Dominikaaninen tasavalta -matkaopas

dominikaaninen tasavalta
Valkoisen hiekan ja säihkyvän turkoosin meren Punta Cana on Dominikaanisen tasavallan kuuluisin lomakohde. Kuva: Petr Kopka / Shutterstock

Dominikaaninen tasavalta on hyvä lomakohde aloittaa Karibian-matkailu. Rannat ovat pitkiä ja komeita ja Dominikaanisessa tasavallassa riittää koettavaksi niin luontoa kuin historiaakin. Lomalle Dominikaaniseen tasavaltaan pääsee Suomesta kohtuullisen edullisella pakettimatkalla tai Finnairin suoralla lennolla.

Dominikaanisen tasavallan kulttuuri on juuri sellaista kuin Karibialta sopii odottaakin: asukkaat ovat rentoja ja ystävällisiä ja merenguen keinuvat rytmit soivat kaikkialla. Rommia ja sikareita riittää.

Kyseessä ei ole mikään ihan pieni saarivaltio: Dominikaaninen tasavalta on kooltaan hieman Viroa suurempi. Eikä Dominikaaninen tasavalta kata kuin reilut puolet Hispaniolan saaresta, jonka maa jakaa yhdessä Haitin kanssa.

Jos Dominikaaninen tasavalta tunnetaankin parhaiten pakettimatkakohteena, löytyy omatoimimatkaajallekin kiehtovia alueita, kuten autiorantojen koristama Samanán niemimaa.

Dominikaanisen tasavallan parhaat rannat

Rincon Beach on Samanan niemimaan – ja koko Dominikaanisen tasavallan – kaunein hiekkaranta. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Dominikaanisen tasavallan suosituimmat rantakohteet löytyvät saaren pohjoisrannikolta Puerto Platan alueelta ja itäkärjestä Punta Canasta. Molemmissa on komeita ja pitkiä rantoja. Nykyisin Finnair lentää Suomesta talvikaudella molempiin kohteisiin.

Ensin suosioon nousi suomalaisten keskuudessa Puerto Plata, jonne Suomesta alkoivat ensimmäisenä lennot ja lomamatkat, mutta hienommat rannat löytyvät Punta Canasta.

Rauhallista tunnelmaa löytyy kauniilta Samanan niemimaalta, jonne pääsee nykyisin myös suomalaisten matkatoimistojen matkoilla. Sukeltajille paras rantakohde on puolestaan etelärannikolla sijaitseva Bayahibe.

Puerto Plata, Playa Dorada ja Sosua

Puerto Plata on pohjoisrannikon tärkein kaupunki. Nähtävyytenä on myös Meripihkamuseo, jossa Steven Spielbergin kerrotaan saaneen idean Jurassic Park -elokuvalle.

Aivan kaupungin kupeessa sijaitsee rantakohde Playa Dorada. Jos ostat matkan Puerto Plataan, sijaitsee hotellisi todennäköisemmin juuri Playa Doradan rannalla, vaikka myös kaupungista löytyy majapaikkoja.

Puerto Platan ja Playa Doradan hotellit edustavat pääosin hyvää 3–4 tähden tasoa.

Puerto Platan slueen kauneimpiin rantoihin on kuulunut kaupungista parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva suojainen Playa Sosua, jota reunustavat hotellien sijaan rantapuut.

Ikävä kyllä viime aikoina ranta on kärsinyt eroosiosta, eikä ole enää paras mahdollinen vaihtoehto uimiseen. Sosuan hotellit sijaitsevat rannan reunoilla.

Puerto Platan alueen paras elämys ja päiväretken kohde on Damajaguan 27 vesiputousta. Viidakossa seikkaillaan oppaan johdolla vesiputoukselta toiselle välillä veteen hyppien ja kallionkoruja pitkin liukuen. Meininki on kuin luonnon omassa vesipuistossa. Vesiputouksiin tutustuu kätevimmin opastetulla päiväretkellä.

Cabarete – leijalautailijoiden suosiossa

Dominikaaninen tasavalta Cabarete Beach
Tuulinen ja aallokkoinen Cabarete Beach houkuttelee auringonottajien ohella leijalautailijoita. Kuva: Joel Casilla / Unsplash

Tuulinen Cabarete on etenkin leijalautailijoiden suosiossa – tätä pidetään yhtenä maailman parhaista leijalautailukohteista. Leijasurffareiden ansiosta Cabaretessa on nuorekas tunnelma, myös iltaelämän osalta.

Katso tarjoukset Cabareten majoitukseen.

Punta Cana – Dominikaanisen tasavallan hienoin kohde

Punta Cana Dominikaaninen tasavalta
Punta Canan hotellit ovat upeita kuten tämä Majestic Elegance. Kuva: Justin Aikin / Unsplash

Maan itäkärjessä sijaitsee Punta Cana, jossa on rantoja 30 kilometrin matkalla. Myös Punta Canalla on oma lentokenttänsä, jonne pääsee Finnairin suoralla lennolla talvikaudella.

Puerto Plataan verrattuna tunnelma on Punta Canassa ylellisempi: rannat ovat upeammat, meri turkoosimpaa ja hotellit suurempia ja tasokkaampia. Melkein hotellissa kuin hotellissa on huikeat uima-altaat. Ranta-alueet ovat täällä usein hotellien yksityisomistuksessa.

Nuoremmalle bileväelle Punta Canassa on useita tasokkaita ja vauhdikkaita hotelleja kuten vain aikuisille suunnattu mahtavan kokoinen Hard Rock Hotel. Tyylikkyydessä ei jää jälkeen upea Majestic Elegance Punta Cana, joka sopii hyvin myös perheille.

Punta Cana houkuttelee myös golfareita. Kentistä maineikkaimmat ovat Jack Nicklauksen suunnittelema Punta Espada Golf Club ja Tom Fazion Corales Golf Course. Molemmat sijaitsevat Cap Canan alueella, jonka upeita hotelleja ovat Sanctuary Cap Cana sekä Secrets Cap Cana.

Katso tarjoukset Punta Canan hotelleihin tai varaa etukäteen päiväretket Punta Canasta.

Samanán niemimaa – Playa Rincon ja Cayo Levantado

Cayo Levantado, Dominikaaninen tasavalta. Kuva: Mandritoiu / Shutterstock

Dominikaanisen tasavallan rauhallisimmat rannat sijaitsevat Puerto Platan ja Punta Canan välissä sijaitsevalla Samanán niemimaalla.

Kauniilla niemimaalla on useita hienoja rantoja, joista maineikkain on syrjäinen Playa Rincon, Dominikaanisen tasavallan kaiketi kaunein biitsi.

Playa Rincon on säilynyt koskemattomana eikä sillä ole majoitusta. Rannalla voi käydä päiväretkellä veneellä tai kuhmuraista tietä pitkin Las Galerasin pikkukaupungista käsin. Katso tarjoukset Las Galerasin majoitukseen.

Nykyisin Samanankin alueelle pääsee suomalaisten matkatoimistojen matkoilla. Matkatoimistojen käyttämät hotellit kuten Bahia Principe Grand el Portillo ovat vähemmän syrjäisemmillä rannoilla.

Samanán edustalla on pieni paratiisisaari Cayo Levantado, jonka ainoa hotelli Luxury Bahia Principe Cayo Levantado tarjoaa huikeat puitteet ylelliseen luksuslomaan.

Sukeltajan Bayahibe, golfaajan La Romana ja maailman suurin sikaritehdas

Etelärannikon rantakohteista viehättävimpiä on Bayahibe lähellä Dominikaanisen tasavallan kaakkoiskulman Parque Nacional Del Este -kansallispuistoa.

Rantojen lisäksi Bayahibe tarjoaa myös Dominikaanisen tasavallan parhaisiin kuuluvat sukellusmaastot. Katso tarjoukset Bayahiben hotelleihin.

Lähettyvillä on La Romanan rantakaupunki, jonka viereistä kaunista Minimas Beachia hallitsee valtava, luksusluokan lomakylä Casa de Campo. Palveluihin kuuluu peräti kolme golfkenttää, joista maineikkain on Pete Dyen sunnittelema upea Teeth of the Dog.

Kaupungin edustalla on kaunis pieni paratiisisaari Isla Catalina, suosittu päiväretkien kohde.

La Romanan nähtävyytenä on myös maailman suurin sikaritehdas Tabacaleria de Garcia. Tehtaaseen järjetestetään vierailukierroksia.

Paratiisisaari Saona

Saona saari Dominikaaninen tasavalta
Saona on upea autiosaari. Kuva: Kamil Kalbarczyk / Unsplash

Valkoisia rantoja ja turkoosia merta. Kaunis Saonan paratiisisaari sijaitsee suojellussa Parque National del Esten kansallispuistossa. Täällä näkee, miltä todellinen trooppinen paratiisisaari näyttää. Snorklaamismahdollisuudet ovat tosin varsin vaatimattomat, vaikka niitä mainostetaankin.

Saonalle järjestetään päiväretkiä Bayahiben ohella Punta Canasta.

Santo Domingo – Dominikaanisen tasavallan paras nähtävyys

Calle Las Damas on Santo Domingon vanhoista kaduista parhaiten säilynyt. Kuva: Daniel-Alvarez / Shutterstock

Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki, Santo Domingo, on kaikkein vanhin eurooppalaisten perustama kaupunki Uudessa maailmassa. Kaupungin perusti jo vuonna 1496 Kristoffer Kolumbuksen veli.

Kaupungin vanha keskusta, Ciudad Colonial, on Dominikaanisen tasavallan ainoa Unescon maailmanperintökohde. Keskusta henkii ihanasti vanhaa aikaa. 1600-luvulla rakennettu Catedral Primada de América on uuden mantereen vanhin kirkko.

Santo Domingon katedraali on rakennettu 1500-luvulla. Kuva: Filipe Frazao / Shutterstock

Santo Domingo sijaitsee saaren etelärannikolla hyvän matkaa Dominikaanisen tasavallan rantakohteista. Pääkaupungista nauttiikin parhaiten jäämällä sinne kaikessa rauhassa ainakin yhdeksi yöksi. Katso tarjoukset Santo Domingon hotelleihin.

Pääkaupungin Santo Domingon lähirannoista kauneimpia on Boca Chica, jolle on kaupungista noin tunnin ajomatka. Tunnelmaltaan Boca Chica on kuitenkin hieman romuluinen.

Pääkaupungista voi tehdä myös retken kauniille, joskin turhankin suositulle Isla Catalinan paratiisisaarelle.

Pico Duarte – valloita saaren korkein huippu

Dominikaanisen tasavallan sisäosat ovat viidakkoista vuoristoa. Korkein huippu Pico Duarte nousee 3098 metrin korkeuteen. Huipulle on mahdollista järjestää vaellusreissu pitkin 23 kilometriä pitkää polkua.

Valaiden katselu

Ryhävalas näyttäytyy valassafarilla Samanan rannikolla. Kuva: Kit Korzun / Shutterstock

Dominikaanisessa tasavallassa voi myös bongata ryhävalaita Samanán lahdella, jossa ryhävalaat viihtyvät tammikuulta maaliskuulle.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Dominikaanisessa tasavallassa

Atlantic Princess -aluksen hylky odottaa sukeltajia Bayahiben vesissä Dominikaanisessa tasavallassa. Kuva: Under The Sea / Shutterstock

Snorklaus- ja sukellusreissuja järjestetään kaikista Dominikaanisen tasavallan rantakohteista, mutta kovin suurta elämystä ei kannata odottaa ainakaan saaren pohjois- ja itäpuolella – Atlantin aallot tekevät alueesta vähemmän idyllisen sukelluskohteen. Hyvällä säällä suojainen Sosúan lahti voi tarjota hyviäkin sukellus- ja snorklauselämyksiä.

Parempia sukellus- ja snorklausmaastoja löytää syrjemmältä Bayahiben (La Romana) alueelta, jossa pääsee sukeltamaan suojaisemmalla Karibianmeren puolella niin koralliriutoilla kuin hylylläkin. Todella onnekkaat sukeltajat saattavat bongata jopa merilehmän.

Jos pikkurahasta ei ole puutetta, voi Dominikaanisessa tasavallassa kuitenkin kokea yhden maailman upeimmista snorklauselämyksistä. Maan aluevesillä sijaitsevalle Silvermatalikolle järjestetään viikon mittaisia ja useita tuhansia euroja maksavia liveaboard-safareita, joilla pääsee uimaan ryhävalaiden kanssa.

Hotellit Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaaninen tasavalta hard rock hotel
Hard Rock Hotelista löytyy mahtava uima-allas – kuten monista muistakin Punta Canan hotelleista. Kuva: Gerson Repreza / Unsplash

Suurin osa Dominikaaniseen tasavaltaan suuntaavien valmismatkojen hotelleista on all inclusive -hotelleja, eli ruuat ja usein juomatkin kuuluvat hintaan. Lue lisää all-inclusive -matkailusta.

Katso tarjoukset Dominikaanisen tasavallan hotelleihin.

Ostokset Dominikaanisessa tasavallassa

Dominikaanisen tasavallan sikarit ovat yhtä laadukkaita kuin naapurisaarella Kuubassa. Kuva: Aleksandra H. Kossowska / Shutterstock

Dominikaaninen tasavalta on maailman suurin sikarintuottaja. Sikareita kannattaakin tuoda maasta tuliaisena, samoin rommia, Dominikaanisen tasavallan kansallisjuomaa.

Hieman yllättävämmin Dominikaaninen tasavalta tunnetaan myös meripihkakoruistaan. Maan pohjoisrannikko on yksi maailman tärkeimmistä meripihka-alueista.

Liikkuminen Dominikaanisessa tasavallassa

Moni kiertää Dominikaanisen tasavallan nähtävyyksiä valmisretkillä. Maassa on kuitenkin helppo liikkua myös omatoimisesti. Bussiverkko on varsin kattava ja edullinen. Busseja kutsutaan nimellä guagua.

Takseilla on kiinteät hinnat, jotka kannattaa tarkistaa etukäteen.

Dominikaaniseen tasavallan sää ja ilmasto

dominikaaninen tasavalta
Dominikaanisen tasavallan rannoilla kelpaa kuljeskella bikineissä kun Suomessa sataa räntää. Kuva: Gian Cescon / Unsplash

Paras aika matkustaa Dominikaaniseen tasavaltaan kestää joulukuulta huhtikuuhun, jolloin ilmasto on parhaimmillaan. Sesonkiaikaan on tarjolla suoria lentoja Suomesta.

Kesäaikaa kannattaa välttää. Hurrikaaneja Dominikaanisessa tasavallassa voi olla kesäkuun alusta marraskuun loppuun.

Dominikaanisen tasavallan hintataso

Dominikaaninen tasavalta on köyhä maa, mikä näkyy hintatason edullisuutena –paikallisten alueilla, joissa aterian voi saada eurolla parilla. Turistialueilla Dominikaanisen tasavallan hintataso voi sen sijaan nousta lähelle Euroopan tasoa.

Moni lomailija yöpyy Dominikaanisessa tasavallassa all inclusive -hotellissa, jolloin matkapaketti kattaa suurimman osan kuluista.

Omatoiminen matkailija pärjää maassa alle 50 euron päiväbudjetilla.

Tarvitseeko Dominikaaniseen tasavaltaan viisumia?

Suomalainen ei tarvitse viisumia Dominikaaniseen tasavaltaan lomamatkalle. Lentokentällä maksetaan 10 euron arvoinen turistikortti. Passin voimassaoloajalla ei ole puolen vuoden määräaikaa, vaan riittää, että se on voimassa matkan ajan.

Onko Dominikaaniseen tasavaltaan turvallista matkustaa?

Dominikaaniseen tasavaltaan matkustaessa tulee huomioida turvallisuuskysymykset. Ryöstöjä tapahtuu varsinkin ilta-aikaan, myös turistialueilla.

Järkevällä käytöksellä ja varovaisuutta noudattamalla vaara tulla ryöstetyksi on kuitenkin pieni. Älä toikkaroi ainkaan humalassa ilta-aikaan hotellialueiden ulkopuolella. Pimeitä ja hiljaisia katuja kannattaa välttää selvin päinkin.

Mukanaan ei kannata kantaa suuria summia käteistä.

Maan syrjäseuduilla esiintyy malariaa, mutta lomamatkalle tuskin kannattaa ottaa malarialääkitystä. Hyttysen pistoilta kannattaa kuitenkin suojautua jo dengue-kuumeen varalta.

Dominikaanisen tasavallan kartta

Dominikaanisen tasavallan parhaat matkakohteet näet Dominikaanisen tasavallan kartallamme.

Matka Dominikaaniseen tasavaltaan

Finnair lentää talvikaudella Dominikaaniseen tasavaltaan muuaman kerran viikossa. Lentoja on sekä Puerto Plataan että Punta Canaan. Lentoaika on noin 11 tuntia.

Toki Dominikaaniseen tasavaltaan voi lentää myös muiden lentoyhtiöiden kyydissä (välilaskullinen lento).

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Dominikaaniseen tasavaltaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Millähän rannalla Mika M on käynyt? Ihan uitavia olivat Sosuan yleiset rannat kesällä 2018. Sosuaa ei kylläkään voi suositella perheen tai edes pariskunnan matkakohteeksi. Iltaisin kadut suorastaan tulvivat seuraa etsiviä maksullisia naisia. Yrittävät iskeä jopa pariskunnan miestä. Kuvaavaa on, että monen baarin drinkkilistaan on hinnoiteltu myös Viagra-tabletti.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi