Turkin nähtävyydet

istanbul
Moskeijoiden minareetit ja kupolikatot hallitsevat Istanbulin kaupunkinäkymiä. Kuva Enrique Freire, CC

Turkin nähtävyyksien ykkönen on Istanbul, yksi maailman kiehtovimmista kaupungeista. Istanbulin huikeiden moskeijoiden, hamam-kylpylöiden ja basaarien lisäksi Turkista löytyy monta muutakin maailmanluokan nähtävyyttä.

Lue lisää Istanbulista.

Antiikin ajan paras nähtävyys – Efesoksen rauniot

Efesoksen raunioita Turkissa.

Yksi Turkin hienoimmista nähtävyyksistä on Izmirin lähellä sijaitseva Efesos, Välimeren parhaiten säilynyt antiikin ajan kaupunki. Efesoksen puolitoista kilometriä pitkälle marmorisella valtakadulla voi kokea antiikin ajan heräävän henkiin. Rooman valtakunnan aikaan Efesos toimi Rooman Aasian provinssin pääkaupunkina. Vaikka Efesos sijaitseekin nykyisin liki viiden kilometrin päässä rannikolta, oli se aikoinaan Rooman vaurain satamakaupunki.

Efesoksen mahtavuutta kuvaa se, että kaupungin vaikutusalueella sijaitsi myös Artemiin temppeli, yksi antiikin seitsemästä ihmeestä. Temppelin tuhosivat lopulta gootit maan tasalle, mutta Efesoksessa on jäljellä monta muuta komeaa rakennusta.

Turkin kaunein nähtävyys – Pamukkale

Pamukkalen altaita. Kuva: Oleg Rebrov / Shutterstock

Turkin upeimpia luonnonnähtävyyksiä on Pamukkale – Pamukkalen maisemat ovat aivan toismaalliset. Paikalla otettiin kuumia kylpyjä jo antiikin aikana, eikä Pamukkalen vetovoima ole laantunut. Pamukkalen kuumat kivennäisvesilähteet kuplivat ylärinteessä ja kuuma, 43-asteinen vesi valuu alas luonnonaltaalta toiselle, mikä on jättänyt vuosituhansien kuluessa jälkeensä lumivalkoisen suolakerroksen, joka tuo mieleen jäätikön.

Matkustaminen Pamukkaleen vaatii hieman vaivaa Pamukkalen syrjäisen sijainnin takia. Suosituista rantakohteista Bodrumista, Mamariksesta ja Antalyasta on noin neljän tunnin ajomatka, jonka voi taittaa vuokra-autolla tai hyvällä paikallisbussilla lähikaupunkiin Denizliin. Denizliin voi myös lentää Istanbulista.

Parhaiten Pamukkalesta nauttii jäämällä yöksi, jotta voi vierailla kuumilla lähteillä aamulla tai iltapäivällä ja näin välttää väentungoksen.

Katso tarjoukset Pamukkalen hotelleihin.

Kappadokian mahtavat maisemat

Kappadokia
Turkin hämmästyttävimmät maisemat löytyvät Kappadokiasta. Kuva: Ville Palonen.

Aasian puoleisen Turkin eli Anatolian keskellä sijaitseva Kappadokia on kuuluisa mielikuvituksellisin näköisistä kivimuodostelmistaan. Tämän kummallisemmiksi eivät maisemat maapallolla käy.

Kivimuodostelmiin louhituissa luolissa asuttiin vuosisatojen ajan, kunnes alue julistettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1985.

Lue lisää patikoimisesta Kappadokian huikeissa maisemissa.

Turkin mystisin nähtävyys – Nemrut-vuori

Nemrut vuoret jättimäiset kivipäät. Kuva: Alexander Ishchenko / Shutterstock

Nemrut-vuori (Nemrut Dagi, Mount Nemrut) on Turkin mystisimpiä paikkoja. Syrjäisen, 2134 korkean vuoren huipulla lojuu kaksimetrisiä ihmis- ja eläinkasvoisia jättiläispäitä.

Päät kuuluvat patsaille, jotka vartioivat Pohjois-Syyrian aluetta vuosina 69–34 eaa. hallinneen, suuruudenhullun kuningas Antiokhos I:n hautaa.

Kuningas rakennutti vuoren huipulle irtokivistä suuren hautakummun, jota vartioivat yhdeksän metriä korkeat kreikkalaisten jumalten patsaat. Joukossa oli hänen oma kuvansa, uskoihan hän itsekin kuuluvansa jumalten seuraan.

Maanjäristykset ovat saaneet päät putoamaan patsaiden harteilta. Patsaat istuvat rivissä taustalla.

Göbekli Tepe – maailman ensimmäinen temppeli

Göbekli Tepen raunioissa vaikuttavinta on niiden ikä – se saa kylmät väreet nousemaan selkäpiihin. Kuva: Klaus-Peter Simon, Wikipedia Commons
Göbekli Tepen raunioissa vaikuttavinta on niiden ikä – se saa kylmät väreet nousemaan selkäpiihin. Kuva: Klaus-Peter Simon, Wikipedia Commons

Göbekli Tepe, maailman vanhin pidetty temppeli, sijaitsee Syyrian ja Irakin rajalla, noin sadan kilometrin päässä Nemrut-vuoresta. Metsästäjä-keräilijöiden 9000-luvulla eaa. rakentaman Göbekli Tepen pystykivet on koristeltu eläinten kuvilla ja pystytetty rinkiin.

Kaikki kuvatut eläimet ovat urospuolisia, mikä on saanut tutkijat tulkitsemaan temppelin liittyvän kuolemaan. Urospuoliset eläimet kun viittaavat kuolemaan, sillä uros on elämää synnyttävän naaraan vastakohta. On ajateltu, että ruumiit olisi tuotu temppeliin korppikotkien kaluttavaksi.

Erääseen pylvääseen on kuvattu korppikotka ja alaston, päätön mies, jonka penis on pystyssä.

Eli amatööreilläkin riittää tällä rauniolla kummasteltavaa ja tulkittavaa.

Göbekli Tepeen ja Mount Nemrutiin voi matkustaa esimerkiksi lentämällä Istanbulista viehättävään Mardinin kaupunkiin, jonka vanhoilla, labyrinttimaisilla kujilla kohtaavat syyrialaisten, kurdien ja riikinkukkoenkeliin uskovien jesidien eksoottiset kulttuurit.

Turkin taistelutantereet – Troija ja Gallipoli

Troijan hevonen Canakkalen kaupungissa. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Turkissa riittää myös sotahistoriaa. Pohjoisella Egeanmerellä on lähekkäin kahden kuuluisan taistelun näyttämöt: Troija ja Gallipoli. Homeroksen Ilias-eepoksen kuvaamasta Troijan taistelusta on jäljellä kaupunginmuurin rauniot. Gallipolin niemimaalla – joka toimii porttina Istanbuliin – käytiin puolestaan ensimmäisen maailmansodan verisimpiin kuuluvia taisteluita. Britit tekivät epäonnistuneen maihinnousun ottomaanien joukkoja vastaan. Maihinnousussa ja asemasodassa kuoli yli satatuhatta liittoutuneiden ja ottomaanien sotilasta.

Ararat-vuori ja leganda Nooan arkista

Ararat-vuori Turkin ja Armenian rajalla. Kuva: Matej Hudovernik / Shutterstock

Turkin, Iranin ja Armenian rajalla kohoava lumihuippuinen Ararat-vuori (5137) tunnetaan parhaiten paikkana, jonne Nooan arkki rantautui Raamatun mukaan vedenpaisumuksen jälkeen.

Erityisen pyhä vuori on armenialaisille, maailman ensimmäiselle kristitylle kansakunnalle. Heille Ararat on jumalten asuinsija.

Valitettavasti armenialaiset voivat katsella pyhää vuortaan vain rajan takaa, sillä Turkin ja Armenian välit ovat olleet tulehtuneet armenialaisten kansanmurhasta lähtien (1915). Vuori näkyy Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin asti.

Koska vuori sijaitsee raja-alueella, tarvitsee sille matkustusluvan, joka järjestyy kätevimmin matkatoimistojen kautta. Ainakin Mandala Travel järjestää patikointimatkoja Araratille.

Todisteita Nooan arkista on etsitty Araratilta useasti – toistaiseksi Nooan arkin metsästys on sujunut tuloksetta.

Ani – armenialaisten kadonnut kaupunki

Pyhän Yrjön kirkko on Anin parhaiten säilyneitä monumentteja. Sen takana näkyy rotko, joka toimii Turkin ja Armenian rajana. Kuva: Alexandru Nika / Shutterstock

Ararat-vuoren lähellä sijaitsee toinenkin armenialaisten traagiseen historiaan liittyvä kohde, Anin rauniokaupunki. Armenilaisen kuningaskunnan pääkaupunki Ani oli aikoinaan maailman upeimpia ja edistyksellisimpiä kaupunkeja, nyt jäljellä ovat vain hyytävän tunnelmalliset rauniot.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi