Paratiisireportteri: Miten antaa nimi majatalolle?

Tällaisella voi painaa resortin logon vaikka kookospähkinän kylkeen. Kuva: Anastasia Katajala

Millainen on hyvä majatalon nimi? Entä millaista nimeä ei kannata majatalolle ainakaan antaa? Kysymykset tulivat ajankohtaiseksi, kun päätimme avata majatalon Filippiineille.

”Ja sen nimi on Home of Dolphins”, totesin Aleksille, kun olin esitellyt visioni majatalosta, jonka perustaisimme yhdessä Filippiineille.

Aleksi nyökkäili hyväksyvästi oluen ääressä. Hyvältä kuulosti. Nimi oli sympaattinen ja kiehtova. Kukapa ei haluaisi asua delfiinien kotona?

Nimi tuli tietenkin siitä, että majatalon vetonaulana olisivat vapaana meressä kirmaavat delfiinit, joiden kanssa pääsisi uimaan.

Kun sitten Filippiinien Surigaolta oli ostettu tontti, ja suunnitelmat majatalon konseptista edistyivät muutenkin, Aleksi soitti.

”Meidän pitäisi kuule vielä miettiä sitä nimeä…”

Aleksi oli sitä mieltä, että Home of Dolphins ei kuitenkaan sovi. Entä jos delfiinit jonain kauniina päivänä muuttavat muualle? Entäpä ne mahdolliset asiakkaat, joita eivät delfiinit kiinnosta? Nimi alkoi kuulostaa liikaa toimintaa rajaavalta.

Veisimme kyllä asiakkaitamme delfiineitä katsomaan, mutta resortissa olisi paljon muutakin tekemistä. Ja siitä voisi nauttia myös ihan vain laiskotellen.

Piti siis keksiä nimi uudestaan.

Kysyin ehdotusta 10-vuotiaalta pojaltani. ”Helppo homma”, hän vastasi ja ehdotti voitonriemuisena: ”Finnish Beach Resort.”

Tuota juu.

Oli Aleksin vuoro: ”Aikon Beach Resort.”

”Siis mikä?”

”Nokia toisinpäin.”

Auts.

”SeaSalt Beach Resort.”

Kuulosti liikaa ravintolalta, sellaiselta, jonka Gordon Ramsay tulisi laittamaan uuteen uskoon sarjassaan Kitchen Nightmares.

Miksei yksinkertaisesti Surigao Resort?

Tätäkin kokeiltiin.

Aleksi jatkoi ehdotuksia: ”Surigao Seaview.”

Juu ei. Hotellien yleismaailmallisella koodikielellä nimi Seaview kun tarkoittaa sitä, että ollaan niin kaukana rannalta, että meri juuri ja juuri jostain välistä pilkistää.

Vähän samaan tapaan kuin Nature Resort tarkoittaa sitä, että kyseessä on joka suuntaan harottava maja, jossa luonto tulee liiankin lähelle.

Pienen googlettamisen jälkeen selvisi, että vapaina olisivat myös nimet Surigao Resort ja Surigao Beach Resort.

Melkeinpä innostuimme. Se laittaisi mutkat suoriksi ja olisi hyvä googlen kannalta. Ainakin periaatteessa. Surigao on tosin vielä niin tuntematon kohde, ettei kukaan keksisi edes googlettaa Surigao Beach Resortia.

Ja Aleksin vaimo Anastasia oli sitä vastaan. Ehdottomasti. Ja onneksi. Miten niin geneerisen nimen ympärille rakentaisi minkäänlaista brändiä?

Yksin paikan mukaan nimetty majatalo ei herätä mitään tunteita – paitsi jos sellaisen löytää jostain ihan muualta.

Etelä-Korean Busanissa näkemäni SC Helsinki Hotel kyllä herätti heti kiinnostukseni, mutta Surigao Resort Surigaolla kuulostaisi totaalisen sieluttomalta.

Sen ehdotuksesta jäi sentään hautumaan, että majatalon nimen osana olisi hyvä olla Surigao. Niin tekisimme myös tuntematonta paikkaa tunnetuksi jo nimen avulla.

Nimi on hotellin sielu

Sielusta puheenollen…

”Soul of Surigao”, ehdotin.

”Tulee liikaa mieleen joogailu”, Aleksi vastasi. ”Ja asiakkaat joutuvat miettimään, että myydäänköhän siellä edes kaljaa.”

”Entäpä Secret Surigao?” yritin. Surigaohan oli vielä löytämistään odottava salaisuus. Aleksi ei ollut vakuuttunut.

“Kuulostaa ihan parinvaihtoklubilta.”

Onneksi emme missään nimessä vajonneet niin alas, että joku olisi ehdottanut No Name Resortia.

Nimen keksimisen vaikeus innosti minua googlettamaan maailman huonoimpia hotellinnimiä. Suosikikseni nousi Big Dick’s Halfway Inn, jossa pääsee asumaan Ozarks-järvellä Missourissa. Ei pienimunaisille.

Samalla tuli vastaan singaporelainen kahvila Ah Chew Desserts. Aloita päiväsi kunnon aivastuksella!

Sen sijaan Balilla sijaitsevassa Fat Yogi Cottagessa oli sopivasti kehopositiivisuutta. Edes joogin ei tarvitse olla pelkkää luuta ja nahkaa.

Resort, Guesthouse vai Bungalows?

Entäpä Bungalows?

Nimen keksimisen ohella piti päättää sekin, olisiko majatalomme nimeltään resort, guesthouse vai bungalows?

Suomeksi majatalo kuulostaa hyvältä ja resort turhankin suureelliselta, mutta englanniksi tilanne on toinen. Guesthouse tuntuu liian maanläheiseltä ja yhdistyy mielikuvissa helpommin kaupunkiympäristön. Bungalows taas tuo mieleen reppureissaajahenkiset bambumajat, kun tähtäämme tyylikkääseen keskihintaluokkaan.

Olkoon kuuden bungalowin majatalomme siis ylpeästi ja kainostelematta resortti.

Nimi löytyy

Nimi on keksitty ja logokin päätetty! Ei muuta kuin käyntikortit tekoon. Kuva: Anastasia Katajala

”Surigao Dream. Siinä olis vähän California dreamingia mukana”, Aleksi ehdotti.

Ei paha.

Olihan kyseessä unelmamme. Ja majatalomme, anteeksi resorttimme, olisi unenomaisen hieno elämys. Kauniit bungalowit avautuisivat suoraan merelle, jonka aaltojen vieno sointi tuudittaisi vieraamme ihanaan uneen.

Hetken sitä vielä mietimme, ja mitä enemmän mietimme, sitä oikeammalta Surigao Dream kuulosti.

Ei sekään nimi tietysti mikään maailman vallankumouksellisin ja kekseliäin ole, muttei sen tarvitse ollakaan. Se on lyhyt ja iskevä ja helppo muistaa. Se herättää selkeän mielikuvan.

Ja niin resortti-majatalomme sai nimensä, emmekä mitään muuta enää osaa oikein ajatellakaan. Eivätkä ne delfiinitkään kokonaan unohtuneet – ne näkyvät resorttimme logossa.

Kun Surigao Dream avaa ovensa vuoden 2020 lopulla, tulkaa katsomaan, vastaako se nimeään!

Seuraa majataloa Facebookissa: Surigao Dream Beach Resort

Instagram: @surigaodream

Matkablogi Paratiisireportteri ilmestyy aina sunnuntaisin.

2 KOMMENTIT

    • Kiitos Eija, ihanaa kuulla!!! Seuraavan blogikirjoituksen majataloon liittyen julkaisen maaliskuun 7. päivä. Siinä välissä mietin seuraavassa bloggauksessani sitä, onko matkailuboikoteista hyötyä vai haittaa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi