Banauen riisiterassit Filippiineillä – jättiläisen portaat

filippiinit banaue
Riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC

Filippiinien suurin ihmisen luoma ihme ovat Banauen riisiterassit. Kokonainen vuoristo on siivutettu riisinviljelystä varten. Lopputulos näyttää jättiläisen portailta.

Usvan keskeltä nousevat vuoret on lohkottu kuin jättiläisen portaiksi, jotka nousevat kohti taivaita. Terassiviljelmien kauttaaltaan siivuttamia rinteitä näkyy niin pitkälle kuin silmä kantaa. Portaiden pinta hehkuu kirkkaan vihreänä.

Vanhoja raunioita ei ole Filippiineillä säilynyt. Ennen espanjalaisten valloittajien tuloa paikalliset asukkaat rakensivat majansa nopeasti hajoavasta bambusta ja lehvistä. Edes jumalat eivät tarvinneet komeita kiviasumuksia, sillä he olivat luonnonhenkiä.

Mutta on Filippiineillä yksi maailmanluokan historiallinen ihme. Nämä Banauen riisiterassit ovat Filippiinien Borobudur, Angkor Wat ja Kielletty kaupunki. Maailman kahdeksanneksi ihmeeksikin riisiterasseja on kutsuttu.

Banauen riisiterassit ovat Filippiinien Borobudur, Angkor Wat ja Kielletty kaupunki.

Vuoret saivat viipaloidun muotonsa 2000 vuotta sitten, kun ifugao-heimoon (nimi tarkoittaa riisinsyöjää) kuuluvat pääkallonmetsästäjät louhivat ja kasasivat rinteisiin porrastasanteet riisivainioitaan varten. Hauistensa lisäksi he käyttivät työssään apuna bambuputkilla johdettua vesivoimaa.

Riisiterasseja löytyy niin Vietnamista, Nepalista kuin Baliltakin, mutta missään muualla niitä ei ole yhtä paljon kuin täällä. Vuorokauden ajomatkan päässä Manilasta kokonainen vuoristo on viipaloitu viljelyalustoiksi.

Tavallaan riisiterassit ovat jopa vaikuttavampia kuin muinaiset temppelit ja palatsit. Ihmiset ovat rakentaneet nämä itseään varten, omaksi kunniakseen ja hyvinvoinnikseen, eivät kuninkaiden tai ylipappien pöyhkeilyn välineeksi.

Romeon vieraana Filippiinien riisiterasseilla

Valokuvatuimmat terassit löytyvät Banauen pikkukaupungin edustalta, jonne on kehittynyt sympaattisen pieni matkailijakeskittymä.

Kannattaa silti tehdä päiväretki syrjäiseen Batadin kylään, joka sijaitsee eristyksissä painajaismaisesti tärisevän jeeppikyydin ja parin tunnin vaelluksen päässä laaksossa, jonne ei johda teitä.

Perillä Batadissa tuntuu siltä, kuin olisi saapunut kadonneeseen valtakuntaan.

Seitsemänkymppinen Romeo istuu talonsa edustalla ja pyörittelee sormillaan dalimaisesti kaartuvia viiksiään. Riisiterassit kohoavat taustalla amfiteatterin muodossa.

”Mjaa…” hän mutisee. ”Niin, no… Tulkaas katsomaan”, hän lopulta sanoo ja johdattaa talonsa takana olevan, paalujen varassa seisovan majan luokse.

”Tuo on isoisäni vanha mökki. Siirsin sen tänne toisesta kylästä. Olen tehnyt siitä pienen museon, johon olen koonnut heimomme perinne-esineitä”, Romeo sanoo ja kehottaa nousemaan portaat ja kurkistamaan oven suusta.

Batadissa voi viettää täydellistä luomulomaa. Kyläläiset viljelevät kaiken itse kahvista ja tupakasta alkaen.

Pikkuruisen torpan hämärästä erottuu puisia toteemihahmoja, savisia riisikulhoja, keihäitä ja kananjaloista tehtyjä amuletteja.

”Mikäs vuosi se nyt olikaan, vuosi 1975, kun tänne tuli käymään hollantilainen ja australialainen tyttö. He tykästyivät paikkaan niin kovasti, että jäivät tuohon majaan puoleksi vuodeksi asumaan. Välillä he kävivät hakemassa Manilasta lisää rahaa, jota heidän vanhempansa lähettivät.”

Sittemmin Romeon luona on asunut muitakin rauhalliseen maalaiselämään ihastuneita länsimaalaisia turisteja. Innokkaimmat ovat käyneet Romeon luona viisikin kertaa.

Batadin kylässä voi viettää täydellistä luomulomaa, onhan se lähes kokonaan omavarainen. Kyläläiset viljelevät kaiken itse kahvista ja tupakasta alkaen. Romeon taloon sähkön tuo jokunen vuosi sitten hankittu aurinkopaneeli.

Riisiterassit ovat ihmisen luoma ekosysteemi

Rentoutumisen ohella Batadissa voi ihmetellä vuosituhansia vanhaa elämänmuotoa. Riisiterassien hämmästyttävimpiä puolia on se, että ne ovat ihmisten aikoja sitten luoma oma ekosysteeminsä.

Riisialtaissa elelee kaloja, sammakoita, simpukoita ja etanoita, jotka lannoittavat viljelykset omilla jätöksillään. Ihmisille elukat ovat puolestaan olleet tärkeä proteiinin lähde.

Romeo naureskelee, että kyläläiset luulivat ennen, ettei maailmassa muuta ollutkaan kuin kaikkialla samanlaisia riisiterasseja.

”Ihmetys oli kova, kun tänne alkoi tulla antropologeja ja turisteja ihmettelemään meidän elämäntapaamme.”

Matka Banaueen

Banaueen pääsee Manilasta yöbussilla. Banauessa on edullisia majataloja, joiden kautta voi järjestää itselleen oppaan ja kyydin Batadiin. Halutessaan voi jäädä yöpymään Romeon luokse – päiväksi tai vaikka puoleksi vuodeksi.

Katso vinkit Banauen majapaikkoihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi