Sipadan – Malesian paras sukelluskohde

Sipadanilla näkee myös haita – tosin täällä ne saavat näytellä sivuosaa. Kuva: Ville Palonen

Borneon itärannikolla sijaitseva Sipadan on Malesian paras sukelluskohde ja suorastaan sukeltajan märkä uni. Heti saaren rannasta alkaa satojen metrien syvyyteen putoava jyrkänne, jota peittää värikkäiden korallien kasvusto.

Pinnan alla vastaan ui puolitoistametrisiä kyhmypapukaijakaloja, valkoevähaita ja lukemattomia merikilpikonnia. Sipadanin kuuluisin näky on tuhansien barrakudien muodostama pyörre, barrakudatornado. Pinnan päälläkin maisemat ovat kuin postikortista.

Alla esitellään ensin Sipadanin parhaat sukelluskohteet, minkä jälkeen kerrotaan käytännön tietoa Sipadanille matkustamisesta.

Barraduda Point ja barrakudien tornado

Sipadan tunnetaan muun muassa barrakudaparvistaan. Kuva: Ville Palonen

Sipadanin kenties kuuluisin ja ylistetyin sukelluskohde on Barracuda Point, jonka erikoisuutena on ”barrakudatornado”. Se syntyy, kun virtauksen suunta yhtäkkiä muuttuu ja sekoittaa parvessa uivien nuorten barrakudien suuntavaiston. Kalat alkavat uida ympyrää toisiaan seuraten, ja lopputulos muistuttaa vedenalaista pyörremyrskyä.

Drop Off – huikea jyrkänne

Toinen legendaarinen sukelluskohde on vain 30 metrin päässä rantahiekalta odottava Drop Off, jyrkänne, joka putoaa satojen metrien syvyyteen. Virtaus on välillä niin voimakas, että tuntuu kuin olisi vuoristoradassa.

Hurjasta kyydistä huolimatta hymy regulaattorin takana on leveä. Oikealla puolella on värikkäiden korallien peittämä sammuneen tulivuoren seinämä, vasemmalla sininen syvyys. Siellä leijuu ainakin tusina tummaa hahmoa. Ne ovat merikilpikonnia.

Turtle Cave – kilpikonnien hautausmaa

Malesia_Borneo_luonto_20
Merikilpikonna poseeraa Sipadanin pinnan alla. Kuva: Ville Palone

Sipadan nousi maailmanmaineeseen 1980-luvun lopulla, kun Jacques Cousteau kuvasi saarella dokumentin nimeltä The Ghost of the Sea Turtle.

Dokumentissa Cousteau näytti katsojille Kilpikonnaluolan, vedenalaisten tunnelien ja luolien labyrintin, jonka pohjaa peittävät aavemaiset luukasat.

Ilmiön syyksi on ehdotettu ”kilpikonnien hautausmaata”, jonne vanhat yksilöt tulisivat kuolemaan rauhassa.

Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, että epäonniset kilpikonnat ovat eksyneet luolan sokkeloihin ja hukkuneet. Merikilpikonien pitää käydä pinnalla hengittämässä tasaisin väliajoin.

South Point ja Staghorn Crest

Barracude Pointin, Drop Offin ja Turtle Caven lisäksi Sipadania ympäröi kymmenkunta muutakin maailmanluokan sukelluskohdetta. Niissä voi törmätä harvinaisiin – ja isoihin – otuksiin.

South Point on kuuluisa vasarahaistaan ja paholaisrauskuistaan, Staghorn Crestillä onnekas sukeltaja voi tavata leopardi- tai valashain.

Kannattaa sukeltaa myös Sipadanin naapurisaarella: Mabul tunnetaan makrosukelluksistaan.

Majoitus Sipadanilla

Malesia_Borneo_luonto_18
Asu entisellä öljynporauslautalla: Seaventures Dive Rig Resort

Sipadanilla ei voi yöpyä. Paratiisisaaren sukelluskeskukset suljettiin jo 15 vuotta sitten 2000-luvun alussa, sillä ne kuormittivat ympäristöään liikaa.

Nykyään sukeltajat asuvat Sempornassa tai läheisellä Mabulin pikkusaarella. Venematka niiden ja Sipadanin välillä kestää puolisen tuntia.

Monet sukelluskeskukset tarjoavat paketteja, joihin sisältyy yöpymisen ja ruokailujen lisäksi 3-4 päivittäistä sukellusta. Yleensä Sipadanilla sukelletaan kerran tai kaksi, ja loput dyykit tehdään Mabulin tai Kapalain koralliriutoilla.

Hauskin tukikohta sukeltajalle on Seaventures Dive Rig Resort, sukelluskeskukseksi muutettu vanha öljynporauslautta. Seaventuresin noutopöytien ruoka on herkullista ja kolmisenkymmentä hieman nuhjuista hyttiä muistuttavat antiikkista ruotsinlaivaa. Lautta on parkkeerattu pelipaikoille muutaman sadan metrin päähän Mabulin rannasta, joten kolmessa päivässä ehtii tutustua Sipadanin, Mabulin ja Kapalain parhaisiin sukelluskohteisiin.

Seaventuresin valttikortti on lautan alla odottava makromaailma, johon asiakkaat saavat sukeltaa niin paljon kuin haluavat.

Sempornassa päämajaansa pitävä Scuba Junkie on yksi Sipadanin suosituimmista sukelluskeskuksista. Scuba Junkie järjestää sukelluskursseja ja retkiä Sipadanille, sekä omistaa rantaresortin Mabulilla ja edullisen majatalon Sempornassa. Majatalon alakerrassa on baari, jossa voi olutta litkiessä ja pitsaa syödessä pelata biljardia tai kuunnella livebändejä.

Mabulin saarelta löytyy Sipadan Water Village Resort Tawau, viiden tähden luksusresortti. Täyden palvelun sukelluspaketteihin kuuluu kolmen päivittäisen venesukelluksen lisäksi rajoittamaton määrä rantasukelluksia Mabulin hienolle kotiriutalle.

Katso tarjoukset Mabulin ja Sempornan majoitukseen.

Sipadan – hyvä tietää

Sipadan
Sipadan on kaunis myös pinnan päältä. Kuva: Ville Palonen

Sipadanilla sukeltavien on syytä varautua virtauksiin, jotka ovat välillä voimakkaita. Matkavakuutus ei yleensä korvaa sukellusonnettomuuksia, joten ennen matkaa kannattaa hankkia kansainvälinen DAN-sukellusvakuutus.

Lähin painekammio on rannikolla Sempornassa.

Aloittelijat eivät saa sukeltaa Sipadanilla. Käytynä pitää olla Advanced Open Water Diver -kurssi tai vähintään parikymmentä sukellusta.

Aloittelija voi ratkaista tilanteen sukeltamalla muissa alueen kohteissa muutaman päivän ennen retkeä Sipadanille. Kaikki operaattorit eivät välttämättä vaadi kokemusta – mutta aloittelija tuskin nauttii Sipadanin reippaista virtauksista!

Mabulin ja Kapalain kotiriutoilla sukeltaminen sopii myös aloittelijalle.

Sipadanilla sukeltavien päivittäistä määrää on rajoitettu. Sukellukset kannattaa ehdottomasti varata hyvissä ajoin ennen matkaa!

Paras aika matkustaa Sipadanille

Sipadanilla voi sukeltaa ympäri vuoden. Parhaana aikana sukeltaa Sipadanilla pidetään heinä-elokuuta. Veden lämpötila on 26-30C, ja näkyvyys pinnan alla jopa 40 metriä.

Tammi-maaliskuussa sateet saattavat heikentää näkyvyyttä.

Onko Sipadan turvallinen?

Kukapa ei tuntisi tarinaa? Sen piti olla täydellinen sukellusloma pienellä paratiisisaarella, kaukana sivistyksestä, mutta matka muuttuikin kansainväliseksi kidnappausdraamaksi.

Huhtikuussa 2000 Risto Vahanen ja Seppo Fränti viettivät vasta ensimmäistä iltaansa Sipadanin saarella, kun rantaan seilasi joukko rynnäkkökiväärein aseistautuneita kuokkavieraita. Filippiiniläinen Abu Sayyaf -terroristijärjestö kaappasi suomalaiskaksikon Jolon saarelle. Vahanen ja Fränti vapautuivat vasta kuukausien kuluttua, ja Sipadanin maine oli mennyttä.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyään Sipadan on turvallinen matkailijoille, sillä Malesian rannikkovartiosto partioi alueella valppaasti. Vajaan parinkymmenen vuoden takainen panttivankikriisi on enää pelkkä paha muisto.

Matka Sipadanille

Sipadan sijaitsee Sabahin osavaltiossa, Malesian puoleisen Borneon itärannikolla. Sipadanin, Mabulin ja Kapalain saarille kuljetaan Sempornan satamakaupungin kautta.

Borneolle on helpointa matkustaa lentämällä esimerkiksi KLM:n kyydissä Kuala Lumpuriin. Sieltä Air Asian jatkolento vie Tawaun pikkukaupunkiin, josta minibussi tai taksi vie tunnissa perille Sempornaan.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Malesiaan ja vertaa maan sisäisiä lentoja.

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia.

Sipadan – kokemuksia

Sipadanin kokemuksia kertoi muun muassa Indonesiassa, Mosambikissa ja Galapagossaarilla sukeltanut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi