Arvostelu: edullinen action-kamera SJ5000

SJ5000 on edullinen action-kamera. Mutta kuinka hyvä se on?

Verkkokauppa e-ville myy kiinalaisia action-kameroita hävyttömän halpaan hintaan. Mutta onko niistä mihinkään? Tämä arvostelu perustuu kokemuksiin action-kamerasta SJ5000.

Teksti ja video Ville Palonen

Kiinalaisvalmisteinen SJ5000 FullHD action-kamera näyttää kovin tutulta, joten todetaan heti aluksi: laite on ilmiselvä kopio legendaarisesta GoPro-kamerasta. Mutta aito ja alkuperäinen GoPro maksaa monta kertaa enemmän kuin reilusti alle sadan euron hintainen SJ5000. Saako näin halvalla kunnollista action-kameraa?

Lyhyesti: kyllä saa, kunhan ei odota aivan samanlaista huipputuotetta kuin oikea GoPro. Kiinakopio osoittautui kuitenkin positiiviseksi yllätykseksi.

SJ5000 action-kameran videokuvan laatu

Videokuvan laatu on yksi action-kameran tärkeimmistä ominaisuuksista. SJ5000 on varustettu Panasonicin valmistamalla 14 megapikselin kennolla, joka tekee terävää ja hyvälaatuista FullHD-videokuvaa. Netistä löytyvien testien mukaan eroa GoPro HERO4:ään on vaikea huomata.

Ikävä kyllä valokuvatessa SJ5000 ei korvaa oikeaa kameraa, mutta omat kokemukseni GoPron tuotteiden kanssa ovat saman suuntaisia. Action-kamerat ovat parhaimmillaan videokuvauksessa haastavissa oloissa (vesi, lumi, pöly, muta jne). Valokuvia niillä kannattaa ottaa vain tilanteissa, joihin tavallista kameraa ei voi viedä: esimerkiksi sukeltaessa. Tämänkin kameran kotelo on vedenpitävä 30 metrin syvyyteen saakka.

SJ5000 action-kameran parhaat ominaisuudet

Höyhenenkevyt ja käsittämättömän pieni – varsinkin ilman vedenpitävää suojakoteloa.

Hyvä näyttö. Ei vedä vertoja oikealle kameralle, mutta näyttö toimii kuten pitää ja on tarpeeksi kirkas myös aurinkoisella säällä.

Kameraa voi käyttää hyvälaatuisena web-kamerana, kun sen kytkee USB-johdolla tietokoneeseen.

Timelapse-toiminnon avulla voi ottaa kuvia muutaman sekunnin välein. Kuvat tallentuvat joko omaan kansioonsa tai suoraan videotiedostoksi.

Myyntipakkauksessa on tusinan verran erilaisia kiinnikkeitä, joilla kameran saa kiinni lähes mihin tahansa.

Mukana paljon lisävarusteita. Myyntipakkauksessa oli ainakin tusinan verran erilaisia kiinnikkeitä, joilla kameran saa tukevasti kiinni lähes mihin tahansa (joko vedenkestävän kotelon kanssa tai ilman). Ainoastaan otsapanta puuttui. Kiinnikkeet ovat yhteensopivia GoPron tuotteiden kanssa.

Akku kestää noin 90 minuuttia. Vara-akut maksavat naurettavan vähän, vain kympin verran!

SJ5000 action-kameran puutteet

Ei kaukosäädintä. Tämä osoittautui ylivoimaisesti suurimmaksi miinukseksi, sillä action-kameroiden luonteeseen kuuluu, ettei niitä tarvitse kiinnittää käsien ulottuville. Esimerkiksi kalastuskajakissa käyttö jäi kaukosäätimen puuttumisen vuoksi olemattomaksi.

Perusmallia ei voi ohjata puhelinsovelluksella, koska kamerassa ei ole wi-fiä. SJ5000 WiFi -malli ei onneksi maksa kuin pari kymppiä enemmän.

SJCAM-tuoteperheen action-kameroita voi ostaa e-ville -verkkokaupasta. Hintahaarukka alkaa vain muutaman kympin karvalakkimallista ja päättyy uusimpaan 200 euron huippumalliin (SJ6 Legend WiFi 2K).

Kameran tilaaminen netistä

Netistä löytyy tuhansia kauppoja, jotka myyvät enemmän tai vähemmän samoja tuotteita. Omia kestosuosikkejani ovat Amazon sekä kiinalainen AliExpress. Molemmissa pärjää, kunhan osaa englantia ja eikä pelkää luottokortin käyttämistä.

Varsinkin AliExpress on todellinen runsaudensarvi, mutta se on samalla kaupan pahin heikkous: tsiljoonan myyjän vuoksi kauppapaikka tuntuu suorastaan sekavalta. Asiakaspalvelun laadustakaan ei ole mitään takeita. Jos ja kun postissa saapuu väärän värinen tai kokoinen tuote, sen vaihtaminen on tuskan takana.

Kokemuksia e-Ville -verkkokaupasta

E-ville on suomalainen verkkokauppa Kiinassa. Se myy pääosin kiinalaista pikkutavaraa, etenkin elektroniikkaa sekä kaikenlaisia enemmän ja vähemmän tarpeellisia sähkövempeleitä. E-ville perustettiin vuonna 2006 ja vuonna 2014 se avasi varaston myös Suomeen.

Kansainvälisiin verkkokauppoihin verrattuna e-villen etuja ovat suomenkieliset selkeät verkkosivut, suomenkielinen asiakaspalvelu, sekä mahdollisuus maksaa tuotteet verkkopankin kautta. E-ville sopii siis varsinkin sellaiselle, joka ei uskalla kertoa luottokorttinsa tietoja tuntemattomalle kiinalaiselle kauppiaalle.

E-villen etuja ovat suomenkieliset selkeät verkkosivut, suomenkielinen asiakaspalvelu, sekä mahdollisuus maksaa tuotteet verkkopankin kautta.

Jotkut tuotteet lähetetään Kiinasta, jolloin toimituksessa kuluu helposti parikin viikkoa. Mutta iso osa tuotteista löytyy Mäntsälässä olevasta varastosta, jolloin toimitusajaksi luvataan vain 1-3 arkipäivää. Verkkosivuilla surffatessa kerrotaan selkeästi, mitkä tuotteista postitetaan Suomesta.

EU:n ulkopuolelta tilatuista tuotteista pitää maksaa 24% arvonlisävero, mikäli tuotteen hinta on yli 22 euroa. E-villen kanssa tämäkin byrokratia käy kätevästi: Suomi-varaston tuotteisiin on jo lisätty arvonlisävero, muussa tapauksessa tulli-ilmoituksen voi tehdä kotisohvalta käsin. Pienet alle 22 euron tilaukset ovat verovapaita.

Mitä e-villestä kannattaa tilata?

E-villen verkkokaupassa kannattaa tutustua ainakin seuraaviin tuotekategorioihin:

Matkustaminen

Action-kamerat

Muistikortit

Varavirtalähteet

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi