Ahvenanmaan nähtävyydet

Purjelaiva Pommern on Maarianhaminan näyttävimpiä nähtävyyksiä. Kuva: Tiina Tahvanainen / Visit Åland

Viikinkihautoja, linnojen raunioita ja purjelaivoja. Ahvenanmaan nähtävyydet johdattavat saariston historiaan niin Ruotsin kuin Venäjänkin vallan alla, jolloin Ahvenanmaan pääsaari oli merkittävä kauppapaikka, laivojen pysähdyssatama sekä puolustustukikohta.

Ahvenanmaan historiasta suurvaltojen rajalla ovat muistona Kastelholmin linna, Bomarsundin linnoitukset sekä sankariarkkitehti Engelin Eckeröön suunnittelema mahtipontinen posti- ja tullitalo.

Kannattaa tutustua myös Maarianhaminan nähtävyyksiin, kuten elämykselliseen Merenkulkumuseoon ja vuonna 1903 valmistuneesee rahtipurjelaiva Pommerniin.

Kobba Klintar – Ahvenanmaan kuvatuin nähtävyys

Ahvenanmaa nähtävyydet pixabay
Vanha luotsiasema Kobba Klintar toimii nykyisin tunnelmallisena kesäkahvilana. Kuva: Pixabay

Ahvenanmaan ikonisin nähtävyys on vanha luotsiasema Kobba Klintar, joka tervehtii laivamatkustajia pienellä luodolla hetkä ennen Maarianhaminaan saapumista.

Siinä samalla pikku saarella tölli on seissyt vuodesta 1862. Luotsitoiminta päättyi 1972. Nykyisin luotsiasema toimii kesäkavilana, jolle vie yhteysalus Maarianhaminasta.

Önningebyn museo – Ahvenanmaan taiteilijayhteisö

Mitäpä olisi saariparatiisi ilman omaa taiteilijayhteisöä? Sellainen kokoontuikin Maarianhaminan kupeessa Önningebyssä 1900-luvun vaihteessa, ennen ensimmäistä maailmansotaa. Impressionistisen taiteilijayhteisön kuuluisimpia jäseniä oli Suomen taiteen kultakauden merkittävimpiin naistaiteilijoihin lukeutuva Elin Danielsson.

Vanhaan kivinavettaan tehdyssä museossa on esillä Önningebyssä kokoontuneiden taiteilijoiden töitä.

Kastelholman linna

Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuva: Popova Valeriya / Shutterstock

Jykevä Kastelholman linna on Ahvenanmaan maamerkkejä. 1300-luvun lopulla rakennetussa linnassa riittää historiaa. Jo pian linnan valmistumisen jälkeen ruotsalaiset ja tanskalaiset kävivät useita taisteluita Kastelholman hallinnasta.

1500-luvulla linna joutui puolestaan osaksi Ruotsin kuninkaallisten valtataistelua. Juhana Herttua lukitsi linnan torniin veljensä Eerik XIV:n kaapattuaan tältä Ruotsin kruunun. Kastelholman lisäksi Eerik istui vangittuna myös Turun linnassa. 1600-luvulla ruotsalaiset kuninkaat ja mahtimiehet yöpyivät linnassa metsästysretkillään.

Linnan sisällä opastekyltit kertovat linnan historiasta ja entisaikain tarinoista kuten taikauskosta. Lapset voivat pukea ylleen keskiaikaisia asuja ja askarrella ritarivarusteita.

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården ja kruununvankila

Kastelholman linnan vieressä on Ulkoilmamuseo Jan Karslsgården, joka esittelee ahvenanmaalaisen maatilan elämää 1800-luvulla.

Sympaattinen nähtävyys on myös vanha kruununvankila Vita Björn. Kyllä, Ahvenanmaalla jopa vankila voi olla sympaattinen nähtävyys!

Vankila avattiin vuonna 1784 ja sitä käytettiin tutkintavankilana lähes 200 vuoden ajan. Vankila on pieni: sellejä oli vain viisi, ja puolet rakennuksesta toimi vanginvartijan perheen asuntona.

Vankila suljettiin ja muutettiin museoksi 1980-luvun alussa, minkä jälkeen Ahvenanmaalla ei ole vankilaa enää ollutkaan. Museo esittelee vankilajärjestelmän kehittymistä 1700-luvulta 1900-luvun puoliväliin.

Sundin kirkko

Kastelholman linnan lähellä on toinenkin komea muisto keskiajalta, 1200-luvulla rakennettu mahtava, lähes linnamainen Sundin kirkko.

Bomarsundin linnoitus

Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland
Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kuva: Tiina Tahvanainen, Visit Åland

Komea nähtävyys Sundissa on myös Bomarsundin linnoitus, joka on raunioina. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1832, kun Ahvenanmaa oli Venäjän vallan alla. Bomarsundin linnoituksesta piti tulla Itämeren mahtavin linnoitus, joka turvaisi Venäjän edut alueella.

Toisin kävi. Bomarsundin linnoitustyöt olivat vielä pahasti kesken, kun Krimin sota puhkesi ja englantilais-ranskalaiset joukot hyökkäsivät ja tuhosivat linnoituksen lähes maan tasalle vuonna 1854. Suomessa Krimin sota tunnetaankin ”Oolannin sotana”.

Bomarsundin tuhoamisella oli suuri merkitys Ahvenanmaan historiassa, sillä sen vanavedessä Ahvenanmaasta tehtiin demilitarisoitu alue, mitä Ahvenanmaa on ollut siitä asti.

Sälskärin majakka

Sälskärin majakka on oiva retkikohde.
Sälskärin majakka on oiva retkikohde. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Saaristo ja majakat kuuluvat yhteen. Ahvenanmaan näyttävimpiä majakoita on 30 metriä korkea Säskärin majakka, joka sijaitsee omalla pikku saarellaan Ahvenanmaan pääsaarelta luoteeseen.

Majakkaretkistä tekee erityisen lumoavia (ruotsinkielinen) opas Bengt Häger, joka kertoo tarinoita lapsuudestaan Sälskärillä. Hägerin isä toimi majakanvartijana Sälskärillä 1940-luvulle asti, jolloin majakkatoiminta lopetettiin.

Eckerön Posti- ja tullitalo – Venäjän mahdin symboli

Juhannusjuhlat Ahvenanmaan Posti- ja tullitalon edustalla. Kuva: Visit Åland

Eckerössä, aivan Ahvenanmaan pääsaaren länsireunalla, kohoaa mahtava, keltainen empirerakennus. Se on Eckerön historiallinen Posti- ja tullitalo. Ei Ahvenanmaan postiksi oikeasti niin mahtavaa taloa tarvittu, mutta julkean suurella pytingillä Venäjä halusi osoittaa mahtiaan Ruotsin suuntaan.

Rakennuksen suunnittelu annettiin Suomen suuriruhtinaskunnan kuuluisimman arkkitehdin, Engelin, vastuulle. Sama kaveri oli suunnitellut myös Helsingin mahtavan empirekeskustan.

Nykyisin Posti- ja tullitalossa on ahvenanmaalaisten taiteilijoiden näyttelyitä ja pieni Postiruotumuseo, joka kertoo postinkulun historiasta saaristossa.

Källskär – Ahvenanmaan erikoisin elämys

Källskärin patsaat kutsuvat poseeraamaan rinnalla. Kuva: Rob Smith / Visit Finland

Ahvenanmaan erikoisimpia elämyksiä on retki pienelle Källskärin saarelle, jolle muuan ruotsalainen vapaaherra perusti oman paratiisinsa. Myös Tove Jansson oli tuttu vieras Källskärissä.

Ahvenanmaan viikingit

Asuiko Ahvenanmaalla viikinkejä? Historioitsijoilla ei ole asiasta täyttä yksimielisyyttä. Varsinaisia viikinkiasutuksesta kertovia raunioita Ahvenanmaalta ei ole löytynyt, mutta Saltvikissa, Kvarnbon kylän alueella on viikinkiaikaisia hautoja, joiden rikkaat esinelöydöt viittaavat viikinkien läsnäoloon.

Eli vaikka viikinkejä ei olisi Ahvenanmaalla asunutkaan, on saaristo ollut ainakin heidän kauppareittiensä varrella.

Viikinkiaikojen tunnelmaan Ahvenanmaalla pääsee heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, kun Kvarnbossa järjestetään suositut Viikinkimarkkinat. Ohjelmassa on muun muassa komeita viikinkitaistelunäytöksiä, ja viikinkiruokaakin pääsee maistelemaan.

Kävijöitä viikinkimarkkinoilla on vuosittain kymmenisen tuhatta, ja viinkinkifaneja on tavannut saapua Saksasta, Puolasta ja Englannista asti.

Golf Ahvenanmaalla

Ålands Golfklubbin kenttä on upealla paikalla Kastelholman linnan kupeessa. Kuva: Heidi Ikonen / Visit Åland

Ahvenanmaalta löytyy myös tasokkaita golf-kenttiä. Ålands Golfklubb on yksi Suomen suosituimmista golfkentistä. Kenttä huokuu historiaa Kastelholmin linnan alueella, kahden lahden välissä.

Suomen läntisin golfkenttä löytyy puolestaan Eckeröstä. Eckerö Golfklubin kenttä tarjoaa upeat maisemat pelaajille.

Minigolf Ahvenanmaalla

Voit myös haastaa koko matkaporukkasi seikkailugolfiin Maarianhaminan keskustassa. Äventyrsgolf sijaitsee upealla paikalla meren rannassa, aivan hotelli Arkipelagia vastapäätä.

Minigolfin peluun lisäksi kesäisin voi nauttia ravintolan ja baarin palveluista sekä musiikkitapahtumista.

Smart Park – Ahvenanmaa lasten kanssa

Ahvenanmaa hiekkaranta
Eckerön Degersand on Ahvananmaan paras hiekkaranta. Kuva: Daniel Eriksson/Visit Åland

Jo laivamatka Ahvenanmaalle on itsessään elämys perheen pienimmille.

Maissa hauskanpito jatkuu perhepuisto Smart Parkissa, joka sijaitsee Eckerössä, noin 35 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Smartparkista löytyy niin seikkailurataa vesiaktiviteetteja kuin kotieläimiäkin. Leikkimisen lomassa opitaan samalla Ahvenanmaan historiaa – vuoden 1854 Bomarsundin taistelun voi käydä esimerkiksi uudestaan vesikanuunoilla.

Eckerössä sijaitsee myös Ahvenanmaan paras hiekkaranta Degersand. Matala ranta sopii hyvin myös lapsille.

Aktiivinen saaristoloma Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla voi harrastaa ulkoilmaurheilua lukemattomilla erilaisilla tavoilla niin pienellä kuin suurellakin budjetilla.

Osallistu purjehduskurssille Maarianhaminassa, vaella islanninhevosen selässä länsisaaristossa Eckerössä tai boulder-kiipeile pohjoisessa Getassa, joka tunnetaan komeista kallioistaan.

Jos paahtava aurinko alkaa käydä raskaaksi tai saavut saaristoon keskelle talven pimeyttä, niin kokeile curlaamista Eckerössä, rentoudu kylpylässä Maarianhaminassa tai kiipeile sisähallissa Jomalassa.

Ehdottomasti suosituin urheilumuoto saaristossa on pyöräily. Lue lisää pyöräilystä Ahvenanmaalla.

Rentoudu Ahvenanmaalla

Ahvenanmaa on myös mainio kohde aktiiviloman vastakohdalle – pakene kaupungin elämää ulkosaaristoon luonnon keskelle tai maaseudun jylhille kallioille ja suuntaa katse samoihin maisemiin, joista saariston lukuisat taitelijat saavat inspiraationsa ja mielenrauhansa – mereen ja horisonttiin.

Rentoutujia palvelee muun muassa ihana hotelli HavsVidden aivan Ahvenanmaan pääsaaren pohjoisreunalla Getassa, jossa luonto vallitsee maisemaa. HavsViddenissä voi varata oman kalliohuvilan Suomen hulppeimmalla merinäköalalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi