Costa Rica – ekomatkailijan paratiisi

Costa Rica
Puusammakolla on hienot diskopöksyt.

Laiskiaisia, kilpikonnia ja pilvisademetsän rehevää luontoa. Costa Rica on ekomatkailusta kiinnostuneen aktiivilomailijan unelmakohde. Costa Ricassa pääsee näkemään, mitä kaikkea siitä seuraa, kun maa panostaa tosissaan ekomatkailuun.

Maa on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Eikä maalla ole armeijaa. Voiko sympaattisempaa yhdistelmää kuvitellakaan? Kansallispuistojen päälle tulevat mukavat rantakohteet ja Tyynenmeren surffiaallot. Costa Ricassa on rentoa ja turvallista matkustaa.

Costa Rica, ”Rikas rannikko”, on Keski-Amerikan menestystarina. Costa Ricasta tuli demokratia jo 1899, ja armeijastakin luovuttiin vuonna 1949 (lyhyen sisällissodan jälkeen). Elintaso on Keski-Amerikan korkein, ja turismin lisäksi Costa Rica on onnistunut houkuttelemaan investointeja teollisuuden kehittämiseen.

Aivan kaikkien sydän ei kuitenkaan lämpene Costa Ricalle – jos Keski-Amerikassa on yksi maa, johon voi yhdistää sanan turistinen, se on Costa Rica. Maa on alueen moderneimpia, ja eksotiikkaa on vähemmän kuin naapurimaissa. Menestys näkyy myös costaricolaisten eli ”ticojen” luonteessa. He ovat huolettomia ja iloisia. Onpa heitä kutsuttu Keski-Amerikan ruotsalaisiksikin.

Luontomatkailu on tuotteistettu niin hyvin, että Costa Rica on jo alkanut muistuttaa ekomatkailun puuhamaata. Vähän väliä kiipeillään kaapelien varassa kypärä päässä vesiputouksilla ja viidakon latvustossa.

Toisaalta on kivakin matkustaa näin huolettomassa maassa, joka on panostanut hyviin asioihin: luonnonsuojeluun ja hyvään hallintoon.

Costa Rican pääkaupunki San Jose

Costa Rican keskellä maata sijaitseva pääkaupunki San Jose ei itsessään tarjoa suuria elämyksiä, mutta San Josesta on hyvät kulkuyhteydet eri puolille Costa Ricaa. On hyviä ravintoloita ja trendikkäitä kahviloita, joissa istuskelevat paikalliset opiskelija ja intellektuellit.

Manuel Antonio – Costa Rican paras kohde nähdä laiskiaisia

laiskiainen
No morjesta! Laiskiaiset ovat Costa Rican sympaattisimpia asukkaita.

Costa Rican suosituimmassa kansallispuistossa yhdistyvät hiekkarannat ja niitä reunustava sademetsä. Kansallispuisto onkin mainio paikka laiskanpulskeaan luontolomaan – mallia voi ottaa kansallispuiston sympaattisimmilta asukkailta, laiskiaisilta. Viidakkoretkien lisäksi voi meloa kajakilla, snorklata ja löhöillä kauniilla hiekkarannoilla.

Satumainen Monteverden pilvisademetsä

Costa Rica
Millainen mahtaa olla tukaanien nokkimisjärjestys?

Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverdestä löytyvät Keski-Amerikan viimeiset, luonnontilaiset pilvisademetsät. Luonnonmukaisuuden ihailu on tosin toissijaista alueen aktiviteeteissa.

Monteverden pilvisademetsässä voi viilettää puiden latvustoissa zip line -kaapeliradoilla, jotka ovat Keski-Amerikan pisimmät ja vauhdikkaimmat. Hieman rauhallisemmin sademetsän latvustoihin voi tutustua canopy walk -riippusilloilla, jotka kulkevat kilometrien matkoja.

Kun vauhdikkaat aktiviteetit on suoritettu, kannattaa myös lähteä perinteiselle vaellukselle oppaan johdolla – niin saa eniten irti Monteverden luonnon monimuotoisuudesta. Sumuinen pilvisademetsä on uskomattoman vehreä – olo on kuin satumetsässä.

Tulivuori Arenal

Monteverden lähistöllä sijaitsee Arenal, yksi maailman kuuluisimmista tulivuorista. Kuuluisaksi tulivuoren tekivät 1990-luvun tulivuorenpurkaukset, jotka jatkuivat vuoteen 2010 asti. Sen jälkeen tulivuori on ollut rauhaisa.

Savutupruja tai virtaavaa laavaa Arenalilla ei enää näe, mutta tulivuoren alue tarjoaa muuten mainioita seikkailuja sademetsissä, koskenlaskua ja kiipeilyä valjaiden varassa alas vesiputouksia. Seikkailujen välissä voi rentoutua kuumissa lähteissä ja niiden ympärille kasvaneissa kylpylöissä.

Alueen matkailukeskus on La Fortuna. Eksoottisimpia elämyksiä on kylpeä sademetsän läpi virtaavassa, vulkaanisten höyryjen lämmittämässä joessa. Erityisen suositeltavaa yöllä tähtien loisteessa.

Tortugueron kansallispuiston kilpikonnat

Tortugueron kansallispuisto on yksi maailman tärkeimmistä merikilpikonnien pesimäalueista. Monen rotuiset merikilpikonnat saapuvat Tortugueron 35 kilometriä pitkälle rannalle muninaan helmikuusta heinäkuulle.

Kansallispuisto on suosittu, vaikka se sijaitseekin maan koillisosassa syrjässä Costa Rican muista nähtävyyksistä.

Corcovadon kansallispuisto – Costa Rican paras kohde seikkailuun

Costa Rican suurin ja luonnonsuojelumielessä arvokkain kansallispuisto on syrjässä sijaitseva Corcovado – loistava kohde peruskohteita eksoottisemmista luontoelämyksistä kiinnostuneille matkailijoille. Corcovado on yksi harvoista paikoista, jossa on jäljellä koskematonta Tyynenmeren rannikkosademetsää.

Villieläimien kuten apinoiden, krokotiilien ja lintujen näkemiseen on hyvät mahdollisuudet, mutta viidakon kuninkaat, jaguaarit, pysyttelevät usein piilossa. Kansallispuistossa järjestetään myös valaidenkatseluretkiä.

Costa Rican rannat

Costa Rican rannat kuuluvat Keski-Amerikan parhaisiin, vaikka jäävätkin jälkeen Panaman ja Belizen paratiisisaarista.

Yksi rakastetuimmista rantakohteista on Tyynenmeren rannalla sijaitseva hippihenkinen Montezuma. Karibianmeren rannalla suosittu rantakohde on Puerto Viejon alue.

Kookosssaaret – Costa Rican paras sukelluskohde

Liveaboard syrjäiselle Cocos Islandsille eli Kookossaarille on yksi maailman upeimmista sukelluselämyksistä – kun vihdoin näkee saaren valtavat vasarahaiden parvet olo on kuin olisi saapunut vedenalaiseen Jurassic Parkiin.

Costa Rican hintataso

Costa Rican hintataso on Keski-Amerikan kalleimpia, mutta kyllä reppureissaajakin pärjää mainiosti.

Costa Rican sää ja ilmasto

Costa Rican vilkkainta matkailusesonkia on joulukuulta huhtikuulle kestävä kuiva kausi, jolloin myös majoituksen hinnat ovat kalleimmillaan.

Hyvää – ja huippusesonkia rauhallisempaa – aikaa matkustaa Costa Ricaan ovat myös touko-heinäkuu ja marraskuu, jolloin voi sataa, muttei liiaksi.

Costa Rican sadekausi on voimakkaimmillaan elo-lokakuussa.

Onko Costa Ricassa turvallista matkustaa?

Costa Rica on Keski-Amerikan turvallisimpia matkakohteita. Paikallisella mittapuulla maa on vauras. Turisteista pidetään hyvää huolta. Costa Rican suosituimmissa turistikohteissa on tuvallista liikkua myös yöaikaan.

Costa Rican retket ja aktiviteetit

Voit varata kätevästi netistä Costa Rican retket ja aktiviteetit.

Matka Costa Ricaan

Costa Ricaan lennetään pääkaupunki San Josen kautta.

Costa Rican suosituimpien matkakohteiden välillä voi osin lentää, tosin koneet ovat pieniä potkurikoneita, joihin saa ottaa matkatavaroita vain 12 kiloa ja paikatkin täyttyvät nopeasti.

Suurin osa matkailijoista liikkuukin Costa Ricassa busseilla, joita on sekä paikallisia että nopeampia ja kalliimpia turistibusseja.

Katso lentotarjoukset Costa Ricaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi