Sokaisevan kaunis Suleimanin moskeija

istanbul
Moskeijoiden minareetit ja kupolikatot hallitsevat Istanbulin kaupunkinäkymiä. Kuva Enrique Freire, CC

Makumatka Istanbulin historiaan jatkuu Suleimanin moskeijan luona. Suleiman Suuri oli ottomaanihallitsijoista mahtavin, ja hänen nimikkomoskeijansa on kaupungin kauneimpia. Moskeijan äärellä nautitaan herkullista, perinteistä papumuhennosta.

Teksti Antti Helin

Sokaisevan kaunis. Niin sopinee kuvata Suleimanin moskeijaa, sillä sen mosaiikki-ikkunoiden ja sinipunaisten koristetiilien kerrotaan vieneen näön mestarikalligrafi Ahmet Karahisarilta, kun tämä viimeisteli moskeijan koristelua pyhillä teksteillä. Työn saattoi valmiiksi hänen oppipoikansa.

Moskeijan rakennutti ottomaanisulttaaneista mahtavin, Suleiman Suuri, jonka 46 vuotta kestäneellä valtakaudella ottomaanien imperiumi laajeni Wienin porteille asti.

Hänen valtakuntansa oli 1500-luvulla sivistynyt, monikulttuurinen ja armottoman tehokas. Salamurhaajilta leikattiin pois kielet, haareminvartijoilta penikset. Käsityöläisiksi, virkamiehiksi ja kenraaleiksi kasvatettiin kristittyjen orpopoikia, joilla ei ollut jäljellä perhesiteitä sotkemassa työlleen omistautumista.

Suleimanin valtakunta oli armottoman tehokas. Salamurhaajilta leikattiin pois kielet, haareminvartijoilta penikset.

Suleimanin moskeijaa ympäröivät valkeasta kivestä tehdyt korttelit. Aikoinaan niissä toimivat uskonnollinen koulu, julkinen hamam-kylpylä, matkustajakoti, mielisairaala ja köyhäinruokala. Nyt rakennuksissa on terassiravintoloita, jotka tarjoavat edullisia papuannoksia kuin muistona muonasta, jota kaupungin osattomille aikoinaan jaettiin.

Maistuvia papuja

Ravintola Kanaat keittää kuru fasülye -papuja jo neljännessä polvessa. Reilulla eurolla saa kukkurallisen lautasellisen. Ulkonäöltään tomaattikastikkeessa kylpevät pavut voisivat olla kuin suoraan Heinzin tölkistä, mutta maultaan ne hakkaavat kansainvälisen ruokajätin kaikki 57 variaatiota.

Mintulla, oreganolla ja chilillä maustetun annoksen kruunaa riisi, joka on keitetty häpeilemättömän runsaassa voissa.

Kohtalokasta rakkautta

Ravintolan terassilta avautuvat näkymät moskeijalle, jonka puutarhassa peipposet visertävät kuin paratiisissa. Moskeijan hautuumaalla lepäävät vieretysten Suleiman Suuren ja hänen suosikkivaimonsa Roxelanan hautamonumentit.

Mahtavan sulttaanin heikko kohta oli Roxelana, orjasta kuningattareksi kohonnut slaavikaunotar.

Sulttaanin heikko kohta oli Roxelana, orjasta kuningattareksi kohonnut slaavikaunotar.

Suleimainin rakkaus Roxelanaan oli niin sokeaa, että hovissa kuiskittiin naisen noituneen miehensä. Roxelana suostutteli Suleimanin jopa teloittamaan vanhimman poikansa, lahjakkaan Mustafan, jonka tämä oli saanut ensimmäisen vaimonsa kanssa.

Suleimanin kuoltua valtaistuimelle nousikin Roxelanan oma perillinen. Sulttaanin päätös seuraajastaan oli onneton: Suleimanin ja Roxelanan poika opittiin tuntemaan nimellä Selim Juoppo.

Kanaat, Professor Siddik Sami Onar Caddesi, Süleymaniye

Lue lisää:

Istanbulin herkullinen historia 1/5: Konstantinopolin muurit

Istanbulin herkullinen historia 2/5: Sokaisevan kaunis moskeija

Istanbulin herkullinen historia 3/5: Hagia Sofia ja Sinisen moskeijan lihapullat

Istanbulin herkullinen historia 4/5: Kun Iskender-kebab keksittiin

Istanbulin herkullinen historia 5/5: Atatürkin kantakapakassa