Hagia Sofia ja Sinisen moskeijan lihapullat

sininen moskeija istanbul

Hagia Sofia oli maailman suurin ja upein kirkko, kunnes siitä tuli moskeija, joka muuttui museoksi. Barbabamaisen muotonsa se lainasi kaikille Istanbulin moskeijoille – myös naapurissa seisovalle Siniselle moskeijalle.

Teksti Antti Helin
Pääkuva Sininen moskeija. Kuva: Fred Bigio, CC

Hagia Sofia ja Sininen moskeija seisovat vastatusten Istanbulin keskustassa kuin huomiosta kilpaillen. Edellinen hehkuu keskiaikaista mahtavuutta, jälkimmäinen on suuruudessaankin siro ja kaunis.

Bysantin aikana Konstantinopolin keisari Justinianus Suuri oli määrännyt Hagia Sofiasta rakennettavan suurimman kirkon, mitä maa oli päällään kantanut. Sitä titteliä Pyhän viisauden kirkko kantoikin liki tuhat vuotta.

Konstantinopolin keisari määräsi Hagia Sofiasta rakennettavan suurimman kirkon, mitä maa oli päällään kantanut.

Ottomaanivallan aikana kirkko lainasi barbababamaisen muotonsa kaikille Istanbulin moskeijoille – ja määräsi niiden mittasuhteet. Sulttaani toisensa jälkeen koetti pystyttää sitä mahtavamman moskeijan, mutta Hagia Sofian kupolin kokoon ei ylletty.

Myös legendaarisen hallitsijan, Suleiman Suuren, pojanpojanpojanpoika Ahmet halusi jättää pääkaupunkiin kädenjälkensä. Mutta Suleimanin perillisestä, Selim Juoposta, oli alkanut valtakunnan pitkä laskuhumala, ja ottomaanien voittamattomiksi luullut armeijat kompuroivat taistelutantereilla. Kun moskeijat oli aiemmin rahoitettu sotasaaliilla, Ahmet joutui omaa moskeijaansa varten tyhjentämään aarrekammionsa.

Vaan tulihan siitä hieno. 20 000 sinisellä tiilellä koristeltu moskeija on avaruudessaan ja harmonisuudessaan henkeäsalpaavan kaunis.

hagia-sofia

Hagia Sofia oli tuhannen vuoden ajan kristikunnan mahtavin kirkko. Kuva: Mathias le Huf, CC

Tylsä sulttaani antoi nimensä lihapullille

Paljon muusta harrasta ja runoiluun taipuvaista Ahmetia ei muistetakaan. Sulttaani ei syyllistynyt edes silmittömiin verilöylyihin kuten isänsä Mehmet III, joka oli kuristuttanut 19 veljeään – tai perversseihin irstailuihin poikansa Ibrahim Hullun tavoin.

Tylsä sulttaani ei syyllistynyt edes silmittömiin verilöylyihin kuten isänsä Mehmet III, joka oli kuristuttanut 19 veljeään.

Lainasi Ahmet sentään nimensä grillatuille lihapullille, sultanahmet köfteille, joita myydään useissa ravintoloissa Sinisen moskeijan ja Hagia Sofian aukiolla. Ravintoloista perinteisin, Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, on seissyt paikoillaan vuodesta 1920 ja pärjännyt mainiosti lyhyellä ruokalistallaan. Tarjolla on ainoastaan lihapullia, riisiä, papusalaattia ja hapanvihanneksia.

Pöytään ilmestyy karu annos vailla muita koristeita kuin lihapullien päällä lepäävät kaksi turkinpippuria. Mutta siitä viis, yksinkertaisessa täydellisyydessään mehevät lihat ovat suussa sulavan herkullisia.

Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta, Divanyolu Caddesi 12, Sultanahmet

Lue lisää:

Istanbulin herkullinen historia 1/5: Konstantinopolin muurit

Istanbulin herkullinen historia 2/5: Sokaisevan kaunis moskeija

Istanbulin herkullinen historia 3/5: Hagia Sofia ja Sinisen moskeijan lihapullat

Istanbulin herkullinen historia 4/5: Kun Iskender-kebab keksittiin

Istanbulin herkullinen historia 5/5: Atatürkin kantakapakassa