Route 66 – millainen on maailman legendaarisin roadtrip?

Route 66 kulkee Mojaven autiomaan halki. Kuva: Trekandshoot / Shutterstock

”Get your kicks on Route Sixty-Six”, Nat King Cole lauloi vuonna 1946 tiestä, joka kulkee Yhdysvaltojen halki Chicagosta Tyynenmeren rannalle Santa Monicaan. Matkaa kertyy yhteensä 3755 kilometriä. Tämän klassisemmaksi – ja takamusta kuluttavammaksi – ei roadtrip muutu.

Nimensä Route 66 sai puuhamieheltään Cyrus Averyltä, joka piti ”pyöreistä” numeroista: 66 näytti ja kuulosti hyvältä. Vuonna 1927 perustettu Route 66 oli vuosikymmenien ajan valtaväylä Chicagosta Keskilännen kautta Kaliforniaan, kunnes sen korvasivat monikaistaiset moottoritiet eli Interstate Highwayt. Virallisena tienä Route 66 lakkautettiin lopulta vuonna 1984.

Vanha reitti on merkitty karttoihin nimellä Historic Route 66. Route 66 kannattaa ajaa idästä länteen, kohti Tyyntämerta. Liikenne on rauhallista. Matkaan kannattaa varata ainakin kymmenen päivää.

Route 66:sta on tullut aikamatka Amerikan takamaille, jonka unohdetuissa pikkukaupungeissa aika on pysähtynyt 1950-luvulle. Matkan varrella luvassa on jättimäisiä hampurilaisia ja kuohkeita pirtelöitä, kitsejä museoita, outoja jättipatsaita ja tiipiinmuotoinen motelli.

Route 66:a ei kannatakaan lähteä ajamaan nähtävyydet vaan nostalgia mielessä. Ikimuistoisia nähtävyyksiä reitin varrella on vähän sen pituuteen nähden, ja nekin kaikki sijaitsevat reitin loppupuolella Arizonassa.

Arizonassa sijaitsee Route 66:n nähtävyyksistä suurin ja mahtavin, Grand Canyon. Sen majesteettisempia nähtävyyksiä ei maailmassa montaa olekaan.

Chicagosta läpi Keskilännen

Eero Saarisen suunnittelema Gateway Arc -monumentti St Louisissa. Kuva: f11photo / Shutterstock

Reitti alkaa Chicagosta, johon tutustumiseen kannattaa varata pari päivää. Chicagosta matka jatkuu pitkän matkaa pitkin keskilänttä Illinoisin ja Missourin osavaltioissa, joissa muuten tulisi tuskin käytyä.

Illinoisin Litchfieldissä kannattaa pysähtyä herkuttelemaan yhdessä Amerikan herkullisimmista dinereista, The Ariston Cafessa.

St Louisissa kannattaa ihailla Eero Saarisen suunnittelemaa Gateway Arc -monumenttia ja käydä kaupungin lähellä Meramecin tippukiviluolastossa, jossa lainsuojaton Jesse Jamesin kerrotaan piileskelleen.

Lue lisää Chicagosta tai katso tarjoukset St Louisin hotelleihin.

Oklahoma – halki preerian

Oklahomassa elää biisoneita. Kuva: Angie Oxley / Shutterstock

Oklahomassa saavutaan Suurten tasankojen alueelle, preerioiden maille. Oklahomassa voi poiketa reitiltä sivuun Tallgrass Prairie National Preserveen katsomaan vapaana kulkevia biisoneista, joita asuu luonnonsuojelualueella vajaat kolmetuhatta. Kyseessä on Yhdysvaltain suurin suojeltu preeria-alue. Parhaiten biisoneita bongaa auton kyydistä ympäriinsä ajamalla.

Tunnelmallinen mutta kohtuuhintainen yöpaikka Oklahomassa on Tulsan keskustassa sijaitseva historiallinen Campbell Hotel.

Teksas ja Cadillac Ranch

Cadillac Ranch on kuuluisa taideteos. Amarillo, Texas. Kuva: Sumiko Photo / Shutterstock

Teksasin puolella Amarillossa vastaan tulee yksi Route 66:n kuuluisimmista nähtävyyksistä, Cadillac Ranch. Vuonna 1974 pystytetty tilataideteos koostuu Cadillaceista, jotka on haudattu maahan nokka pystyssä.

Amarillossa kannattaa pysähtyä syömään Big Texan Steak Ranchilla, pihviravintolassa, joka tunnetaan ”ilmaisesta” The Texas King -pihvistään: jos kahden kilon painoisen pihvin ja mukana tulevat valtavat lisukkeet ehtii syödä tunnin sisällä, sen saa ilmaiseksi. Mikään mahdoton tehtävä ei ole kyseessä: kymmenisen tuhatta asiakasta on siinä onnistunut, noin kuudesosa yrittäjistä.

Ateriaa voi jäädä sulattelemaan Big Texan Steak Ranchin yhteydessä sijaitsevaan Big Texan Moteliin tai jatkaa matkaa New Mexicon puolelle, jossa Tucumcarissa odottaa Route 66:n tunnelmallisin motelli.

New Mexico ja Route 66:n paras motelli

Blue Swallow Motelissa on komeat neonvalot. Tucumcari, New Mexico. Kuva: Nagel Photography / Shutterstock

Tunnelmallisessa Tucumcarin pikkukaupungissa sijaitsee Route 66:n mahtavin majapaikka, vuonna 1939 toimintansa aloittanut Blue Swallow Motel. Motelli on säilynyt vanhassa asussaan – upeaa neonkylttiä myöten.

Tucumcarista matka jatkuu läpi New Mexicon suurimman kaupungin, Albuquerquen, jossa Route 66 on merkattu neonvalokyltein Central Avenuen varrelle. Kannattaa tutustua myös Albuquerquen historialliseen keskustaan.

Route 66: neonvalo-opaste loistaa yössä. Kuva: Michael Warwick / Shutterstock

Pienen kiertomatkan päässä on Santa Fen idyllinen pikkukaupunki.

Arizona – Route 66:n paras osuus

Grand Canyon on Arizonan kuuluisin luonnonihme. Kuva: Sierralara / Shutterstock

Arizonassa alkaa vihdoin maisemien ilotulitus. Matkan varrelle osuvat Petrified Forest National Parkin karun kauniit maisemat ja Route 66:n nähtävyyksistä mahtavin, Grand Canyon.

Villin lännen maisemiin pääsee Sedonan pikkukaupungin lähellä Red Rock Countryksi kutsutulla alueella, jonka punertavien hiekkakivitornien maisemissa on kuvattu lukemattomia vanhoja lännenelokuvia.

Holbrookissa pääsee yöpymään tiipiihotelli Wigwam Motelissa. Vieläkin legendaarisempi majapaikka on Flagstaffin vanhassa keskustassa sijaitseva, vuonna 1927 avattu Hotel Monte Vista.

Hotellin baari toimi alkuaikoina salakapakkana, jossa ryyppäsivät niin Humphrey Bogart, Gary Cooper, Clark Gable kuin John Waynekin. John Waynen on kerrottu olleen niin humalassa, että hän yritti ottaa hevosensa mukaan hotellin hissiin.

Flagstaffissa kannattaa viettää myös iltaa aidossa cowboy-baarissa The Museum Clubissa, jossa veivataan bändien tahtiin square-tanssia stetsonit päässä.

Oatmanin historiallisessa kaivoskaupungissa aasit kulkevat kaduilla. Kuva: Evenfh / Shutterstock

Oatman on tunnelmallinen vanha kaivoskaupunki, joka raitilla aasit tepastelevat vapaina. Aasit tuotiin alun perin kaivosmiesten käyttöön 1800-luvulla. Oatmanissa kannattaa pysähtyä oluelle vuonna 1902 avattuun Dollar Bill Bariin, jonka seinät on vuorattu dollarin seteleillä. Tapa sai alkunsa, kun kaivosmiehet avasivat piikkinsä lyömällä seinään nimellään varustetun dollarin setelin.

Clark Gable ja Carole Lombard yöpyivät häämatkallaan baarin yläpuolella sijaitsevassa motellissa.

Oatmanista voi kääntyä pohjoiseen Hooverin padolle ja Las Vegasiin Nevadan osavaltioon, vaikka varsinainen Route 66 ei sinne viekään vaan jatkuu kohti Kaliforniaa.

Route 66 Kaliforniassa

Santa Monican hiekkaranta ja laituri Los Angelesissa. Kuva: One Inch Punch / Shutterstock

Reitin loppu häämöttää. Vielä muutama tunti tien päällä ja kohta ollaan jo Los Angelesista!

Victorvillessa kannattaa pysähtyä Emma Jean’siin, yhteen Route 66:n legendaarisimmista dinereista. Ravintola vilahtaa myös Kill Bill 2 -elokuvassa, jossa Uma Thurman tallustaa hiekkaisena dineriin selvittyään elävältä hautaamisesta.

Matka päättyy virallisesti Los Angelesin viereen Santa Monican laiturille.

Lue lisää Los Angelesista.

Auton vuokraaminen Route 66:lle

Autovuokraamot sallivat Yhdysvalloissa yleensä vuokra-auton palauttamisen lisämaksusta matkan toiseen päätepisteeseen.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja Yhdysvalloissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!