Hampurin nähtävyydet – koe nämä upeat nähtävyydet!

Hampurin uusi konserttitalo Elbphilharmonie maksoi maltaita.

Hampuri on sataman kaupunki – Elbejoki on niin syvä, että sitä mahtuvat kulkemaan suuretkin rahtialukset. Jo 1100-luvulla avattu satama teki Hampurista keskiajan vauraimpia hansakaupunkeja ja Hampurin satama on edelleen Euroopan kolmanneksi suurin.

Hampurin vaikuttavimmat nähtävyydet liittyvätkin edelleen satamaan.

HafenCity ja Speicherstadt-satamavarastot

Chilehaus tarjoaa hienoja kuvakulmia.

Hampurin vanhan sataman paikalle on viime vuosina noussut upea, uusi asuinalue HafenCity, jonka moderneja rakennuksia ovat olleet suunnittelemassa muun muassa sankariarkkitehdit Rem Kolhaas ja Renzo Piano.

HafenCityn rakennuksista näyttävin on mahtava konserttitalo Elbphilharmonie, joka seisoo vanhan varastorakennuksen päällä kurkottaen yli sadan metrin korkeuteen.

Melkein vieressä on Speicherstadt eli Varastojen kaupunki, jonka 1900-luvun vaihteessa rakennetut kauniit satamavarastot ovat Unescon maailmanperintökohde.

Hampurin satama

Hampurin satamakierroksella näkee niin mahtavia rahtialuksia että oikein huimaa.

Varsinainen Hampurin satama on sen sijaan siirtynyt Elbe-joen toiselle puolen. Vierailu satamassa on ikimuistoinen kokemus: suurimmat, satoja metrejä pitkät rahtilaivat ovat todellisia globalisaation ajan ihmeitä, ja täällä niitä pääsee näkemään aivan vierestä.

HafenCityyn, Speicherstadtiin ja Hampurin satamaan tutustuu parhaiten venekierroksilla, jotka lähtevät Landungsbrücken-promenadilta.

Elbtunnel

Landungsbrückenin alueella pääsee tutustumaan myös Elbejoen alittavaan tunneliin, joka valmistui vuonna 1911. Reilut 400 metriä pitkä tunneli alittaa joen 24 metrin syvyydessä. Sen rakentaminen olikin aikoinaan aikamoinen saavutus.

Elben alle jouduttiin rakentamaan tunneli, koska silta olisi haitannut satamaliikennettä. Lopulta historiallinen tunneli alkoi aiheuttaa vaikeuksia satamalle, koska tunnelin takia Hampurin vanhaa satama-aluetta ei voitu enää ruopata entistä syvemmäksi uusimpia ja suurimpia rahtialuksia varten.

Lopulta koko satama päätettiin siirtää Elbejoen toiselle puolen. Näin vanha satama-alue vapautui, ja sille alettiin rakentaa HafenCityn kaupunginosaa.

Epäkätevän tunnelista on tehnyt sekin, että autotkin joudutaan laskemaan sinne hissillä. Järjestely on hidas, ja nykyisin tunnelin läpi ajaakin lähinnä matkailijoita. Tunnelin läpi voi myös kävellä ja pyöräillä. Tunneli johtaa satama-alueelle, josta käsin voi ihailla Hampurin keskustaa joen vastarannalta.

Miniatur Wunderland

Speicherstadtin satamakortteleissa kannattaa kuljeskella myös illalla.

Speicherstadtin historiallisiin satamakortteleihin kannattaa tutustua myös kävellen ja piipahtaa vanhassa varastorakennuksessa sijaitsevaan Miniatur Wunderlandiin, maailman suurimpaan pienoisrautateille omistettuun museoon.

Piipahdus tosin venähtää helposti tunnin jos toisenkin mittaiseksi, niin mahtava paikka Miniatur Wunderland on. Museossa on yli 15 kilometrin verran pienoisrautateitä, jotka vievät niin Alpeille, Amerikkaan kuin Skandinaaviaankin.

St. Paul ja Reeperbahn

St. Paulin kaupunginosassa sijaitseva Reeperbahn ja lähikadut ovat Hampurin kuuluisa, tosin osin siistiytynyt punaisten lyhtyjen alue, jonka klubeilla Beatles soitti 1960-luvulla ennen maailmanmainettaan. Beatlesien vanhoista musiikkiluolista on edelleen pystyssä esimerkiksi Kaiserkeller.

Kuuluisa on myös Reeperbahnin poliisiasema, Davidwache, joka sijaitsee Spielbudenplatzin ja Davidstraßen kulmassa. Sekä Paul McCartney että Pete Best joutuivat viettämään yön Davidwachen putkassa. Poliisiasema on näkynyt myös useissa saksalaisissa poliisisarjoissa.

Reeperbahnilla on paljon säntillistä yöelämää. Varsinainen prostituutio on nykyisin keskittynyt Herbertstraßelle.

Hampurin raatihuone

Hampurin nähtävyyksiin kuuluu myös vuonna 1897 valmistunut uusrenessanssia edustava kaupungintalo, Hamburg Rathaus, jonka torni kohoaa 112 metrin korkeuteen.

Vallattu talo Rote Flora

Ja mitä olisi kaupunkiloma Saksassa ilman vierailua vallatussa talossa? Sternschanzen alueella sijaitseva Rote Flora on Euroopan kuuluisimpia vallattuja taloja. Rote Florassa järjestetään sekä taidenäyttelyitä että konsertteja, joissa pääosassa on vaihtoehtokulttuuri.

Voit varata kätevästi netistä Hampurin opastetut kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Lue lisää Hampurista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi