Dominikaaninen tasavalta -matkaopas

dominikaaninen tasavalta
Punta Cana on yksi Dominikaanisen tasavallan kuuluisimmista lomakohteista. Kuva: Petr Kopka / Shutterstock

Dominikaaninen tasavalta on hyvä lomakohde aloittaa Karibian-matkailu. Rannat ovat pitkiä ja komeita ja Dominikaanisessa tasavallassa riittää koettavaksi niin luontoa kuin historiaakin. Lomalle Dominikaaniseen tasavaltaan pääsee Suomesta kohtuullisen edullisella pakettimatkalla tai Finnairin suoralla lennolla.

Dominikaanisen tasavallan kulttuuri on juuri sellaista kuin Karibialta sopii odottaakin: asukkaat ovat rentoja ja ystävällisiä ja merenguen keinuvat rytmit soivat kaikkialla. Rommia ja sikareita riittää.

Kyseessä ei muuten ole mikään ihan pieni saarivaltio: Dominikaaninen tasavalta on kooltaan hieman Viroa suurempi. Eikä Dominikaaninen tasavalta kata kuin reilut puolet Hispaniolan saaresta, jonka maa jakaa yhdessä Haitin kanssa.

Jos Dominikaaninen tasavalta tunnetaankin parhaiten pakettimatkakohteena, löytyy omatoimimatkaajallekin kiehtovia alueita, kuten autiorantojen koristama Samanán niemimaa.

Dominikaanisen tasavallan parhaat rannat

Rincon Beach on Samanan niemimaan kaunein hiekkaranta. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Dominikaanisen tasavallan suosituimmat rantakohteet löytyvät saaren pohjoisrannikolta Puerto Platan alueelta ja itäkärjestä Punta Canasta. Molemmissa on komeita ja pitkiä rantoja. Finnair lentää Suomesta talvikaudella molempiin kohteisiin.

Puerto Plata on pohjoisrannikon tärkein kaupunki. Aivan kaupungin kupeessa sijaitsee Playa Dorada, jonka rannalla on hienoja hotelleja kuten VH Resorts Grand Ventana.

Alueen kauneimpiin rantoihin on kuulunut kaupungista parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva suojainen Playa Sosua, jota reunustavat hotellien sijaan rantapuut. Ikävä kyllä viime aikoina ranta on kärsinyt eroosiosta, eikä ole enää paras mahdollinen vaihtoehto uimiseen. Sosuan hotellit kuten Sosua Bay Resort sijaitsevat rannan reunoilla.

Tuulinen Cabarete on puolestaan leijalautailijoiden suosiossa – sitä pidetään yhtenä maailman parhaista leijalautailukohteista.

Maan itäkärjessä sijaitsee Punta Cana, jossa on rantoja 30 kilometrin matkalla. Myös Punta Canalla on oma lentokenttänsä, jonne pääsee Finnairin suoralla lennolla talvikaudella 2019-2020.

Nuoremmalle bileväelle Punta Canasta löytyy parikin todella tasokasta hotellia: värikäs ja funky Breathless Punta Cana sekä 5+ tähden Hard Rock Hotel. Molemmat hotellit on suunnattu vain aikuisille.

Dominikaanisen tasavallan rauhallisimmat rannat sijaitsevat Puerto Platan ja Punta Canan välissä sijaitsevalla Samanán niemimaalla, jolla sijaitseva Las Galeras on Dominikaanisen tasavallan idyllisimpiä alueita ja oiva kohde omatoimimatkaajalle. Katso tarjoukset Las Galerasin majoitukseen.

Las Galerasista voi käydä veneellä tai kuhmuraista tietä pitkin päiväretkellä Playa Rinconilla, Dominikaanisen tasavallan kauneimmalla rannalla.

Cayo Levantado, Dominikaaninen tasavalta. Kuva: Mandritoiu / Shutterstock

Samanán lahdella sijaitsee pieni paratiisisaari Cayo Levantado, jolla sijaitseva hotelli Luxury Bahia Principe Cayo Levantado tarjoaa puitteet todelliseen luksuslomaan.

Jos aivan tarkkoja ollaan, Dominikaanisen tasavallan pohjois- ja itäpuolen rannat eivät ole leppoisan Karibianmeren vaan jylhän Atlantin puolella. Avoimemmille rannoille voikin vyöryä mahtavia aaltoja.

Rantoja on toki myös Dominikaanisen tasavallan etelärannikolla Karibianmerellä. Matkailu niille on kuitenkin paljon vähäisempää, sillä rannat tapaavat olla pienempiä poukamia. Pääkaupungin Santo Domingon lähirannoista kauneimpia on Boca Chica, jolle on kaupungista noin tunnin ajomatka. Tunnelmaltaan Boca Chica on kuitenkin hieman romuluinen.

Karibianmeren puoleisista rantakohteista viehättävimpiä on Bayahibe lähellä Dominikaanisen tasavallan kaakkoiskulman Parque Nacional Del Este -kansallispuistoa. Rantojen lisäksi Bayahibe tarjoaa myös Dominikaanisen tasavallan parhaisiin kuuluvat sukellusmaastot.

Katso tarjoukset Bayahiben hotelleihin.

Santo Domingo – Dominikaanisen tasavallan paras nähtävyys

Calle Las Damas on Santo Domingon vanhoista kaduista parhaiten säilynyt. Kuva: Daniel-Alvarez / Shutterstock

Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki, Santo Domingo, on kaikkein vanhin eurooppalaisten perustama kaupunki Uudessa maailmassa. Kaupungin perusti jo vuonna 1496 Kristoffer Kolumbuksen veli.

Kaupungin vanha keskusta, Ciudad Colonial, on Dominikaanisen tasavallan ainoa Unescon maailmanperintökohde. Keskusta henkii ihanasti vanhaa aikaa. 1600-luvulla rakennettu Catedral Primada de América on uuden mantereen vanhin kirkko.

Santo Domingon katedraali on rakennettu 1500-luvulla. Kuva: Filipe Frazao / Shutterstock

Santo Domingo sijaitsee saaren etelärannikolla hyvän matkaa Dominikaanisen tasavallan rantakohteista. Pääkaupungista nauttiikin parhaiten jäämällä sinne kaikessa rauhassa ainakin yhdeksi yöksi. Katso tarjoukset Santo Domingon hotelleihin.

Pääkaupungista voi tehdä myös retken kauniille, joskin turhankin suositulle Isla Catalinan paratiisisaarelle.

Damajaguan vesiputoukset

Damajaguan 27 vesiputousta on elämyksellinen päiväretken kohde Puerto Platan lähellä. Viidakossa seikkaillaan oppaan johdolla vesiputoukselta toiselle välillä veteen hyppien ja liukuen.

Vesiputouksiin tutustuu kätevimmin opastetulla päiväretkellä.

Meripihkamuseo

Puerto Platan nähtävyytenä on myös Meripihkamuseo, jossa Steven Spielbergin kerrotaan saaneen idean Jurassic Park -elokuvalle.

Paratiisisaari Saona

Parque Nacional del Este -kansallispustossa pääsee ratsastusretkelle. Bayahibe, Dominikaaninen tasavalta. Kuva: Benny Marty / Shutterstock

Valkoisia rantoja ja turkoosia merta. Kaunis Saonan paratiisisaari sijaitsee suojellussa Parque National del Esten kansallispuistossa. Täällä näkee, miltä todellinen trooppinen paratiisisaari näyttää. Snorklaamismahdollisuudet ovat tosin varsin vaatimattomat, vaikka niitä mainostetaankin.

Maailman suurin sikaritehdas

Maan kaakkoisosassa, La Romanan kaupungissa, sijaitsee maailman suurin sikaritehdas Tabacaleria de Garcia. Tehtaaseen järjetestetään vierailukierroksia.

Pico Duarte – valloita saaren korkein huippu

Dominikaanisen tasavallan sisäosat ovat viidakkoista vuoristoa. Korkein huippu Pico Duarte nousee 3098 metrin korkeuteen. Huipulle on mahdollista järjestää vaellusreissu pitkin 23 kilometriä pitkää polkua.

Valaiden katselu

Ryhävalas näyttäytyy valassafarilla Samanan rannikolla. Kuva: Kit Korzun / Shutterstock

Dominikaanisessa tasavallassa voi myös bongata ryhävalaita Samanán lahdella, jossa ryhävalaat viihtyvät tammikuulta maaliskuulle.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Dominikaanisessa tasavallassa

Atlantic Princess -aluksen hylky odottaa sukeltajia Bayahiben vesissä Dominikaanisessa tasavallassa. Kuva: Under The Sea / Shutterstock

Snorklaus- ja sukellusreissuja järjestetään kaikista Dominikaanisen tasavallan rantakohteista, mutta kovin suurta elämystä ei kannata odottaa ainakaan saaren pohjois- ja itäpuolella – Atlantin aallot tekevät alueesta vähemmän idyllisen sukelluskohteen. Hyvällä säällä suojainen Sosúan lahti voi tarjota hyviäkin sukellus- ja snorklauselämyksiä.

Parempia sukellus- ja snorklausmaastoja löytää syrjemmältä Bayahiben (La Romana) alueelta, jossa pääsee sukeltamaan suojaisemmalla Karibianmeren puolella niin koralliriutoilla kuin hylylläkin. Todella onnekkaat sukeltajat saattavat bongata jopa merilehmän.

Jos pikkurahasta ei ole puutetta, voi Dominikaanisessa tasavallassa kuitenkin kokea yhden maailman upeimmista snorklauselämyksistä. Maan aluevesillä sijaitsevalle Silvermatalikolle järjestetään viikon mittaisia ja useita tuhansia euroja maksavia liveaboard-safareita, joilla pääsee uimaan ryhävalaiden kanssa.

Hotellit Dominikaanisessa tasavallassa

Värikkäitä huviloita Dominikaanisessa tasavallassa. Kuva: Saigi Elemacr / Shutterstock

Suurin osa Dominikaaniseen tasavaltaan suuntaavien valmismatkojen hotelleista on all inclusive -hotelleja, eli ruuat ja usein juomatkin kuuluvat hintaan.

Katso tarjoukset Dominikaanisen tasavallan hotelleihin.

Ostokset Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisen tasavallan sikarit ovat yhtä laadukkaita kuin naapurisaarella Kuubassa. Kuva: Aleksandra H. Kossowska / Shutterstock

Dominikaaninen tasavalta on maailman suurin sikarintuottaja. Sikareita kannattaakin tuoda maasta tuliaisena, samoin rommia, Dominikaanisen tasavallan kansallisjuomaa.

Hieman yllättävämmin Dominikaaninen tasavalta tunnetaan myös meripihkakoruistaan. Maan pohjoisrannikko on yksi maailman tärkeimmistä meripihka-alueista.

Liikkuminen Dominikaanisessa tasavallassa

Moni kiertää Dominikaanisen tasavallan nähtävyyksiä valmisretkillä. Maassa on kuitenkin helppo liikkua myös omatoimisesti. Bussiverkko on varsin kattava ja edullinen. Busseja kutsutaan nimellä guagua.

Takseilla on kiinteät hinnat, jotka kannattaa tarkistaa etukäteen.

Dominikaaniseen tasavallan sää ja ilmasto

Paras aika matkustaa Dominikaaniseen tasavaltaan kestää joulukuulta huhtikuuhun, jolloin ilmasto on parhaimmillaan. Sesonkiaikaan on tarjolla suoria lentoja Suomesta.

Kesäaikaa kannattaa välttää. Hurrikaaneja Dominikaanisessa tasavallassa voi olla kesäkuun alusta marraskuun loppuun.

Dominikaanisen tasavallan hintataso

Dominikaaninen tasavalta on köyhä maa, mikä näkyy hintatason edullisuutena –paikallisten alueilla, joissa aterian voi saada eurolla parilla. Turistialueilla Dominikaanisen tasavallan hintataso voi sen sijaan nousta lähelle Euroopan tasoa.

Moni lomailija yöpyy Dominikaanisessa tasavallassa all inclusive -hotellissa, jolloin matkapaketti kattaa suurimman osan kuluista.

Omatoiminen matkailija pärjää maassa alle 50 euron päiväbudjetilla.

Tarvitseeko Dominikaaniseen tasavaltaan viisumia?

Suomalainen ei tarvitse viisumia Dominikaaniseen tasavaltaan lomamatkalle. Turisteille annetaan 10 euron arvoinen turistikortti.

Onko Dominikaaniseen tasavaltaan turvallista matkustaa?

Dominikaaniseen tasavaltaan matkustaessa tulee huomioida turvallisuuskysymykset. Ryöstöjä tapahtuu varsinkin ilta-aikaan, myös turistialueilla.

Järkevällä käytöksellä ja varovaisuutta noudattamalla vaara tulla ryöstetyksi on kuitenkin pieni. Älä toikkaroi ainkaan humalassa ilta-aikaan hotellialueiden ulkopuolella. Pimeitä ja hiljaisia katuja kannattaa välttää selvin päinkin.

Mukanaan ei kannata kantaa suuria summia käteistä.

Maan syrjäseuduilla esiintyy malariaa, mutta lomamatkalle tuskin kannattaa ottaa malarialääkitystä. Hyttysen pistoilta kannattaa kuitenkin suojautua jo dengue-kuumeen varalta.

Dominikaanisen tasavallan kartta

Dominikaanisen tasavallan parhaat matkakohteet näet Dominikaanisen tasavallan kartallamme.

Matka Dominikaaniseen tasavaltaan

Finnair lentää talvikaudella (18.3.2019 saakka, sekä 9.12.2019-6.1.2020) Dominikaaniseen tasavaltaan kerran viikossa. Lentoaika Helsingistä Puerto Plataan / Punta Canaan on 11 tuntia. Toki Dominikaaniseen tasavaltaan voi lentää myös muiden lentoyhtiöiden kyydissä (välilaskullinen lento).

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Dominikaaniseen tasavaltaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

3 KOMMENTIT

  1. Kävimme talvella 2017 Dominikaanisessa. Päivittäkää tiedot tuon Playa Sosuan osalta. Ranta kärsii pahasta eroosiosta, siellä on todella vaikea enää uida kun hiekkaa ei veden alla ole enää kuin hiukan. Pari kilometria itäänpäin löytyy toinen (tehty) ranta, joka on paremmassa kunnossa.

  2. Millähän rannalla Mika M on käynyt? Ihan uitavia olivat Sosuan yleiset rannat kesällä 2018. Sosuaa ei kylläkään voi suositella perheen tai edes pariskunnan matkakohteeksi. Iltaisin kadut suorastaan tulvivat seuraa etsiviä maksullisia naisia. Yrittävät iskeä jopa pariskunnan miestä. Kuvaavaa on, että monen baarin drinkkilistaan on hinnoiteltu myös Viagra-tabletti.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi