Maton ostaminen Marokosta

Marokkolaisessa mattokaupassa voi vierähtää tovi jos toinenkin. Kuva: Ville Palonen

Marokkolainen matto on hieno tuliainen. Mutta mitä matto maksaa – ja miten mattokaupassa tingitään? Entä kuinka painavan maton voi kuljettaa Suomeen?

Teksti Yara Troynich

”Ei täällä tingitä”, pamauttaa herra Kalil. Kuusikymppinen mies on Marrakechin basaarialueella sijaitsevan Chateau des Souks -mattokaupan johtaja. ”Täällä neuvotellaan. Eikä meidän hinnoissamme ole neuvotteluvaraa kuin parikymmentä prosenttia.”

Marokkolaisia mattokauppiaita pidetään kaupanteon kuninkaina. Sen tietää jokainen, joka on (tarkoituksella tai erehdyksessä) vastannut myöntävästi mattokauppiaan tarjoukseen teekupposesta. Se on virhe, mikäli maton ostaminen ei aidosti kiinnosta.

Mattokaupan lattialla istuessa teehetki venyy helposti tunniksi tai jopa kahdeksi; eihän sitä oikein kehtaa poiskaan lähteä, kun apupojat ovat jo kiikuttaneet eteen korkean kasan toinen toistaan hienompia mattoja!

Herra Kalil myöntää avoimesti, että kauppojen hierominen on psykologista peliä. Jokaiseen asiakkaaseen pätevät omat sääntönsä. ”Kauppaa käydessä jokainen voi luottaa vain itseensä. Ei kannata luottaa edes minuun”, viiksivallu virnistää.

Mattokauppa Marrakechissa

Chateau des Souks on osuuskunta, jonka varastossa on tuhansia ympäri Marokkoa valmistettuja mattoja. Kaikkien raaka-aineena on marokkolaisten lampaiden villa – tosin edullisemmissa berberimatoissa käytetään villan lisäksi puuvillaa.

Käsin kudotun maton laatu on sitä parempi, mitä useampi solmu siinä on neliömetriä kohti. Heikkolaatuisessa matossa on vain 40 000 solmua, tiiviiksi kudotusta huippumatosta niitä löytyy lähes kymmenkertaisesti. Parasta laatua on tiukasti kirjailtu hanbel (Lähi-idässä sama mattotyyppi tunnetaan nimellä kilim).

Chateau des Souksin pienimmät ja halvimmat matot maksavat satasen verran, mutta normaali hinta laadukkaalle matolle on tuhannen euron paremmalla puolen. Suuresta 2×3-metrin kokoisesta villasta kirjaillusta royal-matosta joutuu pulittamaan 2500 euroa. Hinta voi kuulostaa suolaiselta – mutta laadukas matto on käsityönä tehty taideteos, joka kestää jopa vuosikymmenten ajan. Antiikkimattojen hinnat huitelevat kymmenissä tuhansissa euroissa.

Herra Kalilin mielestä tuhansien eurojen hintalappu ei ole maton tärkein ominaisuus. ”Asiakkaan pitää tuntea sydämessään, että juuri tämä on oikea matto hänelle. Jotkut saattavat käyttää vuosikausia sen oikean etsimiseen”, kauppias runoilee.

Maton kuljettaminen Marokosta Suomeen

Hyvälaatuinen matto painaa kuin synti, eikä sen ottaminen lentokoneeseen ole kovin järkevää (tai edes mahdollista). Marokosta ostettu matto on helpointa lähettää Suomeen DHL:n kautta – laadukas mattokauppa huolehtii tästä.

Kuljetuksen hinta riippuu painosta – Herra Kalilin mukaan 20 kilon painoisen maton lähettäminen maksaa noin 200 euroa.

Kannattaa muistaa, että Suomen tulli (todennäköisesti) lisää maton ostohinnan päälle muutaman prosentin tullimaksun sekä 24% arvonlisäveron.

Lue lisää:

Marrakech-opas

Marokon vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!