Muumimuseo – muumien koti on Tampereella

Muumimuseo
Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere kilpailee nykyisin vahvasti Naantalin kanssa muumien kotipaikan tittelistä. Vuonna 2017 Tampereelle avattiin vihdoin kunnon Muumimuseo. Museo sijaisee Tampere-talolla, Pohjoismaiden suurimmassa konsertti- ja kongressikeskuksessa.

Muumimuseon pohjana on Tove Janssonin itsensä lahjoittama Muumilaakson kokoelma, joka käsittää Janssonin alkuperäispiirroksia ja Tuulikki Pietilän kolmiulotteisia kuvaelmia. Ennen varsinaisen Muumimuseon avaamista kokoelma ehti viettää aikamoista kiertolaiselämää: se on ollut esillä niin Tampereen pääkirjastossa Metsossa kuin Tampereen taidemuseossakin.

Muumimuseo
Muumiuseon kokoelmiin kuuluu hienoja pienoismalleja. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Janssonin ja Pietilän alkuperäistöiden ohella uusi Muumimuseo vie muumien maailmaan multimedian keinoin. Perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? kuljettaa vierailijan kaikkien 12 muumikirjan tarinoihin, ja matkan varrella on helppo vertailla, miten Janssonin tyyli muuttui ja kehittyi vuosien varrella.

Tutuksi tulevat tietysti myös muumien elämänviisaudet.

Muumi-talo

Museon kohokohta on kaksi metriä korkea Muumitalo, jonka Tove Jansson, Tuulikki Pietilä ja heidän ystävänsä Pentti Eistola rakensivat alun perin Bratislavan vuoden 1979 kuvitusbiennaaliin. Rakentamiseen meni kolme vuotta, ja viiikerroksinen talo viliseekin mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Kolmikko rakensi taloa ilman inspiroiden, ilman valmiita piirrustuksia. Talo ei suoraan vastaakaan suoraan muumikirjoissa kuvattua taloa, vaan on itsenäinen taideteoksensa. Sen takia taloa ei Janssonin toiveesta kutsuta Muumitaloksi vaan Muumi-taloksi.

Muumipatsas

muumipatsas
Kovia kokenut muumipatsas seisoo nykyisin Tampere-talon edustalla. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Muumimuseon edustalla sijaitsee Tuulikki Pietilän tekemä pronssinen Muumipeikko-patsas (2004). Kiven päällä seisova Muumipeikko on tavallaan Suomen versio Kööpenhaminan Pienestä merenneidosta, jonka tapaan myös muumipatsas on joutunut toistuvasti ilkivallan kohteeksi.

Vuonna 2008 Muumipeikkoa telottiin niin pahoin, että se jouduttiin valamaan kokonaan uudelleen. Viimeksi patsas joutui ilkivallan kohteeksi vuonna 2011. Toivottavasti uusi sijainti tuo rauhaisammat ajat muumipatsaalle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi