Sipadan – sukeltajan paratiisi Borneolla

Sipadanin saari Malesian Borneolla on sukeltajan märkä uni. Pinnan alla ui haita, kilpikonnia ja barrakudia, ja rantojen maisemat ovat kuin postikortista.

Teksti Yaroslava Troynich ja Ville Palonen
Kuvat Ville Palonen

Rouskis, rouskis. Ääni kuulostaa kivimurskaimelta. Sen lähtee parvesta puolitoistametrisiä kyhmypapukaijakaloja, jotka pistävät poskeensa ympäröiviä koralleja kuin tuhoamiskäskyn saanut armeija. Persoonallisen näköiset – tai rehellisesti sanottuna rumat – otukset haukkailevat sienimäisistä korallimuodostelmista nyrkin kokoisia palasia.

Näin ne paratiisirannat syntyvät – papukaijakalojen takapuolesta.

Kalojen takapuolista pöllähtelee muhkeita hiekkapilviä. Hiekka on samaa häikäisevän valkeaa laatua, joka on vain hetkeä aiemmin polttanut jalkapohjia alle sadan metrin päässä olevalla rannalla.

Näin ne paratiisirannat syntyvät – papukaijakalojen takapuolesta.

Kilpikonnien hautausmaa

Malesia_Borneo_luonto_20
Merikilpikonna poseeraa Sipadanin pinnan alla. Kuva: Ville Palonen

Vain kolmenkymmenen metrin päässä Sipadanin rantahiekalta odottaa yksi saaren legendaarisista sukelluskohteista: Drop Off, satojen metrien syvyyteen putoava jyrkänne. Virtaus on välillä niin voimakas, että tuntuu kuin olisi vuoristoradassa. Hurjasta kyydistä huolimatta hymy regulaattorin takana vain levenee. Oikealla puolella on värikkäiden korallien peittämä sammuneen tulivuoren seinämä, vasemmalla taas sininen syvyys. Siellä leijuu ainakin tusina tummaa hahmoa. Ne ovat merikilpikonnia.

Juuri nämä eläimet tekivät Sipadanista maailmankuulun. Jacques Cousteau kuvasi 1980-luvun lopulla dokumentin nimeltä The Ghost of the Sea Turtle, jossa hän näytti katsojille Kilpikonnaluolan. Se on vedenalaisten tunnelien ja luolien labyrintti, jonka pohjaa peittävät aavemaiset luukasat.

Barrakudatornado syntyy, kun virtauksen suunta muuttuu äkisti ja sekoittaa kalojen suuntavaiston. Ne alkavat uida ympyrää toisiaan seuraten. Lopputulos on kuin vedenalainen pyörremyrsky.

Ilmiön syyksi on ehdotettu ”kilpikonnien hautausmaata”, jonne vanhat yksilöt tulisivat kuolemaan rauhassa. Todennäköisempi selitys on kuitenkin se, että epäonniset kilpikonnat ovat eksyneet luolan sokkeloihin ja hukkuneet. Merikilpikonien pitää käydä pinnalla hengittämässä tasaisin väliajoin.

Turtle Caven ja Drop Offin lisäksi Sipadania ympäröi kymmenkunta muutakin maailmanluokan sukelluskohdetta. Niissä voi törmätä harvinaisiin – ja isoihin – otuksiin. South Point on kuuluisa vasarahaistaan ja paholaisrauskuistaan, Staghorn Crestillä onnekas sukeltaja voi tavata leopardi- tai valashain.

Yksi Sipadanin ylistetyimmistä sukelluskohteista on Barracuda Point. Sen erikoisuus on ”barrakudatornado”, jollaisen voi nähdä, kun virtauksen suunta yhtäkkiä muuttuu ja sekoittaa kalojen suuntavaiston. Ne alkavat uida ympyrää toisiaan seuraten, ja lopputulos muistuttaa vedenalaista pyörremyrskyä.

Kun jättimäinen parvi nuoria barrakudia lipuu ylitsemme kuin myrskypilvi, ehdimme jo innostua. Turhaan. Ennen kuin kalat alkavat jahdata toistensa pyrstöjä, parimetriset valkoevähait säikäyttävät parven pakosalle. Hait lipuvat sulavasti ohitsemme kohti syvää sinistä.

Makrosukeltajan Mabul

PU-TUM ! Vedenalainen räjähdys saa säpsähtämään. Sukellusopas rauhoittelee säikähtänyttä ryhmäämme käsimerkein: emme ole vaarassa, saimme vain maistiaiset jossain kaukana olevan dynamiittikalastajan aiheuttamasta paineaallosta.

Turismi saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja, mutta Sipadanin kaltaisissa paikoissa se myös suojelee korvaamatonta luontoa. Ilman sukellusturismia Sipadan olisi dynamiittia ja koralliriutat tappavaa syanidia käyttävien salakalastajien armoilla, aivan kuten sadat muut saaret rajan takana Filippiineillä.

Sipadanilla ei ole ollut hotelleja vuosikausiin. Lähinnä olevat majapaikat löytyvät kymmenen kilometrin päästä Mabulilta. Pikkusaaren alkuperäiset asukkaat, parituhatta bajau-merimustalaista, elävät sukelluskeskusten naapurissa vaatimattomissa hökkelötaloissa. Bajaut ovat merten kiertolaisia, jotka seilaavat veneillään Filippiinien, Sulawesin ja Borneon rannikoilla. Mabulilla he hankkivat elantonsa myymällä kalansaaliinsa sukelluskeskusten keittiöihin. Jotkut perheet tienaavat lisäansioita valmistamalla kotiloista käsitöitä turisteille.

Borneo_Malesia_Palonen_01
Mabulilla asuu bajau-merimustalaisia. Kuva: Ville Palonen

Mabulin vedenalainen maailma on ensisilmäyksellä Sipadanin täydellinen vastakohta. Hiekkapohja on tasainen ja matala, eikä ohi ui yhtäkään isoa kalanvonkaletta. Silti Mabulin maine sukeltajien keskuudessa on rautainen. ”Muck divingin” eli makrosukeltamisen väitetään syntynyneen nimenomaan täällä.

Mabulin rantavesissä voi bongata superharvinaisuuksia: mandariinikalan, orankiravun ja jopa matkijatursaan.

Pohjamutien tonkiminen pikkiriikkisten harvinaisuuksien toivossa sai alkunsa, kun kokeneet sukeltajat kyllästyivät katselemaan värikkäitä koralleja ja ihmisiä ujostelevia haita. He käänsivät katseensa kohti pohjaa. Mabulin matalissa rantavesissä voikin bongata todellisia superharvinaisuuksia: värikkään mandariinikalan, punakarvaisen orankiravun tai jopa muita kaloja ilmiömäisesti jäljittelevän matkijatursaan. Se osaa imitoida esimerkiksi siipisimppua, kampelaa ja merikäärmettä. Matkijatursas kykenee myös vaihtamaan väriään silmänräpäyksessä ja sulautumaan mihin tahansa taustaan.

Makrosukeltaminen ei ole aloittelijoiden laji. Pelkkä pohjan sipaisu räpylällä peittää lähiympäristön mutapilveen, joten nosteenhallinnan on oltava kunnossa. Sukeltajan pitää myös tietää mitä etsii. Muuten aution pohjan skannaaminen muuttuu päämäärättömäksi kiertelyksi.

Pikkuotusten äkkääminen on helpommin sanottu kuin tehty. Glenn, amerikkalainen sukellusopas, kertoo kuinka hän löysi meriviuhkaan maastoutuneen pygmimerihevosen. ”Osoitin sormellani sen piilopaikkaa samalla, kun yritin viittoa muuta ryhmää katsomaan. Muuten postimerkkiäkin pienempi kaunokainen olisi kadonnut lopullisesti korallien sekaan.”

Hotelli öljynporauslautalla

Malesia_Borneo_luonto_18
Seaventures on sukellustukikohdaksi muutettu öljynporauslautta. Kuva: Ville Palonen

Mabulilla jopa laiturien vieressä snorklaaminen on hauskaa, mutta eliörikkain alue löytyy vajaan kilometrin päässä rannasta – öljynporauslautan alta.

”Lautta on alunperin panamalainen. Se muutettiin sukelluskeskukseksi vasta täällä Malesiassa”, kertoo Seaventures Dive Resortilla työskentelevä Arthur Jumpita. ”Erään tarinan mukaan omistaja hävisi tarjouskilpailun Mabulin kalleimmasta hotellista. Suutuspäissään hän parkkeerasi lautan tähän, hotellin maisemaa pilaamaan”, Arthur virnistää.

Sukelluskeskukset yrittävät pitää Mabulin rannat puhtaina järjestämällä paikallisten asukkaiden ja turistien kanssa siivoustalkoita. Sipadan Water Village -luksusresortin sukeltajat ovat jo vuosien ajan istuttaneet koralleja Mabulia ympäröiville riutoille. Seaventures taas tekee yhteistyötä paikallisten kalastajien kanssa.

Tarinan mukaan öljynporauslautan omistaja hävisi tarjouskilpailun luksushotellin rakentamisesta. Suutuspäissään mies parkkeerasi lautan rannan tuntumaan, hotellin maisemaa pilaamaan.

”Olemme sopineet merimustalaisten kanssa, että jos he eivät kalasta lautan lähistöllä, ostamme heiltä kalat ravintolaamme”, sanoo Arthur. ”Tietenkään emme osta kilpikonnia tai haita. Olemme selittäneet, että niiden pyydystäminen on laitonta ja muutenkin haitallista, joten merimustalaiset kalastavat niitä nykyään vähemmän. Mutta eihän sitä voi tietää täysin varmasti, nappaako joku saaliinsa dynamiitin avulla.”

Laittomuuksista löytyy todisteita mantereelta, Sempornan satamakaupungin torilta. Tavallisten ruokakalojen lisäksi myyntipöydillä on kulhoja, jotka ovat kukkurallaan kolhiutuneita pingispalloja. Ne ovat merikilpikonnan munia.

Seaventuresin kolmestakymmenestä työntekijästä noin kolmannes on kotoisin Mabulilta. Paikallisten asukkaiden palkkaaminen kannustaa koko yhteisöä pitämään huolta saaren ympäristöstä.

Mabulin julistamisesta suojelualueeksi on ollut puhetta, mutta haave saattaa vielä kariutua. Arthurin mukaan Sabahin osavaltion poliitikoilla on muita suunnittelmia: saarelle on kaavailtu kymmenien hehtaarien kokoista  ”merimaailmaa” satoine bungaloweineen.

Sukellusoperaattorit ovat ymmärrettävästi huolissaan alueen tulevaisuudesta, eikä ajatus rantojen pakkolunastamisesta lämmitä merimustalaistenkaan mieltä. WWF Malaysia vastustaa merimaailmasuunnitelmia. Järjestön mukaan Mabulia ja sitä ympäröiviä merialueita pitäisi jo nyt suojella päättäväisemmin.

Yösukellus barrakudien parvessa

Malesia_Borneo_luonto_19
Barrakudien parvi Sipadanin vesissä. Kuva: Ville Palonen

Raskastekoinen tavarahissi laskee meidät öljynporauslautan kannelta merenpintaan. Aurinko on juuri painumassa horisontin taakse. Astumme tummana odottavaan veteen, suoraan satojen barrakudien parven keskelle.

Pinnan alla taskulamppujen valokiilat paljastavat öljynporauslautan alle upotetut metallihäkkyrät ja veneiden hylyt. Näkymä on kuin kaatopaikalla, mutta ihmisten romu on upotettu tänne tarkoituksella. Sen seassa on monen eri lajin koti. Lautan alla leviävän kaupungin kuuluisin asukas on kolmimetrinen mureena, jonka Seaventuresin henkilökunta on ristinyt Elvikseksi.

Elvis ei ole kotikolossaan, joten uimme hitaasti rakennelmien ympäri etsien muita merenpohjan asukkaita. Kyhmypapukaijakala nukkuu maha korallia pullollaan kymmenmetrisen hylyn alla. Liikkumatta makaava metrin mittainen krokotiilikala ja paikalleen jähmettynyt antennikrotti pistemäisine silmineen yrittävät sulautua ruosteisten metallipalkkien sekaan.

Sormi tarttuu terävään vaijeriin, ja tippa vihreältä näyttävää verta sekoittuu meriveteen.

Sormi tarttuu terävään vaijeriin, ja tippa vihreältä näyttävää verta sekoittuu meriveteen. Onneksi pimeydestä ei syöksy verenhimoisia haita. Seuraava bongaus on violettina hohtava vapaakiduskotilo.

Kymmensenttinen merietana yrittää minuuttikaupalla kiivetä hylyn päälle, mutta uurastuksen lopuksi virtaus pyyhkäisee sen mukaansa. Etana leijuu veden halki kuin hidastetussa filmissä, kohti uusia seikkailuja.

Mekin jatkamme matkaa. Ehkä Elvis on jo palannut kotikoloonsa.

Lue lisää:

Sipadan – matkavinkit

Borneo-opas

Kaikki sukellus-artikkelit

array(2) {
  [0]=>
  string(7) "Malesia"
  [1]=>
  string(11) "Matkatarina"
}