Harar – Rimbaudin ja hyeenamiesten jäljillä Etiopiassa

Harar hyeena
Harar tunnetaan hyeenamiehistään. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

Etiopian Harar tunnetaan pelottomista hyeenamiehistä, jotka ruokkivat matkailijoiden ihmetykseksi villejä hyeenia. Sokkeloinen vanhakaupunki on muutenkin kiehtova; yksi ensimmäisistä kaupunkiin päässeistä eurooppalaisista oli ranskalainen boheemirunoilija Arthur Rimbaud.

Minareetista kajahtaa illan viimeinen rukouskutsu.

Harar sijaitsee Etiopian itäosan muslimiseuduilla, ja tunnelma muistuttaakin enemmän marokkolaista medinaa kuin mitään muuta etiopialaiskaupunkia. Paksut kivimuurit kiertävät Hararin labyrinttimaista vanhaakaupunkia, Jugalia. Kujat ovat kapeita ja mutkittelevia, talot pastellisävyillä maalattuja. Moskeijoita on peräti 82.

Hyeenat saapuvat auringon laskettua. Niitä on tusinan verran. Abacs Yese istuu kotitalonsa pihassa ja kutsuu hyeenoja nimeltä: “Koddi! Gondili! Solloka!”

Hänen edessään on ämpärillinen raakaa lihaa. Abacs Yese on hyeenamies. Hän esiintyy turisteille Hararin kaupungin laidalla joka ilta. Esitykseen kuuluu monenmoista temppuilua villien hyeenojen kanssa. Yese antaa eläinten kävellä vatsansa päällä ja jopa suukottelee niitä.

Muualla Etiopiassa hyeenoja pelätään, mutta ei Hararissa. Heinäkuussa kaupungissa vietetään ashura-juhlaa, jolloin asukkaat syöttävät hyeenoille puuroa. Tapa juontaa juurensa vuosisatojen takaa: erään nälänhädän aikana hyeenat hyökkäilivät kotieläinten ja ihmistenkin kimppuun, joten niitä päätettiin ryhtyä ruokkimaan.

Heinäkuussa Hararissa vietetään ashura-juhlaa, jolloin asukkaat syöttävät hyeenoille puuroa.

Turisteille esiintyviä hyeenamiehiä Hararissa on kuitenkin vain muutama. Abacs Yese on perinyt työn isältään. Yese vakuuttelee hyeenojen vaarattomuutta.

“Ne ovat kuin koiria.”

No ei ihan. Yhdellä hyeenalla sanotaan olevan kahden hevosen voimat. Joskus hyeenat käyvät leijonien kimppuun. Se on etiopialaisten mielestä poliittinen signaali: hallitus on heikko. Ja jos hyeenat onnistuvat tappamaan leijonan, on tulossa vallankumous.

Viime vuosina hyeenat eivät ole näillä seuduilla leijonaa surmanneet, joten pääministeri voinee nukkua yönsä rauhassa.

Esitys jatkuu tunnin pari, tai niin kauan kuin katsojat ojentavat seteleitä Yeselle ja hänen kavereilleen. Rahat Yese kuulemma säästää vesikauhurokotukseen. Hyvä idea: hänen käsivarressaan on nytkin viikon vanhat hampaanjäljet.

Rambo Etiopiassa

Harar Etiopia
Myös runoilija Arthur Rimbaud on seikkaillut Hararin kujilla. Kuva: Rod Waddington, Flickr CC

1850-luvulle saakka Harar oli ulkomaalaisilta kielletty kaupunki. Yksi ensimmäisistä eurooppalaisista Hararin-kävijöistä oli ranskalainen boheemirunoilija Arthur Rimbaud, joka jo nuorena miehenä hylkäsi runouden ja ryhtyi seikkailijaksi. Harariin hän tuli tekemään bisnestä kahvilla ja norsunluulla.

Rimbaud saapui kaupunkiin vuonna 1880. Talo, jossa runoilija asui, on purettu, mutta paikalle on rakennettu alkuperäistä prameampi jäljitelmä. Paikalliset kutsuvat sitä Rambon taloksi, ääntyyhän Rimbaud ranskaksi siihen suuntaan. Sisällä toimii museo, joka esittelee runoilijan elämänvaiheita.

Oikeastaan Rambo-lempinimi on aika osuva. Vuonna 1886 Rimbaud näet päätti hylätä muut bisneksensä ja ryhtyä asekauppiaaksi. Hän sijoitti säästönsä kivääreihin ja lähti Etiopian vaikeakulkuisiin sisäosiin myydäkseen aseet Shewan kuninkaalle Menelik II:lle.

Rimbaud päätti hylätä muut bisneksensä ja ryhtyä asekauppiaaksi. Hän sijoitti säästönsä kivääreihin ja lähti Etiopian vaikeakulkuisiin sisäosiin.

Matka kesti neljä kuukautta, ja perillä Rimbaud pantiin tilille edellisen asekauppiaan veloista. Käteen ei jäänyt pennin hyrrää.

Onni hylki jatkossakin. Helmikuussa 1891, 37-vuotiaana, Rimbaud sai jalkaansa pahoja suonikohjuja. Jalka turposi muodottomaksi, ja kivut olivat sietämättömät. Rimbaud pestasi 16 miestä kantamaan hänet paareilla 300 kilometrin matkan Hararista rannikolle. Hän matkusti laivalla Marseilleen, missä jalka amputoitiin.

Neljä kuukautta myöhemmin Rimbaud teki kuolemaa hourenäkyjen vallassa. Viimeiseen asti hän uskoi palaavansa Etiopiaan.

Vielä päivää ennen kuolemaansa hän saneli merikuljetusyhtiön johtajalle sekavan kirjeen, jossa tiedusteli sopivaa laivavuoroa Suezille.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi