Slovakian parhaat matkakohteet

Spiš Slovakia
Spiš ja monet muut Slovakian linnat kertovat maan sijainnista valtakuntien rajalla.

Slovakia on aikamoinen satumaa. Pieneltä alueelta löytyy upeita maisemia kuin suoraan Taru Sormusten herrasta -elokuvista: on vuoria ja luolia, linnoja ja keskiaikaisia kaupunkeja.

Tunnelma on sopivasti muun maailman unohtama. Suurin syy siihen taitaa olla Slovakian pääkaupunki Bratislava. Sillä kun ei ole suurta vetoa kaupunkikohteena ja niinpä muukin Slovakia on jäänyt pimentoon.

Slovakian lumo löytyykin Tatra-vuorilta ja maaseudun kauniista, keskiaikaisista pikkukaupungeista. Jos on käynyt vain Bratislavassa ei ole oikeastaan vielä nähnyt Slovakiaa laisinkaan.

Nähtävää Slovakiassa riittää: maan pienestä koosta huolimatta Unescon maailmanperintökohteitakin on Slovakiassa seitsemän, saman verran kuin seitsemän kertaa suuremmassa Suomessa.

Maaseutu muistuttaa nostalgisesti menneen ajan Eurooppaa. Tiet ovat kuitenkin hyvässä kunnossa, ja maassa on helppo liikkua. Vaellusmaastot ovat upeat.

Alla esitellään Slovakin matkakohteet pääkaupungista itään. Slovakian nähtävyyksien sijainnit näyttää Slovakian kartta.

Bratislava – Slovakian pieni pääkaupunki

Bratislava
Bratislavan linna koristaa kaupungin näkymiä. Kuva: Pixabay

Slovakian pieni ja söpö pääkaupunki Bratislava sijaitsee maan länsireunalla, aivan Itävallan rajalla. Bratislavaan tutustuukin kätevästi vaikka päiväretkellä Wienistä, josta on tunnin junamatka.

Nähtävyytenä on linna ja pittoreski, joskin varsin pieni vanhakaupunki, jota koristavat monenlaiset hauskat patsaat.

Erinomainen hotelli Bratislavan vanhassakaupungissa on Hotel Arcadia, joka tarjoaa romanttista luksusta kohtuuhintaan.

Čachtice – Slovakian kauhein linna

Čachtice
Kauhean kreivittären linna on raunioina.

Slovakian nähtävyydet vievät keskiajan tunnelmiin. Linnoja on vähän joka kukkulalla, samoin keskiaikaisia vanhoja kaupunkeja.

Slovakian kauhein linna on Čachtice, jossa asui murhanhimoinen kreivitär Elisabet Báthory. Linnanemäntä etsi ikuisen nuoruuden salaisuutta kylpemällä nuorten neitojen veressä.

Linnanrauniot sijaitsevat puolentoista tunnin ajomatkan päässä Bratislavasta.

Bojnice – Slovakian kaunein linna

Slovakia nähtävyys linna
Bojnicen linna on Slovakian kaunein.

Jos Čachtice on Slovakian kauhein linna niin kaunein on puolestaan sadan kilometrin päässä sijaitseva Bojnice. Nätteine torneineen linna näyttää aivan siltä kuin se olisi ilmestynyt paikalle jostain Disneyn sadusta.

Linna on peräisin keskiajalta, tosin sitä muokattiin paljon romantiikan henkeen 1800-luvun lopulla.

Hronsekin puukirkko

Linnojen ohella Slovakian nähtävyyksiin kuuluu myös kahdeksan vanhaa puukirkkoa, jotka muodostavat Unescon maailmanperintökohteen Slovakian Karpaattien puukirkot. Puukirkot eroavat toisistaan aika lailla ulkonäöltään kuin uskonnoltaankin: joukossa on niin katolisia, ortodoksisia kuin protestanttinenkin kirkko.

Erikoisimpia on protestanttisen konstailematon Hronsekin puukirkko, joka näyttää ulkoa jättimäiseltä puuladolta. Kirkon puinen kellotorni on puolestaan hyvinkin koristeellinen. Täällä on kätevä käydä osana kaivoskaupunki Banská Štiavnican vierailua.

Banská Štiavnica – tunnelmallinen vanha kultakaupunki

Banská Štiavnica rikastui keskiajalla kultakaivoksillaan.

Slovakian tunnelmallisimpia vanhoja kaupunkeja on Banská Štiavnica, Unescon maailmanperintökohde, joka sijaitsee sammuneen tulivuoren kalderan suojissa kuin luonnon omassa linnoituksessa. Pitkulainen kaupunki on rakentunut ylämäkeen muutaman kadun varrelle.

Kaupunki rikastui keskiajalla hopea- ja kultaesiintymillään, jotka olivat Unkarin valtakunnan laajimmat. Turkkilaiset yrittivätkin useasti vallata kaupungin mutta tuloksetta.

Kaupungin vanhat, maan alla kulkevat kaivokset ovat avoinna vierailijoille.

Kannattaa ihailla myös Banská Štiavnican keskusaukiolla kohoavaa komeaa ruttopylvästä, joka pystytettiin juhlistamaan ruttoepidemian päättymistä.

Banská Štiavnicassa on useita mukavia ja edullisia majapaikkoja. Suositeltava on esimerkiksi tunnelmallinen Dom Berg.

Perinteiset kylät Čičmany ja Vlkolínec

Slovakia nähtävyydet
Čičmanyn talot on koristeltu perinteisillä riimuilla.

Entä miltä näytti Euroopan maaseutu entisaikaan? Sellaiselta kuin Vlkolínec. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu, metsäisten kukkuloiden kätkemä kylä on säilyttänyt ikiaikaisen ulkoasunsa paremmin kuin melkein mikään muu kylä Keski-Euroopassa.

Toinen kuuluisa perinteinen kylä on Čičmany, jonka puutalot on maalattu kauniisti koristekuvioin. Yöpyminenkin onnistuu: Kastiel Cicmany on aivan ihana hotelli, oikeastaan niin ihana, että jo sitä varten kannattaisi vierailla kylässä.

Oravan linna

Slovakia
Slovakiasta löytyy Draculan – ei kun Nosferatun – linna.

Oravan linna sai kunnian esittää Draculan linnaa vuoden 1922 saksalaisessa kauhuelokuvaklassikossa Nosferatu.

Poprad ja vaeltaminen Slovakiassa

Slovakia kohteet
Slovakia hurmaa vuoristomaisemilla. Štrbské Pleson vuoristojärveltä alkavat hienot patikointimaastot.

Slovakia on pääosin vuoristoa – oikeastaan vain pääkaupunki Bratislava sijaitsee alavalla maalla. Slovakia onkin mainio vaelluskohde.

Komeinta seutua ovat Slovakian ja Puolan rajalla sijaitsevat Korkeat Tatravuoret (Vysoké Tatry), jossa kaikkiaan 25 huippua nousee yli 2500 metrin korkeuteen.

Porttina Tatravuorille toimii pikkukaupunki Poprad, josta kulkee paikallinen sähköjuna hiihtokeskuksiin Štrbské Pleso, Starý Smokovec ja Tatranská Lomnica, jotka ovat kaikki hyviä kohteita patikoimiseen.

Reiteistä ehkä kaikkein hienoin vie Starý Smokovecista Priecne sedloon, 2352 metriä korkeaan solaan, joka yhdistää toisiinsa kaksi upeaa laaksoa. Maisemat ovat kuin Keski-Maan Mordorissa. Reitti on yksi Tatravuorten haastavimmista, vaikkei vaadikaan varsinaista vuorikiipeilykokemusta. Jyrkimpien paikkojen yli kivutaan metalliköysien avulla.

Vaikkei aikoisikaan vaeltaa, kannattaa käydä ainakin Tatranská Lomnicassa, josta jyrkkä köysirata vie ylös Lomnický štít -huipulle, Slovakian kolmanneksi korkeimmalle.

Monet vaellusreiteistä voi kulkea (pitkässä) päivässä, mutta reittien varrella on myös vuoristomajoja, joissa voi ruokailla ja yöpyä.

Jos haluaa asua tyylillä, Tatranská Lomnicassa sijaitsee vuonna 1893 avattu Hotel Lomnica, Tatravuorten ensimmäinen hotelli. Historian henkäyksestä – ja kuumista altaista – huolimatta huoneen saa yleensä kohtuuhinnalla.

Toinen upea, vanhaa aikaa henkivä hotelli on Starý Smokovecissa sijaitseva Grand Hotel Stary Smokovec.

Parasta aikaa vaeltamiseen Slovakiassa kestää kesäkuusta pitkälle syyskuuhun. Osa vaelluspoluista pysyy auki lokakuun lopulle asti, tosin sää- ja lumivarauksella.

Spišin linna

Slovakian nähtävyydet Spišin linna
Spišin linna on raunioinakin vaikuttava nähtävyys.

Slovakia linnoista komein on Spiš, joka kohoaa mahtavana kukkulan laella viehättävän Spišské Podhradie -kylän edustalla. Rauniolinna on kooltaan Euroopan suurimpia.

Piipahda myös kylässä tutustumassa muurein ympäröityyn, yhden kadun mittaiseen piispankaupunkiin Spišská Kapitulaan. Se muodostaa Unescon maailmanperintökohteen yhdessä Spišin linnan, Žehra kirkon ja läheisen Levočan pikkukaupungin kanssa.

Levočan häpeähäkki

Levoča Slovakia
Levočan vanha kaupungintalo on aikamoinen renessanssin aarre.

Vanhojen suojamuurien ympäröimä Levoča tunnetaan kaupungissa asuneesta keskiaikaisesta kuvanveistäjäsuuruudesta Levočan Mestari Paulista, jonka komeimpia töitä on Levočan Jaakobin basilikan mahtava puualttari, lajissaan Euroopan korkein.

Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu myös häpeähäkki, johon lukittiin 1500-luvulla synnintekijöitä häpeämään koko kansan nähtäväksi ja pilkattavaksi.

Vanhankaupunginaukion laidalla sijaitsee ihana Hotel U Leva, mukava paikka viettää yö historiallisissa maisemissa.

Dobšinskán jääluola ja Telgártskyn viadukti

Slovakian karstialueilla esiintyvät luolat ovat nekin saaneet Unescon maailmanperintökohteen arvon.

Luolista kiehtovin on Dobšinskán jääluola, johon tutustuu parhaiten Levočasta tai Popradista käsin. Luolaa koristavat jäämuodostelmat.

Jääluolaan tutustutaan opastetuilla kierroksilla, jotka kestävät noin puolen tunnin verran. Luolassa on kuuma, joten pukeudu shortseihin. Vitsi. Lämpötila on kesälläkin parissa miinusasteessa.

Lähettyvillä on toinenkin nähtävyys, Telgártskyn viadukti, komea kivinen rautatiesilta.

Košice – Slovakian kakkoskaupunki

Kosice Slovakia
Kosice on Slovakian toiseksi suurin kaupunki – ja mukava päätepiste Slovakian-kierrokselle.

Bratislavan ohella Slovakian toinen merkittävä kaupunki on maan itälaidalla sijaitseva Košice, joka ei häviä viihtyisyydessä Bratislavalle. Košicen idyllinen, matalien talojen vanhakaupunki on keskittynyt mahtavan tuomiokirkon ympärille. Kirkko on koko maan suurin.

Nuorekasta elämää reilu 200 000 asukkaan kaupunkiin tuo yliopisto. Košicesta on jo selvästi lähempänä Budapestia kuin Bratislavaa.

Katso tarjoukset Košicen majoitukseen.

Slovakian kulttuuri

Moni suomalainen taitaa tuntea Slovakian parhaiten siitä, että maa oli vuoteen 1993 asti osa Tšekkoslovakiaa. Slovakian kieli slovakki onkin lähellä tšekkiä, mutta siihenpä yhteydet Tšekkeihin loppuvatkin. Maantieteellisestikin paljon Prahaa lähempänä ovat Wien ja Budapest.

Ennen Tšekkoslovakian perustamista ja itsenäistymistä Slovakia olikin vuorollaan osa Unkaria ja Habsburgien valtakuntaa. Erityisen suuri merkitys Slovakian kulttuuriin on ollut myös Unkarilla, jonka vallan alla alue oli keskiajalta aina 1800-luvulle.

Nykyisin Slovakiassa asuu noin yhdeksän prosentin kokoinen unkarilaisvähemmistö, jota vastaan Slovakian hallitus käy aikamoista kielisortoa.

Matka Slovakiaan

Slovakiaan ei ole Suomesta suoria lentoja. Moni matkustaakin Slovakiaan Wienin kautta, josta on vain tunnin junamatka Bratislavaan. Slovakian vuorille pääsee puolestaan kätevästi Krakovan kautta.

Jos aikoo kiertää koko maan, hyvä idea on lentää Budapestiin ja vuokrata sieltä auto. Bratislavan voi jättää väliin ja kiertää maan sen sijaan Banská Štiavnican ja Košicen kautta.

Vaellusmatkoja Slovakian Tatravuorille järjestää ainakin suomalainen Mandala Travel.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!