Arvostelussa Madventures Suomi – millainen on maailmanmatkaajien Suomi-opas?

Madventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff. Pitkä tie takana ja varmasti monta seikkailua vielä edessä. Kuva: Marko Rantanen

Ovatko Suomen kuuluisimmat maailmanmatkaajat profeettoja myös omalla maallaan? Madventures Suomi -opas tekee kysymyksestä ajankohtaisen.

”He luulevat, että olen yhä 26 ja aina matkalla”, totesi keski-ikäistynyt beatnikien ja liftareiden kummisetä Jack Kerouac aikoinaan. Kerouacin Matkalla-kirjasta tuli beatsukupolven suunnannäyttäjä, jonka uskottiin olevan aina reissussa, vaikka kirjassa kuvatuista matkoista oli kulunut jo vuosia.

Samaan tapaan Riku Rantala ja Tuomas Milonoff innostivat televisiosarjallaan kokonaisen sukupolven suomalaisia reissaamaan. Sarjan ensimmäinen ja legendaarisin, kevyellä kalustolla kuvattu tuotantokausi julkaistiin vuonna 2002. Siitä on jo 18 vuotta. Se helposti unohtuu, kun miettii Madventures-seikkailijoita.

Kolmannesta, vuonna 2009 julkaistusta englanninkielisestäkin tuotantokaudesta on jo reilu vuosikymmen. Madventures on silti pysynyt näkyvänä brändinä suomalaisessa matkailuskenessä. Heidän vaikutuksensa suomalaiseen reissukulttuuriin on yksinkertaisesti ollut niin suuri, etteivät madventuresit unohdu, vaikka he ovatkin jo vuosikaudet keskittyneet vetämään erinomaista Docventures-dokumenttisarjaa.

Siinä välissä madventuresit ovat julkaisseet tasaiseen tahtiin kirjakauppojen hyllyille opaskirjoja maailmanmatkailusta eri näkökulmista.

Näistä tuorein, Madventures Suomi, tuli ulos uunista lokakuussa 2020. Samana vuonna televisiosta tuli myös Suomeen keskittynyt Madventures-tv-sarjan neljäs tuotantokausi.

Kirja herätttää lupauksia mutta myös kysymyksen: ovatko Suomen kuuluisimmat maailmanmatkaajat profeettoja myös omalla maallaan?

Suomi-opas sopii aikaamme

Kannessa näkyvien Rikun ja Tunnan lisäksi teoksen kirjoittamiseen on osallistunut Esa Salminen. Kuva: Johnny Kniga

Ajoitus ei voisi olla parempi. Kaksikko on jälleen ajan hermolla, kun lentohäpeän ja etenkin maailmanlaajuisen pandemian myötä lähimatkailusta on tullut trendikästä.

Lonelyplaneteista ja muista perinteisistä matkaoppaista Madventures erottuu etenkin ”päräyttävän” visuaalisella annillaan kuten Vilunki 3000:n tekemillä psykedeelisillä kartoilla.

”Yyberin” persoonallista kieltäkin löytyy, mutta se on tässä oppaassa jäänyt selvästi taka-alalle.

Madventures Suomi on pääosin yllättävänkin suoraviivaista peruskieltä ja lipuu välillä setämäisyyksiin: ”Yyterissä pääsee hyvin rantatunnelmaan. On peliä, tapahtumaa, lekottelua ja jäätelöä. Varpaat santaan ja mieli vapaalle.”

Vaan ehkä se on ymmärrettävääkin. Kuten todettiin, tämän reissun alusta on jo 18 vuotta. Siinä vaiheessa reppureissaajakaksikko on kasvanut perheenisiksi.

Korona vaikutti kirjan tekemiseen

Tekstin ajoittaiseen laiskanpulskeuteen saattaa tosin olla syynä myös aiheen laajuus (koko Suomi) ja tiukka aikataulu.

Heti avauspuheessa kirjoittajat kertovat, että pandemia vaikutti kirjan tekemiseen, kun keväällä 2020 matkustamista Suomessa oli rajoitettu. Heiltä jäi osa kohteista käymättä, kun Uusimaa laitettiin matkustuskieltoon.

Reissaamaan ei päässyt. Sen sijaan madventuresit turvautuivat satojen faniensa apuun, kun nämä lähettivät vinkkejä kotikulmiltaan.

Kohteiden kuvailuissa ollaankin välillä selvästi toisen käden tietojen varassa. Silti niiden kuvailuun olisi varmasti tullut enemmän madventuresmäistä sykettä, jos aikaa olisi ollut enemmän käytössä.

Kannattaa myös huomioida, että vaikka teoksen kannessa komeilevat isolla Rikun ja Tunnan nimet, on kirjan tekemiseen osallistunut kolmaskin henkilö, palkittu tietokirjailija Esa Salminen.

Teoksessa on toki myös paljon tuttua Madventures-huumoria ja hauskaa sanailua sekä erinomaisia vinkkejä. Kokenutkin kotimaanmatkaaja löytää uusia paikkoja esimerkiksi Suomen perinteisimpien baarien listalta. Näitä kuppiloita on pakko päästä testaamaan!

Teos etenee aluekohtaisesti

Madventures on jakanut maan omiin maantieteellisiin alueisiinsa, jotka muistuttavat vapaalla kädellä vedettyä maakuntamallia. Osa alueista, kuten Lappi, saa selvästi ”päräyttävämmän” käsittelyn kuin jotkin toiset alueet. Lapissa – ja vaikkapa Pohjanmaan Kallankareilla – teksti on ehtaa Madventuresia. Tätä lisää!

Olisikin voinut olla hyvä valinta keskittyä aidosti ja kunnolla niihin kohteisiin ja teemoihin, joista Madventuresilla on eniten kokemusta eikä koettaa kattaa tasapuolisesti koko maata. Nyt kirja kärsii listamaisuudesta. Kohteita on paljon, mutta niistä kerrotaan vähän.

Kattavuuden tavoittelemiseen on toisaalta ihan hyvä syykin. Yllättävää kyllä, Suomesta ei ole julkaistu suomeksi pitkään aikaan yhtä kattavaa Suomi-opasta. Madventures-Suomi täyttää tämän aukon. Alan klassikko on kattava ja huolella tehty Automatkailijan Suomi, mutta sen uusi ja päivitetty painos ilmestyy vasta vuonna 2021. Eikä siinä tietysti ole samaa tenhoa ja brändin vetovoimaa kuin Madventuresissa.

Olisin silti toivonut teokseen vielä nykyistä paljon enemmän henkilökohtaisuutta. Ja sitä todennäköisesti muutkin lukijat toivoisivat, madventuresit kun ovat monen suomalaisen reissarin rakkaita esikuvia. Valintaa olisi voinut rohkeasti tehdä enemmän sen mukaan, mikä on tekijöistä oikeasti kiinnostavaa.

Kirjan vinkit ovat parhaimmillaan silloin, kun ne käsittelevät mielenkiintoisia löytöjä. Ensi kerralla Turussa täytyy kokeilla perinteistä kuppausta kaupungin ainoassa yleisessä saunassa Forumissa.

Ääneen pääsevät suomalaiset marginaaliveijarit

Väestöstä nostetaan esiin marginaalissa elävät ”heimot”, kuten Lapin kullankaivajat, Perämeren hylkeenpyytäjät, Itä-Helsingin uussuomalaiset sekä uuspakanallinen Karhun kansa (jonka shamaani taitaa tosin olla tätä kirjoitettaessa rikostutkinnan alla). Tästä iso plussa. Tämä on kirjan kiinnostavinta antia.

Kirjassa pohditaan myös suomalaisuutta ja suomalaisuuden muodostumista. Ääneen pääsevät niin Topeliuksen Maamme-kirja kuin tuoreempi tietäjä Juha Hurme.

Topeliuksen liki 150 vuotta vanhat sitaatit kansamme heimoluonteista tuntuvat edelleen hämmästyttävän osuvilta. Ja Topeliuksen sanailukin on niin näppärää, että sen voisi kuvitella tulleen madventuresien omasta kynästä.

Jos on tosissaan kiinnostunut suomalaisuudesta ja kulttuurimme juurista, kannattaa Madventuresin ohella hankkia oppaassakin mainittu Juha Hurmeen huikea teos Suomi. Teksti on ilkikurista, oivaltavaa ja viisasta. Vähän kuin Madventures potenssiin kolme.

Uutta ja vanhaa

Useat kirjan luvuista liittyvät suoraan Madventuresin tv-ohjelmiin, ja jossain määrin Riku kierrättää myös Hesarin kolumnejaan. Tästä on tuskin haittaa, sillä ne ovat saattaneet mennä lukijalta ohi.

Kompaktista ja kestävästä muodostaan johtuen kirja solahtaa helposti vaikka reppuun. Siinä on kuitenkin paljon viitteellistä tietoa, minkä takia se ei yksinään riitä oppaaksi, vaikka automatkalle halki maan. Eli sikäli esipuheen lupaus ei pidä aivan paikkaansa, että muuta opasta Suomeen ei tarvitse.

Selvänä perusoletuksena on, että lukijoilla on myös kirjan rinnalla pääsy nettiin. Ja hyvä niin. Hinnat, ja näinä päivinä varsinkin aukioloajat muuttuvat nopeasti, joten niiden tarkka kirjaaminen olisikin ollut turhaa.

Parhaimmillaan kirja on mainio ideapankki, jota pläräilemällä löytää alati jotain kiinnostavaa. Laiskimmillaan kirja on hieman ylimalkainen luettelo suomalaisista matkakohteista. Omimmillaan teos on niille, joille kotimaa on vielä pitkälti tuntematonta maastoa, vaikka kokeneetkin Suomen-kiertäjät löytävät teoksesta uutta koettavaa.

Teoksen suurin arvo on siinä, että se on ylipäätään tehty. Toivottavasti Madventuresit saavat härmäläiset vihdoin ymmärtämään, että Suomi todellakin on maailmanluokan matkailumaa.

Ja kuten teoksen loppusanoissa luvataan – tämä on vasta Madventuresin Suomi-seikkailujen alku!

Teoksen voi tilata netistä tai kuunnella vaikkapa Storytelin äänikirjana – Rikun ja Tunnan itsensä lukemana.

Tunna Milonoff ja Riku Rantala (Esa Salminen): MADVENTURES SUOMI, Johnnny Kniga 2020

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi