Suuruudenhullut rakennukset – näitä taloja ei vaatimattomuus kaunista!

pjongjang-hotelli
Pjongjangin maisemia hallitsee pahanonnen hotelli. Kuva: Roman Harak, Flickr CC

Kukapa ei haluaisi jättää jälkeensä pysyvää jälkeä? Parhaiten se onnistuu rakennuttamalla jättimäinen pytinki.

Suuruudenhulluilla rakennushankkeilla on haluttu todistella yksityishenkilöiden tai valtioiden mahtavuutta – mutta jättihankkeet ovat tavanneet paisua mahtaviksi pannukakuiksi.

Hearst Castle – rakennuttajana tosielämän Citizen Kane

hearst-castle
Hearst Castle olisi kelvannut Citizen Canellekin. Kuva: Some rights reserved by MiguelVieira

Saammeko esitellä: Hearst Castle, Kalifornia

Pikku urakka: Oli vuosi 1919, ja upporikas mediamagnaatti William Randolph Hearst päätti hankkia itselleen uuden kämpän. Hän kirjoitti arkkitehdilleen ”haluavansa rakennuttaa jotain pientä”. Pytinkiä rakennettiin liki keskeytyksettä Hearstin kuolemaan vuonna 1951 asti.

Suuruudenhullua: Kartanoon tuli 75 huonetta, 61 on kylppäriä, maailman suurin yksityinen eläintarha ja lentokenttä. Hearst rahtasi espanjalaista katedraalia muistuttavaan linnaansa tukuittain eurooppalaisia ja egyptiläisiä muinaismuistoja, kuten mosaiikkeja ja kokonaisia seiniä.

Kuinkas sitten kävikään? 1930-luvun Suuri lama syöksi Hearstin taloudellisiin vaikeuksiin ja hän joutui myymään osan antiikkikokoelmastaan. Orson Wellesin klassikkoelokuva Citizen Kane tekee satiiria Hearstin megalomaanisuudesta ja tavasta kasvattaa lehtiensä myyntiä häikäilemättömästi.

Matkaan: Hearst Corporation lahjoitti rahareiäksi käyneen kartanon vuonna 1957 Kalifornian osavaltiolle, joka avasi sen yleisölle. Suuruudenhulluus kiehtoo: Los Angelesin ja San Franciscon puolivälissä sijaitsevaa kartanoa käy vuosittain ihmettelemässä miljoona matkailijaa. Kartanossa vierailijalle on valittavana useita erilaisia, noin tunnin pituisia kierroksia (à 25 USD).

Hearst Castle sijaitsee Kalifornian rannikkoa seurailevan maisemiltaan upean Pacific Coast Highwayn varrella.

Maailman suurin kirkko sijaitsee Norsunluurannikolla

norsunluurannikko-kirkko
Diktaattori rakennutti maailman suurimman kirkon pieneen kotikyläänsä. Kuva: Willstephe Vaho, Flickr CC

Saammeko esitellä: Notre-Dame de la Paix, Norsunluurannikko

Pikku urakka: Itsevaltainen presidentti Félix Houphouët-Boigny päätti vuonna 1983 tehdä synnyinpaikastaan Yamoussoukrosta Norsunluurannikon pääkaupungin ja rakennuttaa sinne maailman suurimman kirkon. Sitä ennen paikalla oli vain vaatimaton pikkukylä.

Suuruudenhullua: Köyhässä maassa ei nuukailtu 230 miljoonan euron jättikirkon kustannuksissa: marmori tuotiin Italiasta ja lasi-ikkunat Ranskasta. Kirkon kupoli nousee 158 metrin korkeuteen, ja sisällä on ilmastoidut istuintilat 7000 ihmisille. Seisomaan mahtuu moninkertainen määrä uskovia.

Kuinkas sitten kävikään? 33 vuotta hallinneen presidentin kuoltua maa suistui sisällissotaan, joka vaati miljoonan ihmisen hengen. Yamoussoukrosta ei kasvanut koskaan vilkasta kaupunkia, ja kun vain kolmasosa maan asukkaista on katolisia, ei jättikirkossa ole koskaan ahdasta.

Matkaan: Maan poliittinen tilanne on epävakaa, mutta matkustaminen on mahdollista. Air France lentää päivittäin suurimpaan kaupunkiin, Abidjaniin. Yamoussoukrossa voi kirkon ihailemisen lisäksi asua Hotel Presidentissä ja pelata kierroksen presidentin perustamalla golfkentällä.

Romanian parlamenttitalo – kun mikään ei riitä diktaattorille

Bukarest-eduskunta
Bukarestin parlamenttitalon mittasuhteissa ei ole mitään inhimillistä. Kuva: George M. Groutas, Flickr CC

Saammeko esitellä: Romanian parlamenttitalo, Bukarest

Pikku urakka: Diktaattori Nicolae Ceausescu alkoi vuonna 1984 rakennuttaa Bukarestiin itselleen uutta asuntoa, joka toimisi samalla parlamenttitalona. Työmaan alta purettiin Bukarestin historiallinen keskusta. Moukarin alle jäi parikymmentä kirkkoa ja 30 000 ihmisen kodit. Ironisesti rakennus nimettiin Kansan palatsiksi.

Suuruudenhullua: Rakennus on maailman toiseksi suurin heti Pentagonin jälkeen. Leveyttä sillä on 270 metriä ja pituutta 240 metriä. Se nousee 86 metrin korkeuteen ja ulottuu maan alla 92 metrin syvyyteen. Huoneita on yli tuhat. Ylelliseen marmori- ja jalopuusisustukseen kuuluu 480 kattokruunua.

Kuinkas sitten kävikään? Palatsi oli juuri valmistumassa vuonna 1989, kun Ceausescu syrjäytettiin vallasta ja hirtettiin. Iso osa palatsin sisätilojen koristelusta jäi kesken, ja monet huoneet ammottavat edelleen tyhjyyttään. Valtaisan rakennuksen nurkassa toimivat Romanian senaatti ja parlamentti.

Matkaan: Hallintopalatsin 45 minuutin tutustumiskierroksilla ehtii tutustua vain viiteen prosenttiin rakennuksesta. Kierros päättyy parvekkeelle, jolla Ceausescu ei ehtinyt koskaan pitää puheitaan. Sen sijaan poptähti Michael Jackson vastaanotti sillä fanejaan ja möläytti: ”I love Budapest!”

Lue lisää Bukarestista.

Pjongjang ja ihmiskunnan historian surkein rakennus

maailman-rumin-talo
Vaatimattomuus kaunistaa. Kuva: Forgemind ArchiMedia, Flickr CC

Saammeko esitellä: Hotelli Ryugyong, Pjongjang

Pikku urakka: Pohjois-Korean pääkaupunkiin alettiin vuonna 1987 rakentaa suurella tohinalla 105-kerroksista pilvenpiirtäjäpyramidia, josta piti tulla maailman korkein hotelli ja esimerkki erakkovaltion edistyksellisyydestä. Viisi vuotta myöhemmin rakentaminen keskeytyi talousvaikeuksiin.

Suuruudenhullua: Pyramidi sojottaa Pjongjangin katukuvassa 330 metrin korkeuteen, monta kertaa korkeammalle kuin mikään muu rakennus koko maassa. Huoneita hotelliin suunniteltiin 7665 ja palveluiksi kasinoita, yökerhoja sekä karaokehuoneita.

Kuinkas sitten kävikään? Keskeneräisestä jättirakennuksesta tuli 16 vuoden ajaksi valtava häpeäpaalu, jota käsiteltiin pois Pjongjangin virallisista valokuvista. Hotellin julkisivu saatiin viimein valmiiksi heinäkuussa 2011 egyptiläisen kännykkäoperaattorin avustuksella.

Matkaan: Ihmiskunnan historian surkeimmaksi rakennukseksi pilkattua Ryugyongia pääsee hämmästelemään ulkoapäin Pohjois-Koreaan suuntautuvilla ryhmämatkoilla. Hotelliketju Kempinski on kertonut alkavansa operoida hotellia, mutta suunnitelmat menivät jäihin vuonna 2013 Pohjois-Korean poliittisen tilanteen jälleen kerran kiristyttyä.

Mogamma – maailman kafkamaisin rakennus

Mogamma Kairo
Rohkeasti sisään vaan! Mogammassa saat varmasti asiasi hoidettua. Kuva: lawtonjm, Flickr CC

Saammeko esitellä: Mogamma, Kairo

Pikku urakka: Mahtavan kokoinen virastorakennus valmistui Kairon sydämeen, Tahririn aukiolle, vuonna 1949 vain neljän vuoden rakennusurakan jälkeen. Jo rakennuksen nimi riittäisi herättämään pelonsekaista kunnioitusta: Mogamma eli suomeksi Kompleksi.

Rakennuskompleksi ottaa nimensä kirjaimellisesti: se on todella kompleksinen eli vaikeaselkoinen paikka.

Suuruudenhullua: Mogamma on kooltaankin kunnianhimoinen, mutta todella suuruudenhullua rakennuksessa on sen käyttötarkoitus. Tänne on haluttu mahduttaa koko Egyptin byrokratiakoneisto – ja Egyptin byrokratia on harvinaisen monimutkainen.

Vuonna 1949 valmistuneessa Mogammassa työskentelee 18 000 virkamiestä, ja siellä käy päivittäin 50 000 ihmistä hoitamassa asioitaan. Rakennus on kuuluisa loputtomista, hämäristä käytävistään, joista on mahdoton löytää etsimäänsä.

Kuinkas sitten kävikään: Kerrotaan, että moni epätoivoinen egyptiläinen on heittäytynyt alas Mogamman 14-kerroksiseen porraskuiluun, kun on tuskastunut luukulta toiselle juoksuttamiseen, lahjusten vaatimiseen ja kafkamaiseen mielivaltaan.

Virkamiehiä on toisaalta turha syyttää tilanteesta. He tienaavat keskimäärin kolme kertaa vähemmän kuin epävirallinen katukauppias, joka hänkään ei tienaa paljoa. Siksi byrokraatit ajavat työajallaan taksia tai hoitelevat muita bisneksiä.

Yhden tutkimuksen mukaan egyptiläiset virkamiehet käyttävät varsinaisiin työtehtäviinsä keskimäärin seitsemän minuuttia päivässä.

Yksi syy Egyptin absurdeihin mittasuhteisiin paisuneelle byrokratialle on 1970-luvulla tehty päätös tarjota työpaikka valtionhallinnosta kaikille akateemisen loppututkinnon suorittaneille. Ajatus oli kaunis, mutta se on johtanut siihen, että Egyptissä on 15 miljoonaa opiskelijaa, ja opetusministeriö on maan suurin yksittäinen työllistäjä.

Matkaan: Mogamma seisoo Tahririn aukiolla lähellä Egyptiläistä museota. Vieressä on metroasema Sadat. Nimi on osuva: sadattelulta voi tuskin välttyä, jos joudut asioimaan Mogammassa. Yleisin syy ulkomaalaiselle asioida hallintorakennuksessa on viisuminpidennys. Sen varjolla voit käydä myös huviksesi tutustumassa egyptiläisen byrokratian mustaan aukkoon.

Lue lisää Kairosta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Höpöhöpö, äijä kuoli kun Ceausescu syrjäytettiin vallasta ja hirtettiinon siis höpö-juttu. Paskiainen teloitettiin ampumalla.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi