Teehuoneet ovat Kairon hiilentuoksuinen sydän

Kairossa kannattaa pysähtyä kahvian terassille nauttimaan minttuteetä. Samalla voi tarkkailla katujen vilinää. Kuva: eFesenko / Shutterstock.com

Kairossa voisi viettää vaikka matkan istumalla ahwoissa, perinteisissä teehuoneissa. Ahwojen elämää seuraa mielellään, vaikkei kieltä ymmärtäisikään. Erikoisin ahwa löytyy yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan nurkilta: opettajat palkkaavat ahwasta eläviä esimerkkejä opetustarkoitukseen.

Teksti Ilkka Karisto

Sen tunnistaa hehkuvan hiilen tuoksusta. Se voi olla pieni kolo talon ulkoseinässä, koristeellinen huone tai vain muutama jalkakäytävälle kannettu kuparinen pöytä. Mutta aina siellä istuu shishaa eli vesipiippua polttavia miehiä.

Kyseessä on ahwa, egyptiläinen teehuone. Ahwa, jos mikä, on Kairoa tyypillisimmillään. Useimmissa kortteleissa on monta ahwaa, jotka levittäytyvät jalkakäytäville.

Napoleonin armeija laski Kairossa olevan 1350 ahwaa. Nyt niitä on reilusti yli 30 000. Ne toimittavat samaan aikaan puistonpenkin, työmaaruokalan, kioskin, pystybaarin ja juorulehden virkaa.

Ahwat ovat miesten maailmaa. Naisia niissä näkee harvoin, ja silloinkin he istuvat miesseurassa.

Monet kairolaismiehet viettävät joka päivä useita tunteja kanta-ahwassaan. Iltaisin ahwat täyttyvät backgammonin pelaajista ja kortin läiskijöistä. Jos meneillään on jalkapallo-ottelu, vanha rätisevä telkkari tuodaan ulos terassille.

Muuten telkkaria ei kaivata: ahwoissa riittää talk show’ta omasta takaa. Kovaäänistä väittelyä seuraa mielellään, vaikkei arabiaa ymmärtäisikään. Kellon lähetessä puoltayötä keskustelut kiihtyvät entisestään, vaikka kukaan ei ole juovuksissa.

Osa ahwoista on auki vuorokauden ympäri. Vanhimmat eivät ole sulkeneet oviaan vuosisatoihin.

Tyypillinen ahwa kerää yhteen korttelin miehet, mutta olemassa on myös erikoistuneita kuppiloita: esimerkiksi muusikkojen, homojen, mustanpörssin kauppiaiden, kirjailijoiden, äärimuslimien ja kuurojen ahwa.

Kenties erikoisin ahwa löytyy Ayn Shamsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan nurkilta. Sen asiakaskuntana ovat rammat ja sairaat. Lääketieteen opettajat vuokraavat ahwasta eläviä esimerkkejä opetustarkoitukseen.

Kerrotaan, että ahwan kanta-asiakkaat tuntevat vaivansa usein paremmin kuin lääketieteen opiskelijat. Lukutaidoton bilharsia-potilas saattaa tenttitilaisuudessa kuiskata tautinsa englanninkielisen nimen, kun opettaja ei kuule. Ja laiska opiskelija maksaa tiedosta sen verran, että sairas mies saa taas muutaman kupillisen teetä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!