Miami-matkaopas

South Beach -rannalla on toinen toistaa hienompia hengenpelastajien torneja. Miami, USA. Kuva: Alexander Demyanenko / Shutterstock

Olipa oma Miami-kuva sitten Miami Vice -kasariklassikkosta tai CSI Miamista 2000-luvulta, Al Pacinon Scarfacesta, Sekaisin Marista -leffasta tai vaikkapa Tyttökullat-komediasarjasta, niin Miami ei petä. Se on tuota kaikkea, ja vielä paljon enemmän.

South Beachin hiekkaranta on pitkä ja kaunis. Meri kutsuu turkoosina. Uimavalvojien kopit hehkuvat pastellinväreissä. Skeittarit temppuilevat hiekkarantaa reunustavalla rantabulevardilla palmujen alla. Vierestä kulkevaa Ocean Drive -katua reunustavat upeat pastelliväriset art deco -talot ja niiden vilkkuvat neonvalot.

Miami on Yhdysvaltain trooppisin ja ekstrovertein metropoli, jossa latinotunnelma on käsin kosketeltavissa. Mutta Miami on myös huikeiden kontrastien kaupunki, ja täällä nuo kontrastit ovat jyrkemmät kuin missään toisessa jenkkimetropolissa.

Vain muutaman kilometrin päässä Ocean Driven limusiineista eletään arkea Liberty Cityn matalissa, rähjäisissä omakotitaloissa ja rivitaloissa, pohditaan riittävätkö food stampit eli ruokakupongit kuun loppuun asti, lähetetään lapset surkeisiin lähiökouluihin ja kaivataan vanhaan kotimaahan, joka sijaitsee jossain päin Latinalaista Amerikkaa.

Miami on jenkkituristillekin vähän eksoottinen, pieni kurkistus Latinalaiseen Amerikkaan. Miamista ei tullutkaan kansojen sulatusuunia – se on aidosti kaksikielinen. Espanja on läsnä joka paikassa, niin mainoksissa kuin kaduillakin. Jos ulkonäkö on vähänkään sinnepäin, saattaa myyjältä saada turistialueiden ulkopuolella ensin espanjankielistä palvelua, mutta tietysti englantikin sujuu.

Miamiin voi matkustaa hyvillä mielin viettämään rantalomaa, syömään hyvin, juhlimaan ja shoppailemaan. Mutta kuuden miljoonan asukkaan metropolialueella on matkakohteena vaikka mitä muutakin tarjottavaa niin historian, kulttuurin kuin urheilunkin ystävälle.

Miamin nähtävyydet

Ocean Drive, Miami Beach. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Miamin nähtävyyksistä paras on kaupungin ilmapiiri. Sitä kannattaa henkiä täysin siemauksin. Tässä kaupungissa ei tarvitse juosta tuli pyrstön alla nähtävyydeltä toiselle, vaan Miamin-matkalla saa hyvällä omalla tunnolla keskittyä laiskanpulskeaan lomailuun. Mutta toki Miamistakin löytyy näkemistä ja tekemistä sitä kaipaavalle.

Miamin kuuluisinta aluetta on South Beach, jonka komea, valkoinen hiekkaranta ja Ocean Driven värikkäät art deco -talot ovat tuttuja lukemattomista elokuvista ja tv-sarjoista. Monelle Miami on yhtä kuin South Beach – vaikka jos tarkkoja ollaan, South Beach sijaitsee Miami Beachilla, joka on teknisesti oma kaupunkinsa.

Koko Miamin-matkaansa ei kannata kuitenkaan viettää vain South Beachilla, sillä Miamissa on useita muitakin kiehtovia kaupunginosia.

Miamin keskusta eli Downtown Miami elää uutta kukoistusta, ja viereen on noussut komea Brickellin kaupunginosa, johon kannattaa tutustua samalla kertaa. Downtownin nähtävyytenä on komea, historiallinen Freedom Tower, jossa on kiehtova näyttely Miamin kuubalaissiirtolaisten historiasta.

Siirtolaisten nykypäivä tulee puolestaan tutuksi Little Havanassa.

Miamia voi ihailla myös mereltä käsin suosituilla Millionaire’s Row -risteilyillä, joilla tiiraillaan muun muassa Shaquille O’Nealin, Gloria Estefanin ja Sean Combsin koteja.

Little Havana

Sikarikauppa Miamin Pikku-Havannassa. Kuva: Iv Nikolny / Shutterstock

Little Havana on maailman suurin ja tunnetuin kuubalaissiirtolaisten kaupunginosa. Ei tämä kyllä Havannalta näytä, mutta kuubalaisia ovat kadut täynnä ja espanja on alueen valtakieli. Ei turistin ole pakko sitä osata, mutta kannattaa varautua siihen, että rohkeampi amerikankuubalainen saattaa kyllä puhutella espanjaksi, vaikka ihan kiusallaan.

Little Havana on kartalla suuri alue, mutta mielenkiintoisin on Calle Ocho eli SW 8th Street (Metrorail/Metromover Brickell ja bussi 8 perille). 12. Avenuen länsipuolella katuelämä on vilkasta, kadunvarren liikkeissä myydään kaikkea mahdollista ja mahdotonta krääsää, ravintoloita on joka lähtöön, paitsi kuubalaisia, myös hondurasilaisia, kolumbialaisia, meksikolaisia ja tietysti se pakollinen McDonald’s.

Maximo Gomez Parkissa, jota myös dominopuistoksi kutsutaan, ikivanhat miehet pelaavat dominoa niin kuin ovat jo kymmeniä vuosia tehneet, muun maailman menosta vähät välittäen.

Little Haiti

Miamissa on myös suuri haitilaisvähemmistö, joka puhuu edelleen omaa kreoliaan. Little Haiti keskustan pohjoispuolella on tämän väestönosan oma kaupunginosa kauppoineen, afro-karibialaisine ravintoloineen ja katutaiteineen. Kaduilla voi bongailla katutaiteilija Serge Toussaintin värikkäitä seinämaalauksia. Pääkatu on NE 2nd Avenue.

Northside – toisenlaista Miamia

Northsidea ei taatusti löydä yhdestäkään perusopaskirjasta, eikä täällä kohtaa aasialaisturistia kameroineen. Mutta jos haluaa nähdä erilaista Miamia, sitä kontrastien varjopuolta, mustan väestön arkea, voi hypätä Metrorailin vihreän linjan junaan, taikka ottaa L-linjan bussin Miami Beachilta, ja jäädä pois Northsiden asemalla.

Alue on valoisaan aikaan turvallinen, mutta ihmisiä ei täällä kannata alkaa valokuvailla, ja arvokkaimmat korut on parempi jättää hotelliin.

Täällä pääsee näkemään omin silmin, onko Walmart oikeasti sellainen paikka kuin lukuisat nettimeemit antavat ymmärtää! Tai jos tarvitsee vaikkapa 15 litraa Pepsiä halvalla, niin nyt siihen on tilaisuus. Walmart Supercenter sijaitsee heti Northsiden aseman länsipuolella, valtavan pysäköintialueen takana.

Aivan aseman luona on Fleamarket USA. Toisin kuin nimi antaa ymmärtää, kyseessä ei ole kirpputori vaan enemmänkin kauppahalli. Tänne Miamin musta väestö, ja monet latinotkin, tulevat leikkauttamaan hiuksensa, hoidattamaan kyntensä, ottamaan uuden tatuoinnin, ostamaan aurinkolasit, kengät tai puseron…

Jos olet aina halunnut näyttää aidolta latina babelta, niin nyt voit uusia vaatekaappisi kertaheitolla! Ja jos et, niin on tämä silti aika erilainen kokemus kuin valtava perusostari tai South Beachin shoppailukorttelit. Viikonloppuisin meno on vilkkaimmillaan.

79. kadun ja 27. Avenuen risteyksessä sijaitsee perinteisempi ostoskeskus Northside Shopping Centre, josta löytyy lukuisia edullisia vaatekauppoja ja pikaruokapaikkoja Pollo Tropicalista Wendy’siin, unohtamatta McDonald’sia ja Burger Kingiä.

Miamin ravintolat ja yöelämä

Kuubalainen ravintola Miamin Pikku-Havannassa. Kuva: Kamira / Shutterstock

Ocean Drive, Collins Avenue ja lähikadut ovat Miamin ravintola- ja yöelämän keskuksia. Illan aluksi kannattaa kiertää drinkillä art deco -hotellien kauniita aulabaareja. Illallisen voi nauttia ulkona terassilla ja tarjolla on ruokaa maailman joka kolkasta.

Kuubalainen, meksikolainen ja perulainen keittiö ovat hyvin edustettuina, latinokaupungissa kun ollaan, eikä sellaista Latinalaisen Amerikan maata taida ollakaan, jolla ei olisi ”omaa” ravintolaa Miamissa. Hondurasilainen ravintola? Löytyy!

South Beachin yökerhot ja klubit ovat keskittyneet Washington Avenuen varrelle. Sisäänpääsyä helpottaa, kun soittaa etukäteen ja pyytää laittamaan nimen vieraslistaan.

Miamin ostokset

Onko USA:ssa kaupunkia, jossa ei voi kuluttaa koko matkakassaa ostoksiin? Jos sellainen kummajainen löytyykin, niin ei ainakaan Miamista. Lue lisää shoppailusta Miamissa.

Miamin urheilujoukkueet

Miamissa kannattaa käydä katsomassa urheilua. Miami Heat kuuluu NBA:n parhaisiin koripallojoukkueisiin. Sen kotihalli American Airlines Arena sijaitsee Downtown Miamissa (Metromover-pysäkki Freedom Tower).

Jääkiekkojoukkue Florida Panthersissa pelaa suomalainen jääkiekkotähti Aleksander Barkov. Keskushyökkääjänä pelaava Barkov on joukkueen kapteeni.

Miamin hotellit

Miamin tunnelmallisimmat hotellit löytyvät South Beachilta Ocean Driven ja Collins Avenuen art deco -kaunottarista. Hotellit eivät välttämättä ole niin kalliita kuin luulisi, mutta eivätpä edullisimmat ole kovin laadukkaitakaan, vaikka upea julkisivu muuta lupailisi.

Miamin Art deco -hotelleista ikimuistoisimpia on The Tides. Hotellin jättimäisten huoneiden parvekkeilla on kaukoputket, joilla voi ihailla Ocean Driven menoa oman huoneen rauhasta.

The Villa Casa Casuarina boutiquehotelli toimii puolestaan muotimoguli Gianni Versacen entisessä kotitalossa.

Kaikki Miami Beachin art deco -hotellit eivät suinkaan ole hinnalla pilattuja. Miamin hotelleista kuvatuimpia on edullinen Colony Hotel, joka on näkynyt lukemattomissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Erinomainen keskihintainen hotelli Ocean Drivella on esimerkiksi The Savoy Hotel, jossa on hieno ja lämmitetty uima-allasalue.

Brickellin hotellit ovat uusia ja tasokkaita, ja alueella on jo runsaasti ravintoloita ja yöelämääkin. Kävelyetäisyydet saattavat kuitenkin olla yllättävän pitkiä.

Katso tarjoukset Miamin Beachin hotelleihin.

Päiväretkiä Miamista

Everglades National Parkissa pitää varoa alligaattoreita. Kuva: Miami2you / Shutterstock

Miamin-matkan unohtumattomimpia elämyksiä on bongata alligaattoreita Evergladesin kansallispuistossa, suomaalla, joka alkaa melkein heti Miamin metropolialueen ulkopuolella.

Miamista kannattaa käydä myös Key Westissä, USA:n eteläisimmässä kaupungissa, joka sijaitsee pitkän pengertien ja lukuisten siltojen päässä. Jo ajomatka itsessään on elämys. Key Westissä voikin sitten ihailla auringonlaskua Manner-USA:n eteläisimmässä paikassa ja miettiä, että nyt ollaan lähempänä Havannaa kuin Miamia – matkaa meren yli on vain 145 kilometriä.

Matkaa Key Westiin on kolme tuntia ilman pysähdyksiä eli retkellä ehtii käydä hätäisesti päiväseltäänkin, mutta parhaiten Key Westistä nauttii jäämällä ainakin yhdeksi yöksi. Edullinen ja helppo tapa tutustua Key Westiin on osallistua Miamista lähtevälle valmiille bussiretkelle.

Suunnilleen kolmen tunnin ajomatka on myös Orlandoon, jossa odottavat Disneyworld ja Universal Studios.

Voit varata kätevästi netistä Miamin kiertoajelut ja retket.

Valuutanvaihto Miamissa

Lähes kaikissa suurissa ostoskeskuksissa on valuutanvaihtopiste, mutta kurssit ovat yleensä surkeat ja vielä huonommat kuin kotimaassa.

Parhaan kurssin, paremman kuin kotimaassa, saa Downtown Miamissa Northeast 1st Streetin valuutanvaihtopisteissä Northeast 2nd & 3rd Avenuiden välisellä osuudella.

Suuremmat summat kannattaa nostaa suoraan pankkiautomaatista. Pankkien yhteydessä olevat automaatit ovat edullisimpia käyttää. Käteistä saa myös parin dollarin palvelumaksun veloittavista yksityisistä automaateista, joita on hotellien auloissa ja monissa suurissa liikkeissä.

Toisaalta luottokortti käy aivan pienimpiä puoteja ja yksinkertaisimpia ruokapaikkoja lukuunottamatta kaikkialla, joten käteistä ei välttämättä kovin paljon tarvitse.

Liikkuminen Miamissa

South Beachilla voi kävelläkin paikasta toiseen ja Downtowniin on varsin hyvät julkiset yhteydet, mutta jos aikoo käydä näiden alueiden ulkopuolella, kannattaa vuokrata auto. Lue lisää autonvuokrauksesta Miamissa.

Karibian risteilyt Miamista

Miami on Karibian-risteilyjen tärkeimpiä satamia. Risteilyjä lähtee päivittäin useita, ja niiden kesto voi olla melkein mitä vain 3–4 päivästä pariin viikkoon. Risteily voi olla yllättävän edullinenkin, pelkän hotellihuoneen hinnalla saattaa saada hytin, ateriat ja tietysti joka aamu uuden satamakaupungin, johon tutustua.

Jos lähtee risteilylle, kannattaa mennen tullen yöpyä Miamissa ainakin yksi yö, jotta voi varautua lentojen myöhästymisiin ja samalla tasata vähän aikaeroa.

Päiväristeilynkin voi tehdä, ja sen voi varata vasta paikan päällä vaikkapa hetken mielijohteesta. Aamulla lähdetään Bahamalle, sitten vietetään muutama tunti Biminin saarella ja palataan illaksi Miamiin.

Miamin sää ja ilmasto

Miami sijaitsee eteläisimmässä Floridassa, jossa ilmasto on jo lähes trooppinen. Talvellakin on lämmintä.

Suomalaiselle parasta aikaa matkustaa Miamiin on talvi – kesäkuukaudet ovat kosteita ja kuumia, toisaalta silloin hotellit ovat edullisempia ja merivesi lämpimämpää.

Hurrikaanikausi kestää elokuulta lokakuulle.

Matka Miamiin

Finnair lentää talvikaudella Helsingistä suoraan Miamiin. Tarjouslipun saattaa saada jopa alle 500 eurolla, mutta tyypillisemmin kannattaa varautua maksamaan 700–900 euroa.

Miami on suomalaisille ensisijaisesti turistikohde, joten bisnesluokalle ei ole kovin suurta kysyntää. Niinpä senkin hinta kannattaa tarkistaa, varsinkin, jos turistiluokan paikat sattuvat olemaan kalliita – Finnair myy toisinaan tarjoushintaisia bisnesluokan paikkoja Miamiin noin 1500 eurolla.

Vaihdollisilla lennoilla Miamiin pääsee ympäri vuoden, ja sinne lentävät kaikki suuret eurooppalaiset ja amerikkalaiset lentoyhtiöt. Vaihdollinen on usein suoraa lentoa edullisempi.

Miamiin saavuttua onkin sitten selvittävä Miamin lentokentästä, joka tunnetaan jonoistaan.

Lue lisää Floridan-matkailusta.

Miami – kokemuksia

Miamin kokemuksia kertoi kaupunkimatkailuun erikoistunut avustajamme Daniel Federley.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi