5 x uskomattomat uskonnot

Raëlilaiset vauhdissa – vapaata seksuaalisuutta ja avaruusmystiikkaa yhdistävä raëlilaisuus on erityisen suosittua Etelä-Koreassa. Kuva: Chris Benseler, Flick CC

Usko tai älä! Maailmalla voi kohdata varsin uskomattomia uskontoja.

Jainalaisuus – ihanteena paastota itsensä hengiltä

jainalaisuus
Yleensä uskontoihin liittyy pientä häveliäisyyttä, vaan ei jainalaisuudessa, jonka perustajakin kuvataan koko komeudessaan. Kuva: Romana Klee, Flickr CC

Mikä: Jainalaisuus, viisi miljoonaa seuraajaa

Perustaja: 400-luvulla elänyt intialainen prinssi Mahavira kyllästyi materiaaliseen maailmaan ja ryhtyi maata kiertäväksi askeetiksi. Hän hylkäsi kaiken omaisuutensa, myös vaatteensa. Mahavira piti elämää niin pyhänä, että kieltäytyi lopulta syömästä edes kasveja. Hän kuoli nälkään.

Uskonasia: Jainalaiset pyhät miehet tavoittelevat alastonta totuutta: profeettansa esimerkkiä seuraten he kiertävät maata ilman rihman kiertämää. He eivät kuitenkaan koe olevansa alasti, vaan heidän verhonaan on maailmankaikkeus.

Kuoleman jälkeen: Jainalaiset eivät usko jumaliin tai korkeimpiin voimiin, vaan jälleensyntymien loputtomaan ketjuun maailmassa, jolla ei ole alkua eikä loppu. Elämän kiertokulusta vapautuu vain seuraamalla Mahaviran esimerkkiä ja tekemällä santharan, eli paastoamalla itsensä hengiltä.

Käy kirkossa: Taivaaseen verhotut munkit ovat alati liikkeellä. Paras mahdollisuus heidän kohtaamiseensa on jainalaisuuden pyhiinvaelluspaikoilla, esimerkiksi Palitanan pikkukaupungissa, Gujaratin osavaltiossa.

Lue lisää Intian matkailusta.

Cao Dai – Victor Hugo on pyhimys Vietnamissa

cao-dai-vietnam
Kaikkien jumalien temppeli näyttää sekoitukselta kaikkia uskontoja. Kuva: Clay Gilliland, Flickr CC

Mikä: Cao Dai, kolme miljoonaa seuraajaa

Perustaja: Vietnamilainen virkamies Ngo Minh Chieu alkoi saada 1900-luvun alkupuolella jumalallisia viestejä spiritismilaudan välityksellä. Henget kertoivat, että kaikki maailman uskonnot ilmentävät yhtä ja samaa jumaluutta Cao Daita.

Uskonasia: Cao Daissa sekoittuvat taolaisuus, kungfutselaisuus, Laotzin opit, kristinusko ja buddhalaisuus. Uskonnon 70 pyhimyksen joukkoon kuuluvat niin mikrobiologi Louis Pasteur kuin kirjailija Victor Hugokin. Heitä pidetään välittäjinä ihmisyyden ja jumaluuden välillä.

Kuoleman jälkeen: Edessä on aikamoinen tasohyppely: maailmankaikkeudessa on 72 asuttua planeettaa, joista harras uskovainen etenee jälleensyntymien kautta aina uudelle ja paremmalle. Planeettojen jälkeen on vielä kivuttavana vielä 36 taivastasoa ennen lopullista vapautumista elämänkierrosta.

Käy kirkossa: Uskonnon päätemppeli on suosittu nähtävyys Tay Ninhin pikkukaupungissa, lähellä Ho Chi Minh Cityä. Kermakakkumaisen komeaa katedraalia koristavat pinkit lohikäärmepylväät ja alttarina on planeetta, jonka keskeltä tuijottaa silmä. Palvojat ovat pukeutuneet värikkäisiin kaapuihin ja tötteröhattuihin.

Lue lisää Vietnamin matkailusta.

Vanuatulla odotellaan lahjoja taivaalta

john-frum-uskonto-vanuatu
John Frumia odotellaan Tanna-saarella. Kuva: Thomas Ballandras, Flickr CC

Mikä: John Frum -uskonto, muutama sata seuraajaa

Perustaja: John Frumin kerrotaan olleen amerikkalaissotilas, joka ilmestyi 1930-luvulla Vanuatun Tanna-saarelle ja lietsoi ihmisiä kapinaan eurooppalaisia siirtomaaisäntiä vastaan ja palaamaan perinteiseen elämäntapaan. Siirtomaaherrat karkottivat saarelta useita John Frumiksi epäiltyjä paikallisia.

Uskonasia: Kultti voimistui toisen maailmansodan aikana, kun taivaalta leijaili laskuvarjojen varassa paketteja täynnä työkaluja ja säilykkeitä. Saarelaiset luulivat niiden olevan yliluonnollisia lahjoja John Frumilta, vaikka paketit oli tarkoitettu jenkkisotilaille.

Kuoleman jälkeen: Kulttiin ei liity ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä. John Frumin toivotaan taas jonakin päivänä lähettävän tavarapaketteja.

Käy kirkossa: John Frumin odotetaan tekevän messiaanisen paluun Tanna-saarelle helmikuun 15 päivä, tosin vuotta ei tiedetä. Päivää juhlitaan Sulphur Bayssä seremonioilla, joihin kuuluu laulua, possujen grillaamista ja saarelaisten paraateja kuluneissa jenkkiunivormuissa.

Raëlilaisuus – kuolemattomuus kloonauksella

raelianismi
Raelilainen taustallaan uskonnon symboli. Kuva: Wikimedia Commons

Mikä: Raëlilaisuus, 2500 seuraajaa

Perustaja: Urheilutoimittaja Claude Vorilhon oli joulukuussa 1973 patikkaretkellä Ranskan erämaissa, kun hänen eteensä ilmestyi avaruusolento. Olento esittäytyi Jahveksi ja vei Vorilhonin alukselleen seksirobottien hellittäväksi. Vorilhon vaihtoi nimensä Raëliksi ja ryhtyi julistamaan avaruusolioiden ilosanomaa.

Uskonasia: Raëlilaisuuden mukaan elämä maapallolla sai alkunsa avaruusolentojen koeputkissa. Vanhat valtauskonnot ovat syntyneet väärinymmärretyistä kohtaamisista sellaisten ufomiesten kanssa kuin Mooses, Jeesus ja Buddha. Avaruusolentojen suurin lahja ihmiskunnalle ovat seksuaaliset nautinnot.

Kuoleman jälkeen: Raëlilaiset uskovat, että ihmisten on mahdollista muuttua kuolemattomiksi kloonauksen avulla. Kunhan tiede kehittyy tarpeeksi, jo kuolleetkin voidaan herättää henkiin.

Käy kirkossa: Liikkeellä on eniten seuraajia Pohjois-Amerikassa ja Japanissa. Temppeleitä ei ole, mutta raëlilaisuuteen voi tutustua ”onnellisuusseminaareissa”, joita järjestetään esimerkiksi Las Vegasissa. Ohjelmaan kuuluu profeetta Raëlin musiikkiesityksiä ja eroottista meditaatiota.

Näin puhui Zarathustra

Mikä: Zarathustralaisuus, 200 000 seuraajaa

Perustaja: Zarathustran uskotaan eläneen 1000-luvulla eaa. nykyisessä Iranissa. Hän kritisoi hallitsevia muinaisuskontoja ja julisti, että uskonnon pitäisi olla synkistelyn sijaan iloinen asia. Mies tapettiin kerettiläisenä. Marttyyrin opeista syntyi yksi maailman vanhimmista yhä harjoitettavista uskonnoista.

Uskonasia: Zarathustra opetti, että maailman hallinnasta käyvät kamppailua valon ja pimeyden jumala. Ihmisellä on vapaa tahto valita, asettuuko hän hyvän vai pahan palvelukseen. Hyvää on luonnonmukaisuus, jonka seuraaminen johtaa onnellisuuteen. Monet Zarathustran opeista kopioitiin kristinuskoon.

Kuoleman jälkeen: Taivaanportin kirjuri punnitsee ihmisen hyvät ja pahat teot. Pahikset tuomitaan Valheen taloon, jossa heidän kohtalonaan on tulla omantuntonsa piinaamiksi. Hyvikset pääsevät Laulujen taloon, jossa he saavat ikuisen elämän perillistensä muistoissa ja rukouksissa.

Käy kirkossa: Zarathustralaisia tulen temppeleitä on sekä Intiassa että Iranissa. Temppeleissä palaa ikuinen tuli, jota pidetään valon jumalan pojan ruumiillistumana. Matkamusiikiksi Queeniä: yhtyeen laulaja Freddie Mercury oli maailman kuuluisin zarathustralainen.

Lue lisää Iranin matkailusta.

Lue lisää:

Jainalaisuus: tuhannen temppelin Palitana

5 x Avaruusolio kävi täällä

Matkailijan uskonnot

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi