Kenelle sopii all inclusive -matka?

All inclusive -lomat sopivat parhaiten pienille paratiisisaarille.
All inclusive -lomat sopivat parhaiten pienille paratiisisaarille, joissa ei ole paljon valinnanvaraa ravintolatarjonnassa.

All inclusive -matka tarkoittaa matkaa täysihoidolla eli sitä, että hotellissa ainakin kaikki ateriat ja välipalat sisältyvät hintaan. Usein myös alkoholijuomat kuuluvat hintaan, samoin hotellin palvelut eli harrastusmahdollisuudet.

On maita, joissa kannattaa valita all inclusive -hotelli ja on maita, joissa siitä ei kannata maksaa.

All inclusive -matkailu tapaa jakaa ihmiset kahteen ryhmään. Toiset rakastavat täysihoidon vaivattomuutta, kuinka all inclusive -lomalla voi laittaa aivot narikkaan eikä tarvitse vaivata päätään yhtään millään, kuten vaikkapa sillä, mistä löytyisi kohtuuhintainen mutta herkullinen illallinen, vaan voi keskittyä täysin siemauksin nautiskeluun ja hemmotteluun.

Ja sitten on ihmisiä, joille all inclusive ei sovi laisinkaan. Niitä, joille lomapäivän paras hetkiä on lähteä kaupungille houkuttelevaa ruokapaikkaa metsästämään. Joille ajatus syömisestä joka päivä samasta buffet-pöydästä tuntuu kammottavalta.

Kannattaa kuitenkin pitää mieli avoimena: moni sellainenkin, joka on kuvitellut itsensä ehdottomasti ei-all-inclusive-matkaajaksi, on muuttanut käsityksiään kerran all inclusive -lomaan hairahdettuaan. Helppoudella on ihmisiin vahva ja huumaavan ihana vaikutus.

All inclusive -lomilla on hyvät ja huonot puolensa. Usein all inclusive -lomailun äänekkäimmät parjaajat ovat heitä, jotka eivät ole kyseistä matkustusmuotoa koskaan edes kokeilleet.

Minne kannattaa mennä all inclusive -lomalle?

malediivit-bungalowi-veden-paalla
Malediivit on malliesimerkki kohteesta, jossa kannattaa yleensä valita all inclusive, sillä hotellien ruuat ja juomat voivat muuten tehdä ison loven matkabudjettiin.

Kaikkein kannattavimmillaan all inclusive -matkat ovat sellaisissa kohteissa kuin Malediivit, jossa on korkeat hinnat ja vähän palveluita. Malediivit on oikeastaan ääriesimerkki: Malediiveilla jokainen hotelli on omalla saarellaan, ja hotelleiden ravintolat ovat usein kalliita.

Menemällä all inclusive -lomalle välttyy ikäviltä yllätyksiltä; ruuasta ei tule matkan päälle kovaa lisähintaa. Ja Malediivien tapauksessa saarella ei joka tapauksessa olisi muita vaihtoehtoja kuin hotellin oma ravintola.

Toinen hyvä kohde all inclusive -lomalle on esimerkiksi Ras la Khaimah Arabiemiraateissa. Ras al Khaimahissa on niin komeita hotelleja, ettei niistä mielellään poistu mihinkään, ja vähän ravintolatarjontaa hotellien ulkopuolella.

All inclusive sopii myös sellaisiin kohteisiin, joissa on esimerkiksi iltaisin turvallisuusongelma, eikä edes välttämättä tekisi mieli lähteä yöllä kaupungille ravintolaa etsimään. Näin voi esimerkiksi olla joissain Afrikan ja Karibian kohteissa.

Ja tietenkin lasten kanssa lomaillessa all inclusive -lomat ovat vaivattomia. Ei muuta kuin ranneke käteen ja seuraavan kerran tarvitsee huolehtia lasten ruokailusta vasta hotellista lähdettyä.

Jätä all inclusive -tarjous väliin täällä

Thaimaa kokkikurssi
Thaimaassa olisi sulaa hulluutta ottaa all inclusive -paketti. Thaimaalainen ruoka on parhaimmillaan juuri edullisissa katukeittiöissä ja pikkuravintoloissa.

Vastakkainen ääriesimerkki on puolestaan Thaimaa, jossa all inclusive -paketin ostaminen olisi sulaa hulluutta (ja siksi all inclusive -matkoja ei Thaimaahan juuri myydäkään). Thaimaalainen ruoka on pikkuravintoloissa niin halpaa ja herkullista, ettei olisi mitään järkeä syödä aterioita hotellissa.

Sama koskee suurinta osaa muitakin Aasian maista. Ruoka on yksinkertaisesti liian halpaa ja herkullista, että all inclusive kannattaisi.

All inclusiven hyvät puolet: sopii laiskalle lomailijalle

Monet kohteet osuvat johonkin Malediivien ja Thaimaan välille sen suhteen, kannattaako niissä mennä all inclusive -lomalle vai ei.

Ratkaisu kannattaa tehdä senkin mukaan, kuinka laiska tai varovainen on. Jos tuntuu, että kohteessa aikoo joka tapauksessa viettää suurimman osan ajastaan hotellissa laiskotellen, on all inclusive -loma perusteltu.

All inclusive -lomassa on myös jotain vapauttavaa. Se nostaa täysin arjen yläpuolelle eräänlaiseen utopistiseen tilaan: lompakon voi jättää vaikka koko lomaksi hotellin tallelokeroon ja elää kuin jossain utopiavaltiossa, missä mikään ei muka maksa mitään.

All inclusive -matkojen huonot puolet: ei paikallistunnelmaa

Jos taas on kiinnostunut tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja näkemään maisemia myös hotellialueen ulkopuolella, kannattaa harkita kahdesti all inclusive -paketista maksamista.

Totta kai all inclusive -hotellistakin voi poistua syömään hotellin ulkopuolelle, mutta se kyllä jää aika vähäiseksi. Ihmismieleen kun kuuluu, että jos jostain on maksanut, niin siitä pitää kyllä ottaa kaikki irti.

All inclusiven huonoihin puoliin voi laskea senkin, että se houkuttelee mässäilemään ja juomaan enemmän kuin laki määrää. Ajattele viettäväsi koko loman buffet-pöydän ääressä? Ja että olutkin virtaisi vapaasti?

Monelle voi tulla ähky pelkästä all inclusiven ajattelemisesta.

All inclusive -hotellit ovat myös usein kooltaan suuria, joten mistään kovin intiimistä lomailusta niissä ei usein ole kyse. Toisaalta, joskua on hauskakin heittäytyä lomailemaan valtavassa hotellissa, jonka uima-altaa voivat olla nähtävyys jo itsessään.

All inclusive ja reilu matkailu

Kap Verde matka
Kap Verde on sousittu all inclusive -kohde. Mutta kyllä Kap Verden rannoilta löytää myös aitoa paikallista meininkiä. Kuva: Pascal Subtil, CC

All inclusive ja reilu matkailu eivät kulje käsi kädessä – ne ovat lähes vastakkaiset käsitteet.

All inclusiven huonoin puoli on se, että lähes kaikki matkailijan rahat kilisevät sekä matkatoimiston että yhden ja saman hotellin kassaan sen sijaan, että niistä pääsisivät nauttimaan myös paikalliset pienyrittäjät.

Tosin jotkin tutkijat ovat yllättäen sitä mieltä, että all inclusive -hotellien yleistyminen saattaa sittenkin olla jopa hyvä asia. ”Kun turistit suljetaan omiin aitauksiinsa, he eivät ole häiritsemässä paikallista elämänmenoa”, Ilkka Karisto kertoo reportaasissaan all inclusive -lomailusta Kap Verdellä.

Mitä all inclusive -matka tarkoittaa?

All iclusive voi tarkoittaa hieman eri asioita. Parhaimmillaan pakettiin tosiaan kuuluvat sekä ruuat, juomat että hotellin monet palvelut. Toisinaan taas hintaan kuuluvat ruuat ja juomat mutteivät kaikki palvelut kuten esimerkiksi harrastusmahdollisuudet.

Yleensä käteensä saa rannekkeen – vähän kuin linnanmäellä – ja sitten vaan nauttimaan hotellin tarjonnasta.

Kannattaa huomioida, että pääateriat tarjotaan ravintoloissa tiettyinä lounas- ja illallisaikoina. Jos nälkä iskee muuhun aikaan, tarjolla on yleensä purtavaa allasbaarista tai kahviloista.

Onko all inclusive -hotellin hinnalla väliä?

Kyllä. Hyvässä all inclusive -hotellissa ruokatarjoilut ovat monipuoliset ja ravintoloitakin on useita valittavana, jottei matka ala tuntua Päiväni murmelina -elokuvalta. Hyvissä all inclusive -hotelleissa ruokatarjoilu on niin hyvää ja monipuolista, ettei edes tule ajatelleeksi syövänsä joka päivä samassa paikassa.

Halvassa all inclusive -hotellissa on vaarana on, että hotelli säästää ruokakuluissa ja valikoima on rajallinen, jolloin varsinkin vaativampi herkkusuu uhkaa kyllästyä ruokaan muutamassa päivässä.

Mistä kannattaa varata all inclusive -matka?

Suurin osa suomalaisista matkatoimistoista myy all inclusive -lomia esimerkiksi Unkariin, Espanjaan, Turkkiin ja Kreikkaan. Euroopan kohteissa hinnat ovat hämmästyttävän halvat: viikon all inclusive –matkoja lentoineen saa alkaen reilut 400 euroa (eihän tässä ole mitään järkeä!).

All inclusive -hiihtomatkat

All inclusive -hiihtomatkoilla hintaan kuuluvat yleensä myös hissiliput.

Ainakin Alppimatkat myy hiihtokeskuksiin all-inclusive -paketteja. Hintaan kuuluu kaikki: lennot, majoitus, ateriat ja hissiliput.

Ratkaisu on sikäli hyvä, että voi keskittyä täysillä laskettelemiseen. Ja kun on viettänyt koko päivän rinteessä, ei välttämättä olisi edes energiaa jäljellä ruveta valitsemaan joka illaksi uutta ravintolaa.

All inclusive kokemukset ja vinkit

Mitä itse olet pitänyt all inclusive -matkoista? Mikä oli all inclusive -hotellissasi hyvää ja mikä huonoa? Kerro kommenttiosuudessa omat kokemuksesi ja vinkkisi kommenttiosuudessa ja auta muitakin matkailijoita päättämään, sopisiko all inclusive -loma heillekin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi