Vinkit Pietarin viisumivapaalle risteilylle

pietari palatsiaukio
Pietarin huikeista maisemista ehtii nauttia päivässäkin. Kuva: Antti Helin

Testasimme Pietarin viisumivapaan risteilyn. Lue parhaat vinkit risteilylle!

Parasta Pietarin-risteilyssä oli tietenkin viisumivapaus ja sen mukanaan tuoma vapaus. Matkaa ei tarvitse suunnitella etukäteen, vaan risteilyn voi varata vaikka edellispäivänä. Samalla säästää Venäjän-viisumin hinnan.

Iloinen yllätys oli Pietarin-risteilyn vaivattomuus: Passintarkastus Pietarin päässä sujui nopeasti jopa vilkkaana kesäviikonloppuna. Satamassa ei tuhraantunut lainkaan aikaa, vaan pääsimme nopeasti bussille, joka lähti sekin saman tien ilman turhia odotteluja kohti keskustaa.

Bussikuljetus satamasta Iisakin kirkolle kesti reilun vartin. Kaikkineen laivan saapumisesta satamaan oli kulunut vain reilu puoli tuntia, kun olimme jo Pietarin nähtävyyksillä.

Risteilyjä Helsingistä Pietariin on pari kertaa viikossa melkein vuoden ympäri.

Kuinka pitkään Pietarin-risteily kestää?

Kuljetus laivalta vie suoraan Iisakin kirkon eteen.
Kuljetus laivalta vie suoraan Iisakin kirkon eteen.

Risteily kestää kaksi yötä: St Peter Linen laiva Princess Maria lähtee Helsingistä illalla ja saapuu Pietariin aamulla. Paluu on Pietarista illalla, ja laiva saapuu takaisin Helsinkiin seuraavana aamuna.

Pietarissa oloaikaa jää noin kahdeksan tuntia miinus satamassa kuluva aika. Laivayhtiön viimeinen bussikuljetus Iisakin kirkolta takaisin satamaan lähtee tunnin ja vartti ennen laivan lähtöä.

Päivässäkin Pietarista ehtii saada hyvän yleiskuvan, jos käyttää aikansa viisaasti, mutta risteily on mahdollista tehdä myös niin, että jää Pietariin kahdeksi hotelliyöksi – eli koko matkan pituudeksi tulee neljä yötä.

Huom! Laivan aikataulun takia yhden yön yöpymismahdollisuutta ei ole.

Kokemuksia St Peter Linen laivasta

St Peter Linen laiva liikennöi Pietariin Princess Anastasialla. Ravintoloita on useampi vaihtoehto buffetista à la carteen.

Iltaohjelmana on yllättävänkin kunnianhimoisesti toteutettu tanssishow. Tai ehkä oli turhaa ennakkoluuloa yllättyä esityksen tasosta – Venäjällä kyllä riittää taidokkaita tanssijoita.

Kovin vauhdikasta illanviettoa ei kannata kuitenkaan odottaa, vaikka diskokin laivasta löytyy, sillä risteilymatkustajien keski-ikä oli ainakin omalla risteilyllämme lähempänä eläkeikää kuin teinivuosia.

Pietarin viisumivapaiden risteilyjen asiakkaista iso osa tuntuu olevan aasialaisia ja eurooppalaisia – niin saksalaisia kuin eteläeurooppalaisiakin – ryhmiä.

Henkilökunta vaikutti olevan Venäjältä ja Virosta. Osa virolaisista puhui suomea. Joskus taannoin olen kuullut henkilökunnan palvelualttiudesta valituksia, mutta se on mennyttä aikaa – henkilökunta on nykyisin oikein ammattitaitoista.

Kannattaako risteilyllä jäädä Pietariin yöksi?

Kyllä. Pietariin kannattaa jäädä yöksi. Kun risteilyyn yhdistää kaksi yötä Pietarissa ehtii kaupunkiin tutustua jo pintaa syvemmältä.

Eikä yöpyminen Pietarissa edes nosta matkan hintaa kamalasti: risteilyitä myyvien matkatoimistojen kautta saa varsin edullisesti huoneen hyvistä hotelleista.

Ensisijaisesti matkatoimistot tarjoavat hotellivaihtoehdoiksi keskustan Vasilinsaarella sijaitsevia Sokos-ketjun hotelleja Vasilievsky ja Palace Bridge. Hyvä puoli on se, että laivan bussikuljetukset pysähtyvät niiden edessä: liikkuminen hotellien ja risteilylaivan välillä on siis vaivatonta. Hotellit ovat kävelymatkan päässä Eremitaasista.

Mutta matkatoimistoilta voi pyytää myös huoneen jostain toisesta hotellista jos kyseiset hotellit ovat täynnä tai jos muuten vain haluaa asua muualla. Me asuimme Dostoevsky-hotellissa, johon olimme hyvin tyytyväisiä. Sijainti oli mainio aivan metroaseman vieressä: mistä tahansa päin kaupunkia pääsi metrolla suoraan hotellille (esimerkiksi Sokos-hotelleilta on pitempi matka metrolle).

Vinkki – Pietarin-risteilyt edullisesti

Pietarin-risteilyn voi saada edullisemmin matkatoimiston kautta kuin suoraan laivayhtiöltä varaamalla.

Laivayhtiö St Peter Line veloittaa risteilylipun hinnan päälle bussikuljetuksista ja satamamaksuista per henkilö, kun monilla matkatoimistoilla kyseiset kustannukset sisältyvät risteilyn hintaan.

Me varasimme oman matkamme Lähialuematkojen (Venäjän-matkojen todellinen veteraani) kautta ja olimme todella tyytyväisiä palveluun. Varasimme risteilyn kahdella Pietarin yöllä lähtöä edeltävänä päivänä ja vaikka Pietarin hotelleissa oli täyttä, onnistui virkailija löytämään meille varsin edullisen huoneen – joka hotellilla vielä upgradattiin sviitiksi.

Vinkki! Jos ei ole jäämässä Pietariin yöksi, voi laivayhtiön sivuilta löytää todella halpoja viime hetken tarjouksia etenkin edullisimmista B-luokan hyteistä (140 euroa neljän hengen hytti eli 35 e/hlö plus bussi- ja satamamaksut).

Vinkki! Matkusta porukalla. Jos varaa matkan suoraan laivayhtiöltä, määräytyy matkan hinta hytin mukaan: eli neljän hengen porukka maksaa neljän hengen huoneesta henkilöä kohden vähemmän kuin pariskunta kahden hengen huoneesta. Pietarin-risteilyt ovatkin etenkin perheille mainio tapa tutustua Pietariin.

Pietarin-risteilyille myy lippuja myös Ikaalisten matkatoimisto.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!