Erilainen prinsessasatu – arvostelussa kirja Prinsessan pako

Dubaissa ei kannata joutua tekemisiin poliisin kanssa – ei ainakaan prinsessan kidnappaamisesta syytettynä. Kuva: Capture Light / Shutterstock

Dubai, tuo influenssereiden puuhamaa ja shoppailijoiden paratiisi, nostaa taas päätään hiihtolomalaisten ulkomaanmatkakohteena. Pandemiarajoitukset eivät YLEn mukaan ole tiellä.

Matkalukemiseksi voi tuskin suositella Johanna Elomaan toimittamaa kirjaa Tiina Jauhiaisen epäonnistuneesta paosta keväällä 2018 Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista dubailaisen prinsessa Latifan kanssa. Muuten kirja on mielenkiintoista luettavaa.

Tiinan, joka toimii tärkeimpänä kertojana, taustoittamiseen käytetään useita sivuja, mutta kirjoittaja on antanut tilaa myös Jauhiaisen perheelle sekä pitkäaikaiselle ystävälle. Kuvitusta ei ole, mutta netistä sellaista löytyy sitäkin enemmän.

Dubain hallitsijan tyttäret elävät kultaisessa häkissä

Dubaita hallitsee Šeikki Muhammad ibn Rašid Al Maktoum, joka on samalla myös öljyllä rikastuneiden Arabiemiirikuntien pääministeri ja varapresidentti. Sheikillä on kuuden vaimon kanssa yhteensä 25 lasta, joista yksi on vuonna 1985 syntynyt Latifa bint Mohammed bin Rašid Al Maktum (II).

Sinä missä prinssit ovat etuoikeutettuja, prinsessat elävät kultaisessa häkissä, ilman oikeutta tehdä töitä tai opiskella. Matkustamisesta tai sosiaalisista kontakteista puhumattakaan.

Eräät heistä ovat kuitenkin yrittäneet muuttaa kohtaloaan. Latifan vanhempi sisar oli yrittänyt pakoa ja viettänyt sen jälkeen vuosikausia ”lääkityksen alaisena”. Siksi pikkusisko suunnitteli pakonsa huolellisesti. Hän värväsi itselleen avustajia, joista yksi oli suomalainen Tiina Jauhiainen, vuonna 1977 Iisalmessa syntynyt maailmankansalainen.

Tiina päätti auttaa prinsessaa, mutta kyseessä ei ollut hetken mielijohde, vaan vuosia jatkunut suunnittelu, joka oli lähtenyt prinsessasta itsestään. Rahasta hänelläkään ei tuntunut olevan puutetta.

Ennen Tiinaa mukana olivat jo ranskalaistaustainen hämäräliikemies ja kansainvälinen seikkailija, Hervé Jaubert, sekä tämän maanmies, muuan personal trainer, joka esiintyy kirjassa vain nimellä Chris.

Pakoon Dubaista

Alun perin Tiina palkattiin opettamaan Latifalle capoeiraa, vaikka tämän pätevyys lajin opettamiseen ei ollut kummoinenkaan. Tärkeintä tuntui olevan, että opettaja on länsimainen nainen. Koska prinsessan harrastukset – laitesukellus, laskuvarjohyppy ja taekwondo – ovat melko fyysisiä, brasilialaisperäinen taistelutanssi sopi hyvin kuvaan.

Pakosuunnitelma kulki niin, että Tiina vei Latifan auton takakontissa Omanin puolella. Siellä asuva Chris kuljetti heidät motorisoidulla kumiveneellä aluevesirajojen ulkopuolelle, missä Jaubert otti heidät jahtinsa kyytiin ja suuntasi kohti Sri Lankaa.

Siihen asti kaikki sujui suunnitelmien mukaan.

Matka katkesi Goan edustalla, kun Intian rannikkovartiosto valtasi aluksen väkivaltaisella rynnäköllä. Latifa, Tiina, Jaubert sekä koko filippiiniläinen miehistö piestiin pahasti ja matkustajat palautettiin Dubaihin.

Mikä meni vikaan?

Intian median mukaan Latifa vaihdettiin vaihtokaupassa, jossa Arabiemiraatit vastavuoroisesti luovuttivat Intian armeijan korruptioskandaaliin sekaantuneen Christian Michelin Intialle. On selvää, että tästä ei voinut olla tietämättä myöskään maan pääministeri Modi.

Vaikka hindujen ja muslimien välillä onkin Intiassa jatkuvaa kahnausta, rahan valta ja yksityiset bisnekset, kuten vankien vaihto (?) näyttävät olevan kuitenkin uskonnonkin yläpuolella. Koko koneisto käynnistettiin kahden naisen ja eurooppalaiselle oudon kunniakäsityksen takia.

On mahdollista, että myös Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi, FBI, auttoi kidnapatuksi olettaneensa prinsessan paikannuksessa. Siksikin on suurta ironiaa, että muuten pitkään ja huolella pakoa suunnitelleet eivät olleet selvillä siitä, että Latifan toivomaa turvapaikkaa Yhdysvalloissa voi hakea vain maan alueella.

Tiina joutui Dubaissa vankilaan

Tiina virui viikkokausia dubailaisessa vankilassa, jossa häntä kuulusteltiin ja pyrittiin murtamaan henkisesti. Ulkomaalainen voi saada massa pelkästään kannabiksen käyttörikoksesta neljä vuotta ehdotonta vankeuta. Samaan paikkaan heitetään myös raiskatut naiset, kansallisuudesta riippumatta. Ja nyt Tiinaa syytettiin prinsessan kidnappauksesta.

Ehkä hän olisi jäänytkin tyrmään, ellei ystävä Marko Remes olisi toimittanut julkisuuteen Latifan ennen pakoa itsestään kuvaamaa videota. Vapauttaminen tapahtui kaiken ajan tajun menettäneelle Tiinalle yhtä yllättäen kuin vangitseminenkin. Yhtäkkiä hän oli taas takaisin lapsuudenkodissaan Iisalmessa.

Siitä huolimatta, että Jauhiaisen kuva oli loistanut pitkään lööpeissä, hänen palattuaan Suomeen mikään virallinen taho ei ollut hänestä kiinnostunut. Hän ei edelleenkään tiedä, oliko ulkoministeriöllä tai maamme johdolla tekemistä hänen vapauttamisensa kanssa. Dubaissa hän tuntuu olevan lähes epähenkilö.

Huonomminkin olisi tietenkin voinut käydä – paljon huonommin. Tiina kertoo 17 Dubaissa asutun vuoden tehneen hänestä ihmisoikeusaktivistin. Vapauduttuaan hän oli mukana Free Latifa -liikkeessä, joka jostain syystä tuo mieleen amerikkalaista entistä teinipopparia tukeneen kampanjan.

Mitä kuuluu Latifalle ja kumppaneille?

Tiina pääsi vielä välikäden kautta yhteyteen vankeudessa olevaan Latifaan. Tälle saatiin toimitettua jopa puhelin, millä hän piti yhteyttä ulkomaailmaan – kunnes yhteys paljastui ja katkesi.

Prinsessan paosta ja oikeuksista käräjöitiin Lontoossa. Mutta vaikka tämä todettiin yksiselitteisesti jutun voittajaksi, mikään ei muuttunut.

Šeikin suhteet ylettyvät golfaavista Trumpeista Windsoreihin, kilpahevosharrastuksen myötä myös Britannian monarkiaan. Jauhiainen vetosi ystävänsä puolesta jopa Englannin kuningattareen. Sheikin linjaa tukemaan vedettiin puolestaan mukaan myös entinen YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, Irlannin presidentti Mary Robinson.

Chris vapautettiin melko pian pidätyksensä jälkeen. Jaubertista Tiina ei tiedä muuta kuin että tämä selvisi juuri ja juuri hengissä. Sympatioita hämäräperäiselle miehelle ei kuitenkaan juuri heru.

Tiina olettaa, että Latifa on sitoutunut olemaan pitämättä häneen yhteyttä, vaikka prinsessasta onkin taas julkaistu kuvia jopa Emiraattien ulkopuolelta. Myös kaikki Jauhiaisen Dubaissa asuvat tutut ovat katkaisseet yhteydet häneen. Ajatuspoliisi valvoo varsinkin verkossa.

Ymmärrettävistä syistä kirjasta ei keskustella Facebook-ryhmässä Suomalaiset Arabiemiraateissa. Englanninkielinen Dubai Expats taas keskittyy lähinnä mielikuvitukselliseen arkkitehtuuriin. Ja sitä Dubaissa riittää: maailman korkeimmalle pilvenpiirtäjälle ja monelle rakennukselle ei tunnu löytyvän mitään järjellistä syytä, mutta niiden rakennustelineiltä on putoillut lukuisia siirtotyöläisiä.

Kirja herättääkin kysymyksen: Jos prinsessoja kohdellaan näin, niin miten kohdellaan vääräuskoisia, joilla ei satu olemaan oikeanlaista passia?

Vaikka prinsessat eläisivätkin rakkaudettomassa maailmassa ilman ihmisarvoa, he eivät ole ainoita, joiden ihmisoikeuksia emiraateissa rikotaan. Tiina Jauhiainen kritisoikin sekä Dubaissa asuvia että emiraatteja estoitta suitsuttavia bloggareita. Mutta ruokkivaa kättä ei kannata purra, eikä Emiraatteja arvostella ilman seurauksia – ei edes säätä.

Kirjan voi tilata Adlibriksestä tai kuunnella äänikirjana.

Johanna Elomaa: Prinsessan pako (WSOY 2021)

 

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi