan kävijät seuraavat esityksiä, jotka kuvaavat Raamatun tapahtumia. Jeesus ristiinnaulitaan kerran päivässä.

Ikkuna avaruuteen: Kennedy Space Center

Orlandon lähellä Kennedy Space Centerissä pääsee niin lähellä avaruusmatkailua kuin maallikon on mahdollista päästä.

Kennedy Space Centeristä on laukaistu lukematon määrä kuuluisia avaruuslentoja, niin maailman ensimmäinen kuumatka Apollo 11:sta vuonna 1969 kuin Colombo-avaruussukkulan traagisesti päättänyt lento vuonna 2002.

Kennedy Space Centerissä pääsee ihmettelemään eläkkeelle jäänyttä avaruussukkulaa, vierailemaan rakettien laukaisupaikalla, katsomaan avaruuden maisemia kolmiulotteisessa IMAX-teatterissa ja kokeilemaan simulaattorissa, miltä lentää sukkulassa kohti avaruutta.

Kymmenen kilometrin päässä Kennedy Space Centeristä löytyy vielä toinenkin avaruusmatkailusta kiinnostuneen unelmakohde, Astronaut Hall of Fame, jossa pääsee juttelemaan aitojen astronauttien kanssa ja näkemään kuuluisien astronauttien varusteita.

Crystal River – snorklaa merilehmien kanssa

Orlandosta luoteeseen sijaitseva Crystal River on maailman paras, ja yksi harvoista paikoista, joissa pääsee näkemään sympaattisia manaatteja eli merilehmiä luonnossa.

Merimiehet luulivat merilehmiä aikoinaan merenneidoiksi. Manaatit ovat aikamoisen boleromaisia neitoja: ne voivat kasvaa kolmen metrin pituisiksi ja painaa 400 kiloa.

Crystal Riverin alueella elää noin 400 erittäin uhanalaista manaattia. Snorklaajat eivät saa väkisin änkeä suojelluiden eläinten seuraan, mutta yleensä uteliaat manaatit tulevat itse tekemään tuttavuutta snorklaajien kanssa.

Miami: rantoja ja art deco -eleganssia

Miamin maisemia.
Miamin maisemia.

Floridan suurin kaupunki, vahvasti latinohenkinen Miami tunnetaan parhaiten Miami Beachin hiekkarannoista ja rantoja reunustavista, pastellinsävyisistä art deco -taloista. Omalla saarellaan sijaitseva Miami Beach on tosin virallisesti oma kaupunkinsa.

South Beachilla Ocean Drive rantabulevardin varrella sijaitsevat art deco -talot rakennettiin 1920–1940-luvuilla ja monessa niistä on tyylikkäitä hotelleja, ravintoloita ja yökerhoja.

Art deco -hotelleista ikimuistoisimpia on Tides Hotel, jonka jättimäisten huoneiden parvekkeilla on kaukoputket joilla ihailla Ocean Driven menoa oman huoneen rauhasta.

Ernerst Hemingwayn boheemi Key West

Hemingwayn talo Key Westissä.
Hemingwayn talo Key Westissä.

Floridan eteläkärjestä alkaa aikamoinen luonnonihme: Florida Keys, 190 kilometriä pitkä jono saaria, joita yhdistää 42 sillan yli kulkeva Overseas Highway.

Saarijonon päässä on Key West, joka tunnetaan paitsi Hemingwayn look a like -kilpailuista myös pittoreskeissa viktoriaanisissa taloissa asuvista boheemin eksentrisistä asukkaistaan.

Myös Hemingway viihtyi Key Westissä lähes vuosikymmenen 1930-luvulla. Key Westin nähtävyytenä onkin Hemingwayn vanha talo, Ernest Hemingway House, jossa kirjailija ryyppäsi ja kirjoitti monet kuuluisimmista töistään kuten Kilimanjaron lumet. Talossa elävät edelleen Hemingwayn kissojen jälkeläiset.

 

Hemingway rakasti kalastamista ja Key West on edelleen erinomainen paikka lähteä kalareissulle.
Hemingway rakasti kalastamista ja Key West on edelleen erinomainen paikka lähteä kalareissulle.

Alligaattorien Everglades

Miamin vieressä sijaitseva Everglades on Yhdysvaltain legendaarisimpia kansallispuistoja – sen alligaattorien ja käärmeiden asuttamat suo- ja rämemaisemat ovat tuttuja lukemattomista amerikkalaisista elokuvista.

Tunnelmallisin tapa tutustua Evergladesiin ovat kajakkiretket, mutta kansallispuistosta voi nauttia myös kävelemällä pitkin puisia laituripolkuja ja pyöräreittejä.

Fort Lauderdale – pakettimatkoja Floridan aurinkoon

 

For Lauderdalen rantoja.
For Lauderdalen rantoja.

40 kilometrin päässä Miamista sijaitseva Fort Lauderdale on Floridan rantapääkaupunki, joka on monen suomalaisenkin matkatoimiston listoilla. Fort Lauderdalesta on helppo tehdä retkiä niin Miamiin kuin Evergladesiinkin.

Paras aika matkustaa Floridaan

Floridan ilmasto vaihtelee subtrooppisesta trooppiseen (niemimaan eteläkärjessä). Paras aika matkustaa Floridaan ovat talvikuukaudet, jolloin ei ole liian kuuma vaan Floridan ilmasto vastaa Suomen kesäpäiviä parhaimmillaan.

Heinäkuusta marraskuuhun on Atlantin hurrikaanikausi, jolloin Floridaa voivat ravistella kovat myrskyt, vaikka yleensä hurrikaanien voima onkin jo laantunut Floridaan saapueessaan.

Autonvuokra Floridassa

Floridaan tutustuu parhaiten autolla – niin kuin melkein kaikkialla Yhdysvalloissa. Matkaa esimerkiksi Orlandosta Miamiin on noin 270 kilometriä, minkä taittaa reilussa kolmessa tunnissa. Floridan ikimuistoisin tie on Overseas Highway, joka vie mantereelta 42 sillan kautta Key West -saarelle kauas merelle.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Halvat lennot Floridaan

Finnari lentää talvikuukausien ajan suoraan Helsingistä Miamiin. Suora lento kestää 11 tuntia, mutta yleensä on edullisempaa lentää vaihdon kautta jollain toisella lentoyhtiöllä, jolloin matka-aikaa kertyy 14 tunnista ylöspäin. Katso edullisimmat lennot Floridaan.

Floridaan on usein tarjolla myös edullisia lennot+hotelli-paketteja.

Vinkit ja kokemukset Floridasta

Mitä itse olet pitänyt Floridasta? Kerro omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi matkoiltasi ja auta samalla muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Floridan-matka.