5 x maailman parhaat vaellukset

kilimanjaro vaellus
Mount Kilimanjaron yö. Kuva: Abhimanyu, Flickr CC

Kaiva vaelluskengät naftaliinista, pakkaa rakkolaastareita taskuun ja lähde matkalle maailman hulppeimpien maisemien äärelle Kilimanjarolle, Everestille, Alpeille, Inkapolulle ja Bhutanin syrjäseudulle.

Kilimanjaron lumet – vaellus Afrikan jäiselle katolle

Kilimanjaro vuori
Mount Kilimanjaro on maailman korkein vapaasti seisova vuori. Tässä nähtynä Kenian Amboseli National Parkista käsin. Kuva: Benh Lieu Song, Creative Commons License

Kohde: Kilimanjaro, Tansania

Lyhyesti: Lunta päiväntasaajalla? Kyllä. Afrikan korkeimmalle vuorelle vaelletaan kuuden ilmastovyöhykkeen läpi – viidakosta jäätikölle. Kun saksalainen lähetyssaarnaaja Johannes Rebmann kertoi 1849 nähneensä päiväntasaajalla lunta, hänelle naurettiin. Myöhemmin Hemingway ikuisti Kilimanjaron lumet kollektiiviseen länsimaiseen tajuntaan samannimisessä novellissaan (julkaistu 1936).

Huippuhetki: Viimeiselle kiipeämisosuudelle lähdetään keskiyöllä: läpi yön kestävä kuuden tunnin nousu todella ohuessa ilmassa vie katsomaan auringonnousua Afrikan lumiselle katolle, 5895 metrin korkeuteen.

Erikoista: Harvassa paikassa maailmassa pääsee näin korkealle ilman vuorikiipeilytaitoja. Vaellus on silti haastava ohuen ilman takia; alle puolet yrittäjistä pääsee huipulle ja iso osa kärsii vuoristotaudin oireista kuten pahoinvoinnista ja pääkivusta. Syynä on se, että suurin osa huipulle suuntaavista retkistä varaa nousuun liian vähän päiviä sopeutua korkeuteen.

Matkaan: Vaellus Kilimanjaron huipulle vaatii enemmän sinnikkyyttä kuin kovaa kuntoa. Kannataa valita sellainen retkijärjestäjä, jonka vuorivaellus vähintään kuusi päivää; niin saa enemmän aikaa sopetuua korkeaan ilmanalaan ja on suurempi mahdollisuus päästä huipulle.

Everestin perusleiri – maailman korkeimman vuoren juurella

mount-everest-maailman-korkein-vuori
Mount Everest Tiibetin puolelta nähtynä. Ne jotka eivät jaksa patikoida, voivat Tiibetissä ajaa Everestin base campiin autolla. Kuva: Rupert Taylor-Price, Flickr CC

Kohde: Everest Base Camp, Nepal

Lyhyesti: Vaellus vie 5364 metrin korkeudelle Everestin perusleiriin, jossa vuorikiipeilijät valmistautuvat maailman korkeimman huipun valloittamiseen (8848 m.). Matkan elämyksiin kuuluvat upeiden vuoristomaisemien lisäksi sherpa-heimon kylät ja eristäytyneet buddhalaiset luostarit.

Huippuhetki: Tengbochen luostarilta, 3860 m. korkeudelta, avautuu Himalajan lumihuipuille näkymä, josta tutkimusmatkailija John Hunt totesi vuonna 1953: ”Thyangbochen täytyy olla yksi maailman kauneimmista paikoista.”

Erikoista: Vaellus alkaa lennolla Kathmandusta Luklan kentälle, jota kutsutaan maailman vaarallisimmaksi. Pelottavan lyhyt kiitorata sijaitsee vuorenseinämien välissä. Viimeisin tuhoisa lento-onnettomuus kentällä tapahtui 2008.

Matkaan: Kahden viikon vaellukselle riittää hyvä peruskunto, sillä korkeaan ilmanalaan totuttelu estää nopean etenemisen. Vaellukseen voi yhdistää nousun Island Peakille 6189 metrin korkeuteen. Vaellus on mahdollista tehdä omin voimin ilman kantajaa tai opasta, mutta helpoimmin matka onnistuu opastetulla vaelluksella.

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää opastettuja vaellusmatkoja Everestin perusleiriin ja muualle Himalajan vuoristoon.

Haute Route – Alppien hienoimmissa maisemissa

Alpit
Alppien idyllisiä maisemia Haute Routen varrella. Kuva: Jonathan Fox, Flickr CC

Kohde: Chamonix-Zermatt Haute Route, Ranska ja Sveitsi

Lyhyesti: Alppien hienoimpia maisemia – Länsi-Euroopan korkeimmalta vuorelta Mont Blancilta patikoidaan Matterhornille, yhdelle maailman kauneimmista vuorista. Matkalla ylitetään jäätiköitä ja käytetään paikoin turvaköysiä ja jäähakkuja.

Huippuhetki: Upeimmat maisemat odottavat loppumatkasta, kun saavutaan Matterhornille. Pyramidimainen, 4478 metriä korkea vuori muistuttaa valtavaa Toblerone-palaa – jolle se on muotonsa lainannutkin.

Erikoista: Alueen vuoristomajoista tunnelmallisin on jyrkällä kallionkielekkeellä keikkuva Cabane de Bertol, jolle kivutaan pitkin tikapuita ja köysiä. Vaivat palkitaan herkullisella ruualla, kakuilla ja hyvillä viineillä.

Matkaan: Kahdeksan päivän vaelluksella vaaditaan hyvää kuntoa, sillä rankkoja nousuja on paljon. Aiempaa kiipeilykokemusta ei tarvita, sillä jäätikkötaidot opitaan matkan varrella.

Inkapolku – vaellus inkojen historiaan

Machu Picchu, Peru
Myönnetään: Inkapolun kohokohta on saapuminen Machu Picchulle. Kuva: Ville Palonen, Kerran elämässä

Kohde: Inca Trail, Peru

Lyhyesti: Sumuista pilvimetsää, lumihuippuisia vuoria ja useita inkaraunioita. 45 kilometrin vaellus vie korkeimmillaan 4200 metrin korkeuteen. Korkeutta vastaan voi suojautua pureskelemalla koka-lehtiä.

Huippuhetki: Viimeisen nousun jälkeen silmien edessä avautuu Machu Picchun tarunhohtoinen rauniokaupunki. Vuorten ympäröimän upean sijaintinsa lisäksi rauniot lumoavat sillä, että ne ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneet.

Erikoista: Vaellusreitti seuraa inkojen itsensä käyttämää tietä Machu Picchulle. Arkeologit eivät tosin ole vieläkään yhtä mieltä siitä, mitä varten syrjäinen Machu Picchu rakennettiin – oliko se temppeli, linnoitus vai kuninkaallinen palatsi.

Matkaan: Neljän päivän vaellus kannattaa varata kuukausia etukäteen, sillä reitille päästetään vain 500 vaeltajaa päivässä – sisältäen paikalliset oppaat ja kantajat. Helpoiten matka onnistuukin matkatoimiston kautta järjestämällä reissulla.

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää opastettuja vaellusmatkoja Inkapolulle. Samalla reissulla nähdään myös Cusco ja Titicaca-järvi.

Snowman Trek – maailman vaativin vaellus

bhutan
Chortenit eli tiibetinbuddhalaiset stupat koristavat Bhutanin vuoristomaisemia. Kuva: Jean-Marie Hullot, Flickr CC

Kohde: Snowman Trek, Bhutan

Lyhyesti: Snowman Trekiä pidetään maailman vaativimpana vaelluksena. 24 päivän vaellus vie Bhutanin neljän (!) yli 5000 metriä korkean solan yli. Korkean ilmanalan lisäksi haastetta lisäävät yöpyminen teltoissa majatalojen sijaan ja seutua vaivaavat huonot ilmat.

Huippuhetki: Vaelluksella ollaan Bhutanin, yhden maailman koskemattomimman ja eistäytyneimmän maan, syrjäisimmillä seuduilla kauas tieverkon ulottumattomissa. Huikeiden maisemien lisäksi vaelluksella kokemaan Himalajan ikiaikaista kulttuuria aidoimmillaan. Trekkaajat ovat nähneet myös harvinaisia eläimiä, kuten Himalajan mustia karhuja, tiikereitä ja jopa lumileopardeja.

Erikoista: Nimi Snowman Trek eli Lumimiesvaellus ei ole tuulesta temmattu – Bhutanissa lumimiesmyytti otetaan tosissaan ja maassa on jopa maailman ainoa lumimiehen suojelualue, joka tosin sijaitsee vaellusreitin ulkopuolella.

Matkaan: Retki on kallis, kuten Bhutanissa matkustaminen yleensäkin, sillä jokaista Bhutanissa vietettyä päivää kohti jokainen matkalainen joutuu maksamaan 250 dollaria ja vaeltaminen aiheuttaa lisäkuluja. Mutta mitäpä ei vannoutunut matkailija maksaisi yhdestä maailman huikeimmista elämyksistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi