Costa Rica – ekomatkailijan paratiisi

costa rica laiskiainen
Kukas se siellä riippuu? Laiskiaiset ovat Costa Rican tunnetuimpia ja tavoitelluimpia asukkaita. Kuva: Nikolas Noonan / Unsplash

Laiskiaisia, kilpikonnia ja pilvisademetsän rehevää luontoa. Costa Rica on ekomatkailusta kiinnostuneen aktiivilomailijan unelmakohde. Costa Ricassa pääsee näkemään, mitä kaikkea siitä seuraa, kun maa panostaa tosissaan ekomatkailuun.

Maa on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Eikä maalla ole armeijaa. Voiko sympaattisempaa yhdistelmää kuvitellakaan? Kansallispuistojen päälle tulevat mukavat rantakohteet ja Tyynenmeren surffiaallot. Costa Ricassa on rentoa ja turvallista matkustaa.

Costa Rica, ”Rikas rannikko”, on Keski-Amerikan menestystarina. Costa Ricasta tuli demokratia jo 1899, ja armeijastakin luovuttiin vuonna 1949 (lyhyen sisällissodan jälkeen). Elintaso on Keski-Amerikan korkein, ja turismin lisäksi Costa Rica on onnistunut houkuttelemaan investointeja teollisuuden kehittämiseen.

Costa Rica rannat
Costa Rican rannat tunnetaan etenkin surffiaalloistaan. Tämä kuva on Santa Teresasta läheltä Montezumaa. Kuva: Facundo Ruiz / Unsplash

Aivan kaikkien sydän ei kuitenkaan lämpene Costa Ricalle – jos Keski-Amerikassa on yksi maa, johon voi yhdistää sanan turistinen, se on Costa Rica. Maa on alueen moderneimpia, ja eksotiikkaa on vähemmän kuin naapurimaissa. Menestys näkyy myös costaricolaisten eli ”ticojen” luonteessa. He ovat huolettomia ja iloisia. Onpa heitä kutsuttu Keski-Amerikan ruotsalaisiksikin.

Luontomatkailu on tuotteistettu niin hyvin, että Costa Rica on jo alkanut muistuttaa ekomatkailun puuhamaata. Vähän väliä kiipeillään kaapelien varassa kypärä päässä vesiputouksilla ja viidakon latvustossa.

Toisaalta on kivakin matkustaa näin huolettomassa maassa, joka on panostanut hyviin asioihin: luonnonsuojeluun ja hyvään hallintoon.

Costa Rican pääkaupunki San Jose

Costa Rican keskellä maata sijaitseva pääkaupunki San Jose ei itsessään tarjoa suuria elämyksiä, mutta San Josesta on hyvät kulkuyhteydet eri puolille Costa Ricaa. Monet maan kuuluisimmista nähtävyyksistä sijaitsevat vain 3–4 tunnin päässä pääkaupungista: Manuel Antonion kansallispuisto, pilvisademetsä Monteverde ja tulivuori Arenal.

Ja muutama päivä kuluu mukavasti kaupungissakin: on hyviä ravintoloita ja trendikkäitä kahviloita, joissa istuskelevat paikalliset opiskelija ja intellektuellit.

Katso vinkit San Josen valmiisiin päiväretkiin ja tarjoukset San Josen hotelleihin.

Manuel Antonio – Costa Rican paras kohde

laiskiainen
No morjesta! Laiskiaiset ovat Costa Rican sympaattisimpia asukkaita.

Jos Costa Ricasta pitäisi valita yksi kohde ylitse muiden, se on Manuel Antonion kansallispuisto. Manuel Antonio on sekä Costa Rican kaunein rantakohde että paras paikka bongata laiskiaisia. Syystäkin se on myös maan suosituin kansallispuisto.

Sympaattisten laiskiaisten asuttama viidakko alkaa heti rantojen takaa. Viidakkoretkien ja rannalla löhöämisen ohella voi meloa kajakilla ja snorklata.

Manuel Antonio Beach
Manuel Antonio Beach. Kuva: Antonio Atanas-Malamov / unsplash

Palvelut ovat keskittyneet pieneen Manuel Antonion kylään, josta käydään retkellä niin rannoilla kuin viidakkopoluillakin. Majoitusta löytää kaikista hintaluokista, tosin pääpaino on keskihintaisessa ja kalliissa.

Perille pääsee lentämällä pienelle Quepos La Managuan lentokentälle tai reilussa kolmessa tunnissa bussilla San Josesta. Jos aika on tiukilla, tehdään Manuel Antonion kansallispuistoon myös (pitkiä) päiväretkiä San Josesta.

Dominical, Uvita ja Isla del Cano – surffausta, snorklausta ja rauhallisia rantoja

vesiputous Costa Rica
Vesiputous Dominicalissa. Kuva: Asap Story / Unsplash

Kun Manuel Antoniosta jatkaa matkaa rannikkoa pitkin etelään (kaakkoon) vastaan tulee lisää kiinnostavia kohteita. Ensimmäisenä vuorossa on nouseva surffikohde Dominical, jossa voi myös ihailla komeaa Nauyacan vesiputousta.

Uvita Costa Rica
Uvitan komea tumma hiekkaranta. Kuva: Berti Benbanaste / Unsplash

Dominicalista eteenpäin on rauhallinen ja komea, pitkälti luonnontilassa säilynyt Uvitan tummahiekkainen ranta, josta voi tehdä snorklaus- ja sukellusretkiä Isla del Canolle, yhdelle Costa Rican parhaista kohteista pinnan alaisen elämän ihailuun.

Kun matkaa jatkaa vielä kauemmas, saapuu syrjäiseen Corcovadon kansallispuistoon. Uvitasta järjestetään myös päiväretkiä Corcovadoon.

Corcovadon kansallispuisto – Costa Rican paras kohde seikkailuun

Costa Rican suurin ja luonnonsuojelumielessä arvokkain kansallispuisto on syrjässä sijaitseva Corcovado – loistava kohde peruskohteita eksoottisemmista luontoelämyksistä kiinnostuneille matkailijoille. Corcovado on yksi harvoista paikoista, jossa on jäljellä koskematonta Tyynenmeren rannikkosademetsää.

Villieläimien kuten apinoiden, krokotiilien ja lintujen näkemiseen on hyvät mahdollisuudet, mutta viidakon kuninkaat, jaguaarit, pysyttelevät usein piilossa. Kansallispuistossa järjestetään myös valaidenkatseluretkiä.

Monteverde – koe satumainen pilvisademetsä

Costa Rica
Millainen mahtaa olla tukaanien nokkimisjärjestys?

Pääkaupungista reilut neljä tuntia luoteeseen sijaitseva Monteverde (Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde) on maailman parhaita paikkoja kokea yhä harvinaisemmaksi ja uhanalaisemmaksi käynyt ekosysteemi, pilvisademetsä.

Sumuinen ja sateinen pilvisademetsä on uskomattoman vehreä – olo on kuin satumetsässä.

Monteverde on myös hyvä paikka koettaa bongata maailman kauneimmaksi linnuksi usein tituleerattu, pyhänäkin pidetty mayaketsaali.

Pivisademetsään voi tutustua niin maantasolla patikoiden kuin kävelemällä pitkin latvustojen tasolle ripustettuja canopy walk -riippusiltoja, jotka kulkevat kilometrien matkoja.

Monteverden pilvisademetsässä voi myös viilettää puiden latvustoissa zip line -kaapeliradoilla, jotka ovat Keski-Amerikan pisimmät ja vauhdikkaimmat.

Varsinaista selkeää matkailukeskittymää ei ole, vaan majapaikat ovat aika lailla hajallaan kansallispuiston  edustalla. Katso tarjoukset Monteverden majoitukseen.

Tulivuori Arenal

arenal tulivuori luonto
Arenal-tulivuoren viidakot ovat hyvä paikka bongailla sammakoita ja muita värikkäitä otuksia. Kuva: Trevor Cole / Unsplash

Monteverden lähistöllä sijaitsee Arenal, yksi maailman kuuluisimmista tulivuorista. Kuuluisaksi tulivuoren tekivät 1990-luvun tulivuorenpurkaukset, jotka jatkuivat vuoteen 2010 asti. Sen jälkeen tulivuori on ollut rauhaisa.

Costa Ricassa on kuusi muuta tulivuorta. Ne kaikki muistuttavat siitä, kuinka Keski-Amerikan kannas on maapallon nuorimpia alueita. Ja alue on edelleen muutoksessa, mikä näkyy tulivuorenpurkauksina ja maanjäristyksinä.

Savutupruja tai virtaavaa laavaa Arenalilla ei enää näe, mutta tulivuoren alue tarjoaa muuten mainioita seikkailuja sademetsissä, koskenlaskua ja kiipeilyä valjaiden varassa alas vesiputouksia. Seikkailujen välissä voi rentoutua kuumissa lähteissä ja niiden ympärille kasvaneissa kylpylöissä.

Täydellisen muotoiselle tulivuorelle itselleen ei pääse kiipeämään, mutta se näkyy aina luontoseikkailujen taustalla kuin kulissi.

Eksoottisimpia elämyksiä on kylpeä sademetsän läpi virtaavassa, vulkaanisten höyryjen lämmittämässä joessa. Erityisen suositeltavaa yöllä tähtien loisteessa.

Alueen matkailukeskus on La Fortuna, jossa on tarjolla kaikentasoista majoitusta.

Tortugueron kansallispuiston kilpikonnat

Costa Rican nähtävyyksiin kuuluu myös Tortugueron kansallispuisto, yksi maailman tärkeimmistä merikilpikonnien pesimäalueista. Monen rotuiset merikilpikonnat saapuvat Tortugueron 35 kilometriä pitkälle rannalle muninaan helmikuusta heinäkuulle.

Kansallispuisto on suosittu, vaikka se sijaitseekin maan koillisosassa syrjässä Costa Rican muista nähtävyyksistä.

Costa Rican rannat ja surffaus

Isla Tortuga Costa Rica
Isla Tortugalta löytyy yksi koko Costa Rican kauneimmista rannoista. Saarelle tehdään päiväretkiä esimerkiksi Jacosta. Kuva: Atanas Malamov / Unsplash

Costa Rican rannat ovat pääosin tummaa laavahiekkaa ja jäävät jälkeen Panaman ja Belizen paratiisisaarista. Harva matkustaa Costa Ricaan varsinaisesti rantalomalle, vaan rannalla laiskottelu yhdistyy täällä jouhevasti luontoseikkailuihin, mistä Manuel Antonion kansallispuisto on hyvä esimerkki.

Monessa Costa Rican rantakohteessa keskeisessä osassa on surffaus. Atlantin puolella suosituin surffi- ja rantakohde on Puerto Viejo, jonka rannat eivät tosin ole kovinkaan kummoisia maailman mittapuulla.

Puerto Viejon vetounauloihin kuuluu myös legendaarinen hostelli Rocking J’s, josta voi vuokrata yöpaikakseen vaikka peljän riippumaton.

Costa Rica ranta
Playa Cocles sijaitsee Puerto Viejon alueella. Kuva: Mohsen Ben Cheikh / Unsplash

Matkalla pääkaupunki San Josesta Manuel Antonioon on suositttu rantakohde Jaco, josta löytää myös isoja hotelleja komeine uima–altaineen – jos sellaista kaipaa.

Yksi rakastetuimmista rantakohteista on Tyynenmeren rannalla Nicoyan niemimaalla sijaitseva syrjäinen ja hippihenkinen Montezuma.

Kookosssaaret – Costa Rican paras sukelluskohde

Liveaboard syrjäiselle Cocos Islandsille eli Kookossaarille on yksi maailman upeimmista sukelluselämyksistä – kun vihdoin näkee saaren valtavat vasarahaiden parvet olo on kuin olisi saapunut vedenalaiseen Jurassic Parkiin.

Costa Rican hintataso

Costa Rican hintataso on Keski-Amerikan kalleimpia, mutta kyllä reppureissaajakin pärjää mainiosti.

Costa Rican sää ja ilmasto

costa rica linnut
Paratiisi kutsuu! Kuva: Zdenek Machacek / Unsplash

Costa Rican vilkkainta matkailusesonkia on joulukuulta huhtikuulle kestävä kuiva kausi, jolloin myös majoituksen hinnat ovat kalleimmillaan.

Hyvää – ja huippusesonkia rauhallisempaa – aikaa matkustaa Costa Ricaan ovat myös touko-heinäkuu ja marraskuu, jolloin voi sataa, muttei liiaksi.

Costa Rican sadekausi on voimakkaimmillaan elo-lokakuussa.

Onko Costa Ricassa turvallista matkustaa?

Costa Rica on Keski-Amerikan turvallisimpia matkakohteita. Paikallisella mittapuulla maa on vauras. Turisteista pidetään hyvää huolta. Costa Rican suosituimmissa turistikohteissa on tuvallista liikkua myös yöaikaan.

Costa Rican retket ja aktiviteetit

Voit varata kätevästi netistä Costa Rican retket ja aktiviteetit.

Matka Costa Ricaan

Costa Ricaan lennetään pääkaupunki San Josen kautta.

Costa Rican suosituimpien matkakohteiden välillä voi osin lentää, tosin koneet ovat pieniä potkurikoneita, joihin saa ottaa matkatavaroita vain 12 kiloa ja paikatkin täyttyvät nopeasti.

Suurin osa matkailijoista liikkuu Costa Ricassa busseilla, joita on sekä paikallisia että nopeampia ja kalliimpia turistibusseja.

Katso lentotarjoukset Costa Ricaan.

Kiertomatka Costa Ricaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Keski-Amerikan kiertomatkoja, joilla suunnataan Costa Rican kuuluisiin trooppisiin sademetsiin, sumuisiin pilvimetsiin ja valkeille hiekkarannoille, sekä Nicaraguan siirtomaa-aikaisiin kortteleihin ja maan nimeä kantavalle järvelle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi