12 x Suomen ikimuistoisimmat hotellit – mikä on sinun suosikkisi?

Hotellissa nukkuminen on myös kotimaassa tärkeä osa lomaa – mutta voisiko yöpaikka olla elämys itsessään?

Suomesta löytyy roppakaupalla majapaikkoja, joissa on jotain niin erityistä – maisema, tunnelma, illallinen, tai vaikkapa paikan historia – että niihin kannattaa matkustaa varta vasten. Keräsimme omat suosikkimme kotimaisista hotelleista ja majataloista – sellaisista, joissa kannattaa yöpyä ainakin kerran elämässä.

Tämän listan hotellit eivät ole luksuspaikkoja, vaan joukkoon mahtuu kaikkea hostellin ja boutique-hotellin väliltä. Onpa mukana myös köyhän miehen versio lasi-iglusta.

Jos (ja todennäköisesti kun) juuri sinun suosikkiasi ei löydy listalta, kerro se tekstin lopussa olevassa kommenttilaatikossa.

Suomi – 321 kohdetta kotimaassa

Ahvenanmaan upein hotelli: Havsvidden

Havsvidden
HavsVidden Resort sijaitsee Ahvenanmaan karulla pohjoisrannikolla Getan kalliomaisemissa. Kuva: HavsVidden Resort

Ahvenanmaan punertavat graniittikalliot ovat kauneimmillaan pohjoisrannikolla Getassa. Ikimuistoisten merimaisemien keskeltä löytyy Ahvenanmaan upein hotelli, HavsVidden.

HavsVidden Resortissa on sekä moderneja huoneita että noin 40 maisemaan sulautuvaa ylellistä kalliohuvilaa. Itse asiassa huvilat sulautuvat maisemaan niin hyvin, että terassien läpi kasvaa käppyräisiä mäntyjä!

HavsVidden
HavsVidden sulautuu kallioiseen rantamaisemaan. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

HavsViddenistä löytyy tasokas ravintola sekä yksityisranta, sisäuima-allas, kaksi saunaa ja merinäköalalla varustettu poreallas. Tarjolla on polkupyöriä, ja hotelli voi järjestää myös kajakkeja vuokralle.

Katso tarjoukset HavsViddeniin tai lue lisää: Ahvenanmaan parhaat nähtävyydet

Hangossa nukutaan putkassa: Hotel Bulevard

Hotel Bulevard sijaitsee vanhan poliisiaseman tiloissa Hangon keskustassa. Tarjolla on valoisia huoneistoja sekä tavallisia hotellihuoneita, joiden yksilöllinen sisustus on suomalaisten ​​suunnittelijoiden innoittama.

Erityisen Hotel Bulevardista tekevät kuitenkin sellihuoneet, jotka on rakennettu poliisilaitoksen vanhoihin putkiin. Sisustus on melko yksinkertainen pelkästään ahtauden vuoksi – sellien koko on alle 10 neliömetriä, eivätkä ne todellakaan sovi ahtaanpaikankammoiselle. Toisaalta vanhasta juoppoputkasta on loihdittu suorastaan viihtyisä pikku huone!

Sellihuoneiden suihkutilat löytyvät käytävältä. Kaikkien huoneiden hintaan kuuluu aamupala ja sauna. Hotel Bulevardin sijainti on keskeinen: matkaa Hangon rautatieasemalle on vain puolisen kilometriä.

Katso tarjoukset Hotel Bulevardiin tai lue lisää: Hanko – tällainen on täydellinen kesäkaupunki

Helsingin helmet – vankila ja merilinnoitus

Jos haluaa vierailla Helsingissä turistina, ei yöpaikalle voi toivoa parempaa sijaintia kuin Katajanokka. Kävelymatkan päässä ovat kaikki eteläisen Helsingin nähtävyydet: Kauppatori (josta pääsee lautalla Suomenlinnaan), Tuomiokirkko, Allas Sea Pool, Löyly, sekä tietysti keskustan museot Kiasma ja Amos Anderson.

Hotel Katajanokka
Hotel Katajanokka on entinen vankila. Kuva: Joern Teufel / Hotel Katajanokka

Katajanokan keskellä olevassa entisessä vankilassa toimii Hotel Katajanokka. Vankilan 164 sellistä on muokattu 106 hotellihuonetta. Vankilatunnelmaa voi edelleen aistia hotellin keskuskäytävillä ja ravintolassa, jonka ikkunoita koristavat kalterit.

Mikä olisikaan parempi tapa tutustua Suomenlinnaan, Unescon maailmanperintökohteeseen, kuin siellä yöpyminen? Hostel Suomenlinna sijaitsee Suomenlinnan Iso-Mustasaaressa, lauttalaiturin lähellä. Kauppatorille ja Helsingin keskustastaan on vain vartin lauttamatka. Hostellin vieressä on K-kauppa, Suomenlinna Panimo ja ravintola Bastion Bistro.

Suomenlinna
Suomenlinna on suosittu piknik-kohde. Kuva: Jussi Hellsten / Visit Finland

Hostel Suomenlinnassa on 39 petipaikkaa yhteismajoitushuoneissa eli dormeissa sekä 8 yksityishuonetta (2, 3 ja 4 hengen huoneita). Hostellin kahdesta kerroksesta löytyy myös kaksi oleskelutilaa ja kevyeen kokkailuun sopiva asiakaskeittiö. Buffetaamiaisen voi tilata etukäteen.

Katso tarjoukset Hotel Katajanokkaan ja Hostel Suomenlinnaan tai lue lisää: Helsinki matkakohteena – opas Suomen pieneen suurkaupunkiin

Hotelli Yöpuu ja Jyväskylän paras ravintola Pöllöwaari

Hotelli Yöpuun huoneet ovat uniikisti sisutettuja. Kuva: Ville Palonen

Yöpuu on viehättävä boutique-hotelli, ja Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen paikka: jokainen yksityisomistuksessa olevan hotellin 26  huoneesta on omanlaisensa ja yksilöllisesti sisustettu. On sinivalkoista merellistä tunnelmaa, Alvar Aallon hengessä sisustettua huonetta, jugendia, art decoa, afrikkalaista tyyliä ja tietysti arvokkuutta huokuva Mannerheim-huone.

Ravintola Pöllöwaarissa pelin henki on fine dining. Kuva: Ville Palonen

Hotelli Yöpuun yhteydessä toimiva Pöllöwaari on Jyväskylän paras ravintola. Pöllöwaari tarjoaa todella herkullista, lähiruokaan pohjaavaa fine diningia niin lounaalla kuin illallisellakin. Iltaa voi jatkaa hotellin viihtyisässä viinibaarissa. Buffetaamiaisella maistellaan sesongin raaka-aineita kuten tuoreita mansikoita ja herneitä, ahvenanmaalaista omenamehua ja pikkelöityjä kanttarelleja.

Katso tarjoukset Yöpuuhun tai lue lisää: Jyväskylä – Keski-Suomen keskus

Historian siipien havinaa: Imatran Valtionhotelli

Imatran valtionhotelli
Imatran valtionhotelli näyttää linnalta. Kuva: Visit Finland

Imatrankoski oli 1800-luvulla Suomen suosituin nähtävyys. Ei siis ihme, että 1900-luvun vaihteessa kosken viereen haluttiin rakentaa mahdollisimman hieno hotelli.

Vuonna 1903 valmistunut Imatran Valtionhotelli näyttää jugendlinnalta: hotellia koristavat tornit ja parvekkeet, joista voi ihailla Imatrankosken kuohuja. Myös hotellin sisätiloissa on hienoja yksityiskohtia kuten kaunis portaikko, seinämaalauksia ja jugendlamppuja.

Hotellin alkuperäinen nimi oli Grand Hôtel Cascade. Nykyisin Imatran valtionhotelli kuuluu Scandic-ketjuun, mutta siitä huolimatta hotellissa vallitsee ihastuttava vanhanajan tunnelma. Linnahotellin vieressä on moderni puoli, jossa toimii kylpylä ja kongressikeskus.

Komeassa Linnasali-ravintolassa kannattaa kokeilla ravintolan suosituinta annosta, Kuhaa à la Mannerheim.

Katso tarjoukset Imatran Valtionhotelliin tai lue lisää: Imatrankoski – tällainen on Suomen suurin luonnonihme

Break Sokos Hotel Koli – kansallismaiseman äärellä

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Break Sokos Hotel Kolin sijainti on täydellinen: hotellin pihasta lähtee lyhyt polku Ukko-Kolin laelle, joten Suomen kuuluisinta kansallismaisemaa voi käydä ihailemassa eri aikoihin päivästä, vaikka illallisen jälkeen tai aamuvarhain ennen aamiaista. Ei ihme, että samalla paikalla sijaitsi matkailumaja jo sata vuotta sitten.

Erityisen ihanaksi Break Sokos Hotel Kolin tekee sen romanttinen kylpylä, Relax Spa, joka on suunnattu aikuiseen hemmotteluun. Uima-altaan vedenalaisista kaiuttimista soi Sibeliuksen Finlandia, ja elämyssuihkussa voi valita ohjelmaksi karibialaisen ukkosmyrskyn tai viileän valtameren sumun.

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Kylpylän isoista ikkunoista ja lämmitetyistä ulkoaltaista avautuvasta kansallismaisemasta voi nauttia kuohuviinilasillisen kera, ja myös hotellin ravintolasta avautuvat komeat näkymät.

Katso tarjoukset Break Sokos Hotel Koliin tai lue lisää: Koli – näin nautit Suomen kansallismaisemasta

Puukarin Pysäkki – tervetuloa karjalaiseen pitopöytään!

Puukarin Pysäkin alkupaloja. Kuva: Ville Palonen

Nurmeksen pohjoispuolella Valtimolla sijaitseva Puukarin Pysäkki on eurooppalaistyylinen majatalo, jossa pääosaa näyttelee tinkimättömällä asenteella valmistettu huippulaatuinen karjalainen ruoka.

Hirsiseinäisen ruokasalin pöytiä koristavat niityltä kerätyt kukkaset ja keittiötä hallitsee suuri valkea leivinuuni. Se lämmitetään pari kertaa viikossa, sillä karjalaisen ruokakulttuurin ominaispiirteisiin kuuluu pataruokien harras hauduttaminen. Toki leivinuunia käytetään myös leipomiseen: Puukarin Pysäkin jokaiseen ateriaan kuuluu ihana ruisleipä, joka leivotaan ”ikiaikaiseen” juureen.

Suurin osa ravintolan raaka-aineista on lähiruokaa: ruis kasvaa omassa pellossa ja vihannekset kasvimaalla, yrtit kerätään niityiltä ja sienet ja marjat lähimetsistä. Nurmeslaiselta ammattikalastajalta saadaan haukea, kuhaa, muikkua ja siikaa, ja riistan toimittaa paikallinen metsästysseura. Makuelämyksiin kuuluvat muun muassa karhu ja majava.

Puukarin Pysäkin huoneissa on rauhallinen maalaistunnelma. Kuva: Ville Palonen

Puukarin Pysäkistä löytyy 8 maalaisromantiikkaa huokuvaa huonetta ja huoneistoa, joissa on esillä taidetta, paikallista käsityötä ja kesäisin luonnonkukkia. Majoitukseen kuuluu runsas karjalainen aamupala sekä rentouttava iltasauna. Tilauksesta voi kokeilla myös vanhan riihisavusaunan löylyjä.

Puukarin Pysäkki on yksi koko Itä-Suomen parhaista ravintoloista, joten illallista kannattaa nauttia pitkän kaavan mukaan ja jäädä yöksi!

Katso tarjoukset Puukarin Pysäkkiin tai lue lisää: Puukarin Pysäkki ja Majatalo Pihlajapuu

Aurora Estate – herkuttele Ylläksen maisemissa

Aurora Estatessa on seitsemän hotellihuonetta. Kuva: Ville Palonen

Aurora Estate on Ylläsjärven rannalle vuonna 2015 rakennettu boutique-hotelli, joka on palkittu Euroopan parhaana uutena boutique-hotellina. Päärakennuksessa on seitsemän huonetta ja 50-paikkainen ravintola. Aurora Estaten piha-alueella on kaksi tilaussaunaa – joista toinen yli satavuotias savusauna –, ulkoporeallas, sekä valtava tiipii, jonka sisällä voi juhlia häitä tai firman kekkereitä.

Aurora Estaten ravintolassa maistellaan kuningasrapukeittoa ja muita herkkuja. Kuva: Ville Palonen

Aurora Estate erottuu muista Ylläksen hotelleista todella ensiluokkaisen ravintolansa ansiosta. Pikkutarkan kauniisti asetelluissa annoksissa maistuu pohjoinen makumaailma: illallismenuun kuuluu muun muassa sokerisuolattua siikaa, kuningasravusta haudutettua taivaallisen kermaista keittoa ja suussasulavan pehmeää porofileetä. Annosten kyytipojaksi laseihin kaadetaan kestävästi tuotettuja luomu- ja biodynaamisia viinejä.

Katso tarjoukset Aurora Estateen.

Aurora Dome – edullinen lasi-iglu

Aurora Dome on lasi-iglua muistuttava luksusteltta. Kuva: Ville Palonen

Muonion lähellä sijaitsevassa Torassiepin lomakylässä on moderneja mökkejä ja kahden hengen huoneita, mutta paikan vetonaula löytyy lähimetsästä. Aurora Dome on glamping- eli glamour camping -konsepti, joka tuntuu erikoisella tavalla mökin ja telttailun välimuodolta.

Tilavasta ja tyylikkäästä kupolista löytyy pehmeä sänky, räiskyvä takka ja jopa lattialämmitys – mutta toisaalta ohuen pressuseinän läpi kuuluvat lintujen huudot ja Toras-Siepin aaltojen liplatus. Revontuliakin voi kytätä valtavan ikkunan ansiosta peiton alta käsin.

Aurora Domen sisällä on kotoisa tunnelma. Tämän domen sisustusteema oli ”shamaani”. Kuva: Ville Palonen

Aurora Dome-luksustelttojen lisäksi Torassiepistä löytyy muutama puiden väliin pingotettu tentsile eli teltan ja riippumaton välimuoto. Vieraat voivat vuokrata kanootin tai fatbiken ja vierailla historiallisella Torassiepin porotilalla.

Muutaman kilometrin päässä sijaitsee sisarhotelli Jeris, jossa on tarjolla mökkejä, dome-luksustelttoja sekä Jerisjärven rannalla sijaitseva Arctic Sauna World. Saunamaailmassa voi löylytellä muun muassa parin kuutiometrin kiukaalla varustetussa savusaunassa sekä lasiseinäisessä maisemasaunassa.

Katso tarjoukset Aurora Domeen ja Torassieppiin.

Aktiivilomailijan valinta: Kiilopään tunturikeskus

kiilopää
Kiilopään huipulta voi tähystellä kohti Sokostia. Kuva: Ville Palonen

Suomen Latu Kiilopää on retkeilykeskus Urho Kekkosen kansallispuiston reunalla, Saariselän eteläpuolella. Vaellusreitit ja hiihtoladut alkavat kirjaimellisesti hotellin ovelta. Suosituin polku on parin kilometrin mittainen hyvin merkitty ja helppokulkuinen nousu vieressä kohoavan Kiilopää-tunturin huipulle, jolta avautuu yksi koko Lapin komeimmista maisemista.

Majoitusvaihtoehtoja ovat Hotelli Niilanpää ja sen vieressä oleva edullisempi hostelli Ahopää, jossa on jaetut huoneet ja yhteiskeittiöt. Myös lomahuoneistoja on tarjolla. Retkeilykeskuksesta löytyy myös ravintola ja pieni kioski.

Majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi Suomen Latu Kiilopää vuokraa välineitä ja järjestää opastettua liikuntaa. Talvisin viikko-ohjelmaan kuuluvat murtomaahiihto, lumikenkäily ja läskipyöräily. Kesäisin ohjattuja lajeja ovat patikointi, polkujuoksu, maastopyöräily ja jooga.

kiilopää savusauna
Kiilopään savusauna (oikealla) ja Kiilopuron avantouintipaikka (vasemmalla). Kuva: Ville Palonen

Kiilopään vetonaula on savusauna, jota pidetään koko Suomen parhaana. Savusaunan ohi virtaavaan Kiilopuroon rakennettu uimapaikka, jossa voi vilvoitella säällä kuin säällä.

Katso tarjoukset Kiilopään tunturikeskukseen tai lue lisää: Kiilopää talvella – lumikenkäilyä ja savusaunomista

Lapin paras ravintola löytyy Inarista: Wilderness Hotel Juutua

Ravintola Aanaar
Aanaarin alkupala: savustettua poronsydäntä, friteerattua jäkälää, fermentoidulla valkosipulilla maustettua majoneesia ja suolaheinää. Kuva: Ville Palonen

Inarijärveen laskevan Juutuanjoen rannalla sijaitseva Wilderness Hotel Juutua – entiseltä nimeltään Hotel Kultahovi – on Lapin toiseksi vanhin hotelli. Paikka avattiin jo vuonna 1937. Vain puolen kilometrin päässä Inarin keskustasta sijaitseva Hotel Juutua on sisustettu kotimaisella designilla. Paikan vetonaula on palkittu ja kehuttu ravintola Aanaar, jonka viiden ruokalajin illallinen on huikea makukimara. Suurin osa raaka-aineista on lähiruokaa ja metsästä kerättyjä yrttejä, ja tarjolla on muun muassa seuraavanlaisia annoksia:

Savustettua poronsydäntä, friteerattua jäkälää, fermentoidulla valkosipulilla maustettua majoneesia ja suolaheinää. Graavisiiasta ja purjotuhkasta valmistettu terriini, jonka lisukkeena on hileiksi jäähdytettyä kurkku-tillipyreetä, fenkolikastiketta ja Inarin siian mätiä. Friteerattua jäkälää, veripalttua, herkkutatteja, puikulaperunapyreetä ja havunneulasilla savustettua poron paahtopaistia.

Katso tarjoukset Wilderness Hotel Juutuaan tai lue lisää: Lapin paras ravintola Aanaar ja Inarin hotelli Kultahovi

Tiesitkö, että Suomesta löytyy myös tällaisia majapaikkoja?

Perinteisten hotellien lisäksi Suomesta löytyy majoitusta joka lähtöön: huviloita, huoneistoja, maatilamajoitusta, luksustelttoja, ja jopa kelluvien lauttojen päällä olevia majapaikkoja.

Luksusteltat

Laivamajoitukset

Maatilamajoitukset

Aamiaismajoitukset

Huvilat

Perhehotellit

Budjettihotellit

Rantahotellit

Suomen hotellit – kerro oma suosikkisi

Suomessa on tuhansia hotelleja, majataloja sun muuta majoitusta. Tässä artikkelissa omia suosikkejaan esittelivät Ville Palonen ja Antti Helin. Kerro alla olevassa kommenttiosuudessa oma suosikkisi Suomen majapaikoista, ja perustele, miksi juuri siellä kannattaisi yöpyä!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

  1. Minun yksi lempi hotelleistani on kyllä Clarion Hotel Helsinki, koska hotelli on hyvin keskeisellä paikalla. Hotellin vetonaula on tietenkin kattouima-allas, joka on käytössä ympäri vuoden ja josta näkee ihanasti Helsingin kattojen ylle.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi