Berliini – opas jatkuvan muutoksen kaupunkiin

Spreejoki virtaa Berliinin halki. Entisen Itä-Berliinin symboli, Televisiotorni, kohoaa muuten matalan keskustan ylle ja näkyy kauas. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Jos suunnittelet Berliinin-matkaa, niin sanotaan se nyt suoraan heti aluksi: Berliini on Euroopan rumimpia pääkaupunkeja. Se ei kuitenkaan tee Berliinistä yhtään vähemmän hyvää matkakohdetta vaan päinvastoin: Berliini on maailman kiehtovimpia metropoleja.

Berliini houkuttelee juuri epätäydellisyydellään ja keskeneräisyydellään.

Lähihistoriasta kiinnostuneelle matkaajalle Berliini onkin yhtä merkittävä kohde kuin Rooma antiikin harrastajille. Viime vuosisata koetteli ja muokkasi Berliiniä enemmän kuin mitään toista kaupunkia. Harva kaupunki on kokenut yhtä monta käännettä yhtä lyhyessä ajassa.

Ideologiat, elämäntyylit, rakennustavat ja armeijat vyöryivät 1900-luvulla Berliinin yli kuin hyökyaallot. Keisarillisen Saksan omanarvontuntoisesta pääkaupungista Berliini muuttui muutaman vuosikymmenen välein dekadenssin keskukseksi, natsisaksan pääkallonpaikaksi, raunioiksi, jaetuksi kaupungiksi ja jälleen yhdistyneen Saksan pääkaupungiksi.

Jäljelle on jäänyt vain vähän mitään yhtenäistä. Eikä Berliini ole vieläkään painanut jarrua.

Berliini matkakohteena

Berliinin muurista on jäljellä muutamia pätkiä, joista tunnetuin on katutaiteella koristeltu East Side Gallery. Kuva: Turtix / Shutterstock

Juuri keskeneräisyys ja epäyhtenäisyys on tehnyt Berliinistä niin upean kaupungin ja matkakohteen. Berliinissä on yhä tunne, että asukkaat voivat tehdä kaupungista mieleisensä. Berliini ei ole vielä ”valmis” kuten niin monet muut Länsi-Euroopan pääkaupungit. Berliini elää ja muuttuu edelleen silmissä.

Jatkuva muutos on taiteen ja luovuuden polttoainetta. Koko 2000-luvun alun ajan Berliini onkin ollut Euroopan boheemein kaupunki. On arvioitu, että Berliinissä asuu yli 20 000 taiteilijaa. Gallerioita Berliinissä on yli 400, enemmän kuin missään muussa eurooppalaisessa kaupungissa.

Berliinin heikkoudesta on tullut sen vahvuus, sen suurin vetonaula.

Mutta jatkuvaan muutokseen kuuluu myös se, että Berliinin boheemeimmat huippuhetket on kaiketi jo ohitettu. Vuokrat nousevat, Berliini keskiluokkaistuu.

Onneksi Berliinin henkeä on vielä paljon jäljellä, ja se tarttuu nopeasti matkailijaankin. Berliini saa miettimään, mikseivät kaikki kaupungit voisi olla niin kuin Berliini? Samaan aikaan boheemeita ja järjestäytyneitä, vapaina turhista kielloista ja kahleista ja kuitenkin niin, että kaupunki toimii kuin rasvattu kone. Ja vielä yhtä edullisia!

Tällä sivulla esitellään Berliini matkakohteena ja kaupunginosien mukaan. Omalla sivullaan esitellään tarkemmin Berliinin nähtävyydet.

Berliinin kaksi keskustaa

Anteeksi, miten pääsen keskustaan? Niin, siis minne? Jos Espoo on tunnettu siitä, ettei sillä ole keskustaa ollenkaan, niin Berliinilläpä keskustoja on, tietysti, kaksin kappalein.

Mitte ja Berliinin historiallinen keskusta

DDR-tunnelmaa henkivä Maailmankello sijaitsee Alexanderplatzilla Mitten kaupunginosassa. Kuva: Daniel Vine / Shutterstock

Mitte oli Berliinin ainoa keskusta toiseen maailmansotaan asti, ja monen mielestä se on sitä edelleenkin. Suurin osa Berliinin kuuluisimmista nähtävyyksistä on juuri Mittessä:

On Brandenburgin portti ja siltä alkava paraatikatu Unter den Linden eli Lehmusten alla.

On Alexanderplatz televisiotorneineen ja maailmankelloineen. On Museosaari upeine museoineen, komeita aukioita ja monipuolisia ostospaikkoja. Suurkaupungin sykettä.

Mitten hotellit ovatkin hyvä valinta yöpymiseen, jos mielessä on nimenomaan Berliinin nähtävyyksien katselu. Toisaalta Mittessä voi tuntua välillä siltä, että tuon suurkaupungin sykkeen saavat aikaan aitojen berliiniläisten sijaan muut turistit.

Mielenkiintoinen ja kohtuuhintainen hotelli Mittessä on esimerkiksi Georg Baselitzin taiteella koristeltu Art’otel Berlin-Mitte, josta ei ole pitkä matka myöskään Kreuzbergin yöelämään – ja paljon Mitteä berliiniläisempään tunnelmaan.

Charlottenburg ja Schöneberg – Berliinin ostoskeskusta

Charlottenburg
Berliinin länsipuolen keskusta on ilmeeltään moderni. Kuva: Gilly / Unsplash

Sodan jälkeen Mitte jäi itä-Berliinin puolelle ja länsi sai oman keskustansa, Charlottenburgin ja Schönebergin alueen. Uusi keskusta luotiin kuin tyhjästä Zoo-rautatieaseman eteläpuolelle. Kaupunginosaa ei sovi edelleenkään väheksyä.

Historiallista tunnelmaa ei alueelta pahemmin löydy, mutta sitäkin enemmän ostoskatujen vilinää. Täällä sijaitsee Berliinin kuuluisin ostoskatu, Kurfürstendamm, jonka varrella on niin merkkiliikkeitä kuin edullisempiakin vaatekauppoja.

Alue on hyvä paikka asua viikonloppuisin, kun arkipäivinä liikemiesten täyttämät hotellit laskevat roimasti hintojaan.

Hotel Palace on perinteinen, yksityisomisteinen viiden tähden hotelli, jonka hinnat ovat yllättävän edulliset, aamiainen loistava ja spa-osaston uima-allas suosittu rentoutumispaikka. Ystävällinen palvelu.

Hotel Intercontinental valikoituu vaihtoehdoksi huipputarjoustensa perusteella. Kansainvälisen ketjuhotellin huoneet ovat yllättävän pienet, mutta kun liikemiehet ovat lomalla, hotelli laskee hintansa uskomattoman alas.

Berliinin trendikkäät kaupunginosat

Kahden keskustan lisäksi Berliinissä on lukuisia muitakin kiinnostavia kaupunginosia, joissa viettää kuin huomaamatta koko päivän ihan vaan elämänmenoa katsellessa ja aina välillä kulmabaarissa tai kuppilassa pistäytyessä.

Prenzlauer Berg – katumarkkinoita ja kauniita rakennuksia

Prenzlauer Berg
Prenzlauer Berg on arkkitehtuuriltaan Berliinin kauneimpia alueita. Kuva: Jonas Denil / Unsplash

Prenzlauer Berg lyhentyy berliiniläisten suussa usein Prenzlbergiksi. Se on paitsi mielenkiintoinen ja eläväinen kaupunginosa, myös historiallisesti merkittävä.

Prenzlauer Berg on entistä Itä-Berliiniä, ja juuri täältä alkoi se kehitys, joka lopulta johti Saksojen yhdistymiseen. Prenzlauer Bergiin kehittyi jo 1970-luvulla hiljainen ja salainen DDR-oppositio. 1980-luvulle tultaessa oppositio kokoontui säännöllisesti Getsemane-kirkossa (Stargarder Straße 77), mistä käsin organisoitiin mielenosoituksia kesällä 1989.

Prenzlauer Bergissä sijaitsi myös Bornholmer Straßen rajanylityspaikka, joka oli ensimmäinen, joka Berliinin muurin murtuessa avattiin vapaaseen kauttakulkuun.

DDR:n aikaan Prenzlauer Berg oli hiljaista aluetta, ja rajan tuntumassa olevat kerrostalot oli tyhjennetty. Kun muuri murtui, muutti tyhjiin taloihin vaihtoehtoväkeä.

Berliinin boheemeista kaupunginosista ensimmäisenä maineeseen nousikin juuri Prenzlauer Berg. Sittemmin asuminen on täällä kallistunut niin, että 1990-luvun boheemit nuoret ovat joutuneet antamaan tietä varakkaammille hipstereille ja menestyneimmille taiteilijoille.

Boheemiudesta ja rosoisuudesta on kuitenkin vielä jotain jäljellä, ainakin vesipiippubaarien muodossa, vaikka kahvilat ja viinibaarit ovatkin vallanneet alaa.

Kaupunginosa edelleen hyvin viihtyisä ja erinomainen kohde etenkin perheille – täällä on useita hauskoja leikkipuistoja.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että jos on liikkeellä lasten kanssa, kannattaa katsastaa juuri Prenzlauer Bergin hotellit.

Poikkeuksellisen tyylikkäitä – mutta silti rentoja – majapaikkoja ovat huoneistohotellit Linnen ja Belfort sekä entiseen uimahalliin remontoitu Hotel Oderberger.

Edullista majoitusta alueella tarjoaa erinomainen Pfefferbett Hostel, joka sijaitsee entisessä panimossa vain muutaman askelen päässä Senefelder Platzin metroasemalta.

Kreuzberg – Pikku-Istanbul on Berliinin yöelämän keskus

Oberbaumbrücke Kreuzberg
Kaunis Oberbaumbrücke tuo Kreuzbergin yöhön lisäannoksen Istanbulin henkeä. Kuva: Vitaly Rubtsov / Unsplash

Kreuzberg tunnetaan Berliinin Pikku-Istanbulina, jossa riittää kebabien lisäksi edelleen myös edullisia baareja, jotka eivät tunnu sulkevan koskaan.

Kreuzberg on vanhaa Länsi-Berliiniä, jota muuri kiersi kolmesta suunnasta. Niinpä alue jäi syrjään, jopa hiukan eristyksiin, ja siitä kehittyi niin punkkarien kuin homojenkin kaupunginosa, jossa vaihtoehtoväki sai olla rauhassa ja asua edullisesti.

Punkkarit ovat jo harmaantuneet ja hipsterit vallanneet täälläkin alaa, mutta halvan tuopin Kreuzbergista saa edelleen, eikä baareilla tunnu olevan sulkemisaikaa ollenkaan.

Turkkilaisia asuu Kreuzbergissä paljon, ja kebab onkin täällä melkeinpä kansallisruokaa. Little Istanbul -lempinimi ei ole kovin kaukaa haettu.

Kahvin ystäville Kreuzberg lukuisine pienine kahvipaahtimoineen on melkeinpä taivas. Paahtimoilla on yleensä oma kahvila ja pieni myymälä.

Hyvä ja sopivan kuhiseva paikka aloittaa Kreuzbergiin tutustuminen on Kottbusser Torin metroasema. Katsasta ainakin Oranienstraßen meininki – täältä ei ole vaikeaa löytää pientä, persoonallista baaria tai edullista ruokapaikkaa.

Elävää musiikkia on varsinkin viikonloppuisin monissa pienissäkin baareissa.

Admiralbrückellä taitaa olla leveyttä enemmän kuin pituutta. Landwehrkanal-kanavan ylittävä silta on muodostunut katusoittajien lempipaikaksi. Tänne tullaan pussikaljan kanssa nauttimaan ilmaisesta konsertista ja auringonlaskusta.

Kreuzbergissä kannattaa asua varsinkin, jos matkan päätavoitteita on Berliinin yöstä nauttiminen. Biletysreissun tukikohdaksi ovat mainioita valintoja boheemisti sisustettu Lekkerurlaub ja kodikas Wil7 Boutique Hotel.

Katso tarjoukset Kreuzbergin hotelleihin.

Neukölln – kaupunginosa jatkuvassa muutoksessa

Neukölln
Neuköllnin maisemia Sonnenbrücken kohdalla. Kuva: Claudio Schwarz-Purzlbaum / Unsplash

Juuri nyt Berliinin nopeiten muuttuva kaupunginosa on entinen maahanmuuttajien Neukölln. Oikeastaan Neuköllnistä ei pitäisi kirjoittaa mitään, sillä kaupunginosa muuttuu sellaisella vauhdilla, ettei perässä tahdo pysyä. Mene siis paikan päälle katsomaan, miltä siellä näyttää juuri tänään!

Neukölln on gentrifikaation kärjessä. Alueelta löytyy vielä rähjäisiäkin kadunpätkiä. Täällä asuu paljon maahanmuuttajia, jotka ovat avanneet erinomaisia etnisiä ravintoloita. Berliinin parasta libanonilaista ruokaa tarjoillaan juuri Neuköllnissä.

Yhä enemmän vastaan tulee myös trendikkäitä vegaaniruokapaikkoja, pop-up-taidegallerioita, tatuointiliikkeitä ja kaikenlaista yleistä pöhinää.

Metrosta voi jäädä vaikkapa Hermannplatzin asemalla, ja suunnittelemattoman kuljeskelun lomassa voi ottaa tavoitteeksi ainakin vilkkaan Wesertsraßen.

Neuköllnin kanavan ranta kutsuu hengailemaan paitsi maisemien, myös markkinoiden vuoksi. Maybachuferin turkkilaiset markkinat tiistaisin ja perjantaisin pursuavat herkkuja, ja jos et muuta ostettavaa löydä, niin poimi mukaasi vaikkapa säästöpakkaus hehkulamppuja. Kiellettyjä tai ei, nyt ollaan sittenkin enemmän Turkissa kuin tylsässä sääntöjen EU:ssa.

Berliini lasten kanssa

Berliinin luonnontieteellisessä museossa on dinosaurusten luurankoja. Kuva: Radiokafka / Shutterstock

Berliinissä riittää näkemistä ja tekemistä myös perheille. Hyvä kaupunginosa perheille on Prenzlauer Berg, entinen vaihtoehtokaupunginosa, josta on tullut jo aikaa sitten boheemien berliiniläisten perheiden suosikkialue.

Prenzlauer Bergissä pääsee nauttimaan Berliinin kaupunkikulttuurin lapsiystävällisestä puolesta: Prenzlauer Bergissä on hyvin aamiaispaikkojen ja ravintoloiden lisäksi paljon leikkipuistoja. Iltaelämää on sen sijaan vähemmän. Kulkeminen ydinkeskustan (Mitten) nähtävyyksille on vaivatonta.

Katso tarjoukset Prenzlauer Bergin hotelleihin.

Berliinin luonnonhistoriallisen museon dinosaurukset

Ehdoton kohokohta perheille Berliinissä on luonnonhistoriallinen museo, Museum Naturkunde, jonka dinosauruskokoelma kuuluu maailman parhaisiin.

Heti aulassa vastaan tulevat vaikuttavat dinosauruksenluurangot – ja kun niitä katsoo kiikareiden läpi, jättiliskot heräävät eloon. Huikeaa!

Museon toinen kohokohta on universumia esittelevä video, jota katsotaan sohvalla makaillen kuin katsottaisiin suoraan avaruuden syvyyksiin.

Berliinin eläintarha

Suosittu nähtävyys lasten kanssa on myös Zoologischer Garten Berlin, yksi Euroopan suurimmista ja merkittävimmistä eläintarhoista.

Berliinin puistot

Jos Berliinin kuuluisin puisto onkin Brandenburgin portin takaa alkava Tiergarten, on kiehtovin puisto entisellä Tempelhofin lentokentällä. Natsien rakentama lentokenttä suljettiin reilut kymmenen vuotta sitten, ja entisistä kiitoradoista on tullut pyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden temmellyskenttiä.

Berliinin ostokset

Kaufhaus des Westens eli Kadewe on Berliinin historiallinen tavaratalo. Kuva: Noppasin / Shutterstock

Berliini on hyvä ostoskaupunki, vaikka hintataso ei enää olekaan yhtä edullinen kuin takavuosina. Alennusmyynneissä hintoja alennetaan kuitenkin reippaammin kuin Suomessa, joten löytöjä pääsee edelleen tekemään.

Berliinin suurin tavaratalo KaDeWe

Berliinissä on yksi legendaarinen ostospaikka ylitse muiden: Berliinin suurin tavaratalo KaDeWe eli Kaufhaus des Westens on yksi maailman kuuluisimmista tavarataloista. Kun Berliinin muuri murtui, itäsaksalaiset ryntäsivät ensimmäisenä KaDeWehen ihmettelemään kapitalistisen maailman tavarapaljoutta.

KaDeWe on edelleen voimissaan ja vierailun arvoinen. KaDeWen kohokohta on kuudennen kerroksen huikea ruokaosasto, todellinen runsaudensarvi, jonka pystybaareissa pääsee herkuttelemaan laadukkailla juustoilla, viineillä ja keskieurooppalaisilla herkuilla. Erityisen kuuluisa on KaDeWen wieninleike.

Kurfürstendamm – Berliinin kuuluisin ostoskatu

Berliinin kuuluisin ostoskatu on Kurfürstendamm, joka sijaitsee entisen Länsi-Berliinin keskustassa, Charlottenburgissa. Kurfürstendammin varrella on sekä merkkiliikkeitä että edullisempiakin vaatekauppoja.

Myös ravintoloita ja kahviloita on paljon kansainvälisten ketjujen Hard Rock Cafésta Häagen Dazsiin ja ihan tavallisiin, paikallisiin kulmakuppiloihin.

Welcome to the hotel California! Hotel California on keskitasoinen kolmen tähden hotelli Ku’dammilla, Länsi-Berliinin ytimessä. Pienehköt mutta siistit huoneet ja edulliset hinnat.

Mulackstraße – Berliinin trendikäs ostoskatu

Berliinin trendikkäimpiä ostoskatuja on Mittessä sijaitseva Mulackstraße, jossa on lyhyellä viihtyisällä kadunpätkällä useita paikallisen muodin huippumerkkejä.

Mauerpark ja Flowmarkt – Berliinin parhaat kirpputorit

Berliini tunnetaan myös kirpputoreistaan. Yksi suurimmista on sunnuntaisin pidettävä boheemi Mauerpark Markt eli Muuripuiston markkinat. Puisto sijaitsee Berliinin muurin paikalla.

Puistossa järjestetään sunnuntaisin kirpputori, jolla on myynnissä kaikenlaisen käytetyn sälän ja neukkunostalgian lisäksi paikallisten taiteilijoiden suunnittelemia vaatteita ja monipuolista street foodia.

Lukuisat katusoittajat luovat mukavan leppoisaa tunnelmaa sunnuntai-iltapäivään ja liikkeellä on kaikenikäistä väkeä, myös paljon perheitä.

Toinen kiva sunnuntain kirpputori on Neuköllnin Flowmarkt, jossa pääsee shoppailun lisäksi nauttimaan taiteesta ja musiikista. Tunnelma on usein kuin minifestareilla.

Kollwitzplatzin luomumarkkinat

Kollwitzplatzilla järjestetään joka torstai suuret Ökomarkt-luomumarkkinat, jonne jopa 50 pientuottajaa saapuu myymään luonnonmukaisesti viljeltyä ruokaa.

Valikoima ei rajoitu pelkästään vihanneksiin ja hedelmiin, vaan saatavilla on myös leipää, juustoja ja viiniäkin. Kaikki on lähellä tuotettua.

Jos piknik ei ole päivän ohjelmassa, niin toki luomumarkkinoilla voi myös syödä paikan päällä. Ruokakojut tarjoilevat muun muassa luomupizzaa.

Klassisen musiikin Berliini – Berlin Phillharmonie

Berliinin filharmonian vieressä on pienempi Kamarimusiikkisali. Kuva: Struvictory / Shutterstock

Legendaarinen, jo edesmennyt kapellimestari Herbert von Krajan nosti berliiniläisorkesterin maailman kuuluisimpien orkesterien joukkoon.

Orkesterin kotisali Philharmonie am Kulturforum ihastuttaa ja vihastuttaa modernilla 1960-luvun tyylillään. Mutta sitä kukaan ei voi kiistää, etteikö akustiikka olisi erinomainen.

Nollendorfplatz – Berliinin gayelämän keskus

Schönebergissä on paljon baareja ja vilkas yöelämä. Nollendorfplatz on Berliinin gayelämän keskus, ja sen eteläpuolen Gay Villageksi kutsutuissa kortteleissa on gaybaarien lisäksi lukuisia liikkeitä, joista voi ostaa vaikkapa Tom of Finland -henkisen asun itselleen.

Mitä Berliinissä kannattaa syödä?

Kreuzberg döner
Kreuzbergin kuuluisimman kebap-kioskin, Mustafa’s Gemüsen luomus. Valitettavasti alkuperäinen kioski on suljettu tulipalon takia. Kuva: Alana Harris / Unsplash

Berliinin-loman parhaisiin puoliin kuuluvat aamiaiset. Missään muussa kaupungissa ei saa yhtä herkullisia aamiaisia yhtä edullisesti. Berliiniin kannattaisi matkustaa jo aamiaisten takia. Ja koska ollaan Berliinissä, kahvilat tarjoavat aamiaisia pitkälle päivään.

Berliinin ravintolasuositukset tulevat ja menevät, mutta kaksi asiaa pysyy: döner ja currywurst.

Leivän väliin sullotun döner-kebapin sanotaan saaneen alkunsa juuri Berliinissä kaupunkiin muuttaneiden turkkilaisten keskuudessa. Annokset ovat suuria ja edullisia, ja Kebapbudeja löytyy joka nurkalta. Kebapin luvattua maata on Kreuzberg, josta on myös kotoisin Berliinin rakastetuin döner-kioski Mustafa’s.

Konnopke’s ja Berliinin paras Currywurst

Currywurst on totaalisen berliiniläinen herkku, jota on pakko maistaa jo ihan kulttuurielämyksenä. Kuva: Gkrphoto / Shutterstock

Mikään ei ole berliiniläisempää kuin currymakkara, jota saa nakkikioskeista ympäri kaupunkia, leivällä tai ilman, parilla eurolla. Kyseessä on oikeastaan bratwurst-tyyppinen makkara, jonka päälle ripotellaan curryä ja runsaasti ketsupintapaista, mutta tavallista vähemmän makeaa tomaattikastiketta.

Berliinin legendaarisin currywurst-kioski on Konnopke’s, joka sijaitsee Eberswalder Straßen metroaseman rautatiesillan alla Prenzlauer Bergissä. Vuodesta 1930 toiminut makkaragrilli on selvinnyt läpi fasismin, toisen maailmansodan sekä sosialismin kurimuksen ja näyttää pärjäävän oikein hyvin myös kapitalismin aikana.

Lähistöltä löytyy myös Berliinin vanhin biergarten.

Prater Biergarten on Berliinin vanhin biergarten

Melkein Eberswalder Straßen aseman vieressä, Kastanienalleella, sijaitsee Berliinin vanhin biergarten. Jo vuonna 1837 avatulla Prater Biergartenilla on oma nimikko-oluensakin. Prater pilsner -olutta voi nauttia ikivanhojen kastanjapuiden katveessa.

Perinteistä saksalaista ruokaa

Kun muualla Berliinissä hallitsevat etniset ravintolat, on Charlottenburgin ja Schönebergin alue on hyvää seutua maistella perinteistä saksalaista ruokaa kuten sianpotkaa ja schnitzeliä.

Ravintola Marjellchen tarjoilee preussilaista, pommerilaista ja sleesialaista keittiötä korttelin päässä Kurfürstendammilta. Valkoiset pöytäliinat tuovat arvokkuutta, mutta hintataso on silti edullinen (Mommsenstraße 9; puh. +49 30 883 2676).

Edellistä vaatimattomammat, vanhanaikaisen tunnelmalliset puitteet tarjoaa Berlinchen (Bayreuther Straße 44; puh. +49 30 21996177) eli ”pikku-Berliini” lähellä Wittenbergplatzia ja KaDeWen tavarataloa. Rarvintola on erikoistunut nimenomaan Berliinin alueen ruokiin, joskaan suomalainen ei välttämättä ymmärrä, mikä tekee paikan schnitzelistä juuri berliiniläisen…

Berlinchenin persoonallinen kokki ei voita asiakaspalvelupalkintoa, mutta ruoka on erinomaista ja suomalaisittain edullista. Ei luottokortteja.

Restaurant Massai – afrikkalaista ruokaa

Etnisten ravintoloiden sarjassa Prenzlauer Bergin afrikkalainen ravintola Massai on omassa luokassaan. Miltä kuulostaisi malilainen tai eritrealainen ateria? Jos olet aina halunnut tietää, miltä seepra, kirahvi tai krokotiili maistuvat, täällä se selviää.

Lychener Straße 12, U Eberswalder Straßen vieressä; puh. +49 30 48625595

Berliinin hintataso

berliini hintataso
Berliinissä syö edelleen edullisesti. Kuva: Ilolab / Shutterstock

Berliinillä oli pitkään maine uskomattoman edullisena eurooppalaisena pääkaupunkina. Sitten tulivat turistimassat, ja hintataso alkoi nousta. Mutta ei Berliini vieläkään kallis ole, varsinkaan suomalaisen mittapuun mukaan.

Berliinissä saa edelleen euroilleen paljon parempaa vastinetta kuin vaikkapa Lontoossa tai Pariisissa.

Suomen hintatasoa selvästi edullisempia ovat etenkin ravintolat ja baarit. Berliinissä on paljon hieman vaatimattomampia etnisiä ravintoloita, joissa ruoka on erinomaista ja hinta–laatusuhde kohdallaan.

Kulmabaarin tuopille ei hintaa kerry paria euroa enempää, ja tuore, täytetty sämpylä tai leivos konditoriasta mukaan napattuna maksaa alle puolet siitä mitä suomalaiskahviloissa.

Edullisia ovat myös Berliinin hotellit. Niiden hinnat vaihtelevat paljon, joten matkaa suunnitellessa kannattaa kokeilla eri päiviä. Tasokkaat hotellit ovat kalliita viikolla, kun liikemiehet kansoittavat ne, mutta viikonloppuisin hinnat voivat laskea paljonkin.

Turistihotelleissa puolestaan viikonloput ovat kalliita ja viikolla on halvempaa.

Kannattaakin miettiä, olisiko valmis vaihtamaan hotellia kesken matkan. Berliinissä se kannattaa muutenkin, niin voi samalla reissulla asua sekä itä- että länsipuolella.

Katso tarjoukset Berliinin hotelleihin.

Käytännön vinkit Berliinin matkalle

Juomaraha Berliinissä

Kun koulussa saksan tunnilla opetettiin sanomaan ”stimmt so” eli ”se on tasaraha”, niin siinä annettiin samalla aika hyvä nyrkkisääntö juomarahoista Berliinissä.

Prosentteja ei tarvitse ruveta laskemaan jenkkityyliin, mutta takseissa ja niissä kahviloissa, joissa on pöytiintarjoilu, asiakas tavallisesti pyöristää hintaa hiukan ylöspäin. Kun lasku on vaikkapa 12,15 €, niin 13 € on sopiva maksu.

Jos ravintolaillallisella on saanut hyvää palvelua (ja nykyisin niin saattaa jopa käydäkin, sillä berliiniläistarjoilijoiden maine maailman happamimpina alkaa pikkuhiljaa olla jo menneisyyttä), voi juomarahaa jättää muutaman euron per henkilö.

Voiko Berliinissä maksaa luottokortilla?

Saksa on yhä edelleen käteisen valtakuntaa. Jos saksalainen maksaa kortilla, hän käyttää yleensä EC-Kartea eli sikäläistä pankkikorttia.

Tietysti hotellit, suuremmat liikkeet ja paremmat ravintolat hyväksyvät Visan ja Mastercardin, ja Berliinissä korttimaksu on muuta Saksaa tavallisempaa.

Silti pienemmissä puodeissa kortteja ei välttämättä oteta lainkaan vastaan, tai jos otetaan, minimiveloitus voi olla suurikin, 10–15 euroa. Täällä ei katsota hyvällä turistia, joka tahtoo maksaa muutaman euron ostoksensa muovirahalla.

Berliiniin on siis syytä varata reilusti käteistä mukaan, tai nostaa sitä automaateista. Pankkiautomaatit hyväksyvät yleisesti suomalaiset kortit, mutta pankki saattaa veloittaa ulkomailla tehdyistä käteisnostoista palvelumaksun.

Voiko Berliinissä juoda vesijohtovettä?

Voi, mutta se on pahanmakuista. Ei siitä sairastu, ja hampaat sillä pesee aivan hyvin, mutta jos ravintolassa pyytää hanavettä, saattaa tarjoilija kyllä kohottaa kulmakarvojaan.

Täällä juodaan Mineralwasser, ja jos et halua kuplia, pyydä ”stilles” tai ”ohne Kohlensäure”.

Kaikissa ruokakaupoissa myydään kauppojen omien merkkien isoja vesipulloja muutamalla kymmenellä sentillä.

Berliinin vaarat ja turvallisuus

Berliini on turvallinen matkakohde, jossa uskaltaa liikkua aika lailla huolettomasti varsinkin päiväsaikaan, ja vilkkailla alueilla myöhään yölläkin.

Kyllä Berliinissä tietysti taskuvarkaita on, varsinkin metrossa ja rautatieasemilla, joten lompakko kannattaa napata pois takataskusta ennen kuin joku muu ehtii, eikä käsilaukkua ole syytä jättää vastapäiselle tuolille katukahvilassa.

Vaikka väkivaltaista ryöstöä ei täällä tarvitse erityisesti pelätä, niin sanomattakin on selvää, että aamuyöllä klubi-illasta palaava, turhan monta drinkkiä nauttinut turisti on helppo uhri, joten se viimeinen drinkki kannattaa jättää ottamatta, tai suosiolla palata hotelliin taksilla.

Liikenne on vilkasta mutta sääntöjä noudatetaan hyvin – jopa pyöräilijät tuntuvat pysähtyvän punaisiin valoihin.

Berliinin julkinen liikenne

Berliini metro
Berliinin metro kulkee osin maanpäällä, etenkin sen vanhin linja, U1. Kuva: Marcus Lenk / Unsplash

Etäisyydet Berliinissä ovat pitkät, mutta julkinen liikenne toimii loistavasti ympäri vuorokauden. U-Bahn (metro) ja S-Bahn (kaupunkijuna) -verkosto kattaa käytännössä koko Berliinin alueen. Päälle tulevat bussit ja idässä kulkevat raitiovaunut.

Viikonloppuisin U-Bahn ja S-Bahn kulkevat ympäri vuorokauden, ja arkenakin liikenteessä on tauko vain kello yhden ja neljän välillä aamulla. Ja silloinkin N-alkuiset yöbussit kulkevat läpi yön.

Kannattaako Berliinissä hankkia kertalippu vai päivälippu?

Berliini julkinen liikenne
Berliinin metrossa on tunnelmaa. Kuva: Victor Xok / Unsplash

Lippuautomaateista voi ostaa kahden tunnin kertalippuja ja päivälippuja. Ne on hinnoiteltu siten, että kolme kertalippua tulee yhtä päivälippua kalliimmaksi.

Päivälipuilla matkustaa aamuyöhön saakka rajattomasti.

AB- vai ABC-lippu?

Berliinin alue on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen. C-vyöhykkeelle on matkailijalla harvemmin asiaa, mutta ABC-lippu ei ole paljon AB-lippua kalliimpi.

Kertalippu AB-vyöhykkeelle maksaa 2,80 € (1.1.2020 alkaen 2,90 €) ja on voimassa 120 minuuttia. Päivälippu maksaa 7 € (1.1.2020 ALKAEN 8,60 €).

Berlin WelcomeCard

Helpoin vaihtoehto lippujen ostamiseen on ostaa ABC Berlin WelcomeCard -kortti, jolla saa matkustaa kahden, kolmen tai viiden vuorokauden ajan Berliinin julkisissa liikkumavälineissä, ja päälle tulevat alennukset museoiden sisäänpääsymaksuihin.

WelcomeCard-kortteja myydään lentokentällä ja Alexanderplatzin lippupisteessä. Kortin voi myös hankkia etukäteen netistä ja poimia mukaansa kentältä.

Berliinin taksit

Takseilla taittaa edullisesti lyhyt matkat (alle kaksi kilometriä tai viisi minuuttia), joille on kiinteä viiden euron hinta. Pyydä taksilta: ”Kurzstrecke, bitte.” Lyhyen matkan hinnan voi ottaa vain liikkuvista takseista, ei siis taksitolpalta tai paikalle tilatusta taksista.

Pidemmätkin matkat ovat suomalaiseen hintatasoon tottuneelle edullisia, ja kuljettajat yleensä rehellisiä. Varaa taksimatkalle käteistä pieninä seteleinä.

Berliinin sää ja ilmasto – koska Berliiniin kannattaa matkustaa?

Berliini joulu
Berliinin talveen kuuluvat joulutorit, joita on ympäri kaupunkia. Kuva: Roman Kraft / Unsplash

Berliinissä alkaa Keski-Euroopan tapaa kevät aiemmin kuin pohjolassa, ja kesä jatkuu pidempään. Keskikesä on paahteinen.

Berliinin sää on varsin epävakaa, ja sadetta riittää vuoden ympäri, muttei Berliini sentään Lontoo ole. Ja tekemistä on kyllä sisätiloissakin riittämiin, jos kohdalle osuu sadepäiviä.

Berliiniin voi lähteä hyvillä mielin oikeastaan milloin vain. Kaikilla vuodenajoilla on omat hyvät puolensa.

Kevät on jo pitkällä maalis–huhtikuussa, jolloin terassit aukeavat. Toukokuussa ollaan jo suomalaisissa kesälämpötiloissa. Berliini onkin mukava paikka ottaa varaslähtö kevääseen.

Berliinin kesä

Berliini kesä uima-allas
Berliinin kuumaan kesään tuovat helpotusta kesäklubit kuten Badeschiffin uima-allas Spree-joessa. Kuva: Alana Harris / Unsplash

Heinä–elokuussa kaupungissa saattaa olla tukahduttavan kuuma – 30 astetta ei vielä synnytä lehtiotsikoita. Harvassa hotellissa on tehokas ilmastointi.

Kesän hyvänä puolena on, että paremmat liikemieshotellit laskevat silloin hintojaan reippaasti, kun liikemiehet lomailevat, ja niinpä viiden tähden hotellin saattaa saada alle satasella. Vain harvat ravintolat ja liikkeet sulkevat ovensa kesäloman ajaksi.

Berliinin kesän kohokohtiin kuuluvat myös ulkoilmaklubit, joista kuuluisimpia on puuterasseista ja -hökkeleistä koottu Club der Visionäre. Jo aamupäivästä aukeava klubi sijaitsee Kreuzbergin kupeessa Flutgraben-kanavan varrella. Vieressä Spree-joessa kelluu kesäisin Badeschiff-uima-allas.

Lämpimät ilmat ja jopa hellesäät saattavat jatkua lokakuun vaihteeseen.

Berliinin talvi

Talvella päivät ovat lyhyempiä, tuuli raaka ja lämpötilat laskevat usein lähelle nollaa. Luntakin saattaa tulla.

Silti Berliini on joulumarkkinoiden aikaan ehdottomasti matkan arvoinen, eikä tammikuun alennusmyyntejäkään kannata unohtaa.

Matka Berliiniin

Berliiniin on edullisia lentoja eri puolilta Suomea. Suomesta lennetään Berliiniin uudelle Berliinin-Brandenburgin lentokentälle – vanha kunnon Tegelin lentokenttä lopetti toimintansa vuoden 2020 lopussa.

Kaikista vaivattominta on varata lentokenttäkuljetus etukäteen.

Berliinin hotellit

Hotellit ovat Berliinissä yllättävän edullisia. Siistin parin tähden hotellihuoneen saa alle 50 eurolla, ja viiden tähden mukavuuksistakaan ei tarvitse paljon yli satasta pulittaa.

Kun varaat Berliinistä hotellia, voit hyvin ottaa huoneen ilman aamiaista, sillä yksi Berliinin-matkan kohokohdista ovat Berliinin kahviloissa tarjoiltavat loistavat aamiaiset.

Entäpä hotellin sijainti Berliinissä? Jos pääosassa on nähtävyyksien kiertely, kannattaa valita hotelli historiallisesta keskustasta eli Mittestä. Mielenkiintoinen ja kohtuuhintainen hotelli Mittessä on esimerkiksi Georg Baselitzin taiteella koristeltu Art’otel Berlin-Mitte.

Jos etsii boheemin rentoa mutta rauhallista kaupunginosaa, vastaa haasteeseen Prenzlauer Berg, joka on mukava myös perheille. Poikkeuksellisen tyylikkäitä – mutta silti rentoja – majapaikkoja ovat huoneistohotellit Linnen ja Belfort sekä entiseen uimahalliin remontoitu Hotel Oderberger. Edullista majoitusta alueella tarjoaa erinomainen Pfefferbett Hostel, joka sijaitsee entisessä panimossa vain muutaman askelen päässä Senefelder Platzin metroasemalta.

Yöelämästä kiinnostuneelle sopii Kreuzberg. Biletysreissun tukikohdaksi ovat mainioita valintoja boheemisti sisustettu Lekkerurlaub ja kodikas Wil7 Boutique Hotel.

Ostosmatkailijan kannattaa asua Ku’dammin lähellä.

Katso tarjoukset Berliinin hotelleihin.

Berliinin kokemuksia

Tämän oppaan ovat kirjoittaneet matkailutoimittajat Daniel Federley ja Antti Helin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi