Terengganu – matka aitoon Malesiaan

Malesian itärannikolla sijaitseva Terengganun osavaltio on aidon malaijikulttuurin kehto. Terengganun vetonauloja ovat häikäisevät hiekkarannat, perinteiset käsityöt sekä islamilainen kulttuuri.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Malesian oudoin nähtävyys – Islamilaisen kulttuurin puisto

Islamic Civilization Park, ”Islamilaisen kulttuurin puisto”, on yksi Malesian oudoimmista turistinähtävyyksistä. Se sijaitsee parinkymmenen minuutin taksimatkan päässä Kuala Terengganun kaupungin keskustasta olevassa saaressa. Paikka on kuin huvipuisto ilman hurjia härveleitä.

Osaa saaresta peittää Monumenttipuisto, jonne on sullottu islamilaisen arkkitehtuurin huikeimpia helmiä ympäri maailmaa. Leikkimökin kokoisten pienoismoskeijoiden ja -muistomerkkien lisäksi alueelta löytyy ravintola ja matkamuistokauppa.

Myymälän rekit notkuvat uskonnollista krääsää. T-paitoja on sen seitsemää sorttia, mutta yhden rinnukseen painettu iskulause saa suupielet kääntymään virneeseen: ”Fear Allah”, paita julistaa Fear Factor (Pelkokerroin) -ohjelman fontilla. Kehtaisikohan tuon pukea paluulennolle?

Elohopea on kivunnut 35 asteeseen, eikä ympäriinsä kävely jaksa innostaa. Onneksi alueella kurvailee pienoisjuna, jonka vetämästä vaunusta muistomerkit näkee mukavasti varjossa istuskellen.

Terengganu_Malesia_04

Puiston tunnelma on unelias. Taj Mahal, Intian kuuluisa rakkauden monumentti, näyttää suorastaan aavemaiselta – täällä sitä eivät ympäröi kameroitaan heiluttavat turistilaumat. Myös toinen maailmanluokan nähtävyys, Mekassa sijaitseva Al-Haramin moskeija, seisoo ylhäisessä yksinäisyydessään.

Terengganun käsityöperinteet

Kuuma keskipäivä on sopiva aika osallistua pari tuntia kestävälle jokiristeilylle. Katettu turistivene lähtee Islamisen puiston laiturilta, ohittaa ryppään rantaan ankkuroituva kalastusaluksia, ja pysähtyy lopulta käsityökeskuksen rantaan.

Nur Zahirah -käsityökeskus on suosittu turistinähtävyys. Samalla se on säätiö, jonka yrittää parantaa maaseudulla asuvien käsityöläisten toimeentuloa ja säilyttää perinteiset työtavat.

Terengganu_Malesia_08

Malaijien kulttuuriperintö on voimakkainta nimenomaan Terengganussa. Osavaltio on ylpeä perinteistään: tansseista ja silat-kamppailulajista, hyrränpyörityksestä ja leijanlennätyksestä, sekä käsitöistä kuten kankaiden batiikkipainannasta ja koristeellisista kriss-tikareista. Eräs tunnetuimmista perinteisistä käsitöistä on songket, juhla-asuksi suunniteltu saronki.

Käsityökeskuksen sisällä kangaspuut heiluvat, kun kaksi naista paukuttaa ohuita silkkilankoja tiiviiksi kankaaksi. ”Kahden metrin mittaisen palan kutominen kestää kuukauden”, sanoo toinen naisista, 28-vuotias Siti Zurina Binti Rozak.Terengganu_Malesia_03

Songket on parin metrin mittainen kangaskappale, johon on kirjailtu ohuita metallilankoja. Aikoinaan se oli osa kuninkaallista perinnettä, ja vielä nykyäänkin songetin valmistamiseksi nähdään paljon vaivaa. Kaksi koulutettua ja kokenutta kutojaa saavat päivässä valmiiksi vaivaiset viisi senttiä kangasta.

Songketissa kulta- ja hopealangat kudotaan käsin osaksi silkkikangasta (joskus käytetään myös puuvillaa), jolloin ne muodostavat monimutkaisia kuvioita. Tyypillisiä teemoja ovat lehdet ja kukat.

Songket on naisten asuste, koska muslimikulttuurissa silkkiin pukeutuminen on sallittu vain naisille. Islam vaikuttaa voimakkaasti Terengganun arjessa: tiukat uskonnolliset lait mahdollistavat ankarat rangaistukset, ja osavaltiossa on periaatteessa voimassa kieltolaki (alkoholia tosin voi ostaa kiinalaisista ravintoloista). Jopa viikonloppua vietetään perjantaista lauantaihin, toisin kuin muualla Malesiassa.

Terengganun hämmästyttävä Kristallimoskeija

Jos haluaa nähdä vilauksen Terengganun islamilaisesta arjesta, pitää vierailla moskeijassa eikä uskonnollisessa huvipuistossa.

Terengganu_Malesia_02

Monumenttipuiston lähellä sijaitsee teräksestä ja lasista rakennettu futuristinen Kristallimoskeija. Sen ovella riisun kengät ja lainaan jubahin, vaaleanruskean kaavun, joka peittää jalat ja käsivarret. Sitten astun sisään.

Moskeija on lähes tyhjä, vain salin etuosassa yksinäinen mies kumartaa Mekkaa kohti keskittyneesti. Kun hän on saanut rukouksensa päätökseen, pyydän häntä ulos juttelemaan.

Terengganu_Malesia_01

24-vuotias Zuherry Bin Zulkifli on harras muslimi, joka rukoilee viidesti joka päivä. Hän on matkustanut Terengganuun koko yhdeksänhenkisen perheensä kanssa. ”Lomailemme joka vuosi uudessa paikassa Malesiassa. Koska nyt on Terengganun virallinen juhlavuosi, päätimme tulla tänne”, Zuherry hymyilee.

”Isoäitini piti päästä käymään Islamilaisessa puistossa. Minä halusin rukoilla Kristallimoskeijassa, onhan tämä sen verran hieno rakennus. Olen aina innoissani, kun saan rukoilla moskeijassa. Pari päivää sitten piti tyytyä rukoilemaan bungalowissa, kun olimme yötä Pulau Perhentianilla.”

Alle kahden tunnin venematkan päässä rannikolta sijaitsevat Perhentian- ja Redang-saaret ovat Terengganun suosituimpia turistikohteita. Kun kysyn Zuherryltä, mikä on ollut hänen lomansa kohokohta, mies vastaa epäröimättä: ”Kävin snorklaamassa – ja näin merikilpikonnan.”

Pulau Redang – turisteja vai rauhaa?

Näky saa leuan loksahtamaan: rantavedessä kelluu kirjaimellisesti satoja kirkkaan keltaisiin pelastusliiveihin sonnustautuneita turisteja. Malesian itärannikolla on muutama ylistetty rantakohde, mutta onko tämä Pulau Pinang -saaren turistihelvetti todella yksi niistä?

Terengganu_Malesia_05

Pinang sijaitsee vain kilometrin päässä suuremmasta Pulau Redangista. Saaresta tuli supersuosittu lomakohde vuonna 2000, kun Hong Kongissa julkaistiin elokuva nimeltä Summer Holiday. Romanttinen komedia sijoittui Redangin häikäiseville hiekkarannoille, joille alkoi tulvia tuhansia kiinalaisia turisteja.

Lopulta väenpaljous kasvoi liian suureksi ja varsinkin saaren vedenalainen luonto joutui äärirajoilleen. Vuonna 2006, kun vierailin Redangilla ensimmäistä kertaa, näky oli järkyttävä: sadat uimataidottomat kiinalaiset kelluivat meressä pelastusliivit päällä, talloen samalla hauraita koralliriuttoja.

Yllätys on suuri, kun vastoin odotuksia Redang onkin muuttunut paljon rauhallisemmaksi. Paikka on trooppinen paratiisisaari, aivan kuin ennen suurimpien turistimassojen maihinnousua. Vaikuttaa siltä, että Pulau Pinangin ”tuhovyöhyke”, rantaan poijuilla aidattu snorklausalue, on onnistunut säästämään muut koralliriutat väkijoukoilta.

Snorklausta Pulau Pinangilla

Pelastusliiveihin sonnustautunut massa pelleilee matalassa rantavedessä, mutta minä haluan nauttia vedenalaisesta luonnosta. Vuokraan maskin ja snorkkelin, ja lähden uimaan kauemmas rannasta. Sadan metrin päässä matala riutta putoaa kohti parinkymmenen metrin syvyydessä olevaa hiekkapohjaa.

Snorklaan hitaasti kivimuodostelmien ympäri ja tarkkaillen samalla sekä koralliriuttaa että syvempää vettä. Korallit ovat hyvässä kunnossa ja bongaan monta kiehtovaa otusta: papukaijakalan, vuokkokalan, säppikalan, trumpettikalan, ja jopa vilauksen pienestä harmaariuttahaista. Alkaa käydä selväksi, että kaikesta huolimatta Redang ja Pinang ansaitsevat maineensa yhtenä Malesian parhaista sukellus- ja snorklauskohteista.

Terengganu_Malesia_11

Puolen tunnin kuluttua on aika suunnata takaisin rantaan. Ja sitten, juuri kun snorklausreissu on päättymäisillään, vastaan ui otus, jota olen etsinyt silmä kovana. Valtava merikilpikonna ohittaa minut vain muutaman metrin päästä.

Pysähdyn ja katselen, kuinka kilpikonna liukuu hitaasti ohitseni. Sitten se katoaa syvyyteen.

Miten Terengganuun matkustetaan?

Terengganun pääkaupunkiin Kuala Terengganuun on edullista lentää Kuala Lumpurista tai Singaporesta.

Katso lentotarjoukset Malesiaan ja vertaa Malesian sisäisiä lentoja.

Kuala Terengganun hotellit

Kuala Terengganusta löytyy majoitusta keskihintaisista resorteista edullisiin budjettimajataloihin.

Eräs kaupungin kiinnostavimmista uutuuksista on boutique-majataloksi itseään kuvaileva Jen Homestay. Paikka on simppeli, siisti ja sijainti kaupungin keskustassa, vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä nähtävyyksistä ja Chinatownin ravintoloista, on vertaansa vailla. Huoneet alkaen 20 euroa.

Katso tarjoukset Kuala Terengganun hotelleihin.

Kuala Terengganun nähtävyydet

Kuala Terengganun käsityökeskuksissa pääsee näkemään, kuinka malaijien perinteisiä käsitöitä valmistetaan. Yayasan Tuanku Nur Zahirah erikoistunut songketteihin, Noor Afra on kuuluisa batiikkipainannasta. Molemmista löytyy myös kauppa tuliaisten ostamista varten.Terengganu_Malesia_09

Kuala Terengganun pieni Chinatown on vierailun arvoinen. Jalan Bandar -kadulta löytyy taolaistemppeli, useita pieniä kauppoja, sekä pari ravintolaa joissa myydään kylmää Tiger-olutta. Sunnuntaisin ja perjantaisin kadun päähän saapuu katukeittiö, joka myy grillattuja vartaita (myös syntisen maukasta sianlihaa!) puolen euron kappalehintaan.

Kuala Terengganun tori eli ”wet market” sopii loistavasti malaijiherkkujen maisteluun. Ainakin kannattaa maistaa maitomaista teh tarik -juomaa sekä piikikästä durian-hedelmää. Jotkut eivät voi sietää durianin hajua (mausta puhumattakaan), mutta useimmat ihmiset pitävät hedelmää suurena herkkuna.

Rantaloma Malesiassa: Pulau Perhentian vai Pulau Redang?Terengganu_Malesia_06

Malesian niemimaan itärannikon suosituimpia turistikohteita ovat Pulau Perhentian ja Pulau Redang -saaret. Molemmat sijaitsevat vain lyhyen venematkan päässä rannikosta, ja tarjoavat upeita hiekkarantoja ja kiehtovaa vedenalaista luontoa. Sukeltaminen ja snorklaaminen on hienoa sekä Perhentanilla että Redangilla.

Yleistäen voisi sanoa, että Redangilla on kauniimmat hiekkarannat, kun taas Perhentianilta löytyy rauhallisempaa tunnelmaa ja parempia sukelluskohteita. Oma suosikkimme on Pulau Perhentian, jolla olemme nauttineet upeista sukelluksista ja snorklaamisesta kilpikonnien kanssa.

Paras aika vierailla Perhentianilla ja Redangilla on maaliskuusta lokakuuhun. Suurin osa saarten hotelleista on suljettu monsuunikaudella marraskuusta tammikuun lopulle.

Pulau Redangin hotellit

Pulau Redangilta löytyy kaikille budjeteille sopivia majapaikkoja, ravintoloita ja baareja. Suurin osa majapaikoista on saaren itärannikolla. Edullisin tapa vierailla Pulau Redangilla on ostaa pakettimatka paikallisesta matkatoimistosta Kuala Terengganusta.

Pulau Redangin suurin ja hienoin resortti on Shark Bay -rannalla sijaitseva Laguna Redang Island Resort.

Coral Redang -resortti sijaitsee erityisen kauniin Pasir Panjang -rannan rauhallisemmassa päässä. Tunnelmallinen ja moderni hotelli, josta löytyy myös pieni uima-allas.

Sukellusta harrastavan kannattaa tutustua Redang Kalongiin, jonka yhteydessä toimii kehuttu sukelluskeskus.

Lue lisää Pulau Perhentianista.