New York – opas maailman pääkaupunkiin

New York, New York… Brooklyn Bridgen taustalla näkyvät Manhattanin Financial Districtin pilvenpiirtäjät. Kuva: IM Photo / Shutterstock

New York on matkakohteena jotenkin epätodellinen: kaupunki on yhtä aikaa majesteetillinen, jopa hypnoottinen, mutta silti tutun oloinen, suorastaan kotoisa. Syynä on tietenkin se, että New Yorkia on tullut ihailtua lukemattomissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Paikan päällä maisemat asettuvat kokonaisuudeksi, mutta ne myös yllättävät.

New Yorkissa yllättää se, kuinka historialliselta kaupunki näyttää. Monet New Yorkin pilvenpiirtäjistä ovat todellisia art deco -tyylin kaunottaria – New York tavoitteli taivaita jo 1930-luvulla. Ja ajatella, Empire State Building on edelleen Yhdysvaltain korkeimpia rakennuksia, vaikka se rakennettiin jo yli 85 vuotta sitten.

New Yorkilta ja newyorkilaisilta ei ole koskaan puuttunut itsetuntoa. Kaupunkiaan he kutsuvat lempinimellä: Capital of the World, maailman pääkaupunki.

Eivätkä he liioittele, ainakaan pahasti. New York on aina trendien harjalla, ja kaupungissa tapahtuu aina jotain uuttaa ja jännää. New Yorkiin onkin pakko matkustaa vähintään parin vuoden välein katsomaan, mitä uutta on tarjolla.

New York – kokemuksia ja elämyksiä

Keskellä Manhattania – ja New Yorkin keskustaa – sijaitseva Central Park on hämmästyttävän suuri. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

New York on täynnä maailman ihmeitä. Empire State Building on maailman kuuluisin pilvenpiirtäjä ja Vapaudenpatsas maailman kuuluisin patsas. Grand Central Terminal on maailman komeimpia rautatieasemia.

New Yorkin museoista Metropolitan Museum ja MoMa kuuluvat maailman parhaiden museoiden joukkoon ja Guggenheimin museo puolestaan arkkitehtuurin merkkipaaluihin.

Central Park on maailman kuuluisin keskuspuisto ja Brooklyn Bridge maailman tunnelmallisimpia siltoja.

Huomasitkin varmaan: New Yorkissa melkein kaikki on maailman parasta. New Yorkissa riittää loputtomasti nähtävää ja koettavaa – New Yorkista voi itse asiassa etsiä jopa Graalin maljaa.

New Yorkin vaikuttavimpia nähtävyyksiä ovat kuitenkin tornit, joita ei enää ole. 9/11 Memorial on koskettava paikka. Terrori-iskussa tuhoutuneiden World Trade Centerin kaksoistornien paikalla on kaksi taivasta peilaavaa allasta ja näyttely, jossa kerrotaan terrori-iskuun kuolleiden tarinoita raunioista kaivettujen esineiden avulla.

Omalla sivullaan esitellään tarkemmin New Yorkin nähtävyydet. Voit myös varata kätevästi etukäteen netistä New Yorkin kaupunkikierrokset ja pääsyliput.

New Yorkin kaupunginosat

New Yorkin sydämessä on Manhattan, kapea saari, joka on leveimmilläänkin vain neljä kilometriä. Pituutta onkin sitten enemmän: reilut 20 kilometriä.

Nähtävää riittää, eikä moni New Yorkiin ensimmäistä kertaa matkustava edes välttämättä käy lainkaan Manhattanin ulkopuolella, paitsi ehkä lyhyellä visiitillä trendikkäässä Brooklynissä.

Vaan kun Manhattanin nähtävyyslista on koluttu tunnollisesti läpi ja Times Squaren värivalot nähty jo riittävän monta kertaa, on aika hypätä metroon ja käydä katsomassa vähän tuntemattomampia kulmia.

Noudata siis newyorkilaisten neuvoa ja poistu Manhattanilta ainakin kerran matkasi aikana! Nähtävää ja koettavaa riittää Brooklynin ohella pahamaineisessa Bronxissa ja etnisten kaupunginosien Queensissä, joista molemmista kerrotaan omilla sivuillaan.

Alla esitellään tarkemmin Manhattanin kiinnostavimmat kaupunginosat.

Midtown on Manhattanin sydämessä

Times Square on Midtownissa sijaitseva pieni mutta kuuluisa aukio, joka tunnetaan lukemattomista valomainoksistaan. Aivan vieressä sijaitsevat Broadwayn teatterit. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock

Manhattanin keskellä on jo nimensäkin mukaisesti Midtown, jonka maisemia hallitsevat komeat pilvenpiirtäjät. Täällä sijaitsevat monet New Yorkin kuuluisimmista maamerkeistä.

Midtwonin sydämessä sykkivät Times Squaren neonvalot, ja heti aukion vieressä on Broadwayn teatterikeskittymä. Midtownin halki kulkee maineikas ostoskatu 5th Avenue.

Midtownissa sijaitsevat Empire State Building, Chrysler Building, Rockefeller Center ja monet muut klassiset pilvenpiirtäjät. Midtownin nähtävyyksiä ovat myös modernin taiteen museo MoMa ja komea keskustarautatieasema Grand Central Terminal.

Midtownin hotellien hinnoissa tapaa näkyä keskeinen sijainti. Viehättävä valinta on erinomaisella paikalla Bryant Parkin ja Grand Central Stationin vieressä sijaitseva Library Hotel.

Taiteellinen Chelsea

New York hotelli
Chelsea Hotel on yksi New Yorkin lengedaarisimmista hotelleista. Kuva: Andrew Malone, Flickr CC

Midtownin lounaispuolella on sadoista taidegallerioistaan tunnettu Chelsea. Vetonaulana on Chelsea Market, korttelinkokoinen kauppahalli täynnä katukeittiöitä.

Täällä kulkee myös High Line, yläilmoihin vanhoille ratakiskoille rakennettu kaupunkipuisto, joka alkaa Meatpacking Districtin puolelta ja jatkuu läpi Chelsean.

Chelseassa sijaitsee yksi New Yorkin legendaarisimmista majapaikoista, Chelsea Hotel. Täällä Jack Kerouac kirjoitti romaaninsa Matkalla ja Leonard Cohen sai suuseksiä Janis Joplinilta, mistä hän kirjoitti laulun Chelsea Hotel No 2.

Chelsea Hotel on hiljattain avattu uudelleen pitkään kestäneen remontin jälkeen – ja kaikeksi onneksi sen hintataso on pidetty edelleen kohtuullisena, New Yorkin mittapuulla.

Trendikäs Meatpacking District

Chelsean jatkumoa on muutaman korttelin kokoinen Meatpacking District, joka on saanut nimensä aluetta aikoinaan kansoittaneista teurastajista ja lihanpakkaajista. He ovat sittemmin vaihtuneet trendikkäisiin putiikkeihin ja tyylikkääseen yöelämään (lue: kalliita cocktaileja). Elävimmillään Meatpacking District on pimeän laskeuduttua.

Päivisin nähtävyytenä on Whitney Museum of American Art, jonka rakennuksen on suunnitellut sankariarkkitehti Renzo Piano. Esillä on sekä vaihtuvia näyttelyitä että hyvä peruskokoelma amerikkalaista taidetta 1900- ja 2000-luvuilta. Museon vierestä alkaa kaupunkipuisto High Line.

Keskeisiä katuja ovat Washington Street, West 14th Street ja Little West 12th Street.

Meatpacking Districtistä löytyy yksi New Yorkin pidetyimmistä hotelleista. Gansevoort Meetpacking kerää newyorkilaiseksi hotelliksi poikkeuksellisen hyviä arvosteluja. Sijaintikin on mainio High Linen ja metroaseman vieressä.

Viihtyisä Greenwich Village

Heti Meatpacking Districtin eteläpuolella on Greenwich Village, pittoreski, jopa eurooppalaistyylinen kaupunginosa. Talot ovat pieniä ja kadut päällystetty siellä täällä asvaltin sijaan katukiveyksellä.

Täällä asuivat Sinkkuelämää-sarjan henkilöt. Heitä ennen, vuosikymmeniä sitten, alue oli New Yorkin boheemia seutua.

Vanhojen aikojen muistoa voi käydä kunnioittamassa White Horse Tavernissa, jossa hengailivat aikoinaan Jack Kerouac ja Allen Ginsberg. Marraskuussa 1953 runoilija Dylan Thomas kiskaisi baarissa kerralla 18 viskiä ja kuolla kupsahti. Siitä asti Dylan Thomasin kuva on koristanut baarin seinää.

Nähtävyydestä käy The Cage, korkean verkkoaidan suojaama koripallokenttä, jolla moni NBA-pelaajakin on aloittanut korisuransa. Vieressä on riemukaaren koristama puisto, Washington Square Park, joka tunnetaan shakinpelaajistaan.

The Villagen varsinainen sydän on Bleecker Street, jonka ympäristössä on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja baareja.

Mainio paikka asua on nimikkopuistonsa kulmalla sijaitseva Washington Square Hotel, joka henkii ajatonta charmia.

Kuvankaunis SoHo

New Yorkin SoHo on saanut nimensä sanoista South of Houston Street. SoHo muuttui jo 1960–80-lukujen aikana rähjäisestä teollisuusalueesta trendikkääksi putiikkien kaupunginosaksi – eikä ole sen koomin katsonut taakseen. Talojen yläkerroksissa on hulppeita loft-asuntoja ja alakerroksissa muotiputiikkeja.

SoHon talot ovat todella kauniita ja aivan omanlaisiaan: kauneimmat niistä tunnetaan nimellä Cast Iron Buildings ja ne on rakennettu valuraudasta 1800-luvun puolivälissä. Osa taloista on puolestaan tehty tiilestä, mutta koristeltu valurautaparvekkein. Elokuvista tuttuja paloportaita on kaikkialla.

SoHon reunalla sijaitsee hotelli Arlo SoHo, jossa on makeita minihuoneita.

New Yorkin aito Chinatown

New York Chinatown
New Yorkin Chinatown on aito. Kuva: Diego Marin / Unsplash

Talot ovat amerikkalaisia. Mikään muu ei. New Yorkin Chinatown on täynnä aitoa kiinalaistunnelmaa.

Chinatown kiinnostaa turisteja, mutta sanaton sopimus istuu lujassa: turisti saa kyllä tulla katselemaan ja ihmettelemään, mutta amerikankiinalaiset ovat kuin eivät huomaisikaan sinua, ja sinun tehtäväsi on olla kuin et olisikaan.

Teennäinen Little Italy

Siinä missä Chinatown on täynnä aitoa tunnelmaa, viereinen Little Italy on pääasiassa feikki. Italialaiset ovat jo aikaa sitten muuttaneet kuka minnekin ja sulautuneet osaksi yhtä suurta amerikkalaista perhettä. Kaupunginosa on enää ravintolakeskittymä, eivätkä ravintolat ole edes kovin kummoisia.

Poikkeuksen tekee Lombardi’s, New Yorkin ensimmäisen pizzeria, jossa on paistettu käsittämättömän herkullisia margarita-pizzoja jo vuodesta 1905. Kannattaa käydä maistamassa, miten herkullista amerikkalaistyylinen margarita voi olla.

Jälkiruualle kannattaa suunnata kulman taakse korttelikonditoriaan nimeltä Eileen’s Special Cheesecake. Täällä New Yorkin juustokakut ovat parhaimmillaan. Eileen’sin uskomattoman ihanilla juustokakuilla ovat herkutelleet niin Frank Sinatra kuin Beatleskin.

Financial District ja Wall Street

Wall Street New York
Peloton tyttö (Fearless Girl) haastaa Hyökkäävän härän (Charging Bull). Patsas sijaitsee lähellä Wall Streetiä. Kuva: Quietbits / Shutterstock

Financial District sijaitsee aivan Manhattanin eteläkärjessä. Kuuluisin katu – ja koko alueen symboli – on Wall Street, joka on maineeseensa nähden yllättävän kapea, ja sellaisena tunnelmallinen. Wall Streetin sivukadulla, Broad Streetillä, on New Yorkin pörssin komea päärakennus.

Wall Street on saanut nimensä muurista, joka suojasi Manhattanille aikoinaan asettuneita hollantilaisia siirtolaisia Lenape-intiaaneilta. Ennen eurooppalaisten tuloa saarella asui 15 000 intiaania. Heistä ei ole jäänyt juuri mitään muistoa, paitsi epätosi tarina siitä, että hollantilaiset olisivat ostaneet Manhattanin intiaaneilta 24 dollarin arvoisilla lasihelmillä.

Intiaanien kokouspaikka ja päällikön koti oli vehreän Bowling Green -aukion paikalla, jossa sijaitsee nykyisin Charging Bull -patsas.

Aukion päässä on Amerikan intiaanien perintöä esittelevä National Museum of the American Indian. Museo on ilmainen.

Financial Districtin nähtävyytenä ovat 9/11 Memorial, One World Observatory ja Brooklyn Bridge, joka vie sinne, minne nimikin lupaa eli East Riverin yli Brooklyniin.

Varsin edullisesti Financial Districtissä pääsee syömään edesmenneen Anthony Bourdainin perustamassa Les Halles -ravintolassa. Konstailematonta ruokaa.

Hipsterien Lower East side

East Riverin rannalla, Manhattanin itäreunalla, on Lower East Side, yksi Manhattanin kiehtovimmista kaupunginosista. Lower East Side eli LES on hipsterien, vintage-liikkeiden, rock-klubien ja herkullisten ravintoloiden valtakuntaa.

Nähtävyytenä on Tenement Museum, joka muistuttaa alueen värikkäästä siirtolaishistoriasta.

Aluetta asuttivat pitkään New Yorkin juutalaiset, jotka ovat sittemmin muuttaneet ympäri kaupunkia. Perinteistä muistuttavat kuitenkin edelleen monet kosherravintolat, kuuluisimpana kaikista Katz’s Delicatessen. Tässä ravintolassa Meg Ryan näytti Billy Crystalille elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn kuinka naiselta käy orgasmin näytteleminen.

Elokuvasta on jo aikaa 30 vuotta, mutta Katz’zin sisustus ja tunnelma ovat entisellään. Maista ainakin pastrami-leipää.

Lower East Siden keskeisiä katuja ovat Orchard Street, Ludlow Street, Rivington Street, Stanton Street ja Clinton Street.

East Village ja Alphabet City

East Villagessa sijaitseva Alphabet City on vanhaa työläisaluetta. Manhattanin saari on tässä kohtaa leveämpi kuin Midtownissa, ja niinpä 1st Avenuen itäpuolelta löytyy lisää Avenuita. Ne ovat saaneet numeroiden sijaan omat kirjaimensa Avenue A:sta D:hen asti. Niinpä tätä East Villagen aluetta kutsutaankin myös nimellä Alphabet City.

Vielä 20 vuotta sitten Alphabet City kuului kaupungin vaarallisempiin osiin, ja mitä pidemmälle itään kulki, sitä syvemmälle puertoricolaisten ja mustien amerikkalaisten alueelle päätyi. Avenue D:n valtavat lähiömäiset kerrostalot olivat huumekaupan ja rikollisuuden pesiä.

Ajankulu on kuitenkin merkinnyt hyvää Alphabet Citylle. Varsinkin Avenue A:n ja B:n varrella ja erityisesti alueen keskuksen, Tompkins Square Park -puiston lähettyvillä, on nykyään lukuisia mielenkiintoisia ravintoloita ja pieniä liikkeitä.

Arki on täällä yhä edelleen rosoisempaa kuin muualla, mutta alue on silti turvallinen – kunhan huomaa varoa joka suunnasta suhaavia skeittareita.

Ravintolat tarjoavat läpileikkauksen maailman keittiöistä. Mielenkiintoinen kokemus on esimerkiksi Horus Café on A, joka sijaitsee Avenue A:n ja 10. kadun kulmassa. Hookah-kuppilassa voi polttaa vesipiipullisen makutupakkaa tai nauttia herkullisen marokkolaisen aterian.

East Villagen kulmilla pääsee asumaan The Bowery Hotelissa, joka kerää valtavasti kehuja. Sijainti on kerrassaan täydellinen: East Villagen lisäksi kävelyetäisyydellä ovat esimerkiksi Greenwich Village ja SoHo. Lähettyvillä on valtavasti kivoja ravintoloita.

Museoiden Upper East Side

Central Parkin itäpuolella sijaitseva Upper East Side on perinteistä rikkaiden asuinaluetta, jonne matkailija suuntaavat lähinnä museoiden perässä.

Täällä sijaitsevat sekä MET eli  Metropolitan Museum of Art ja New Yorkin Guggenheim-museo.

Upper West Side ja korkeakulttuurin Lincoln Center

Lincoln Centerin oopperatalo New Yorkissa. Kuva: Eileen 10 / Shutterstock

Central Parkin länsipuolella sijaitseva Upper West Side tunnetaan parhaiten Lincoln Centeristä. 1960-luvulla rakennetussa suuressa kulttuurikeskuksessa pitävät majaansa muun muassa Metropolitan Opera, New York Philharmonic ja New York City Ballet. Kaikki kolme kuuluvat lajissaan maailman parhaimpiin.

Erityisen kiinnostavaksi suomalaisille Lincoln Centerin tekee Vivian Beaumont Theater, jonka teatterirakennuksen on suunnitellut suomalaisen Eliel Saarisen amerikkalaistunut poika Eero Saarinen.

Lincolnin tiloissa toimii myös Walter Reade Theater, joka toimii New York Film Festivalin pääpaikkana.

Parhaiten Lincoln Centeristä nauttii ostamalla lipun esityksiin, mutta kulttuurikeskukseen voi tutustua myös opastetuilla kierroksilla.

Harlem – mainettaan parempi

Vielä 1990-luvun alussa Harlemilla oli hurja maine, eikä valkoisella turistilla ollut tänne pahemmin asiaa. Nykyisin tilanne on jo toinen – vaikka katukuvassa näkyykin eniten afroamerikkalaisia, on Harlem varsinkin päiväsaikaan täysin turvallinen kaupunginosa. Sen sydän ja sielu on silti African American, ja siinä piilee myös sen kiinnostavuus.

Monet metrolinjat vievät 125. kadulle, joka on Harlemin vilkas pääkatu. Sen varrella on lukuisia vaate- ja kenkäkauppoja varsinkin mustan ja latinoväestön makuun. Viime vuosina tosin ketjuliikkeetkin ovat löytäneet tänne.

Jalkakäytäville ripotelluista myyntipöydistä voi ostaa afrikkalaishenkisiä koruja tai vaikka afroamerikkalaista kioskikirjallisuutta, jossa he aina saavat toisensa.

Pääkadun lisäksi kannattaa poiketa rauhallisemmille sivukaduille, joissa monet vanhat tiilitalot ovat säilyneet alkuperäisessä, komeassa asussaan.

Myös Central Park ulottuu Harlemiin asti, ja puiston tässä päässä on huomattavasti rauhallisempaa ja metsäisempää kuin keskustassa.

Harlemissa sijaitseva, upeasti sisustettu Apollo Theater on New Yorkin keikkapaikoista legendaarisimpia. Vuonna 1914 avatussa teatterissa järjestetään edelleen viikoittaisia Amateur Night -iltoja, joiden voittajiin ovat kuuluneet vuosikymmenten varrella sekä Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown että Jimi Hendrix.

New Yorkin hotellit

Plaza Hotelin historiallinen rakennus seisoo Grand Army Plazalla new Yorkissa. Kuva: Mishella / Shutterstock

New Yorkissa riittää hienoja hotelleja. Legendaarisin kaikista on Plaza Hotel. Kun hotelli avattiin vuonna 1907, se oli New Yorkin kallein rakennus. Plaza Hotel esiintyikin useassa F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanin Kultahatun (The Great Gatsby) kohtauksessa. Parhaiten hotelli tunnetaan kuitenkin siitä, että Beatles asui hotellissa ensimmäisellä Yhdysvaltain vierailullaan helmikuussa 1964.

Toinen hotelliklassikko on jo ylempänä mainittu, tunnelmaltaan Plazaa paljon boheemimpi Chelsea Hotel.

Erityismaininnan ansaitsee myös Archer Hotel New York, jonka kattoterassilta voi ihailla sekä Empire State Buildingia että toista ikonista pilvenpiirtäjää, Chrysler Buildingia.

Hotellit tapaavat New Yorkissa saada vain keskinkertaisia arvosteluja. Gansevoort Meetpacking on toista maata: harva newyorkilainen hotelli kerää yhtä paljon kiitosta asiakkailtaan.

Vieläkin pidetympi hotelli on ihastuttava Library Hotel, joka sijaitsee kerrassaan erinomaisella paikalla Bryant Parkin ja Grand Central Stationin vieressä.

Ja jos etsii tavallista suurempia huoneita – New Yorkin mittapuulla – toiveeseen vastaa Upper West Sidessa sijaitseva, todella pidetty Hotel Beacon. Hyvä hotellivalinta vaikkapa perheille. Vieressä ovat sekä lasten rakastama luonnonhistoriallinen museo että Central Park.

Katso tarjoukset New Yorkin hotelleihin.

New Yorkin ruoka ja ravintolat

New Yorkissa lomaillessa on pakko maistaa aitoa amerikkalaista hot dogia. Kuva: Olexiy Bayev / Shutterstock

New Yorkissa ravintolasuosikit tulevat ja menevät, mutta New Yorkista löytää myös kestosuosikkeja, todellisia klassikkoja, joissa on aivan pakko käydä herkuttelemassa.

Yksi New Yorkin ruuista ylitse muiden on pihvi. Ei voi sanoa maistaneensa todellista pihviä, jos ei ole syönyt sellaista jossakin New Yorkin parhaista steakhouse-ravintoloista. Pihvit ovat niissä järkyttävän kalliita, mutta riiputettu ja paistettu viimeisen päälle. Yksi New Yorkin parhaista steakhouseista on Brooklynissä sijaitseva Peter Luger Steakhouse.

Klassikkoruokana pizza ei jää juuri jälkeen pihveistä. New Yorkilaiset suhtautuvat pizzaan samalla intohimolla kuin aidot italialaiset.

Coney Islandilta saa New Yorkin legendaarisimmat hodarit. Kuva: Leonard Zhukovsky / Shutterstock

Hotdogien perässä kannattaa tehdä pieni pyhiinvaellus Coney Islandille, jossa sijaitsee legendaarisen hotdog-ketjun Nathan’s Famousin ensimmäinen ravintola, todellinen hotdog-pyhättö.

Erinomaisia hampurilaisia tarjoaa Shake Shack -ketju, jolla on useita toimipisteitä, muun muassa Grand Central Station -asemalla.

Grand Central Station -asemalla herkuttelua voi jatkaa Junior’sin mahtavan kokoisilla juustokakun viipaleilla. New Yorkin juustokakku eli New York Cheesecake onkin muuten New Yorkin legendaarisin jälkiruoka. Junior’sin alkuperäinen liike löytyy Brooklynistä.

Eggs Benedict – New Yorkin paras aamiainen

Entäpä aamiainen New Yorkissa? New Yorkissa on pakko syödä aamiaiseksi ainakin yksi egg benedict -annos, aamiaisten klassikon kun sanotaan keksityn juuri New Yorkissa.

Ainakin tarinan mukaan vuonna 1894 pörssimeklari Lemuel Benedict marssi New Yorkin hienoimpaan hotelliin, Waldorf-Astoriaan, ja vaati helpotusta krapulaansa: ”Kokatkaa minulle paahtoleipä, uppomunat, rapeaa pekonia ja päälle hollandaise-kastiketta.”

Aamiaisten klassikko, Eggs Benedict, oli syntynyt.

Se on edelleen hyvä tapa testata aamiaispaikan laatu. Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta annos on vaativa toteuttaa. Jos ravintola tekee hyvät benedictit, ei se munaa muitakaan annoksiaan.

Waldorf Astorian ohella tosiharrastaja maistelee eggs benedicteja Delmonico’sissa, joka kilpailee edellisen kanssa maineesta aamiaisherkun syntykotina. Delmonico’s sijaitsee Chrysler Buildingin vieressä.

New Yorkin parhaat cocktailit

New York on cocktailien kaupunki, on ollut jo vuodesta 1874, kun New Yorkissa kehitettiin klassikkococktailit Tom Collins ja Manhattan.

Legendaarisimpia paikkoja käydä cocktaililla on 5th Avenuella sijaitsevan luksushotelli St. Regisin baari, jonka baarimikko kehitti Bloody Mary -cocktailin 1930-luvulla.

New Yorkin suosikkicocktail on kuitenkin ginistä, vodkasta ja vermutista sekoitettu Martini, jollaisen maisteluun ei parempaa paikkaa olekaan kuin klassikkobaari P.J. Clarke’s, joka sijaitsee Midtownissa 3rd Avenuen ja East 55th Streetin kulmassa.

New Yorkin matkalla kannattaa panostaa myös ainakin yhteen cocktailiin pilvenpiirtäjän kattobaarissa. Yksi parhaista on Peninsula Hotelin kattoterassi Salon de Ning, joka sijaitsee 23 kerroksessa.

New Yorkin ostokset

New Yorkin legendaarisin ostoskatu on maailman kalleimmaksi kaduksikin kutsuttu 5th Avenue. New Yorkin tavaratalojen klassikko on puolestaan Macy’s, valtava tavaratalo, joka on seissyt paikallaan Herald Squarella jo vuodesta 1902.

Edulliseen shoppailuun erinomainen paikka on designer-outlet-tavaratalo Century 21, josta löytää edulliseen hintaan kaikkea mahdollista vaatteista asusteisiin.

Matka New Yorkiin

Keltaisia takseja Viidennellä Avenuella. Kuva: Stephan Guarch / Shutterstock

New Yorkiin lentää kätevästi Helsingistä Finnairin suoralla lennolla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi