Ennustus: näin matkustat koronavuonna 2020

Tunnelin päässä näkyy pian taas valoa. Tässä kuvassa ollaan pojan kanssa Kolin Pirunkirkkoon tutustumassa. Kuva: Ville Palonen

Minne, koska ja miten matkustetaan vuonna 2020 koronan takia? Minun on ollut pakkokin pohtia kysymystä matkailun tulevaisuudesta, sillä minulla on niin sanotusti kaikki munat samassa korissa. Pyöritän työkseni matkailusivustoa Kerran elämässä ja rakennan majataloa Filippiineille.

Toimeentuloni riippuu siitä, millainen on matkailun tulevaisuus.

Tässä siis ennustukseni.

Kun koronan uhka taittuu, matkailu tuntuu entistä paremmalta

Seiutsemän miljoonan asukkaan Hongkongissa on totuttu paikallisiin epidemioihin ja lockdowneihin. Kuva: Lewis Cheng / Shutterstock.com

Matkailuelinkeinoon iskee vähän väliä shokkeja. On tulivuorenpurkauksia, maanjäristyksiä, terrori-iskuja ja vallankaappauksia. Koronaepidemia on tietysti niitä kaikkia pahempi matkailun kannalta, sillä tämä on elinkeinon totaalinen globaali pysähdys.

Ja silti tästäkin selvitään, vaikka konkursseja tulee.

Hongkongissa asuva keittiömestari Jaakko Sorsa on haastattelussa käyttänyt termiä revenge spending. Hongkongissa on totuttu paikallisiin karanteeneihin epidemioiden takia, ja kun rajoitukset vihdoin höllennetään, ihmiset ottavat menetetyn ajan takaisin. He kuluttavat tavallista enemmän – ihan kuin kostoksi.

Sama tulee tapahtumaan koronankin kanssa. Kun tilanne koetaan taas riittävän turvalliseksi, ihmiset menevät suorastaan ryntäävät ravintoloihin, koska se on taas mahdollista. Se tuntuu ihanalta. Se tuntuu vapaudelta.

Samalla tavalla ryhdytään toteuttamaan matkahaaveita. Eikä matkustaminen ole pitkään aikaan tuntunut yhtä hyvältä.

Paniikki taittuu

Se fiilis kun pääsee taas kuumana keäpäivänä kylmän oluen kanssa terassille – tosin tätä hieman väljemmissä tunnelmissa. Kuva: Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock

Ensimmäisenä taittuu paniikki. Koronan tarttumisesta saadaan koko ajan lisää tietoa ja sen kanssa opitaan elämään. Ymmärretään, että korona tarttuu helposti – silloin kun sitä ei osata varoa. Mutta nyt osataan.

Aletaan käyttää suun peittäviä suojaimia, ihan vaikka vain kankaisiakin. Ei omaksi vaan muiden suojaksi. Ainakin Aasiassa uskotaan vahvasti, että tämä vähentää tartuntoja. Käsien pesemisestä tulee rutiinia.

Ymmärretään, että jos ruokakauppojen työntekijät eivät ole sairastuneet erityisen paljon, niin miksi muut ammattikunnat sairastuisivat? (Sairaanhoitohenkilökunta on tietysti eri asia, sillä he ovat jatkuvasti tekemisissä sairastuneiden kanssa.)

Samaan aikaan kesä lähestyy ja lämpötila nousee. Virukset selviävät lyhyempiä aikoja ilmassa. Kevät tulee, samoin terassikeli.

Rajoituksia höllennetään ja ravintolat sekä osin baaritkin aukeavat, terassien osalta. Jengi menee terassille, vaikka sitten oman lasin kanssa. Kippis!

Pöydät ovat terasseilla kauempana toisistaan kuin tavallisesti, mutta ei huolta. Ota mukaan paperia ja tussi, jotta voit kirjoittaa puhelinnumerosi paperille – voit aloittaa sen kautta keskustelun muutaman pöydän päähän.

Ravintoloista myydään mukaan tai terassille piknik-paketteja – kesän lähestyminen ja ilmojen lämpeneminen tekee (kirjaimellisesti) ulkona syömisestä uuden trendin.

Ilmassa on riemua, joukkoeuforiaa, jollaista ei ole Suomessa koettu vuosikymmeniin, ehkä jopa 75 vuoteen.

Kesällä kotimaanmatkailu pelastaa matkailuelinkeinon

Ruskan värejä Pallaksen maisemissa. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Kesän alkuun mennessä rajoituksia poistetaan, ainakin maiden sisällä.

Matkailuelinkeinon pelastaa kotimaanmatkailu, eri puolilla maailmaa. Kun ei voida tai uskalleta vielä matkustaa ulkomaille, matkustetaan kotimaassa. Kotimaanmatkailun kasvu korvaa yrittäjien näkökulmasta ulkomaisten turistien puutetta.

Ja vaikka voisikin matkustaa vaikka minne, kotimaanmatkailulla halutaan auttaa oman maan palveluelinkeinoa ja pienyrittäjiä.

Aluksi etenkin luontokohteet ja leirintäalueet ovat suosittuja, kun voi nukkua omassa teltassa. Mutta kohta jo uskalletaan varata huoneita myös hotelleista. Staycationeita voi tehdä myös ihan omassa kotikaupungissakin – tuo taatusti vaihtelua koronanysväämiseen kotona.

Tarttumisvaara hotellissa on todennäköisesti lähes olematon, varsinkin jos hotelleissa panostetaan sisään-  ja uloskirjautumisen joustavuuteen ja vältetään jonona aamiaisella. Aamiaiset saattavakin hyvin jäädä kattamatta hotelleissa, minkä sijaan asiakkaille tarjotaan lähileipomon tuotteita paperipusseissa.

Massatapahtumat on tältä kesältä peruttu.

Nyt on erinomainen aika ottaa kotimaa haltuun – lupaamme, että Suomi on vielä paljon ihanampi matkakohde kuin uskoitkaan. Lue parhaat vinkit kotimaanmatkailuun.

Loppukesällä automatkalle lähialueille

Kesällä kannattaa ajaa norjaan turskajahtiin. Kuva: Yara Troynich

Viimeistään loppukesän mittaan rajat avautuvat naapurimaihin. Ylipäätään maiden rajojen pitämistä suljettuna aletaan pitää turhaa toimena, koska korona on jo joka tapauksessa kaikkialla ja sitä on opittu varomaan. Samalla kahden viikon koronakaranteeneista luovutaan. Miksi vaikkapa Tallinna olisi koronan suhteen Helsinkiä vaarallisempi tautipesäke?

Vielä kuitenkin pelätään koronaepidemian uutta aaltoa ja lentojen peruuntumisia, joten suosiossa ovat lähialueet, joihin pääsee auton ja lautan yhdistelmällä.

Suomesta matkustetaan paljon Viroon ja Baltiaan, Ruotsiin ja etenkin Pohjois-Norjan luontokohteisiin. Tukholman, Tallinnan, Riian ja Vilnan sijaan kustakin maasta keksitään etsiä uusia kohteita – suosioon voivat nousta esimerkiksi mukavat mutta tuntemattomat rantakaupungit kuten Latvian Ventspils ja Liettuan Klaipeda.

Autolla voi suunnata myös kauemmas, Via Baltican kautta Puolaan, josta matkaa on helppo vielä jatkaa Slovakiaan vaeltamaan ja Tšekin ihania pikkukaupunkeja kiertämään.

Venäjälle matkustusta saatetaan sen sijaan rajoittaa pitempään, koska Suomessa ei välttämättä luoteta Venäjän koronatilastoihin ja -toimenpiteisiin.

Lue lisää Suomen parhaista matkakohteista.

Koska uskaltaa – ja voi – taas lentää?

Kööpenhamina aukio
Kööpenhaminassa liikkuu kätevästi pyörällä. Kuva: Adrian Cuj / Unsplash

Syksyllä pelätään koronan toista aaltoa, sen verran paljon siitä on varoiteltu. Mutta lentoyhtiöillä on todennäköisesti jo kova paine avata ainakin osa reisteistään.

Lentoyhtiöistä fiksuimmat ottanevat käyttöön helpot perutusehdot – lentojen perumisesta tehdään helppoa, jotta ihmiset saadaan ylipäätään niitä varaamaan. Ainakin Finnair on jo näin toiminutkin – kesäkuun loppuun mennessä varattuja lentoja saa vaihtaa vapaasti ilman maksuja.

Qatar Airways on ottanut käyttöön vieläkin vapaammat peruutusehdot; nyt ostetut liput ovat voimassa kaksi vuotta ja tämän vuoden loppuun asti kohdetta saa vaihtaa vapaasti ilman lisämaksua.

Pitkällä tähtäimellä lentojen hinnat nousevat, monestakin syystä. Halpalentoyhtiöitä kaatuu konkurssiin, kilpailu vähenee ja ylimääräiset virusturvatoimet aiheuttavat kustannuksia. Eri maiden lippulaivalentoyhtiöitä ei sen sijaan päästetä kaatumaan.

Mutta lyhyellä tähtäimellä toimintojaan uudelleen käynnistävät lentoyhtiöt saattavat tarjota hyviäkin alennuksia – jotta ihmiset saadaan taas lentämään.

Finnairin lippuja uskalletaan varata, koska pidetään melkein varmana, ettei Suomen valtio anna yrityksen kaatua – sen verran hyvin sillä meni ennen koronakriisiä ja sen verran tärkeä oma lentoyhtiö on maan huoltovarmuuden takia.

Pelko koronan saamisesta lentokoneesta hälvenee yllättävänkin nopeasti, varsinkin lyhyiden lentojen suhteen, kun koronan tarttumisesta opitaan lisää.

Lentokoneet eivät olleet viruslinkoja edes silloin, kun niillä evakuoitiin suomalaisia pahimmistakin tautipesäkkeistä. Koronan aikana laajalti siteerattu tutkijatohtori Tuomas Aivelo on todennut Ilta-Sanomissa: ”Lentokoneissa taas on tehokas, paikallinen ilmastointi, eikä lentokoneessakaan olla kuin rajallinen aika.”

Eli miksei muka voisi lentää? Yhä useampi alkaa kysyä itseltään.

Erityisen suosittu kohde lentomatkalle on Berliini, osin jo senkin takia, että Saksa selviytyi koronan ensimmäisestä aallosta mallikkaasti. Saksaan matkustaessa on turvallinen olo. Kaupunkiin on myös niin vilkkaat lentoyhteydet, että sieltä pääsee tarvittaessa nopeasti pois.

Berliini on myös hyvä pyöräilykaupunki – ja monet suosivatkin julkisten liikennevälineiden sijaan pyöräilyä, ihan kaiken varalta. Erinomaisia pyöräilykaupunkeja ovat myös Amsterdam ja Kööpenhamina, ihan vain vinkiksi.

Aurinkokohteista erityisen suosittu tulee olemaa Kreikka – kunhan vaan lentoyhteydet saadaan kuntoon. Kreikka onnistui pitämään koronatartunnat vähäisinä ja sitä pidetään turvallisena kohteena.

Moni myös miettii, että nyt voisikin olla hyvä idea käydä Venetsiassa ja muissa Euroopan suosituimmissa kaupungeissa – kun niitä voisi vaihteeksi ihailla ilman turistipaljoutta. Tutuilta voisi tosin saada aika tiukkaa palautetta, jos kertoisi käyneensä vaikkapa juuri Venetsiassa. Italian-kaupunkeihin on valitettavasti tarttunut pala koronakauhua.

Koska museot aukeavat?

Museot aukeavat hyvin nopeasti sen jälkeen, kun matkailu on alkanut hiljalleen herätä uudelleen eloon. Niihin myydään toki rajoitettu määrä lippuja ajankohdittain, eikä tunkua ole muutekaan riesaksi asti.

Museot ovat itse asiassa varmaan sangen turvallisia paikkoja, niissä kun ei kuulu huutaa eikä kosketella mitään, saati halailla, toisin kuin vaikka urheilutapahtumissa.

Talvella Thaimaa vetää jo – samoin Espanja

Koh Tao Thaimaa
Jos haluat talvella paratiisimaisemiin, Thaimaa on suhteellisen turvallinen vaihtoehto. Kuva: KTD

Talvella matkustetaan jo Thaimaahan sekä Espanjan Aurinkorannikolle ja Kanarialle.

Vanhat suosikit ovat jo senkin takia valttia sillä niissä uskotaan käyvän niin paljon suomalaisia, että tarvittaessa evakuointilentoja järjestetään, jos koronatilanne äityisi taas pahaksi.

Espanjan läpi on jo pyyhkäissyt läpi paha korona-aalto, joten väestöllä alkaa olla vasta-aineita. Matkustaminen Espanjaan koetaan suhteellisen turvalliseksi.

Myös Thaimaahan matkustetaan innolla, etenkin Phuketiin, Krabiin ja sellaisiin paikkoihin, joihin pääsee helposti charter-lennolla. Niissä on tarjolla hyvät sairaalapalvelut, jos kävisi huonosti, ja niistä pääsee helposti lentämällä pois, vaikka koronan toinen aalto iskisi.

Eksoottisiin kaukokohteisiin matkustetaan sen sijaan vielä vähän. Moni pitää riskiä jäädä loukkuun syrjäiseen paikkaan liian suurena.

Toki uskalikkojakin löytyy – heitä kannustaa myös hintatason lasku monessa eksoottisessa kohteessa.

Toivottavasti muutama heistä päätyy myös syksyllä valmistuvaan majatalooni Filippiineillä. Uskallan jo luvata, etteivät he tule pettymään!

Teksti on julkaistu alun perin huhtikuun puolivälissä ja sitä on päivitetty toukokuun puolivälissä.

20 KOMMENTIT

  1. Voi kun tulevaisuus meniskin näin mallikkaasti, mutta ihan näin nopeaan toipumiseen en jaksa uskoa. Sen kyllä uskon, että kun taas pääsee ystäviä tapaamaan, ravintoloihin ja vieläpä matkalle, se tuntuu huikealta! Mutta onko samalla pieni pelko persuuksissa, että onko kaikki ympärillä terveitä vai vaaniko korona silti jossain?
    Näitä ei kukaan tiedä, toivotaan silti parasta! Onnea majatalon rakennusprojektiin!

    • Aika näyttää ja aika nopeasti näyttääkin – kohtahan on jo kesä! Nyt näyttävät kesäsuunnitelmat huonoilta, mutta monessa maassa kuten Tanskassa ja Saksassa puhutaan toisaalta jo lockdownin höllentämisestä. Kotimaan luontomatkailu ainakin onnistuu.

  2. Kyllä tämä joskus vielä normalisoituu, ja matkailemaan päästään ajan saatossa. Samoilla luuloilla minäkin suhtaudun, että ensin matkaillaan kotimaassa, sitten vähitellen mahdollisuudet taas laajenevat.

    Toki taloustilanne vaikuttaa, omallakin kohdalla tulot romahtivat, joten tämän vuoden reissut (jos niitä ylipäänsä pääsee edes tekemään), painottuvat kotimaahan. Paljon on viime viikkoina tullut ajateltua matkailualan yrittäjiä. Moni omakin suosikki on tosi pieni ja vasta aloittanut, ja huolettaa, kuinka he tästä selviävät.

  3. Mielenkiintoista lukea näitä ennusteita matkailun tulevaisuudesta, sillä oma toimeentulonikin on pitkälti matkailusta kiinni, joskin vain Suomessa.

    Tietty ryhmä varmasti tulee kuluttamaan palveluita ja elämyksiä, sen jälkeen kun se on mahdollista, menetetyn ajan kompensoimiseksi. Kuitenkin tällä hetkelläkin Suomessa noin 10% työikäisistä on lomautettuna/tullaan lomauttamaan tai jääneet työttömäksi (itseni mukaan lukien). Olisi ihana kirjoittaa minne kaikkialle matkustaisin, kun tämä on ohi, mutta todellisuus on se, että tuskin tulen vuoteen tekemään omia ulkomaanmatkoja taloudellisten syiden takia, vuodessa luulen, että olen saanut talouden taas normalisoitua. Suomessa onneksi sentään pystyn luontokohteisiin matkustamaan, sillä luonnossa on ihana yöpyä, eikä kustannuksia silloin tule samalla tavalla.

    Uskon, että matkailu-, ja sitä kautta ravintola-ala, tulevat ottamaan tästä paljon takkiin. Suurimmat toimijat pystyvät nousemaan, mutta pienimmät (omista asiakkaistanikin) ovat joutuneet jo hakeutumaan konkurssiin. Ehkä heillä on joku päivä rohkeutta hypätä taas yrittäjän saappaisiin, mutta sieltä nousu on pitkä matka, joka tulee näkymään pitkälle tulevaisuuten.

    • Joo, jyllä tämä on hurjaa aikaa yrittäjille. Itseltäni ovat tulot kadonneet tyystin, mutta onneksi vaimolla vielä palkka juoksee ja sillä pärjätään. Pitää toivoa, että hallitus pystyy tukemaan tarpeeksi yrityksiä, myös pienyrittäjiä, jotta konkursseja pystytään ehkäisemään eikä vajota 1990-luvun laman tilateeseen ja pitkäaikaisiin vaikutuksiin.

  4. Luotan, että heinäkuussa pääsemme roadtripille Norjaan!! Pidän kiinni tästä unelmasta sen tähden, että ennen sitä on peruttu viisi reissua… Filippiinit on mullakin kokematta. Kyllä sinne meitä matkailijoita riittää

    • Kyllä, nyt pidetään kaikki peukkuja pystyssä, että kesän lähimatkasuunnitelmat toteutuvat. Ja uskon, että toteutuvat. Norjakin on maisemiltaan todella maailmanluokan kohde. Mietin tässä kyllä, mitä me tehdään kesällä täällä Aasiassa. Täältä voi olla silloinkin vielä vaikea päästä Suomessa käymään ja lähimaat on jo moneen kertaan kierretty. Ehkä ajellaan ympäri Laosia.

  5. Aika samoilla linjoilla olen ajatustesi kanssa,sillä olen varma etten ole jatkuvan matkakuumeeni kanssa yksin vaan löytyy muitakin jotka aikovat matkustaa heti kun se on mahdollista ja (ainakin oletettavasti) turvallista.
    Ihanan positiivinen postaus muutenkin! <3 Tsemppiä majatalon kanssa, toivottavasti asiakkaita riittää kun tästä selvitään!

  6. Saatamme kyllä skipata tuon kotimaan autolomat kohdan, pääosin ainakin. Pohjoismaihin voisi jo lähteäkin kun se tulee taas mahdolliseksi. Toukokuulta siirtyi yksi matka näiltä näkymin lokakuulle, Pakistaniin. Jää nähtäväksi miten sen kanssa sitten käy … siirtyykö vielä tuosta vai miten. Uskoisin, että jatkossakin juuri kehittyvät maat tarvitsisivat niitä matkailutuloja, vieläkin enemmän kuin vaikka Espanja tai Thaimaa, jotka jättänemme jatkossa(kin) enimmäkseen väliin.

    • Toivottavasti Pakistanin-matka toteutuu lokakuussa, se on yksi omista unelmien kohteistani. Delhi tuli tutuksi, kun asuimme Kathmandussa, ja siitä asti on ollut kaipuu käydä katsomassa mogulien paikkoja myös Pakistanissa.

  7. Mielenkiintoinen ennustus, toivottavasti pitää paikkaansa! Itse olen pelännyt, että hankalat ajat tulevat kestämään aina niin kauan, kunnes rokote saadaan käyttöön, mikä taitaa tarkoittaa parhaassa tapauksessa ensi kevättä. Toki toivon jotain ihan muuta.

    • Se on toki aina vaarana – mutta jos matkustusrajoitukset jatkuvat niin kauan, niin silloin on kyllä maailmankirjat todella sekaisin. Uskon kyllä vakaasti että kotimaassa ja lähialueilla pääsee matkailemaan viimeistään loppukesästä, toki koronan takia hieman eri tavalla kuin aiemmin, varovaisuutta noudattaen.

  8. Kyllä itse ajattelen myös näin että kotimaan kohteilla on hyvä aloittaa sitten kun se taas turvallista ja järkevää. Itse kaipaan eniten juuri kotimaan lyhyitä teatteri- ja museoreissuja toisiin kaupunkeihin!

    • Saa muuten nähdä, koska teatterit avataan. Niiden kanssa voi mennä pitempään, kun auki tai kiinni pitäminen ei vaikuta kovinkaan paljon kansantalouteen, ainakaan lyhyellä tähtäimellä, mutta teatterit voivat pahimmillaan olla aikamoinen viruslinko kun istutaan vieretysten. Tai ehkä ne aukeavat, mutta paikkoja myydään hajautetusti. Museot voivat kaiketi aueta teattereita auemmin, tosin kaiketi peruskokoelmien ohella – mitään kansaa suuret määrät kokoavia hittinäyttelyitä tuskin vähään aikaan järjestetään :)

  9. Aivan varmasti jengi reissaa jatkossakin, jos ja kun siihen on varaa. Taloushan menee tässä koronakurimuksessa monilla kuralle ja se tulee taatusti näkymään lovena matkustelussa, etenkin jos halpalentojen aikakausi tyssää tähän. Toivottavasti majatalohankkeesi etenee kuitenkin myötätuulessa – pitääkin panna korvan taakse, koska Filippiinit on yhä näkemättä, vaikka maa on keikkunut matkalistalla monta vuotta.

    • Joo, kyllä vähän huolestuttaa Filippiinien majatalomme tilanne. Täytyy vuosi tai pari panostaa etenkin filippiiniläisiin kotimaanmatkailijoihin ja aasialaisiin turisteihin, joille on edullista lentää Filippiineille. Moni eurooppalainen sen sijaan varmasti miettii, viitsiikö ainakaan kovin varhain lentää maailman toiselle puolen tässä tilanteessa – ja rahatkin tiukilla. Ennustamassani Baltian-matkailun kasvussa on sekin hyvä puoli, että siellä on edullista reissata – kävi halpalentoyhtiöiden miten tahansa.

  10. Kuulostaapa ihanalta tuo tuleva majatalo Filippiineillä! Pitääkin ehdottomasti pitää se mielessä, jos joskus matkustan uudelleen sinne. Olen kanssasi pitkälti samoilla linjoilla siitä, että sitten kun taas voi tehdä asioita, niin silloin niitä tehdään ihan menetetyn ajan edestä. Ne, joille pandemia ei ole tehnyt taloudellisesti merkittävää hallaa esimerkiksi konkurssin tai työttömyyden vuoksi, saavat tässä myöskin huomattavasti säästettyä rahaa tuhlattavaksi tulevaisuudessa. Jos ei jo nyt, niin pian myös on luvassa aiheeseen totaalinen kyllästyminen.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi