Paratiisireportteri: Millainen on hyvä sijainti hotellille?

Majatalon tontti Filippiinit
Tällaisen tontin me löysimme Surigaolta. Kuva: Aleksi Katajala

Sijainti, sijainti, sijainti. Sitä mietimme paljon, kun päätimme perustaa majatalon Filippiineille.

Hotellibisneksen vanha viisaus pätee edelleen, mutta enää se ei tarkoita ainoastaan keskeistä sijaintia. Se on toki edelleenkin suorin tie menestykseen mutta vaatii paljon pääomaa. Valtavasti. Keskeiset tontit ovat kalliita missä päin maailmaa tahansa, eikä niihin oikein ole enää varaa kuin suurilla hotelliketjuilla.

Kannattaakin miettiä sijaintia uudesta näkökulmasta. Majatalon tai hotellin sijainnin ei tarvitse enää olla keskeinen, sillä sitä mukaa kun suositummat kohteet alkavat olla täynnä kiinalaisia turistiryhmiä, yhä useampi matkailija etsii entistä syrjäisempiä, koskemattomampia kolkkia – niin rantakohteista kuin kaupungeistakin.

Todennäköisesti juuri koskemattomuus ja paikallisuus ovat seuraava iso trendi sitä mukaa, kun matkailu jatkaa maailmassa kasvuaan ja lentoyhteydet paranevat yhä kaukaisempiinkin paikkoihin.

Syrjäisempi sijainti on samaan aikaan sekä riski että mahdollisuus. Syrjemmällä sijaitsevan tontin voi saada hyvinkin edullisesti, ja sen hinta voi moninkertaistua majatalon menestyksen myötä, mutta haasteena on saada majatalo tai hotelli menestymään eli houkuteltua matkailijat paikalle.

Miten se onnistuu?

Etsi tontti suositun matkakohteen vierestä

Siargao
Siargaolle matkailijoita vetävät upeat autiosaaret, joille tehdään veneretkiä. Kuva: Aleksi Katajala

Jos hotellin sijainti on liian syrjäinen, matkailijat eivät sinne löydä tai viitsi matkustaa, vaikka majapaikka kuinka mukava olisikin.

Kannattaakin etsiä paikka, joka on tarpeeksi lähellä suosittua matkakohdetta, mutta siitä hieman sivussa.

Meidän valintamme kohteeksi oli Filippiinien Surigao. Sinne on vain parin tunnin lauttamatka suositulta turistisaarelta Siargaolta, jonne on hyvät lentoyhteydet. Lentää voi myös suoraan Surigaolle, jonne on tosin vain yksi lento päivässä Cebulta.

Suuret matkailijamäärät ovat siis melkein nurkan takana. Ei tarvitse saada kuin pieni promille ison matkakohteen matkailijamääristä innostumaan myös lähellä sijaitsevasta koskemattomasta kohteesta.

Surigao on myös sopivasti matkan varrella, jos haluaa kiertää Filippiinejä ja kulkea Siargaolta toiselle kuuluisalle saarelle, tulivuorten Camiguinille.

Sama pätee kaupunkeihinkin: etsi keskustan sijaan kiinteistö nousevasta kaupunginosasta, jonne uskot syntyvän pian pöhinää.

Osta tontti oikeaan aikaan

Surigao
Pojan kanssa snorklaamassa Surigaon edustalla olevalla autiosaarella. Kuva: Antti Helin

Ajoitus on tärkeä. Ostat tontin kohteesta, joka on vielä tuntematon, mutta jonka uskot nousevan pian suosituksi. Riskinä on tietysti se, että laskelmoit väärin, eikä kohde lyö koskaan läpi. Tai siitä tulee suosittu, mutta vasta sitten, kun omat rahasi ovat jo loppuneet ja majatalo mennyt konkurssiin.

Mutta ilman riskiä ei voi myöskään voittaa.

Filippiinit on hyvä kohde tällaisten tonttien etsimiseen. Filippiinien-matkailu alkoi toden teolla kasvaa vasta 10 vuotta sitten, ja maassa on edelleen lukemattomia upeita paikkoja, jotka vasta odottavat löytäjäänsä. Indonesia olisi toinen samanlainen maa, Sri Lankakin osittain.

Jonkinlaista kohtalon ivaa on se, että vierailin ensimmäisen kerran Siargaolla 15 vuotta sitten, kun siellä ei vielä ollut mitään muuta kuin muutama hassu surffari.

Maa olisi ollut halpaa, ja jos olisin ostanut, olisin nyt rikas mies. Toisaalta, en osannut millään kuvitella, että syrjäiseltä tuntuneesta saaresta edes tulisi suosittua. En ottanut sitä mukaan edes Mondo-lehteen tekemääni Filippiinit-artikkeliin, koska ajattelin kohteen olevan liiankin obskyyri.

Eikä minulla silloin kyllä ollut rahaakaan.

Kannattaako tontti liisata vai ostaa?

Nyt Siargao ei tullut enää kysymykseenkään. Se juna meni jo. Siargaon tonttien hinnat ovat nousseet järkyttävän kalliiksi.

Surigaolla hinnat ovat jopa sata kertaa vähemmän kuin vastaavanlainen tontti maksaisi Siargaolla. Jos sieltä ylipäätään edes löytäisi sopivan. Suurin osa Siargaon vapaana olevista tonteista on enää tarjolla vuokralle.

Siargaolla käydessämme tapasimme tutuntutun, varakkaan filippiiniläisen naisen, joka rakensi rannan lähelle kapealle tontille pienehköä majataloa. Hän oli liisannut maan kymmeneksi vuodeksi 2000 USD:n kuukausivuokraa vastaan.

Se on paljon rahaa se, kerran kuussa maksettavaksi. Ja vuokra juoksi tietysti nytkin, kun hän vasta rakennutti bungalowejaan. Ja rakennustyöt olivat tietysti pahasti myöhässä. Puolessa vuodessa ei ollut tullut vielä lähellekään valmista, mutta rahaa oli palanut pelkkään vuokraan jo 12 000 dollaria.

Entä mitä tapahtuu sitten, kun kymmenen vuoden vuokrasopimus täyttyy?

Kuten majatalonperustajakumppanini Aleksi totesi: ”Toi on ihan järjetöntä. Lyöt 10 vuoden aikana 240 000 dollaria vuokriin ja toisen mokoman rakentamiseen ynnä muihin hankintoihin, ja sen jälkeen sulla ei ole mitään takuita, että voit jatkaa seuraavat 10 vuotta samalla setillä. Aika riskisijoittamista. Toki Siargaolla turistia riittää. Mutta silti.”

Vuokralainen on vuokranantajan armoilla. Vuokrahinta voi nousta, ja jos vuokralainen ei halua maksaa, hän menettää kalliilla rakennuttamansa bungalowit vuokranantajalle.

Jos taas tontin on ostanut omakseen ja majatalo on menestyvä, tontin hinta nousee mukavasti ja sen voi halutessaan myydä majatalon kanssa eteenpäin hyvällä voitolla.

Kohteen pitää olla houkutteleva itsessäänkin

Valashai
Surigaon ja naapurisaari Leyten vesissä voi snorklata valashaiden kanssa. Kuva: Antti Helin

Se ei tietysti yksin riitä, että majatalo on lähellä suosittua kohdetta. Pitää olla myös syy, miksi matkailija näkisi ylimääräisen vaivan sinne siirtymiseen. Ja se syy on myös keskeinen majatalon markkinoinnin kannalta. Eli kohteen pitää olla kiinnostava itsessäänkin.

Ja sitähän Surigao on, tosin sitä ei vielä kukaan tiedä. Minäkin ajattelin pitkään, ettei Surigaolla, vaimoni kotipaikkakunnalla, ole mitään. Kunnes uin siellä delfiinien kanssa, sukelsin koskemattomalla koralliriutalla, tein retkiä kuvankauniille autiosaarille ja kävin snorklaamassa naapurisaarella valashaiden kanssa.

Kukaan vaan ei ollut aiemmin tajunnut kertoa, että tämä kaikki oli mahdollista Surigaolla. Minä kun en ollut tajunnut kysyä. Olin vain lukenut matkaopasta, jossa ei kerrottu Surigaosta mitään muuta kuin että sinne oli veneyhteys Siargaolta.

Ja sitten tonttia ostamaan

Sijainti oli päätetty. Vielä piti löytää Surigaolta unelmiemme tontti ja ostaa se. Ja siitähän se todellinen säätäminen alkoi. Jos siis päätät ostaa tontin tropiikista, varaudu lyömään pääsi monta kertaa palmuun.

Siitä lisää ensi sunnuntaina.

Seuraa majataloa Facebookissa: Surigao Dream Beach Resort

Instagram: @surigaodream

 

11 KOMMENTIT

  1. ”Jos hotellin sijainti on liian syrjäinen, matkailijat eivät sinne löydä tai viitsi matkustaa, vaikka majapaikka kuinka mukava olisikin.” Tämä on niin totta ja tietty myös se, että pitää siellä itse paikassakin olla jotain katsottavaa. Toki majapaikka voi itsessään olla kohde, mutta silloin pitää olla jo jotain todella uniikkia tarjolla.

    Itse saatan intoilla jonkun tosi syrjäisen paikan takia, mutta sitten kun katson kuinka monta matkapäivää menee paikalle raahautumiseen ja pois pääsyyn, niin into yleensä katoaa. Jos taas kohde sijaitsee ikään kuin sopivasti matkan varrella paikasta A paikkaan B, niin silloin sinne menisin.

    • Heh, joo, Anna, majapaikoilla voisi olla samanlainen Michelin-tähditys kuin ravintoloilla. Että missä majapaikassa kannattaa ehdottomasti yöpyä, jos on paikan päällä, ja mitä majapaikkaa varten kannattaa varta vasten matkustaa. No, koetetaan tietysti tehdä meidän mestasta sellainen, että siellä olisi käytävä ainakin kerran elämässä :)

  2. Onpas mielenkiintoista päästä seuraamaan teidän majataloprojektia ? Onnea ja iloista aherrusta projektin parissa!

  3. Tätä teidän projektia on ollut supermielenkiintoista seurata kirjoitustesi kautta! Ja hatunnosto sille, että olette tällaisen riskin ottaneet. Seuraan innolla jatkossakin, ja toivottavasti jonain päivänä pääsen myös vierailemaan valmistuneessa majatalossanne :).

  4. Valitsemanne sijainti vaikuttaa loistavalle! Ja koko rakennusprojekti mielenkiintoiselle. Sijainti ja siisteys ovat itselläkin ne ensimmäiset, jotka majoitusvalintaa tehdessä tsekkaa.
    Pikkuisen sivummalla on yleensä paljon mukavampaa majailla kuin ihan keskeisellä paikalla.

  5. Kuulostaa kyllä aika täydelliseltä paikalta, juuri sellaiselta, joita itse nykyään matkoiltani etsin. Turistihulinakohteet eivät todellakaan enää kiinnosta, vaan etsin luontokohteita, joissa saa vielä oikeasti nauttia luonnon rauhasta – mutta niin, että matkustaminen sinne ei ole ihan mahdottoman hankalaa.
    Milenkiintoista jäädä seuraamaan teidän projektia. Onnea siis rakennusprojektiinne!

  6. Mielenkiintoinen juttu ja muutenkin todella kiinnostavaa seurata teidän rakennusprojektia. On varmasti oikein hyvä trendi, jos ihmisten mielenkiinto laajenee ja turistien tuomat tulot jakaantuvat muuallekin kuin tuttuihin ja monien suosimiin kohteisiin. Saman trendin huomaan omassa matkailussani; parikymppisenä kiersin Euroopan pääkaupunkeja, nyt olen ollut jo hetken Mosambikissa, jossa olisi potentiaalia turismille vaikka kuinka, mutta valitettavasti sitä ei ole osattu hyödyntää kunnolla.

    • Kiitos Elina! Aijai, Mosambik, se on jäänyt itseltäni käymättä, mutta siellä olisi paljon samoja hienoja juttuja kuin Filippiineillä, vaikkapa juuri valashaita! Mosambik sopisikin hyvin tuohon mun jutussa luonnostelemaan lyhyeen listaan. Sielläkin matkailu on vasta lähtemässä kunnolla kasvamaan – tosin aikaa siihen voi vielä kulua paljonkin. Muistaakseni siellä on jo joku suomalainen paikka…

  7. Sijainti kuulostaa sellaiselta, joka meitä ainakin houkuttelisi. Filippiinit on varmaan meidän suosikkimaa Kaakkois-Aasiassa. Kieltämättä pisti miettimään, miten helppoa tuo loppupeleissä onkaan, byrokratian ja muiden asioiden osalta. Ehkä se selviää seuraavasta jutusta :)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi