Tower of London ja maailman upein aarrekammio

Lontoon Tower
Tower of London kuvattuna The Shard -pilvenpiirtäjästä. Linnan jykevien muurien keskeltä kohoaa keskiaikainen White Tower eli Valkoinen torni. Nimensä se on saanut valkoisesta kalkistaan, vaikkei torni kovin valkoinen olekaan. Kuva: Ray in Manila, Flickr CC

Lontoon keskustassa Thamesjoen varressa kohoava keskiaikainen linna Lontoon Tower (Tower of London) on kuin maailman suurin kassakaappi. Linnan tarkoin varjellussa aarrekammiossa kun säilytetään yhtä maailman upeimmista aarteista, Ison-Britannian kruununkalleuksia.

Tower of Londonissa on toki muutakin nähtävää ja koettavaa, esimerkiksi menneiden kuninkaiden haarniskat kuninkaallisessa asevarastossa, mutta vierailun kohokohta on juuri aarrekammiossa käyminen.

Linna tunnetaan myös Beefeater-kutsutuista vartijoistaan (myös nimellä Yeoman Warder) sekä mustista korpeistaan. Tarinan mukaan koko Englannin perii tuho, jos Towerin korpit joskus lentävät pois. Valtakunnan kohtalo on nykyisin varmistettu sillä, että korppeja kasvatetaan varta vasten ja niiden siivet on typistetty, jotta ne eivät voisi lentää tiehensä.

Linnan rakennustyöt aloitti Ranskan Normandiasta kotoisin ollut normannikuningas Vilhelm Valloittaja vuonna 1077, ja kuninkaallisia asui linnassa 1500-luvulle asti.

Kuninkaallisille linna oli koti ja turvapaikka – mutta usein myös vankila ja matkan pää. Kuuluisin linnan pihalla tapahtunut teloitus tapahtui toukokuussa 1536, kun kuningas Henrik VIII:n epäsuosioon joutunut vaimo, Anna Boley, teloitettiin aviorikoksesta syytettynä.

Lontoon Tower on Unescon maailmanperintökohde. Heti linnan edustalla on toinen Lontoon maamerkki, Thamesjoen ylittävä, viktoriaaninen Tower Bridge, yksi maailman kuuluisimmista silloista.

Tower of Londonin aarrekammio – Afrikan tähti ja kirottu timantti Koh-i-Noor

Tower of Londonin aarrekammiossa säilytetään Ison-Britannian kruununkalleuksia. Kyseessä ovat maailman kuuluisimmat kruununjalokivet ja vieläpä yhdet harvoista, jotka ovat edelleen käytössä.

Kun prinssi Charlesista lyödään jonain päivänä kuningas, käydään tästä aarrekammiosta hakemassa hänelle kruunu.

Kokoelma tunnetaan etenkin kuuluisista jalokivistään. Täällä pääsee näkemään alkuperäisen Afrikan tähden; mahtava 530-karaattinen Cullinan I -timantti koristaa Ison-Britannian kuninkaallista valtikkaa.

Timantti on leikattu Etelä-Afrikasta vuonna 1905 löytyneestä jättimäisestä, yli 3000 karaatin timantista.

Kokoelman toinen kuuluisa jalokivi on 105 karaatin Koh-i-Noor, jota pidettiin aikoinaan maailman suurimpana. Timantti koristi Taj Mahalin rakennuttaneen mogulihallitsija Shah Jahanin Riikinkukkovaltaistuinta, kunnes se monipolvisten ja osin veristen vaiheiden jälkeen päätyi lopulta osaksi Ison-Britannian kruununjalokiviä.

Koh-i-Noorin uskotaan tuovan huonoa onnea ja ennen aikaisen kuoleman miehille, ja niinpä sitä ovatkin Ison-Britannian hovissa pitäneet vain kuninkaallisen huoneen naispuoliset jäsenet.

Lippu Lontoon Toweriin ja aarrekammioon kannattaa ostaa jo etukäteen netistä.

Lontoon Towerin murhatut prinssit

Linnan kuuluisin mysteeri on kuningas Edvard IV:n kahden pojan kohtalo. Kun Edvard IV kuoli, hänen vanhempi poikansa kruunattiin Edvard V:ksi. Mutta koska poika oli vain 13-vuotias, sijaishallitsijaksi nimettiin poikien setä Richard – tämän veljen Edvard IV:n testamentin ja toiveiden mukaan.

Richard oli palvellut veljeään ahkerasti ja pyyteettä. Mutta tämän kuoleman jälkeen hän sulki veljenpoikansa Lontoon Toweriin eikä heitä sen koomin nähty, ainakaan elävinä.

Richard III kruunautti itsensä kuninkaaksi vuonna 1483, tosin vallasta hän ei ehtinyt nauttia edes kahta vuotta. Häntä vastaan nousi kapina, joka kulminoitui vuonna 1485 Bosworthin taistelukentälle.

Ainakin Shakespearen mukaan ratsu kuoli Richard III:n alta ja tämä totesi: “Ratsu, ratsu, valtakunta hevosesta!”

Kuningas ei saanut ratsua, vaan menetti taistelussa henkensä ja valtakuntansa. Shakespearen näytelmäänsä Richard III ikuistanut kuningas jäi toistaiseksi viimeiseksi taistelussa kuolleeksi Englannin kuninkaaksi.

1600-luvulla Valkoisen tornin portaiden alta löydettiin kahden lapsen luurangot. Heidän uskottiin olleen Edvard V:n pojat, ja oletettuina kuninkaallisina heidät haudattiin esi-isiensä viereen Westminster Abbeyhyn. Täyttä varmuutta siitä ei kuitenkaan ole, kenen luurangoista oli kyse.

Lue lisää Lontoosta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!