Pirunpesä, Kusikivi ja Nuukuurenmuseo – Pohjanmaan erikoiset nähtävyydet

Pirunpesän vieressä on hämmentävä Speden patsas. Miten sen jäätelökauhamaista muotokieltä tulisi tulkita? Että Spede piti jäätelöstä? Kuva: Antti Helin

Pohjanmaalla riittää erikoisia nähtävyyksiä. Jo matkalla Tampereen suunnalta Pohjanmaalle voi koukata ennen Jalasjärvellä pienelle sivutielle, joka vie Pirunpesälle.

Pohjanmaan Pirunpesä

Pirunperässä voi laskeutua kohti maankuoren ydintä – ensimmäisen 14 metrin verran. Kuva: Roquai, Wikimedia

Pirunpesän mahtavan leveä, 14 metrin syvyyteen sukeltava aukko, eräänlainen hiidenkirnu, tyhjennettiin koomikko Spede Pasasen rahallisella avustuksella. Rahaa paloi kaikkiaan puoli miljoonaa markkaa.

Pirunpesän pohjalle pääsee laskeutumaan – jos osuu paikalle aukioloaikoina. Me emme osuneet. Pääsimme sentään ihailemaan Speden kunniaksi pystytettyä patsasta.

Jalasjärveltä matkaa voi jatkaa Kurikkaan katsomaan Suomen kuninkaallisinta kusipaikkaa, Kusikiveä.

Kurikan kusikivi

Ei niin kuninkaallinen kusipaikka. Kuva: Antti Helin

Kurikka tunnetaan paitsi mämmiä ahmivasta hiihtäjälegenda Juha Miedosta myös Suomen kuninkaallisimmasta kusipaikasta.

Kurikan keskustan halki vievän tien varressa oleva Kusikivi on saanut nimensä Ruotsin kuningattarelta Loviisa Ulrikalta, joka teki tarpeensa kiven suojissa 1700-luvulla. Kuningatar oli matkalla Turusta Vaasaan. ABC:n huoltoasema olisi tullut tarpeeseen.

Kusikiven kyljessä muistolaatta todistaa tapahtumaa. Kuningattaren vierailun aikoihin kivi oli paljon selvästi nykyistä korkeampi: aikojen saatossa suurin osa kivestä on hautautunut maan alle, ja näkyvillä oleva kivi on kaukana kuninkaallisista mittasuhteista.

Koskenkorva Museo

Aivan Kurikan vieressä onkin jo Koskenkorva, Suomen kuuluisin viinapitäjä, jossa on tislattu kylän nimikkoviinaa jo vuodesta 1953. Viinalle on omistettu pieni Koskenkorva Museoa

Jari Mäen lännenkauppa

Koskenkorvan nähtävyyksiin kuuluu myös Jari Mäen legendaarinen lännenkauppa, josta aito punaniska löytää kaiken tarvitsemansa: asevöitä, stetsoneita, kantrivaatteita, sheriffintähtiä ja lassoja. Pihaa koristaa Vapaudenpatsas.

Koskenkorvasta matkaa voi jatkaa kohti Seinäjokea, jolloin matkan varrelle osuu Ilmajoki ja Suomen kuuluisin teloituspaikka, tai ottaa suunnaksi kitupiikeistään tunnetun Laihian.

Laihian Nuukuurenmuseo

Laihialta löytyy kuin löytyykin Nuukuurenmuseo. Laihialaisvitsien perinnettä ja laihialaisten nuukaa elämäntapaa kunnioittava museo on juuri niin vaatimaton, kuin laihialaisilta sopii odottaakin.

Laihialaisten maineen säästeliäinä sanotaan muuten syntyneen 1860-luvun nälkävuosina, jolloin oman kylän köyhistä kyllä pidettiin huolta, mutta maankiertäjien oli turha odottaa laihialaisilta apua.

Laihialla pitää tietysti pysähtyä myös Halpa-Hallissa, jonka slogan lupaa: ”Aina kaikki tosi halvalla.”

Lue lisää Pohjanmaasta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi