Havaiji – rantoja, laavaa ja surffareita

Havaiji – rantoja, laavaa ja surffareita

Kawela Beach Molokain saarella. Kuva: Patrick McNally, Flickr CC
Kawela Beach Molokain saarella. Kuva: Patrick McNally, Flickr CC

Havaiji on monen mielikuvissa unelmien rantakohde, jossa juodaan päivät pitkät blue hawaii -drinkkejä lei-kukkaseppele kaulassa ukulelen soidessa taustalla. Tai ratsastetaan jättimäisillä aalloilla surffilaudan päällä.

Mutta rantojensa lisäksi Havaiji on myös upea luontokohde, jossa voi ihailla purkautuvaa laavaa, komeita ryhävalaita ja hyvällä onnella snorklata villien ja vapaiden delfiinien seurassa.

 

Aallot vyöryvät Oahun Sandy Beachin rantaan kuin turkoosi lumivyöry. Kuva: Floyd Manzano, Flickr CC
Aallot vyöryvät Oahun Sandy Beachin rantaan kuin turkoosi lumivyöry. Kuva: Floyd Manzano, Flickr CC

Vaikka Havaiji on osa Yhdysvaltoja, on saaristo kaukana kaikesta: mantereelle on matkaa 4000 kilometriä. Eikä saarten välilläkään juurikaan kuljeta laivoilla, vaan matkat saarelta toiselle taittuvat yleensä lentäen.

Havaijisaaret ei siis ole mikään varsinainen saarihyppelykohde – suurin osa matkailijoista tutustuu vain yhteen tai kahteen saareen. Valitse Havaijilta saaresi siis huolella!

Oahu-saari – Honolulu ja Havaijin keskus

 Waikiki Beach Honolulussa. Kuva: Edmund Garman, Flickr CC

Waikiki Beach Honolulussa. Kuva: Edmund Garman, Flickr CC

Havaijisaarista ylivoimaisesti vilkkain on Oahu, jolla sijaitsevat saariston pääkaupunki Honolulu ja Pearl Harbor, Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston päätukikohta.

Koko Havaijin kuuluisin ranta on Honolulun vilkas kaupunkiranta Waikiki Beach, jota reunustavat toinen toistaan hienommat hotellit. Rauhaa tai luonnonkauneutta ei Waikiki Beachilta löydä, mutta ranta on kiehtova näky surffareineen ja kauniine rantalomailijoineen.

Oahun kaunein ranta on turkoosin veden reunustama Lanikai.

 

Turkoosi Lanikai on Oahun kaunein ranta. Kuva: MarlonBu, Flickr CC
Turkoosi Lanikai on Oahun kaunein ranta. Kuva: MarlonBu, Flickr CC

Honolulun läheltä löytyy myös Havaijin kuuluisin – ja suosituin – snorklauskohde, Hanauma Bay. Omaa rauhaa ei kannata tältäkään rannalta odottaa, sillä Hanauma Bayssa käy päivittäin keskimäärin 3000 vierailijaa ihmettelemässä kaloja ja kilpikonnia.

Vannoutuneimmat lainelautailijat viihtyvät puolestaan Oahun saaren pohjoisrannikolla, josta löytyvät monet Havaijin kuuluisimmista surffauspaikoista (marraskuusta maaliskuulle).

 

Hanauma Bay on Havaijin kuuluisimpia snorklauspaikkoja. Kuva: Prayitno, Flickr CC
Hanauma Bay on Havaijin kuuluisimpia snorklauspaikkoja. Kuva: Prayitno, Flickr CC

Oahulla järjestetään retkiä, joilla voi hyvällä onnella päästä snorklaamaan vapaiden delfiinien kanssa. Takuuta ei ole, mutta onnistuessaan elämys on ikimuistoinen!

Oahuun on helppo tutustua muutaman päivän pysähdyksellä Haivaijin muille saarille.

Maui – Havaijin rantaparatiisi

Hula-tanssi kuuluu Havaijin polynesialaisiin perinteisiin. Kuva: Ricardo's Photography, Flickr CC
Hula-tanssi kuuluu Havaijin polynesialaisiin perinteisiin. Kuva: Ricardo’s Photography, Flickr CC

Uskomattoman kaunis Maui on Havaijin suosituimpia lomasaaria. Nimensä saari on saanut polynesialaiselta jumalalta, jonka kerrotaan kiskoneen Havaijisaaret esiin merestä ja valinneen niistä sitten kauneimman, Mauin, asuinpaikakseen.

Maui-saaren länsirannikkoa reunustavat hiekkarannat, ja keskellä kohoaa mahtava sammunut tulivuori Haleakala, jonka kraatteri on maailman suurin (sen sisään mahtuisi koko Manhattan).

Lähes jokainen Mauille matkaava nousee kertaalleen tulivuoren huipulle ihailemaan auringonnousua, jota Mark Twainkin ylisti ylevimmäksi spektaakkeliksi, jonka oli nähnyt.

 

Maui-saaren Makena Big Beach. Kuva: dronepicr, Flickr CC
Maui-saaren Makena Big Beach. Kuva: dronepicr, Flickr CC

Mauin itärannikolla kulkee puolestaan yhdeksi maailman kauneimmista teistä kutsuttu mutkitteleva ”Hana Highway”.

Havaiji on myös maailman parhaita paikkoja nähdä ryhävalaita: joka talvi tuhannet ryhävalaat uivat Alaskan vesistä talvehtimaan ja hoivaamaan poikasiaan Havaijin lämpimiin vesiin.

Parhaita paikkoja valaiden näkemiseen on Maui-saaren lounaiskulman vedet.

Katso tarjoukset Mauin hotelleihin.

Kauai – tuttu Jurassic Parkista

Kauai-saaren Na Pali -rannikko on kuuluisa kauneudestaan. Kuva: Jonathan Goforth, Flickr CC
Kauai-saaren Na Pali -rannikko on kuuluisa kauneudestaan. Kuva: Jonathan Goforth, Flickr CC

Yhdestä tulivuoresta muotoutuneen pienen Kauai-saaren paratiisimaisen vehreät maisemat ovat tuttuja Jurassic Parkista, Pirates of the Carribeanista ja monista muista elokuvista. Maisemat ovat uskomattomat: on komea Waimean kanjoni, Jurassic Falls -vesiputous ja kaiken kruununa Na Palin röpelöiset, mereen putoavat jyrkänteet.

Myös saaren rannat kuten Hanalei ja Poipu kuuluvat Havaijin kauneimpiin.

Ikimuistoinen tapa kokea Kauai-saaren kaunes on katsella sitä yläilmoista, helikopterin kyydistä. Touhu on kallista (noin 300 dollaria/henkilö), mutta jos jossain aikoo kokea helikopterilennon, on Kauaita parempaa paikkaa vaikea löytää.

Kauai on rauhallisimpia Havaijin saarista ja varma valinta sellaiselle matkailijalle, joka etsii Havaijilta luonnonläheistä elämystä. Katso tarjoukset Kauain hotelleihin.

Havaiji eli Big Island ja maailman aktiivisin tulivuori

Laava suihkuaa maailman aktiivisimmasta tulivuoresta.
Laava suihkuaa maailman aktiivisimmasta tulivuoresta Kilaueasta.

Havaijin nimikkosaari Havaiji on saarista dramaattisin ja ylivoimaisesti suurin: sen pinta-alan on yli tuplasti suurempi kuin kaikkien muiden Havaijisaarten pinta-alat yhteensä.

Big Islandia ei tunneta hiekkarannoistaan vaan tulivuoristaan. Saarella sijaitseva Kilauea-tulivuori on maailman ainoita paikkoja, jossa voi nähdä virtaavaa laavaa.

Kilauea, maailman aktiivisin tulivuori, on puskenut laavaa vuodesta 1983. Näky on samaan aikaan lumoavan pelottava ja kaunis.

Viereinen tulivuori Mauna Kea eli Valkoinen vuori on puolestaan Havaijin korkein. Vuoren erikoisuutena on se, että sen huipulle sataa lunta ja Mauna Kealla on mahdollista lasketella.

Snorklaamaan ja sukeltamaan pääsee Kealakekuan lahdella, joka on surullisen kuuluisa siitä, että Kapteeni Cook menetti lahdella henkensä. Cookin muistoa kunnioittaa pieni valkoinen obeliski.

Vesi on Kealakekuan lahdella erittäin kirkasta ja snorklaamisesta tekee erityisen houkuttelevaa mahdollisuus nähdä lahdella viihtyviä delfiineitä.

Voiko Havaijilla matkustaa edullisesti?

Havaiji on kallis kohde, mutta Havaijiin voi tutustua myös kohtuuhinnalla. Monella leirintäalueella pääsee yöpymään aivan rantojen vieressä ja omat ruuat voi kokata grillikatoksissa. Edullisesti voi myös syödä toreilla. Toisaalta: edullisia rantakohteita löytyy lähempääkin: miksi matkustaa maailman toiselle laidalle nuukailemaan?

Kun kerran matkustaa niin kauas kuin Havaijille, matkaan kannattaa lähteä asenteella, että kerran sitä vaan eletään ja nauttia Havaijista huomisesta huolehtimatta. Havaijin-matka kirpaisee lompakossa vain kerran, mutta siltä jäävät taatusti ikimuistoiset muistot.