Key West -matkaopas

Key West -saari on melkein Karibialla. Kuva: Ventdusud / Shutterstock

Haluatko lomailla kuin Hemingway? Parempaa paikkaa ei olekaan kuin Key West, jossa kolmikymppinen Hemingway asui suurimman osan 1930-luvusta ja kirjoitti monet kuuluisimmista töistään. Siinä sivussa hän ryyppäsi ja kalasti. Etenkin ryyppäsi.

Key West on säilynyt pitkälti Hemingwayn ajan asussa. Katuja reunustavat pittoreskit puutalot suurine terasseineen, joita mahtavat puut varjostavat.

Tunnelma on rento – monet Key Westin nykyasukkaista ovat aikamoisia ekstrovertteja. Homoyhteisö on suuri. Ilmasto on trooppisen kostea ja kuuma –henkisesti Key Westissä ollaankin jo melkein Karibialla.

Iso osa Key Westin lumosta matkakohteena on saaren sijainnissa. Yhdysvaltain manneralueen eteläisimmälle saarelle ajetaan läpi siltojen yhdistämän Florida Keys -saariston.

Tekemistä Key Westissä on vähän, paitsi Hemingwayn jäljillä ryyppääminen ja kalastaminen.

Parhaimmillaan Key West onkin muutaman päivän retkenä Miamista.

Key Westin nähtävyydet

Ernest Hemingwayn talo Key west -saarella Floridassa. Kuva: Robert Hoetink / Shutterstock

Key Westin nähtävyytenä on Hemingwayn vanha talo, Ernest Hemingway House. Talossa asuvat edelleen Hemingwayn kissojen jälkeläiset.

Key Westin pääkatu on Duval Street, josta reunustavat puodit, ravintolat ja baarit. Katua ja sen sivukujia edestakaisin kuljeskellessa kuluu iso osa ajasta.

Auringonlaskun aikaan kaikki suuntaavat Mallory Square -aukiolle, jolla vietetään joka ilta auringonlaskupippalot, Sunset Celebration. Meno siivittävät monensorttiset katutaiteilijat. Suosittua huvia on myös lähteä auringonlaskuristeilylle.

Mallory Squarella juhlitaan auringonlaskua joka ilta. Kuva: Benny Marty / Shutterstock

Key Westin auringonlasku onkin Yhdysvaltain kuuluisimpia. Monesti auringonlasku päättyy vihreään välähdykseen, luonnonilmiöön, josta Key West on kuuluisa.

Key Westin nähtävyyksiä on myös Southernmost Point, ruma mötikkä, jonka sanotaan merkkaavan Yhdysvaltain eteläisintä pistettä. Näin ei kuitenkaan ole: saaren eteläisin paikka on Yhdysvaltain armeijan aluetta.

Key Westissä pääsee myös pelaamaan golfia ja sukeltamaan. Ja tietenkin kalastamaan.

Smathers Beach on Key Westin kaunein ranta. Kuva: Holbox / Shutterstock

Hiekkarantoja löytyy saaren eteläpuolelta. Komein ranta on lentokentän vieressä sijaitseva, kolmisen kilometriä pitkä Smathers Beach. Mutta mikään varsinainen rantakohde Key West ei ole: rantojen hiekkakin on muualta tuotua.

Voit varata kätevästi netistä Key Westin retket ja aktiviteetit.

Key Westin ravintolat ja baarit

Sloppy Joe’s on Key Westin kuuluisin baari. Kuva: Daniel Korzeniewski / Shutterstock

Key Westissä pitää tietenkin istua iltaa Hemingwayn kantakuppilassa. Vaan mikä on se oikea?

Hemingway istui lähes päivittäin iltaa Sloppy Joe’s -baarissa, joka on vuodesta 1938 sijainnut Duval Streetin ja Greene Streetin kulmassa. Suurimman osan Hemingwayn ajasta baari kuitenkin sijaitsi naapurikorttelissa Greene Streetillä paikalla, jossa nykyisin on Captain Tony’s Saloon. Sloppy Joe’s vaihtoi paikkaa talon silloisen omistajan korotettua vuokraa.

Kannattaakin siis käydä molemmissa baareissa henkimässä tunnelmia. Oluen ryystämisen lisäksi kannattaa nauttia jäämargaritoja.

Nimensä Sloppy Joe’s on muuten lainannut Havannan maineikkaalta kaimaltaan, joka oli puolestaan Hemingwayn kantapaikka Kuubassa.

Gourmet-rintamalla Key West on kuuluisa yhdestä asiasta: Key Lime Pie -sitruunakakusta. Parhaana kaikista pidetään Kermit’s Key Lime Shoppen sitruunakakkua. Siitä meillä ei ole tietoa, kuuluiko Key Lime Pie myös Hemingwayn ruokavalioon, mutta sopii uskoa, sillä sen verran herkullinen torttu on kyseessä.

Key Westin hotellit

Key Westin parhaita hotelleja on Hyatt Centric Key West Resort, joka sijaitsee Mallory Squaren vieressä ja silti ihanasti omassa rauhassaan.

Hotellien hintataso ei ole Key Westin parhaita puolia; alle sadan dollarin on vaikea löytää minkäänlaista luukkua. Mukavasta majoituksesta kannattaa varautua maksamaan Key Westissä 150 dollaria.

Katso tarjoukset Key Westin hotelleihin.

Paras aika matkustaa Key Westiin

Key Westissä on trooppinen ilmasto. Parasta aikaa matkustaa on talvi, kesällä on läkähdyttävänkin kuumaa ja kosteaa.

Vierailu Key Westissä kannattaa ajoittaa arkipäivään – viikonloppuisin saarella on usein turhan paljon väkeä ja hotellien hintataso kalleimmillaan.

Matka Key Westiin

Key Westille ajetaan Overseas Highwayn kautta. Kuva: Miami2you / Shutterstock

Tunnelmallisin tapa matkustaa Key Westiin on ajaa pitkin Floridan eteläkärjestä alkavaa Overseas Highwayta. 190 kilometriä pitkä tie vie 42 sillan kautta Florida Keysin saarelta toiselle päätyen lopulta Key Westiin.

Florida Keys -saariketjun parhaat snorklauspaikat löytyvät heti alkumatkasta Key Largossa sijaitsevasta John Pennekamp Coral Reef State Parkista. Ajomatkan komein kohta on puolestaan kymmenen kilometrin mittainen 7 Mile Bridge, joka kulkee Marathonin ja Bahia Honda -saarten välillä. Bahia Hondan luonnonsuojelualueella on saariston hienoin ranta.

Ajomatka Miamista Key Westiin on 270 kilometriä ja kestää reilut kolme tuntia ilman pysähdyksiä.

Key Westissä ehtii käydä päivävierailullakin Miamista, mutta kannattaa jäädä yöksi, jotta voi kokea Key Westin tunnelman aidoimmillaan. Tämä pikkukaupunki pääsee vasta vauhtiin auringonlaskun aikaan.

Key Westiin voi myös lentää.

Lue lisää Floridan-matkailusta.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(11) "Yhdysvallat"
}