Los Angeles – tähtisateen kaupunki

Hollywoodin ikoninen nimikyltti Los Angelesissa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Los Angeles on myytti. Myytti maineesta ja menestyksestä, ikuisesta auringonpaisteesta ja Hollywoodin tähtisateesta. Matkailijoita Los Angelesiin houkuttelee ennen kaikkea mahdollisuus päästä hetkeksi itsekin osaksi elokuvakaupungin glamouria. Päälle tulevat Los Angelesin kuuluisat rannat ja huvipuistot. Matkakohteena Los Angeles on yllättävänkin monipuolinen.

Jos Los Angelesin kuuluisinta matkailualuetta onkin Hollywood, löytyvät LA:n mielenkiintoisimmat kulmat nykyisin Downtownista.

Alla kerrotaan lisää Los Angelesin kiinnostavimmista nähtävyyksistä ja parhaista paikoista bongata elokuvatähtiä.

Downtown Los Angeles

Downtown Los Angeles. Kuva: TierneyMJ / Shutterstock

Los Angelesin Downtown tunnettiin pitkään pahamaineisena seutuna, mutta kaupunki elää uutta kukoistusta. Downtownissa matkailija kokee taidetta ja paikallista elämää tendikkäiksi nousseissa kaupunginosissa.

Downtownin pahamaineisuudesta muistuttaa sentään yhä Skid Row, alue, jolla asustaa Yhdysvaltain suurin kodittomien yhdyskunta.

Walt Disney Concert Hall. Los Angeles, USA. Kuva: Nagel Photography / Shutterstock

Downtownin näyttävimpiä moderneja rakennuksia on Walt Disney Concert Hall, jonka suunnittelijasta ei voi erehtyä. Rakennus on ehtaa Frank Gehryä. Uudempi katseenvangitsija on keskustaan laskeutunutta ufoa muistuttava nykytaiteen museo The Broad, jonka kokoelmiin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Los Angelesin keskustassa on säilynyt paljon myös hienoa, vanhaa rakennusperintöä, kuten United Artists Building, jossa toimii nykyisin upea Ace Hotel. Vuonna 1927 valmistunut 13-kerroksinen kaunotar edustaa tyyliltään espanjalaista gotiikkaa. Esikuvana on toiminut Segovian katedraali Espanjassa.

Grand Central Market on Los Angelesin kuuluisin kauppahalli. Kuva: Grzegorz Czapski / Shutterstock

Konsertteja elokuvien ensi-iltoja pääsee seuraamaan vuonna 1926 valmistuneessa Orpheum Theatressa. Keskustan maamerkkeihin kuuluu myös Grand Central Market vuodelta 1917, jossa on nykyisin eläväisiä katuruokaravintoloita.

Los Angelesin historiallisista rakennuksista kuuluisin on kuitenkin vuonna 1893 valmistunut Bradbury Building. Rakennuksen sisäpihan komeassa portaikossa filmattiin maailman parhaisiin kuuluvan scifi-elokuvan, Bladerunnerin (1982), ikimuistoinen loppuhuipennus. Rakennuksen sisäpiha on avoinna yleisölle.

Bradbury Buildingin katettu sisäpiha. Los Angeles, USA. Kuva: FiledIMAGE / Shutterstock

Vieressä on saman aikakauden rakennus Pan Am Building, jossa Harrison Fordin Bladerunnerissa esittämä Rick Deckard poliisi kävi niittaamassa cyborgin elokuvan alkupuolella.

Katutaidetta Los Angelesissa. Kuva: Hayk Shalunts / Shutterstock

Los Angelesin Downtown ei tietenkään ole pelkästään museoita ja historian havinaa. Los Angelesin nykypäivä sykkii eläväisimmillään graffitien koristamassa Arts Districtissä, jonka vanhoihin tehdasrakennuksiin on avattu tyylikkäitä designkauppoja, trendikkäitä ravintoloita ja kalliita loft-asuntoja.

Eläväinen alue on myös Korea Town, jossa pääsee korealaisella ruualla herkuttelun lisäksi asumaan taiteellisessa Hotel Normandiessa vuoden 1926 tiilirakennuksessa.

Hollywood

Hollywood Boulevard, Los Angeles. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Los Angelesin nähtävyyksistä suosituin on tietenkin Hollywood, josta tosin elokuvastudiot ovat jo hyvän aikaa sitten muuttaneet muualle.

Sympaattisesti vinksallaan olevan Hollywood-kyltin voi bongata jo matkalla Downtownista Hollywoodin kaupunginosaan. Kyltti komeilee Hollywood-kukkuloiden (Hollywood Hills) korkeimmalla huipulla. Alun perin kyltti pystytettiin vuonna 1923 Hollywoodland-asuinalueen mainokseksi. Sittemmin kyltin Land-osa on jäänyt pois ja asuinaluekin on jäänyt unholaan. Sen sijaan kyltistä on tullut Los Angelesin kuvatuimpia symboleita.

Hollywoodin ytimessä kulkee Hollywood Boulevard, jonka varrella sijaitsevat vierekkäin Dolby Theatre (entiseltä nimeltään Kodak Theatre) ja Kiinalainen teatteri. Dolby Theatre tunnetaan Oscar-gaalasta, Kiinalainen teatteri puolestaan hämmästyttävän ulkomuotonsa lisäksi käden- ja jalanjäljistä, joita elokuvatähdet ovat teatterin edustalle jättäneet. Mukana on erikoisempiakin merkkejä kuten koomikko Groucho Marxin sikarinjälki. Harry Potter -elokuvien elokuvien tähdet ovat puolestaan jättäneet paikalle taikasauvojensa jäljet.

Walk of Fame on tähdin koristeltu pätkä Hollywood Boulevardia. Kuva: Oneinchpunch / Shutterstock

Vähän matkan päässä Hollywood Boulevardia eteenpäin on Hollywood Walk of Fame, jonka varrella maassa on elokuvatähtiä kunnioittavia tähtiä.

West Hollywood ja Sunset Strip

Halloweenin juhlintaa West Hollywoodissa. Kuva: Hayk Shalunts / Shutterstock

Vähintään yhtä kuuluisa katu on Sunset Boulevard, jonka West Hollywoodin alueella kulkevaa osuutta kutsutaan nimellä Sunset Strip. Katua reunustavat palmujen lisäksi monet perinteiset rokkiklubit (lue lisää alempaa kohdasta Los Angelesin yöelämä).

Seksuaalivähemmistöjen suosima West Hollywood on tyylikästä aluetta, jossa on paljon designkauppoja ja julkkisten suosimia ravintoloista. Merkkiputiikkeja löytää etenkin Melrose Avenuen länsipäädystä, joka tunnetaan myös nimellä Melrose Heights.

Kannattaa käydä herkuttelemassa myös The Original Farmer’s Marketissa, joka on perustettu jo vuonna 1934. Kymmenet ruokakojut tarjoavat makuelämyksiä ympäri maailmaa.

Boheemi Los Feliz

Los Angelesin perinteistä boheemialuetta, nykyistä hipsterien pesimäaluetta, on pittoreski Los Feliz, jonka värikkäissä maisemissa viihtyi jo renttukirjailija Charles Bukowski.

Ravintoloiden ja putiikkien lisäksi Los Felizissä kannattaa käydä katsomassa Frank Lloyd Wrightin suunnittelemaa, maya-arkkitehtuurista inspiraationsa saanutta Ennis Housea. Komea asuinrakennus on näkynyt useissa elokuvissa. Bladerunnerissa Ennis House esitti poliisi Rick Deckardin asuintaloa. Talon sisälle pääsee opastetuilla kierroksilla.

Santa Monica ja Venice Beach

Santa Monican hiekkaranta ja laituri Los Angelesissa. Kuva: One Inch Punch / Shutterstock

Los Angelesiin lomaan kuuluu ehdottomasti käynti kuuluisilla hiekkarannoilla, vierekkäin sijaitsevilla Santa Monicalla ja Venice Beachillä. Tunnelmaltaan rantakaupungit ovat hyvin erilaiset.

Santa Monica on siistiä ja tyylikästä aluetta. Nähtävyytenä on Santa Monica Pierillä sijaitseva nostalginen pieni huvipuisto. Ikimuistoinen paikka asua Santa Monican rannalla on ihana, vuonna 1939 avattu art deco -kaunotar Hotel Shangri-La, jossa ovat viihtyneet niin Madonna kuin Tom Cruisekin.

Ocean Front Walk, Venice Beach, Los Angeles. Kuva: View Apart / Shutterstock

Venice Beachilla on puolestaan särmää ja ekstrovertti meininki. Venice Beachin boheemi ilmapiiri inspiroi myös renttukirjailija Charles Bukowskia. Venice Beachin keskus shoppailuun ja herkutteluun on Abbot Kinney Road.

Los Angelesin huvipuistot – Universal Studios ja Disneyland

Universal Studios Hollywood -puistossa on oma alue Simpsoneiden faneille. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock

Los Angelesin alueen huvipuistot tarjoavat elämyksiä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Universal Studios Hollywood houkuttelee elokuva-aiheisilla huvipuistolaitteilla ja elämyksillä. Täällä pääsee tutustumaan niin Harry Potterin, Shrekin, Transformerien kuin Jurassic Parkinkin maailmaan. Universal Studios Hollywood toimii edelleen myös elokuvastudiona, jossa pääsee kurkistamaan kulissien taakse.

Universal Studios Hollywood sijaitsee nimensä mukaan Hollywoodissa ja perille pääsee myös metrolla.

Disneyland sijaitsee puolestaan Anaheimissa, jonne on reilun puolen tunnin ajomatka Los Angelesista. Jo vuonna 1955 perustettu Disneyland on se kaikkein alkuperäisin Disneyn huvipuisto, jota itse Walt Disney oli suunnittelemassa. Sittemmin huvipuisto on kasvanut valtavaksi Disneyland Resortiksi.

Los Angelesin hotellit

Chateau Marmont -hotelli Los Angelesissa. Kuva: 4kclips / Shutterstock

Los Angelesin parhaita hotelleja julkkisten bongaamiseen on Beverly Hilton, jossa järjestetään vuosittain Golden Globes -elokuvien gaala ja toistasataa muuta tapahtumaa, joihin Hollywood-tähdet tepastelevat pitkin punaista mattoa. Tämä on myös hotelli, jossa Whitney Houston menehtyi.

Toinen julkkisten loistossa kylpevä hotelli on legendaarinen Chateau Marmont, joka on täynnä Hollywood-historiaa. Johnny Depp on muun muassa kehuskellut harrastaneensa Kate Mossin kanssa seksiä hotellin jokaisessa huoneessa.

Sunset Boulevardilla sijaitseva Andaz West Hollywood tunnetaan puolestaan rocktähdistä. Täällä ovat majailleet ja juhlineet niin Led Zeppelin kuin Rolling Stoneskin.

Katso tarjoukset Los Angelesin hotelleihin.

Los Angelesin yöelämä

Los Angeles yöllä. Kuva: EpicStockMedia / Shutterstock

Los Angelesissa riittää legendaarisia keikkapaikkoja, etenkin Sunset Stripillä, jonka varrella sijaitsevissa Whisky a Go Gossa, Roxyssa ja Viper Roomissa on soittanut ja juhlinut sukupolvi toisensa jälkeen maailmantähtiä. Kaikki eivät ole selvinneet juhlista hengissä: näyttelijä River Phoenix menehtyi huumeiden yliannostukseen Viper Roomissa vuonna 1993.

Legendaarinen keikkapaikka on myös jo vuonna 1957 ovensa avannut The Troubadour, joka sijaitsee edellisistä poiketen Santa Monica Boulevardin varrella. Bändeinä on nykyisin paikallisia ja nousevia tähtiä, ja asiakkaina on bongattu julkkiksia Brad Pittiä ja Angelina Jolieta myöten.

Toinen hyvä yöelämän paikka julkkisten bongaamiseen West Hollywoodissa on vaudeville-tyyliin sisustettu ja burlesque-esityksillä asiakkaita viihdyttävä yökerho Bootsy Bellows. Sisäänpääsyn varmistaaksesi pyydä hotellin consiergea laittamaan nimesi klubin kutsuvieraslistalle.

Los Angelesin elokuvateatterit

Kun tähdet haluavat käydä leffassa Los Angelesissa, he suuntaavat usein tyylikkääseen The Arclight Hollywood -elokuvateatteriin. Vakioasiakkaisiin kuuluvat muun muassa Quentin Tarantino ja Natalie Portman.

Liikkuminen Los Angelesissa

Moni vuokraa Los Angelesissa auton liikkumiseen. Aikaa kannattaa varata liikenneruuhkissa seisomiseen.

Hyvä vaihtoehto on Los Angelesin moderni metro, jolla pääsee melkein kaikkialle, niin Santa Monicaan kuin Hollywoodiinkin. Metrolla kulkeminen käy taidenäyttelystä, sillä monet asemista on koristeltu taiteella.

Los Angelesin kiertoajelut ja retket

Voit varata kätevästi netistä Los Angelesin kiertoajelut ja nähtävyyksien pääsyliput.

Matka Los Angelesiin

Finnair lentää suoraan Los Angelesiin.

Lue lisää, miten löytää halvat lennot.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(11) "Yhdysvallat"
}